Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Rozmowa doradcza dotycząca ubezpieczenia, nie wiem co mam zrobić.

Napisany przez MichaOPC
Cześć,

następujący problem: Byłem całkowicie ubezpieczony i postanowiłem dla pewności poprosić doradcę finansowego o sprawdzenie, czy mam za dużo czy też za mało ubezpieczeń. Przeglądając zestawienie, zauważyłem, że na pierwszym miejscu są istniejące umowy, a obok nich to, co doradca DVAG z nimi zrobił.

VPV PowerRiester (od 2009) -> AM RiesterRente Strategie No1
VPV Invest-Plus LV (od 2004) -> zrezygnowane
Swiss Life BU (od 2003) -> AM Vermögensaufbau & Sicherheitsplan
VPV Singelhaft. und Hausrat (od 2009 i koniec 2011) -> AM Vermögenssicherungspolice

Po krótkim czasie uświadomiłem sobie, że to nie ma sensu. Zaczęło mi to wydawać się podejrzane i z nadmiernym sceptycyzmem zacząłem robić trochę badań. Niestety nie znalazłem zbyt wiele pozytywnych informacji o AM i DVAG. Na razie zwróciłem pierwsze składki AM, aby nie doszło do zawarcia umów, ponieważ wszystko to wydało mi się bardzo podejrzane.

Chciałbym teraz usłyszeć wolną i niezależną opinię, które ubezpieczenia są naprawdę lepsze i czy warto rzeczywiście wypowiedzieć istniejące umowy i zamienić je na umowy AM lub czy to wszystko było robione tylko z powodu prowizji przez doradcę DVAG.

Napisany przez ADMCI4

... albo czy to naprawdę zostało zrobione tylko ze względów prowizyjnych przez doradcę DVAG.

Cześć Micha,

Wydaje się logiczne, że jeśli doradca żyje tylko z prowizji, to też doradza wyłącznie z myślą o prowizji. To niekoniecznie musi być na niekorzyść klienta, ale w Państwa przypadku obawiam się tego najgorszego.

Aby mieć pełniejszy obraz sytuacji, potrzebne byłyby dodatkowe informacje (składki, okresy ubezpieczenia, świadczenia itp.) dotyczące ww. umów, ale już teraz widać, że w rezultacie starych umów mają być zastąpione nowymi umowami tego samego rodzaju, tylko od innej spółki. Nowe umowy musiałyby więc być prawdziwymi świetlikiem, aby warto było coś takiego zrobić. Ale takie nie są!

W przypadku Swiss Life BU, która działa już od 9 lat, należy uważać:

Jaki zawód aktualnie wykonujesz i jaki zawód jest wpisany w Swiss Life oraz jaki w Aachen Münchener BU?

Jeśli dzisiaj wykonujesz inny zawód niż w chwili podpisania umowy z Swiss Life, może to prowadzić do niższej ceny. Taki zawód można było zawsze dodatkowo zgłosić do Swiss Life.

Warunki ubezpieczenia AM BU nie są lepsze od warunków Swiss Life BU.

Pozdrowienia

Napisany przez MichaOPC
Jeśli chodzi o ubezpieczenie na życie, nadal pracuję w tym samym zawodzie w tej samej firmie jako mechanik przemysłowy, więc pod tym względem nic się nie zmieniło!

Napisany przez Naseweis
Cześć Michał, r n r n z niewielu informacji nie można określić, które stawki są lepsze. Aby to ustalić, trzeba znać warunki umowy oraz sposób obliczania gwarantowanych rent. r n r n Zwracam uwagę, że od 2012 roku oprocentowanie gwarantowanej rentowności ubezpieczeń emerytalnych spadło do 1,75%. r n r n Istnieje podejrzenie, że jeśli umowy zostały odnawiane 1 do 1, to prowizja była tu najważniejsza. Przynajmniej należałoby zwrócić uwagę na niższe oprocentowanie gwarantowane oraz porównanie świadczeń byłoby właściwe. r n r n Pozdrowienia!

Napisany przez MichaOPC
Wydaje się, że miesięczna opłata za wszystkie ubezpieczenia jest identyczna. A świadczenia w AM wydają mi się mniejsze niż w VPV.

Krótki przykład dotyczący RiesterRente.

VPV Emerytura możliwa od 60 r.ż. --> AM dopiero od 62 r.ż.
VPV Gwarantowane świadczenie emerytalne na 10 lat --> AM na 5 lat
VPV Gwarantowane minimalne świadczenie emerytalne 36,69 € za 10000 € --> AM 28,48 € za 10000 €

Krótki przykład dotyczący ubezpieczenia od niezdolności do pracy (BU).

Swiss Life miesięczna składka ubezpieczeniowa 21,69 € bez dynamiki --> AM miesięczna składka ubezpieczeniowa 40 € z 3% dynamiką i po 5 latach podwyżka składki o około 29 €
Swiss Life miesięczna renta 750 € --> AM 1000 €, jeśli korzysta się z podwyżek i dynamiki
Swiss Life świadczenie w razie śmierci 9000 € --> AM 5500 €

Napisany przez ADMCI4
Cześć Micha,

z twojego ostatniego wpisu wynika, że sam sobie dałeś odpowiedź: Twoje stare umowy wyglądają na znacznie lepsze!

Dodatkowa wskazówka ode mnie:
Zapytaj Swiss Life, czy możesz zwiększyć swoje świadczenie z renty z tytułu ubezpieczenia niezdolności do pracy z 750 EUR na 1000 EUR i jaki wtedy miałbyś miesięczny składkę. Zwykle konieczne będzie tylko udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące zdrowia, ale to też mieliście podczas nowej umowy na AM BU.

Pozdrowienia

Napisany przez MichaOPC
Okej, więc już jestem mądrzejszy, ponieważ on nadal próbuje mi tłumaczyć, że jego ubezpieczenia są lepsze.

Ale mam jeszcze jedno pytanie, które mi się nasunęło.

W protokole doradcym od doradcy DVAG jest napisane, że istniejące ubezpieczenia zostaną uwzględnione. Następnie chciał jednak anulować stare umowy. Ponadto w nowych umowach z AM nigdzie nie ma informacji o wcześniejszym ubezpieczeniu. Czy to jest poprawne? Czy można/zgodnie z zasadami to zrobić?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Michał, Nie trzeba podawać więcej informacji w wnioskach, niż jest wymagane. Jeśli w formularzach zapytają o wcześniejsze ubezpieczenia w AM, należy je podać, w przeciwnym razie nie jest to konieczne. Pozdrowienia

Napisany przez MichaOPC
Dziękuję bardzo za obfitą pomoc

Napisany przez MichaOPC
Cześć,
mam jeszcze jedno pytanie w tej sprawie. Opisany doradca wymienił mi teraz dodatkowe korzyści związane z AM RiesterRente. Twierdzi, że ta forma oszczędzania ma nawet zwolnienie z ubezpieczenia od niezdolności do pracy (BU), czego nie oferuje żadne inne RiesterRente!

Teraz zastanawiam się, do czego ma służyć to zwolnienie z ubezpieczenia od niezdolności do pracy? Czy w ogóle ma to sens?
Czy nie powinno się ścisłe oddzielać oszczędzanie na emeryturę od ubezpieczeń?

Pozdrowienia i dzięki Micha

Napisany przez Naseweis
Cześć Michał,

to największa bzdura, jaką kiedykolwiek usłyszałem. Nawet w przypadku niezdolności do pracy można kontynuować płacenie składek na emeryturę Riester. Można albo opłacać 4% udział emerytury z powodu niezdolności do pracy, albo minimalną składkę (jeśli ma Pani również emeryturę Riester), aby nadal otrzymywać dopłatę. Te składki muszą być opłacane przez ubezpieczającego się.

Wyślij swojego doradcę na pustynię - to są tylko głupie wymówki, żeby przekonać cię do podpisania umowy. Sam zauważyłeś w jednym ze swoich wpisów, że stare umowy były lepsze.

Pozdrawiam!

Napisany przez tequila
Cześć,

to jest największa nonsens, jakiego kiedykolwiek słyszałem.

co w tym jest nonsensu? Co by Panu odpowiadało? Żeby Pańskie ubezpieczenie kontynuowało wpłaty aż do wieku emerytalnego, najlepiej w maksymalnej wysokości składki? Czy żeby musiał Pan odciąć sobie kilka euro z nędznej renty UE, żeby zbudować dodatkowe zabezpieczenie emerytalne. Mam nadzieję, że to nie jest na poważnie.
Jednakże Aachen Münchener nie ma wyłączności na tą opcję. Albo doradca tego nie wie, albo celowo to pomija. Co najmniej Allianz również oferuje ten element.
A zmiana tylko ze względu na zwolnienie z opłat w razie inwalidztwa, i przyniesienie sobie na głowę wysokich opłat AM, uważam za lekkomyślne. W tej kwestii zgadzam się z panem Irmscherem.

Napisany przez MichaOPC
Czyli jeśli dobrze to rozumiem, to po prostu ubezpieczenie dla ubezpieczenia?

Napisany przez tequila
Cześć Micha,
tak właśnie jest. To jest zwolnienie z opłat dla ubezpieczenia głównego, w tym przypadku umowy Riester. Ubezpieczyciel zobowiązuje się pokryć opłaty za ubezpieczenie główne, jeśli zgodnie z jego warunkami jesteś niezdolny do pracy. Oczywiście wiąże się to z opłatą składki, ale w razie potrzeby zapewnia, że twoje dodatkowe zabezpieczenie emerytalne nie będzie zmniejszone ani w ogóle anulowane z powodu niezdolności do pracy, ponieważ nie będziesz w stanie opłacać składek, albo będziesz w stanie opłacić tylko ułamek ich wartości.

Napisany przez MichaOPC
no to jest zbędne,.. nie chcę się nadmiernie ubezpieczać, a od tego cała sprawa się zaczyna, ubezpieczenie dla ubezpieczenia,... człowieku.

Ale teraz coś innego, w zeszłym miesiącu 06 zleciłem anulowanie pierwszych składek dla ubezpieczeń AM, aby nie doszło do ich zawarcia. teraz w tym miesiącu 07 AM ponownie obciążyło mnie pierwszą składkę, a następnie kolejną składkę. Oczywiście od razu to znowu cofnąłem!
Ale co teraz zrobić? Muszę napisać list do AM, jeśli tak to co powinno w nim być?! Czy teraz muszę poczekać, aż oni do mnie napiszą i sami wycofają się z umowy?

Nie chciałbym tego załatwiać przez doradcę DVAG, ponieważ od niego się oddalam i nie przyjmuję już żadnych rozmów. Otrzymał jedynie list, w którym odebrałem mu pełnomocnictwa i napisałem, że chcę zachować moje stare ubezpieczenia.
Od tego momentu próbuje dzwonić, ale nie odbieram, bo uważam to za po prostu absurdalne i nie mam ochoty na jakiekolwiek dyskusje.

Pozdrowienia Micha

Napisany przez Naseweis

Cześć,
dlaczego uważasz to za nonsens? Co byłoby dla Ciebie lepsze? Czy wolałbyś, żeby Twoje ubezpieczenie wypłacało składki do wieku emerytalnego, w najlepszym wypadku maksymalną składkę? Czy żeby od ubogiej renty unijnej mogłeś jeszcze odjąć kilka euro, żeby zabezpieczyć dodatkowe środki na starość. Mam nadzieję, że nie mówisz tego poważnie. .

Cześć Tequila,

Skąd wzięłaś taki pomysł.

Do właściwej porady oczywiście należy również zawarcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy w celu zabezpieczenia braków w dochodach.
Na co konkretnie odnosisz się w kontekście renty unijnej? Może chodzi o niezdolność do pracy.
Tego nie wspomniano tutaj.

Niemniej jednak opcja ta nie jest wyłącznie dostępna w Aachen Münchener. Albo doradca o tym nie wie, albo celowo to pomija. .

Sam/a piszesz tutaj, że twierdzenie Struki jest zupełnym bezsensem.

I tylko ze względu na zwolnienie z opłat za ubezpieczenie od niezdolności do pracy zmieniać i przyjmować wysokie opłaty od AM uważam za lekkomyślne. W tym aspekcie zgadzam się z panem Irmscherem.

Dlaczego od razu nie tak - teraz mamy zgodne zdanie.

Pozdrowienia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata