Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z zakończonym wpisem w Schufa

Napisany przez meilampe
Cześć, czy jest możliwe sfinansowanie domu z zakończonym wpisem w rejestrze dłużników z 2010 roku? Koszty dodatkowe mogą być użyte jako kapitał własny. Jestem urzędnikiem państwowym z pensją netto około 2800 i moja żona jest na urlopie rodzicielskim. Czy banki od razu mnie odrzucą?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

o ile wpisów mówimy? Tylko o jednym?

Ogólnie rzecz biorąc, zawsze lepiej, jeśli nie ma się negatywnego lub wykonanego wpisu w Schufa, dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby poczekanie do przyszłego roku (2013), ponieważ wtedy zostanie on usunięty z Schufa (okres usuwania wynosi 3 lata).

Ogólnie rzecz biorąc, z wykonanym wpisem w Schufa na pewno będzie możliwe uzyskanie finansowania budowy, zwłaszcza że nieruchomość stanowi zabezpieczenie. Jednak oczywiście w większości banków wynik w Schufa również odgrywa rolę, a dzięki wykonanemu wpisowi w Schufa na pewno nie będzie to dobry wynik (czy coś takiego oficjalnie może być uwzględnione w obliczeniach wyniku, czy nie, to już inna kwestia).

Podsumowując: Jeśli masz możliwość poczekania do przyszłego roku, poleciłbym ci to i usuwanie wpisu w Schufa bezpośrednio/przed pójściem do banku. Jeśli nie możesz tyle poczekać, mimo wszystko warto spróbować, ale w takim przypadku istnieje ryzyko odrzucenia finansowania z powodu polityki banku, a zasady te różnią się znacznie w zależności od banku. Niemniej jednak będziesz musiał/a się liczyć z wyższymi oprocentowaniami i przy takiej dużej kwocie może to znacząco wpłynąć.

pozdrawiam, esco

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Meilampe,

znaczna część banków (wszystkie duże i znane banki) odrzuci finansowanie, tylko niewielka elita banków będzie chciała zaoferować finansowanie, lecz towarzyszyć mu będą znaczne podwyżki odsetek.

Należy jednak zauważyć, że jest to możliwe.

Escorpio jest niestety w błędzie, mówiąc o usunięciu wpisu z 2010 roku w 2013 roku. Wpisy są usuwane 3 lata po ich dokonaniu, na początku kolejnego roku. W związku z tym wpis zostanie usunięty na początku 2014 roku, jednak nie oznacza to automatycznie dobrego wyniku bazowego. Nadal możliwe jest uzyskanie wyniku bazowego poniżej 95% (jest to tylko wyznacznik) w swoim raporcie kredytowym w Schufa, co prowadzi do odrzucenia wniosku kredytowego! Banki stosują również swoje własne metody oceny ryzyka, które w przypadku wnioskodawcy po usunięciu wpisu jeszcze bardziej utrudniają procedurę uzyskania kredytu.

Ważne jest jednak dowiedzieć się, jaka była kwota wpisana, przyczyna jej wpisania oraz jaki jest czas między datą wpisu a adnotacją o uregulowaniu!

Napisany przez mickeymaus
Ponieważ nie wiem, jak założyć post samodzielnie, spróbuję tak:
Chcemy uzyskać finansowanie budowy, w historii kredytowej mojego męża z wynikiem 91,.. jest jeszcze zapis od Vodafone w wysokości 180 euro do lutego 2017 roku. Wtedy mieliśmy poważne problemy z przeprowadzką i umową, ponieważ nic nie działało, ostatecznie jednak doszliśmy do porozumienia, ale pozostaje to w historii kredytowej. Firma DSL odrzuciła teraz nasze finansowanie. Czy istnieje szansa, że bank udzieli nam kredytu na budowę, czy jest to beznadziejne?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mickeymaus, po prostu poczekaj do lutego 2017, wtedy Twoje Schufa będzie znowu czyste.
Przy kwocie EUR 180 na Vodafone, przy obecnych najlepszych warunkach, możliwe jest uzyskanie finansowania hipotecznego, jeśli masz 20% wkład własny.

Jeśli nie mam wyboru, muszę poczekać. Byłoby dobrze, zwłaszcza że powiedziano nam, że zrealizowany wpis nie ma wpływu na decyzję. Ale wygląda na to, że jednak ma. Byłoby dobrze, gdybyśmy już tak dużo przepracowali, żeby się udało. Nie mogę zaoferować 20% wkładu własnego, tylko dobrymi dochodami i brakiem innych zobowiązań, kosztami dodatkowymi (notariusz, księga wieczysta, podatek od nabycia nieruchomości itp.) oraz 12 000 euro moją siłą roboczą.

Noelmaxim też nie zna rady???

Napisany przez NaTwoim13
Jakie są ramowe warunki dotyczące kosztów, zapotrzebowania na finansowanie, dochodów i zobowiązań?
Proszę kliknąć przycisk Utwórz temat.

400.000 euro. 2x 100.000 euro KfW oraz 50.000 KfW oraz 150.000 euro pożyczka bankowa, zabezpieczone nowym oszczędnościowym do celów budowlanych na 15 lat dla pożyczki bankowej, ponieważ planuję przejście na emeryturę za 17 lat. Finansowanie ma być na mnie i moją pasierbicę, moje miesięczne dochody wynoszą 2.100 euro, dochody mojej pasierbicy to 1.700 euro. Córka musi spłacać kredyt samochodowy w wysokości 180 euro miesięcznie. Żadnych innych zobowiązań. Dom to Dom jednorodzinny z mieszkanie dla lokatora, 148 m², Pani/pani na górze, ja z żoną i pasierbem (14 lata) na parterze. Piwnica również ma być uwzględniona. Cena działki to około 40.000 euro.

Mi żona oczywiście także się w to angażuje, ale nie powinna być uwzględniana w finansowaniu. Zarabia około 800 euro

Napisany przez NaTwoim13
Kapitał własny? W jakim landzie związkowym?

2.400 euro i 12.000 euro siły mięśniowej lub prac własnych. Bawaria

Napisany przez Sparky
2400€ na notariusza, podatek od nabywania nieruchomości itd.? Trochę krucho, co nie?

Naprawdę coś wyjątkowego, zwłaszcza że nie chcesz finansować tego samodzielnie, ale z macochą jako obiorcą pożyczki. Na twoim miejscu poczekałbym do lutego 2017 roku do skasowania danych z Schufa.

Koszty dodatkowe związane z notariuszem, wpisem do księgi wieczystej oraz podatkiem od nabycia nieruchomości możemy pokryć samodzielnie.

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie ze zięciem z zasady nie stanowi problemu, ale brak kapitału własnego i negatywny wpis w rejestrze SCHUFA niestety nie pozwolą na pozytywną ocenę kredytową w tej sytuacji wyjściowej.

Napisany przez Michi83
Cześć, znalazłem się w podobnej sytuacji. Chciałbym zaciągnąć kredyt hipoteczny na około 210 000€, niestety mam również wcześniej spłacone zadłużenie w Schufa. Jestem jednak właścicielem nieruchomości i nie muszę jej finansować. Czy może to być wartość równoważna, która mogłaby wpłynąć na decyzję? Pozdrowienia, Michi

@Michi84
Płatny grunt zawsze stanowi odpowiednik w finansowaniu budowy.
Nawet w przypadku negatywnej oceny w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa) lub uregulowanej negatywnej oceny w Schufa.
O co konkretnie chodzi w Państwa sytuacji?

Napisany przez NaTwoim13
Przy wskaźniku obciążenia poniżej 80% można przejrzeć małe spłacone wpisy w Schufa, które są wyjaśnialne. Te wpisy nie powinny przekraczać 1000 euro i powinny być zgłoszone jako spłacone natychmiast po wprowadzeniu.

W przeciwnym razie ważne jest ocenić wartość nieruchomości, całkowite koszty budowy oraz twoją wiarygodność pod względem dochodów i wydatków.

Napisany przez Juliver89
Cześć
Mam podobny problem
Odnośnie danych:
Mieszkanie własnościowe 265.000
Wkład własny: 75.000
Opłaty dodatkowe: również ponoszone przeze mnie
Moje wynagrodzenie netto: 2200
Niestety podstawowa ocena kredytowa 87,3 mimo braku wpisów negatywnych
Obecnie spłacam kredyt samochodowy w wysokości 221€
Oraz kredyt ratalny w wysokości 152€ miesięcznie
Obecny czynsz wynosi 589€, który by zniknął
Mam jedno dziecko mieszkające ze mną i moją partnerką
Mam nadzieję, że może mi Pan(i) udzielić porady

Napisany przez NaTwoim13
Jaki jest twój problem lub gdzie go widzisz?

Napisany przez Juliver89
Przy tak niskiej ocenie zdolności kredytowej otrzymać pożyczkę

Napisany przez Juliver89
Mam termin w styczniu w banku i zastanawiam się, czy to możliwe, czy mogę od razu stamtąd odejść

Napisany przez Michi83
A więc w moim przypadku chodzi o wartość minimalną około 120€ w moim wpisie. Moja działka jest mała (400 m²), ale została oszacowana na wartość około 300€ za m². Dom „pod klucz” ma kosztować 195.300€. Z uwzględnieniem wszystkich dodatkowych kosztów dochodzimy więc do łącznej kwoty około 230.000€. Mamy również zapisany zasilenie gotówkowe na kwotę 20.000€. Nasze dwa samochody nie są sfinansowane i zostały opłacone gotówką. W dodatku nie mamy żadnych większych zobowiązań do spłacania każdego miesiąca. Kierownik placówki naszego lokalnego banku powiedział mi, że zrealizowany wpis nie jest ładny, ale nie stanowi dla niej kryterium dyskwalifikującego, ponieważ zna nas i tak dalej. Musi jednak przekazać to dalej, ale zaoferowała mi wsparcie, mówiąc, że powinno to zadziałać, jeśli zatwierdzi to inne miejsce. Poza tym irytującym wpisem, wszystkie inne warunki są znakomite. No cóż, zobaczymy, czy się uda! Co o tym myślicie? Pozdrowienia, Michael

Napisany przez NaTwoim13
@Juliver89
Jeśli nie, to oznacza, że jedna z setek możliwych banków.
@Michi83
Na pewno się uda, a jeśli nie, zgłoś się ponownie tutaj.

Napisany przez Juliver89
Dziękuję, Panie Buhmann. Czy wiesz, które banki nie przywiązują tak dużej wagi do punktacji kredytowej?

@juliver89, jeśli masz kapitał własny na dodatkowe koszty zakupu i 20% notarialnej ceny zakupu, chętnie przeanalizujemy dalszą możliwość zakupu.

Ważne jest, żeby w przypadku mniejszych wpisów w rejestrze dłużników, nieuregulowane zadłużenie zostało szybko spłacone.
I najlepiej, jeśli nie zostało zatytułowane.

Napisany przez Juliver89
Dziękuję za odpowiedź
Mam do zaoferowania 28% ceny zakupu, a także mogę wziąć na siebie nk
Nie mam wpisu w Schufa, tylko mój wynik jest słaby, 87,3%

@Juliver89, 5% to słaba ocena w rejestrze Schufa, 87% nie jest perfekcyjne, ale wciąż do wykonania. To zależy od drobnych szczegółów. Warto spojrzeć na własne informacje w Schufie. Czy możesz je przesłać e-mailem?

Jeśli masz wystarczający kapitał, o którym piszesz, chętnie to dalej sprawdzimy.

Napisany przez Marco1988
W tym lecie uzyskałem wynik 83,90% i zaciągnąłem 2 nowe finansowania samochodów. Wszystko to było możliwe dzięki dużym wpłatom

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann
Proszę poświęć chwilę i przeczytaj wpisy dokładniej. W ogóle nie było mowy o wpisie negatywnym, ale sugerujesz sposoby finansowania konsumentów z wpisami negatywnymi.
@Juliver89
Oczywiście, jako doświadczony pośrednik finansowy znasz subtelności i delikatności banków. Jednak, jak już opisano, nie widzę tu żadnych problemów ani przeszkód, aby poprowadzić Państwa projekt finansowania do pozytywnej opinii kredytowej.

Napisany przez Marco1988
Ale nie możesz oczekiwać, że ktoś otrzyma korzystne warunki kredytowe od banku przy takiej ocenie

Napisany przez NaTwoim13
Nie, zazwyczaj wynik kredytowy nie wpływa na warunki kredytowe. Określa się jedynie, czy kredyt jest pozytywny czy negatywny, a warunki zazwyczaj zależą od stopnia obciążenia.

Klient z wynikiem 80% zazwyczaj nie otrzymuje tych samych warunków co klient z wynikiem 99%, nawet przy identycznym stopniu obciążenia.

Napisany przez Daukind

Klient z wynikiem około 80% zazwyczaj nie otrzymuje tych samych warunków co klient z wynikiem 99%, nawet przy takim samym poziomie obciążenia hipoteką.

To może być wyjątek, ale z pewnością nie reguła przy kredytach hipotecznych.
I po tysiąc pierwszy raz: Żadne bank nie widzi wyniku bazowego. Nikt go nie widzi.

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind
Całkowicie zgadza się! Tylko dlatego, że w przypadku słabszej oceny wewnętrznego wyniku Banku DSL zastrzega sobie - w skrajnym wyjątku - możliwość podniesienia warunków, na przykład Deutsche Bank także określa warunki w oparciu o zdolność kredytową, nie można powiedzieć, że zazwyczaj niższa wartość oceny wpływa na oprocentowanie. Po prostu bez sensu i nieodpowiednie do faktów!

Napisany przez Juliver89
Jak powstaje wynik wewnętrzny?
Pozdrawiam

Napisany przez Marco1988
Wiele informacji znajdziesz na stronie www.schufa.de

Napisany przez Juliver89
Chodzi mi właściwie o wewnętrzny wynik bankowy.

Napisany przez Daukind
Musisz zapytać o to banku. Jednakże, tak jak Biuro Informacji Kredytowej, również i bank nie zdradzi ci tych informacji....

Napisany przez Juliver89
Myślałem, że tutaj jest bankier ze znajomością wewnętrzną ??

Napisany przez Caspar2020
Każdy bank robi to nieco inaczej. Istotne jest jednak tylko to, czy bank podejmuje z tobą współpracę czy nie. Pośrednicy finansowi mają dostęp do tzw. platform kredytowych. Tam odbywa się tzw. wstępna ocena. W zasadzie jest tam tylko zielony/żółty/czerwony. Gdy jest żółty/czerwony, doradca widzi dlaczego. Chodzi jednak głównie o ogólne parametry takie jak przychody/wydatki/bezpieczeństwo obiektu/stopa obciążenia itp.
Faktycznie wszystkie banki mają po przesłaniu wniosku kredytowego jasne wewnętrzne podziały. W wielu instytucjach w tym momencie odgrywa również rolę sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej.
W zależności od obliczonych liter, zachodzą dodatkowe procesy (etapy). Rzadko zdarza się, że ta ocena wpływa na warunki finansowania. Albo nie udaje się go zupełnie sfinalizować, albo niektóre konstrukcje nie są możliwe, albo określone kryteria dla nieruchomości muszą być spełnione.

Napisany przez NaTwoim13
Caspar2020, to było całkiem porządne i wiernie oddane.

Napisany przez Juliver89
Dobry wieczór,

który z niezliczonych wyników jest brany pod uwagę przy finansowaniu nieruchomości?
Właśnie mam przed sobą moje nowe wartości prawdopodobieństwa z stycznia.
Z poważaniem

Napisany przez Caspar2020
To zależy w dużym stopniu od indywidualnej decyzji danej instytucji kredytowej, która ten nabywa.

Napisany przez Juliver89
Cześć
Dzisiaj dostałem telefon od mojego doradcy z Berliner Volksbank.
Wczoraj złożono tam wniosek kredytowy na mój mieszkanie własnościowe.
Dziś dostałem telefon, że wszystko jest w porządku i mogę przyjść podpisać umowę.
Jak dotąd nie przeprowadzono żadnego sprawdzenia w Schufie.
Moje pytanie:
Czy to już jest ustalone czy może jeszcze coś się pojawić?
Byłem zaniepokojony moim wynikiem 87%
Czy oni tego nie sprawdzili?
Mam dostęp online i nic nie zostało sprawdzone
Z poważaniem

Napisany przez NaTwoim13
Niezwykłe. Bez sprawdzania w Schufa nie powinno być zgody. Chyba że Volksbank Berlin nie uczestniczy w procesie sprawdzania w Schufa, co jest bardzo, bardzo mało prawdopodobne.
Skoro mówisz o Volksbank Berlin, mam nadzieję, że uwzględniłeś Bank Inwestycyjny Berlina w swoim planie finansowym!!!

Napisany przez Juliver89
To znaczy? On zrobił to za pośrednictwem banku WZ Zadzwoniłem jeszcze raz, powiedział, że wszystko jest w porządku, mogę przyjść podpisać umowę i umówić notarialne spotkanie Podpisałem 4 strony umowy z Biurem Informacji Gospodarczej (Schufa)

Napisany przez Juliver89
Czyli lepiej nie cieszyć się za wcześnie?

Napisany przez NaTwoim13
Podaj warunki swojego kredytu hipotecznego, a będę mógł dokładnie to przedstawić. IBB oferuje wspaniałe programy wsparcia, dzięki którym mogłeś zmniejszyć swoje zadłużenie hipoteczne - co jest decydujące przy ustalaniu warunków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata