- śr lip 04, 2012 4:21 am
Cześć. Interesuję się z osobistych powodów (m.in. poszerzanie horyzontów w zakresie edukacji) dalszym kształceniem w zakresie doradztwa finansowego (nie ubezpieczeniowego). Gdzie mogę to zrobić? Izba Handlowa oferuje egzaminy, ale nie dostarcza szkoleń odpowiadających moim potrzebom. Na przykład, tytuł Fachwirt für Finanzberatung. Problem: Jestem mistrzem przemysłowym w dziedzinie elektrotechniki oraz technicznym ekonomistą (IHK), więc nie pochodzę z typowego środowiska branżowego i nie wiem, czy wymagane jest dodatkowe doświadczenie zawodowe. Pracuję w dziedzinie techniki telekomunikacyjnej i planowania zasobów ludzkich, więc nie mam bezpośredniego doświadczenia w dziedzinie finansowej. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki w tej kwestii. Dodatkowo: Posiadam ogólną maturę, oraz odbyłem kilka semestrów studiów z zakresu zarządzania i elektrotechniki, ale nie mam ukończonego studium wyższego. W zasadzie mogę także rozpocząć studia ... ale czy ma to sens w wieku 48 lat (studia zaoczne) to już inna kwestia.