- pn lip 02, 2012 3:15 pm
Cześć, jestem nowy tutaj, cieszę się, że znalazłem tę wspaniałą forum, ponieważ borykam się z pewnym problemem i proszę Was o pomoc, aby móc podjąć właściwą decyzję. - Dziękuję - Mamy, czyli ja i mój brat, wzięliśmy kredyt hipoteczny na mieszkanie własnościowe, 2 kredyty, razem 70 000 euro, zastaw hipoteczny został zapisany na korzyść banku. Teraz sprzedaliśmy to mieszkanie za bardzo dobrą cenę. Mój odpowiedzialny opiekun bankowy - jest jednocześnie kierownikiem oddziału - radzi mi, żebym spłacił kredyt od razu, wraz z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę, które szacuje między 8 a 9 tysięcy euro, ponieważ uważa, że jest to dla mnie i mojego brata lepsze rozwiązanie niż kontynuowanie kredytów, z zastawem na inny obiekt, na przykład nasz Dom. Mamy kredyt, ważny od 14.10.2010, kwota kredytu 40 000 euro, ustalony do 30.09.2015, efektywna stopa procentowa 2,94%, oraz kredyt ważny od 31.03.2012, kwota kredytu 30 000 euro, ustalony do 31.03.2017, efektywna stopa procentowa 3,26%. Moim osobistym osądem jest, że lepiej scharakteryzować oba kredyty zastawem na nasz Dom i kontynuować spłatę kredytów do terminu ustalenia stopy procentowej, a następnie spłacić kwotę kredytu. Byłbym wdzięczny za wskazówki i pomoc, aby móc zdecydować, co jest najlepsze do zrobienia tutaj. Płacenie 8 lub 9 tysięcy euro za krótki okres korzystania z kredytów nie wydaje mi się teraz tak sensowne, zwłaszcza że ja i mój brat nadal możemy zyskownie zainwestować 70 000 euro do czasu spłaty kredytów. Ponadto uważam, że otrzymaliśmy te 2 kredyty po korzystnej stopie procentowej, a poza tym oprocentowanie ma rosnąć w następnych latach. Dziękuję i pozdrawiam