Dziękuję bardzo.
@Bolitho: Podstawowa suma na rachunku oszczędnościowym powinna wynosić co najmniej 6-krotność sumy zmiennych i stałych miesięcznych kosztów. Dzięki temu można zachować spokój, ponieważ można kontynuować działalność przez kolejne 6 miesięcy bez żadnych dochodów i nie martwić się od razu. Trudności na rynku pracy w czasie kryzysu finansowego potwierdziły moje oszacowanie. Dodatkowo, planowane wydatki w najbliższych latach (na samochód,
Dom, dalsze kształcenie, itp.) powinny zostać uwzględnione na wypadek potrzeby. Oczywiście, jest to kwota bardzo indywidualna, wynikająca z rozmowy. Ostatecznie liczy się to, co klient uważa za słuszne i gdzie czuje się dobrze. Jak sam pięknie powiedziałeś.
Znajdziesz mój blog tutaj: mehrvomGeld[dot]blogspot[dot]com
(forum nie pozwala na umieszczanie linków)
@Klaus: Nie, nie chodzi mi o niemieckie ani greckie obligacje. Chodzi mi po prostu o obligacje z dodatkowym oprocentowaniem. Pfandbrief to Covered Bonds, które są dodatkowo uregulowane prawnie. Są więc bezpieczniejsze niż niektóre inne obligacje. Dochód przeciętnie był wyższy od inflacji, zbliżony do poziomu obligacji korporacyjnych klasy inwestycyjnej.