Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Rata kredytu nie jest już wykonalna.

Napisany przez lotion
Cześć wszystkim!
Mam nadzieję na kilka porad po przeczytaniu połowy forum

Krótka sytuacja:
Kilka lat temu mój mąż i ja wzięliśmy ogólny kredyt w Santander Bank. Do tego momentu wszystko było w porządku. On jest kredytobiorcą 1, ja 2.
Trzy lata temu został on zwiększony o stosunkowo niewielką sumę (o 3 500 euro więcej). Byliśmy dość naiwni, musieliśmy dodatkowo wykupić ubezpieczenie na raty, więc dodatkowa suma wynosiła ponad 10 000 euro. Naprawdę uświadomiliśmy sobie to teraz, gdy rozwiedliśmy się.
W każdym razie wtedy przyjęliśmy ten kredyt po stopie procentowej 10,9%. Gdy policzę (tak, wiem, potem zawsze jest się mądrzejszym.. samemu winny itp.) płacimy rocznie około 6 800 euro odsetek, a spłacamy śmieszne 1 700 euro z kwoty kredytu przez 96 miesięcy, z czego 36 już minęło.

Ze względu na nasz rozwód i fakt, że jestem niezdolny do pracy, obecnie bezrobotny i zmieniam zawód, ta kwota kredytu jest teraz trudna do uregulowania. Bank oczywiście nie chce się ugadać (telefoniczne zapytanie o niższą stopę procentową).

Co nam radzicie? ubezpieczenie na raty jest zawarte na wypadek śmierci i niezdolności do pracy... jednak Kredytobiorca 2 nie jest objęty. Dodatkowe ubezpieczenie pogrzebowe, które nam narzucono, właśnie zrezygnowałam.

Czy istnieje sposób na obniżenie tej niewiarygodnie wysokiej stopy procentowej? Powinniśmy skorzystać z porad dla dłużników? Czy spróbować spłacić kredyt przez inną, korzystniejszą bankowość?

Dziękuję i pozdrowienia
lotion

Napisany przez 2Bolitho
Tak, skorzystajcie z porady doradcy ds. zadłużonych. Fachowiec powinien się temu przyjrzeć. W Biurze Ochrony Konsumenta znajdziecie odpowiedniego doradcę.

Dla kwoty kredytu w wysokości 10 000 euro i oprocentowania 10,9%, zapłacicie 1 090 euro odsetek rocznie. Nie 6 800 euro. Coś tutaj nie gra...

Napisany przez Tom1963
Zrefinansować.

W przypadku DIBA oprocentowanie wynosi zawsze poniżej 6%.

Niskie oprocentowanie, brak dodatkowych kosztów
- Stałe oprocentowanie odsetek 5,60% w skali roku
- Rzeczywista roczna stopa procentowa 5,75%
Kwota kredytu od 5 000 do 50 000 euro
Okres od 12 do 84 miesięcy
Bezpłatna nadpłata możliwa w dowolnym momencie
Termin wypłaty środków dostępny do wyboru w ciągu 3 miesięcy
Szybka decyzja kredytowa
Brak ubezpieczenia na wypadek pozostałego zadłużenia

Wniosek o kredyt musi zawierać informację o spłacie istniejącego kredytu i (przed!) należy zapytać poprzedniego pożyczkodawcę o kwotę spłaty.
Prawdopodobnie pierwszy bank zażąda odsetek za wcześniejszą spłatę.

Wzięcie drugiego kredytu na nadpłaty, jeśli w ogóle są one możliwe, jest trudne, ponieważ wtedy trzeba obsługiwać jednocześnie przez pewien czas dwie linie kredytowe.

Napisany przez lotion

Przy kwocie pożyczki 10 000 euro i stopie procentowej 10,9% płacisz 1 090 euro odsetek rocznie. Nie 6 800 euro. Coś tu nie gra...

Nie, te 10 000 euro to kwota, którą zwiększono 3 lata temu, dodano do pierwotnej kwoty kredytu.

Dlatego poradnia ds. dłużników, mają niesamowicie długie terminy oczekiwania! Nie sądziłem, że będzie to konieczne, ale warto spróbować.

Napisany przez Tom1963

Tak, skonsultujcie się z doradcą ds. zadłużenia. Powinien to sprawdzić specjalista. W Urzędzie Ochrony Konsumentów znajdziecie osobę do kontaktu.

Przy kwocie kredytu w wysokości 10 000 euro i stopie oprocentowania 10,9% rocznie płacicie 1 090 euro odsetek rocznie. Nie 6 800 euro. Coś tu nie pasuje...

Przy 96 miesiącach okresu kredytowania kalkulator kredytowy podaje następujące wyniki:

regularna rata: 153,82 euro (miesięcznie)

Nominalna stopa procentowa roczna: 10,39% p.a. ? Odsetki i opłaty łącznie: 4 766,42 euro ? Całkowity koszt: 14 766,42 euro ? Rzeczywista roczna stopa procentowa: 10,90% p.a.

Napisany przez Tom1963
Jaka jest łączna kwota pozostała do zapłacenia? Czy te 10,9% to oprocentowanie nominalne czy efektywne roczne?

Napisany przez lotion

Zmiana zadłużenia.

W przypadku DIBA odsetki wynoszą zawsze

Napisany przez 2Escorpio
Jeśli możesz złożyć wniosek o kredyt przez internet, to nie ma tam różnic.

Napisany przez lotion

Jaka jest reszta do zapłaty? Czyli ile obecnie jeszcze trzeba zapłacić?

Czy 10,9% to oprocentowanie nominalne czy efektywne roczne?

Reszta do zapłaty wynosi około 39 000 euro. A 10,9% to efektywne oprocentowanie roczne, a przy oprocentowaniu nominalnym wynosi: 0,465% p.m.

Napisany przez Tom1963
Przy kwocie 39 000 euro na 8 lat otrzymuję miesięczne obciążenie w wysokości około 600 €.

Do spłaty jest 57 600 €, czyli 18 600 € odsetek.

Jeśli podam dane (40 000 €, 84 miesiące), otrzymam miesięczną ratę w wysokości 576 €. Dłuższy okres spłaty tam nie jest możliwy.

Całkowita suma (spłata + odsetki) wynosi 48 500 €, co oznacza, że można zaoszczędzić około 9 000 € poprzez refinansowanie.

Ze względu na krótszy okres spłaty (maksymalnie 7 lat) niestety nadal istnieje wysoka miesięczna rata. Ale 24 € * 12 miesięcy oznacza dodatkowe 290 € w kieszeni na koniec roku......

(Wszystkie wartości są zaokrąglone).

DIBA to tylko przykład, istnieje jeszcze wiele innych banków....

Napisany przez 2Escorpio

Przy 39 000 euro na 8 lat otrzymuję miesięczne obciążenie w wysokości około 600 €.

Do spłaty jest 57 600 €, czyli 18 600 € odsetek.

Gdy wprowadzę dane (40 000 €, 84 miesiące okresu kredytowania) w DIBA, otrzymam miesięczną ratę w wysokości 576 €. Nie można tam uzyskać dłuższego okresu kredytowania.

Całkowita suma (spłata + odsetki) wynosi 48 500 €, więc można zaoszczędzić około 9 000 € poprzez refinansowanie.

Ze względu na krótszy okres kredytowania (maksymalnie 7 lat) nadal powstaje wysoka rata miesięczna. Ale 24 € * 12 miesięcy to dodatkowe 290 € w kieszeni na koniec roku.....

(Wszystkie wartości są zaokrąglone).

DIBA to tylko przykład, jest jeszcze wiele innych banków ....

Myślę, że twój pomysł jest dobry, aby zaoszczędzić na odsetkach, ale jeśli nie będzie można zapłacić rat, to prawdopodobnie nie przyniesie to wielu korzyści.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata