Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Doskonalenie zawodowe na doradce finansowym.

Napisany przez Tom1963
Cześć. Interesuję się z osobistych powodów (m.in. poszerzanie horyzontów w zakresie edukacji) dalszym kształceniem w zakresie doradztwa finansowego (nie ubezpieczeniowego). Gdzie mogę to zrobić? Izba Handlowa oferuje egzaminy, ale nie dostarcza szkoleń odpowiadających moim potrzebom. Na przykład, tytuł Fachwirt für Finanzberatung. Problem: Jestem mistrzem przemysłowym w dziedzinie elektrotechniki oraz technicznym ekonomistą (IHK), więc nie pochodzę z typowego środowiska branżowego i nie wiem, czy wymagane jest dodatkowe doświadczenie zawodowe. Pracuję w dziedzinie techniki telekomunikacyjnej i planowania zasobów ludzkich, więc nie mam bezpośredniego doświadczenia w dziedzinie finansowej. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki w tej kwestii. Dodatkowo: Posiadam ogólną maturę, oraz odbyłem kilka semestrów studiów z zakresu zarządzania i elektrotechniki, ale nie mam ukończonego studium wyższego. W zasadzie mogę także rozpocząć studia ... ale czy ma to sens w wieku 48 lat (studia zaoczne) to już inna kwestia.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Tom1963,

wyszukaj informacje na temat doradcy finansowego i specjalisty ds. usług finansowych.

Wymagania dotyczące dostępu są dokładnie opisane przez każdą instytucję edukacyjną, lub możesz również skonsultować się telefonicznie, co zostanie uznane, a co nie.

Wiele instytucji oferuje studia zaoczne.

Pozdrowienia z Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez Klaus.Gold
Jakie koszty można się spodziewać przez 2-3 lata takiej dalszej edukacji?

Napisany przez Tom1963
Zapytałem kiedyś w Akademii Atheus ds. Usług Finansowych: Jako osoba z innej branży musiałbym najpierw zrobić tytuł specjalisty ds. ubezpieczeń (6 miesięcy). Następnie przyszedłby czas na specjalistę ds. usług finansowych (14 miesięcy), a potem na specjalistę ds. usług finansowych (5 miesięcy). Koszty dla osób spoza branży prawdopodobnie wyniosą od 2500 do 3200 euro w sumie. Prawdopodobnie będą dodatkowe opłaty egzaminacyjne w Izbach Handlowych i Przemysłowych. (Specjalista ds. usług finansowych kosztuje 1560 euro)

Napisany przez BerndR
Te szkolenia i dalsze kształcenia są w dużej mierze skoncentrowane na sprzedaży. Jeśli nie chcesz poszerzać swoich horyzontów w sposób jednostronny, zdecydowanie nie da się tego uniknąć bez studiów z zakresu bankowości/przedsiębiorczości ze specjalizacją w inwestycjach i finansach, połączonych z praktycznym doświadczeniem w sektorze finansowym.

Napisany przez Tom1963

Jeśli nie chcesz poszerzać swoich horyzontów w sposób jednostronny, na pewno nie obejdzie się bez studiów z zakresu ekonomii bankowej/zarządzania przedsiębiorstwem ze specjalizacją w inwestycjach i finansach,
połączonych z praktycznym doświadczeniem w sektorze finansowym.

Mam ogólną maturę. Niestety, jako osoba zatrudniona na pełny etat, jestem w stanie ukończyć tylko studia zaoczne....

... kto poza FernUNI Hagen oferuje coś takiego w przystępnej cenie (

Napisany przez Geldbaum

Te szkolenia i doskonalenia zawodowe są w dużej mierze opracowane pod kątem sprzedaży.

Cześć BerndR,

Czy to jest Pana osobiste doświadczenie?

Pozdrowienia z regionu Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez BerndR
... kto poza FernUNI Hagen oferuje coś takiego w przystępnej cenie (

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
może najpierw należałoby wyjaśnić, co właściwie rozumiesz przez doradcę finansowego.
Może to być od zwykłego agenta ubezpieczeniowego po sprzedawcę różnych złożonych produktów strukturyzowanych. Po środku znajduje się wszystko to, co rośnie w kolorowym ogrodzie Bożym... .

Co rozumiesz przez doradcę finansowego?

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Tom1963
Cześć. Pod pojęciem doradcy finansowego rozumiem osobę, która może udzielać wszechstronnej porady na temat finansów we wszystkich sytuacjach życiowych: - ubezpieczenie dzieci - emerytury - ocena ryzyka związana z papierami wartościowymi - finansowanie nieruchomości - refinansowanie - doradztwo dla dłużników Moim zdaniem klasyczne kierunki studiów bardziej skupiają się na cyklach gospodarczych oraz roli banków w procesie tworzenia pieniądza i nie są bardzo praktyczne. -- Thomas

Napisany przez EuroPaule

Klasyczne kierunki studiów moim zdaniem bardziej skupiają się na cyklach gospodarczych oraz roli banków w procesie tworzenia pieniądza i nie są bardzo praktyczne. -- Thomas

Cześć,

masz rację. Mówisz o potrzebach inwestora indywidualnego. Absolwenci powinni jednak być w stanie zaspokoić potrzeby przedsiębiorstw.
Może ciekawą opcją dla Ciebie byłoby certyfikowane planowanie finansowe (CFP).
Tutaj znajdziesz dostawcę: EBS Finanzakademie | Zertifikatsprogramme | Kontaktstudium Finanzökonomie

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Tom1963
Z kwotą około 11 700 euro uważam, że opłaty za dwustopniowe studia są dość wysokie. Do tego dochodzi jeszcze podatek VAT. Ale zdecydowanie jest to interesujące.

Napisany przez BerndR
Ocena ryzyka papierów wartościowych wszelkiego rodzajunp. kredytowe listy zamienne?Doradztwo dla dłużnikówW tym przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby studiowanie prawa.

Napisany przez EuroPaule

Z kwotą około 11 700 euro uważam, że koszty dwustopniowego studiowania są dość wysokie. Do tego dochodzi jeszcze podatek VAT. Ale ogólnie jest to interesujące.

Tania i dobra edukacja jest prawdopodobnie rzadka. Zwłaszcza że jest to czysto prywatna sprawa. Ci, którzy się na to decydują, traktują to jako inwestycję w swoją karierę.
I ci, którzy w końcu opracowują plany finansowe za honorarium, mogą odliczyć VAT.

A jak się słyszy, wiele banków wysyła obecnie swoich doradców dla zamożnych klientów na ebs. Ci uważają tytuł na wizytówce za świetne, nawet jeśli cele sprzedażowe banków rzadko pozwalają na rozsądną planowanie finansowe... .

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata