Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Obniżka stóp procentowych przez EBC - co mogą zrobić oszczędzający?

Napisany przez ADMCI4
Cześć przyjaciele,
ECB obniżyło stopy procentowe.
Kto z tego skorzysta? Co mogą zrobić oszczędzający?
Jakie zagrożenia niosą ze sobą niskie stopy procentowe?
Cieszę się na wskazówki
Pozdrowienia,
Roth

Napisany przez mietsch
Cześć Roth, staje się coraz trudniejsze osiągnąć dodatni stopę realnego zwrotu. Czyli zysk, który naprawdę sprawia, że jesteś bogatszy po uwzględnieniu inflacji. Być może pomoże Ci artykuł na moim blogu: Czy znasz pojęcie "represji finansowej"? Jako oszczędzający możesz postawić tylko na podstawowy kapitał (około 6 x netto) na lokacie terminowej (po prostu sprawdź w internecie porównanie lokat terminowych). Niestety, nie dorównuje ona inflacji. Ale wszystko ponad to, czego nie potrzebujesz w następnych latach, zainwestuj mądrze. Ja robię to poprzez jazdę na fali, którą opisałem tutaj w przybliżeniu: wasch-mich-aber-mach-mich-nicht-nass Widzę tu możliwości miesięcznego inwestowania (zawsze zależne od okresu inwestycji i świadomości ryzyka!): - Obligacje korporacyjne (IG, EM, HY) - Surowce - Akcje dywidendowe (wartości substancyjne) - waluty obce (takie jak dolar australijski czy renminbi) - Rynki wschodzące z Next Eleven i Afryka - europejskie listy zastawne - lub zakup wartościowej nieruchomości Obecnie unikaj obligacji euro (zresztą dotyczy to również konwencjonalnych polis na życie). Mam nadzieję, że mogłem Ci trochę pomóc. Serdeczne pozdrowienia mietsch

Napisany przez 2Bolitho
To naprawdę solidny pierwszy post. Witaj serdecznie i tak trzymaj!
Jak nazywa się Twój blog?

Czy mógłbyś wyjaśnić tę koncepcję podstawową? Mówienie o 6-krotności netto to uproszczenie, które kryje w sobie złożone rozważania. Można z pewnością z tym pracować, ale niektórzy mogą chcieć dostosować te rozważania do swojej indywidualnej sytuacji.

Napisany przez Klaus.Gold

- europejskie listy zastawne

Dobra publikacja. Według mnie to po prostu zależy od mieszanki w portfelu. Ale co masz na myśli mówiąc o europejskich listach zastawnych? Niemieckie obligacje skarbowe czy greckie? Uważam, że obecnie jest to ryzykowna inwestycja. Ale czy mógłbyś bardziej się skupić na tym aspekcie?

Napisany przez mietsch
Dziękuję bardzo.

@Bolitho: Podstawowa suma na rachunku oszczędnościowym powinna wynosić co najmniej 6-krotność sumy zmiennych i stałych miesięcznych kosztów. Dzięki temu można zachować spokój, ponieważ można kontynuować działalność przez kolejne 6 miesięcy bez żadnych dochodów i nie martwić się od razu. Trudności na rynku pracy w czasie kryzysu finansowego potwierdziły moje oszacowanie. Dodatkowo, planowane wydatki w najbliższych latach (na samochód, Dom, dalsze kształcenie, itp.) powinny zostać uwzględnione na wypadek potrzeby. Oczywiście, jest to kwota bardzo indywidualna, wynikająca z rozmowy. Ostatecznie liczy się to, co klient uważa za słuszne i gdzie czuje się dobrze. Jak sam pięknie powiedziałeś.
Znajdziesz mój blog tutaj: mehrvomGeld[dot]blogspot[dot]com
(forum nie pozwala na umieszczanie linków)

@Klaus: Nie, nie chodzi mi o niemieckie ani greckie obligacje. Chodzi mi po prostu o obligacje z dodatkowym oprocentowaniem. Pfandbrief to Covered Bonds, które są dodatkowo uregulowane prawnie. Są więc bezpieczniejsze niż niektóre inne obligacje. Dochód przeciętnie był wyższy od inflacji, zbliżony do poziomu obligacji korporacyjnych klasy inwestycyjnej.

Napisany przez EuroPaule

Chodzi mi po prostu o obligacje z dodatkowym oprocentowaniem. Pfandbrief to instrumenty zabezpieczone, które dodatkowo są uregulowane prawnie. Dlatego są bezpieczniejsze niż niektóre inne obligacje. A stopa zwrotu była średnio wyższa od inflacji, mniej więcej na poziomie obligacji korporacyjnych IG.

Cześć,

Być może warto dodać, że obecnie cały świat odsetek w Niemczech kompletnie wyszedł z równowagi. Ponieważ cały świat uważa niemieckie obligacje rządowe za jedno z ostatnich bezpiecznych schronień, praktycznie nie przynoszą one już żadnych odsetek. To już jest szalone, tak jak opisuje ten artykuł:
Negative Rendite: Investoren beschenken Deutschland und meiden Spanien - Börse + Märkte - Finanzen - Handelsblatt
To wpływa na całą strukturę odsetkową w Niemczech.

Odnośnie do covered bonds: Jeśli stopa zwrotu jest na poziomie obligacji korporacyjnych o wysokim ratingu (IG = Investmentgrade = (jeszcze) dobra ocena), to oczywiście ryzyko również jest na tym poziomie.
Uważam, że wszystkie propozycje mietsch są w porządku, trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że decydując się na tego rodzaju inwestycje, osoba oszczędzająca staje się inwestorem i ponosi wyłączną odpowiedzialność za wyniki swojej inwestycji.
To wcale nie jest nic złego, wręcz przeciwnie. Ale to zmienia wiele rzeczy i trzeba się nimi zająć.

Jeśli ktoś chce pozostać oszczędzającym, może jedynie zacisnąć zęby i czekać (i mieć nadzieję), aż sytuacja wróci do normy.

Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata