Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania przy użyciu klasycznego kredytu mieszkaniowego z ratami równej wysokości?

Napisany przez silversurfer70
Czy wystarczy standardowy kredyt ratalny, na przykład w wysokości 100 000 euro, do zakupu mieszkania ???

Załóżmy na przykład na 10 lat.

Obecnie oprocentowanie jest dość korzystne, więc można również zaplanować spłatę w wysokości 3 do 5% oraz uzgodnić dodatkową spłatę roczną, aby pozostałe zadłużenie po 10 latach było znośne.

Chcę uniknąć równoczesnego oszczędzania na umowy oszczędnościowo-kredytowe czy inne ubezpieczenia, aby zachować przejrzystość, wszystko powinno być wpłacone bezpośrednio w ramach kredytu.

Czy jest coś przeciwko standardowemu kredytowi ratalnemu na finansowanie, czy to właściwa droga, aby zachować przejrzystość i spłacić długi najszybciej jak to możliwe ???

Dziękuję za doświadczenia, opinie, wskazówki i porady.

Re: Kupno mieszkania przy użyciu klasycznego kredytu mieszkaniowego z ratami równej wysokości?

Skompresowałem mój post i ograniczyłem go do istotnych informacji!
Na początku było zbyt wiele nieistotnych detali...

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Silversurfer70, nie ma niczego złego w klasycznym kredycie ratalnym na finansowanie, szczególnie tak, jak planujesz. Pozdrowienia

dziękuję za odpowiedź.

Co jeśli ktoś spróbuje wcisnąć mi umowę oszczędnościową budowlaną, którą mam równocześnie oszczędzać, argumentując, że będzie można ją wykorzystać na spłatę reszty zadłużenia.

A może nawet budowlaną emerytalną.

Oczywiście, i tak bym to odrzucił i nie można mnie do tego zmusić.
Ale doradcy np. w bankach często podkreślają jakieś korzyści, na które być może nie można od razu wymyślić kontrargumentu.

Co mogłoby tu posłużyć jako kontrargument, czy ktoś jednak spróbowałby mi wcisnąć BV lub Riestera, bo ewidentnie byłoby to niemądre ???

Napisany przez ADMCI4
Witaj Silversurfer70,

jeśli masz tak małe zaufanie do swojego banku, zalecam skorzystanie z usług innego banku lub skorzystanie z usług niezależnego doradcy finansowego. Ten ostatni zazwyczaj ma znacznie większą ofertę banków, warunków i koncepcji finansowania, na przykład kredytu dla spłacającego kapitał w całości.

Na podstawie mojego doświadczenia ze Sparkassen, w 99% przypadków okaże się, że chodzi o połączenie kredytu bankowego i oszczędności budowlanej. To niekoniecznie musi być złe, ważniejsza jest indywidualna sytuacja klienta.

Moje wskazówki dla Ciebie:
1. Poproś o wyceny zgodne z Twoimi oczekiwaniami i porównaj miesięczne raty, okresy kredytowania, a przede wszystkim łączne kwoty odsetek.
2. Nie podpisuj od razu, ale odwiedź również inne banki i porównaj oferty.
3. Spróbuj szczęścia także u niezależnego doradcy finansowego w Twojej okolicy, gdzie możesz zaoszczędzić czas na wizyty w bankach.
4. W razie potrzeby możesz także odwiedzić Biura Ochrony Konsumenta.

Pozdrowienia

Napisany przez Spessartraeuber
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to rozliczyć jako zwykły kredyt ratalny.

Jednak powinni Państwo sprawdzić, czy kwalifikują się również do kredytu KfW, gdzie oprocentowanie jest zazwyczaj jeszcze trochę niższe.

Nawet jeśli mówią Państwo, że nie chcą dodatkowego ubezpieczenia na życie itp., pracownik banku może im to polecić.
Ponieważ bank chce promować swoje produkty. Jeśli nie chcą Państwo tego, po prostu nie podążajcie za tą sugestią.

Napisany przez C. Andreas

dziękuję za odpowiedź.

Co zrobić, jeśli ktoś próbuje mi wcisnąć umowę oszczędnościową, którą mam równocześnie oszczędzać pod pretekstem użycia jej do spłaty reszty długu.

A może nawet bauspar-Riester.

Oczywiście i tak bym to odrzucił i mnie nie można do tego zmusić.
Jednak doradcy np. Sparkasse podkreślają pewne korzyści, na które być może nie można od razu znaleźć kontrargumentu.

Jakie argumenty można tu przedstawić jako kontrargument, czy komuś nie uda się wcisnąć mi BV albo Riestera, bo byłoby to oczywiście bezsensowne ???

Witam,

Ja nie patrzę na oszczędzanie w ramach budowy kapitału krytycznie jak państwo.

To po prostu zależy? Jeśli wiesz, że za 10 lat będziesz miał np. nadal dług w wysokości np. 50 000 euro, to włączenie umowy oszczędnościowej byłoby uzasadnione, jednak należy wtedy wybrać bardzo dobry pakiet, LBS teraz i tutaj nie polecam, ponieważ trzeba zaoszczędzić 40%.

Umowa oszczędnościowa ma sens, jeśli szukasz bardzo długiej pewności odnośnie oprocentowania i nie chcesz mieć nic wspólnego z całymi kryzysami euro, ponieważ oszczędzanie w ramach budowy kapitału to zamknięty cykl.

Ma sens jednak dopiero wtedy, gdy wpłacasz tylko 25% na 75% prawa do pożyczki za 10 lat.

Ogólna zasada powinna brzmieć, im mniej wpłacasz - tym lepiej, aby móc ograniczyć jak najwięcej odsetek.

Napisany przez BerndR
Co się dzieje, jeśli ktoś próbuje mi wcisnąć umowę oszczędzania budowlanego, które mam oszczędzać równolegle z uzasadnieniem, że zostanie użyte na spłatę pozostałej kwoty.

Albo nawet Bauspar-Riester

Jak już słusznie podejrzewasz,
to bardziej zależy od interesów sprzedawcy.

W przypadku tych złożonych finansowań nie trzeba wykazywać ekonomicznie uzasadnionych wskaźników, które umożliwiają porównanie
z innymi lokatami lub finansowaniami,
Prowizje i koszty można łatwiej ukryć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata