Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura po 50-tce?

Napisany przez Tom1963
Cześć Forum. Jakie opcje mam (48 lat, urzędnik, 2600 brutto) aby ustalić kolejne zabezpieczenie emerytalne? Brakująca kwota emerytury w wieku 67 lat to około 600 euro netto (obecna siła nabywcza) i powinna być pokryta przynajmniej przez bezpłatne mieszkanie. Prawdopodobnie renty z 8 lat pracy zarobkowej przed przejściem na stanowisko urzędnicze (obecnie 150 euro) zostaną zrównoważone z emeryturą i będą przekazywane do Bundestagu. :-( Planuję więc (jeszcze nie ostatecznie rozwiązany) zakup własnego domu (miesięczne obciążenie około 600 euro) i w przyszłym roku spodziewamy się potomstwa. -- Thomas

Napisany przez MaklerHH
Cześć Thomasie,

istnieje kilka możliwości, zależnie od osobistych preferencji, elastyczności i skłonności do ryzyka.
Jeśli chodzi o dofinansowanie państwowe w fazie wpłat, istnieją umowy Riester-und Basisverträge. Emerytura prywatna nie jest obecnie dofinansowana, ale podczas wypłaty miesięcznej emerytury podlega opodatkowaniu tylko składnik dochodowy.
Istnieją również różnego rodzaju plany oszczędnościowe, które nie korzystają z ulgi podatkowej, ale są dostępne do wypłaty w dowolnym momencie (np. na zakup domu). Na początek najlepiej ustalić dokładne zapotrzebowanie (jaka kwota oszczędności jest mi potrzebna przy określonym oprocentowaniu) i rozłożyć pieniądze na różne inwestycje.

Pozdrowienia
Kai

Napisany przez Tom1963
Wyraźmy to inaczej: Chciałbym otrzymać dynamiczną dodatkową emeryturę w wysokości 200 euro dzisiejszej siły nabywczej, wpłacając przez 19 lat (emerytura w wieku 67 lat w 09/2031).

Co by było tutaj zalecane?

Napisany przez Schwertlilie
Cześć,
w celu budowania majątku i zabezpieczenia emerytalnego oszczędzam na rachunkach oszczędnościowych oraz w szeroko rozproszonych funduszach indeksowych akcji. Nie chcę płacić firmie ubezpieczeniowej, aby zarządzała skarbonką za mnie. Ponadto, w obliczu kryzysu zadłużenia, nie chciałbym być związany sztywną umową oszczędzania, z której tylko z większymi stratami można wycofać się przed czasem. Właśnie teraz dla mnie ważna jest elastyczność.
Fundusze indeksowe akcji (tanie, ponieważ nie są aktywnie zarządzane, co zazwyczaj nie przynosi korzyści) mają oprócz potencjalnego zwrotu również tę zaletę, że są własnością odrębną i w przypadku bankructwa banku nie wchodzą w masy upadłościowe banku. W przypadku inflacji mogą one stanowić ochronę przed dewaluacją majątku.
Ubezpieczenia również mogą zbankrutować. Okej, przy emeryturze Riester gwarantowane są wpłaty, ale według obliczeń mojego doradcy opłat (patrz PW) tylko bardzo niewiele produktów Riester jest zalecanych, ponieważ często zarządcy funduszy i/lub ubezpieczyciele sporo zarabiają.
Oczywiście ryzyko wielkich wahnięć cenowych jest obecne w funduszach akcji, trzeba by było być odpowiednim typem, ale jako urzędnik (czyli bardzo zabezpieczony) i mając jeszcze trochę czasu do emerytury, mogę sobie to także dla Ciebie wyobrazić, jeśli jesteś przekonany i nie będziesz stresować się spadającymi cenami.
Połączenie rachunku oszczędnościowego i planu oszczędzania w funduszach uważam zresztą również ze względu na elastyczność za korzystne. Zawsze można zmienić miesięczną wpłatę, jeśli chce się zdecydować na większe ryzyko (fundusze) lub mniejsze ryzyko (rachunek oszczędnościowy). Warto również przenieść zyski na rachunek oszczędnościowy przed rozpoczęciem emerytury lub gdy fundusz przez wiele lat dobrze się rozwija.
Osoba chcąca ograniczyć ryzyko wpłaca z góry niewielkie kwoty na plan oszczędzania w funduszach i większe na rachunek oszczędnościowy, a ta, która może sobie pozwolić na większe ryzyko, działa odwrotnie.
Pytanie brzmi: Czy jesteś wystarczająco zdyscyplinowany, aby oszczędzać na własną rękę i gwarantować rozpoczęcie miesięcznego programu wypłat dopiero w momencie rozpoczęcia emerytury? Według mojego doradcy opłat, rachunek oszczędnościowy prawdopodobnie bardziej opłaca się niż ubezpieczenie.
A może uważasz, że przymusowa skarbonka byłaby lepsza dla Ciebie, uspokoiłoby Cię, że nawet jeśli dożyjesz bardzo wieku, gwarantowana miesięczna wpłata jest dostępna? To byłoby argumentem za zaciągnięciem emerytury Riester lub podobnego.
Można także tuż przed rozpoczęciem emerytury z własnych oszczędności zawrzeć ubezpieczenie emerytalne, osobiście wolałbym to nawet bardziej, niż teraz się tak mocno zdecydować i powierzyć moje pieniądze firmie ubezpieczeniowej, której nie wiem, jak przetrwa najbliższe lata.
Pozdrowienia, Szafirek

Napisany przez C. Andreas

Inaczej mówiąc: Chciałbym dostać dynamiczną dodatkową emeryturę w wysokości 200 euro obecnej siły nabywczej, zamierzam wpłacać przez 19 lat (emerytura w wieku 67 lat w 09/2031)

Co by tu było zalecane?

1.) Przy inflacji 2,5% potrzebujesz za 19 lat wypłaty w wysokości 319,73 euro miesięcznie, która może być zdynamiczna.

2.) Jeśli oszczędzasz przez 19 lat, będziesz potrzebować około 240 euro miesięcznej wpłaty, aby osiągnąć swój cel w wysokości 319,73 euro miesięcznie (stan z 2012 roku) lub około 77 000 euro kapitału początkowego.

Oczywiście możesz zwiększyć swoje oszczędzanie, aktywując swoje składki podatkowo. Jeśli zarabiasz za mało na Rürup, lepsza byłaby BAV albo Riester. Moim zdaniem jesteś już za stary na fundusze (19 lat oszczędzania)

Napisany przez Geldbaum

Wyrażę to inaczej: Chciałbym mieć dodatkową emeryturę w wysokości 200 euro dzisiejszej siły nabywczej, po wpłaceniu składek przez 19 lat (emerytura w wieku 67 lat w 09/2031)

Co byłoby tutaj zalecane?

Cześć Tom1963,

Nie jestem pewien, z jakiego jesteś środowiska, dlatego nie mogę zaproponować ci konkretnego przykładu z twojego otoczenia:

Oszczędź sobie 20 000 do 25 000 euro. Kup dopiero wtedy i za gotówkę 1-2 pokojowe mieszkanie jako nieruchomość na wynajem z licytacji komorniczej w sądzie okręgowym w twojej okolicy. Dzięki temu natychmiastowo powinieneś mieć znacznie więcej niż 200 euro miesięcznych dochodów. Dodatkowo podpisz umowę najmu stopniowanego.

W ten sposób otrzymasz prawdziwą wartość majątkową, gdzie:

1. Wymieniłeś swoje pieniądze na wartość rzeczową i (jak profesjonalista!)

2. Już na etapie zakupu uzyskałeś zysk - dzięki niższej cenie zakupu

3. Dodatkowo generujesz comiesięczne dochody

Nie potrzebujesz więc ubezpieczenia, nie musisz również dodatkowo zabezpieczać swoich pieniędzy na ewentualne świadczenia dla pozostałych osób, ponieważ nieruchomość należy do ciebie i jeśli zechcesz, możesz ją przekazać kolejnym pokoleniom...

Jeśli powtórzyć ten proces jeszcze raz w ciągu najbliższych 19 lat, prawdopodobnie przyniesie ci dwukrotny efekt!

Jeśli chcesz zainwestować pieniądze, zaniedbaj na razie dopłaty i aspekt podatkowy. Inwestycja kapitału sama w sobie musi mieć sens (przynosić zyski) i jeśli masz dodatkowe korzyści, to tylko wisienka na torcie!

Miłego i słonecznego dnia z okolic Karlsruhe

Mario Celic

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata