Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawcy mogą przelać wynagrodzenie już trzy tygodnie wcześniej?

Napisany przez ADMCI4
Naprawdę trudno mi w to uwierzyć, ale wygląda na to, że tak jest. Dlatego chciałbym zapytać tutaj, na forum finansowym, czy to jest legalne.

Nasza dyrektor finansowa zawsze wypłaca nasze pensje około 25. dnia każdego miesiąca. Tak też było w czerwcu, kiedy wynagrodzenie trafiło na moje konto 26. lipca.

Kiedy dzisiaj sprawdziłem stan konta online, zauważyłem coś bardzo dziwnego. Mój stan konta nagle wyglądał rewelacyjnie. Po bliższej analizie transakcji zobaczyłem, że otrzymałem kolejną wypłatę za lipiec. Jesteśmy dopiero na początku lipca, co oznacza, że do końca sierpnia nie otrzymam już więcej pieniędzy. Czy dyrektor może wypłacić pieniądze teraz tylko dlatego, że następnie wybiera się na urlop? Przecież można to załatwić inaczej.

Napisany przez eichi
Inne pytanie: gdzie masz problem?
To jest idealne!
Przelewasz na konto oszczędnościowe i odbierasz odsetki, potem pod koniec miesiąca przekładasz na swoje konto i kontynuujesz zwykły przebieg miesiąca.

W innym przypadku: zazwyczaj w umowie jest określone, kiedy pieniądze muszą być wypłacone, od kiedy jest mi obce. Ale jak już wspomniałem, rób z tego najlepsze wykorzystanie.

Jeśli otrzymujesz pensję w wysokości 1500 €, to na koncie oszczędnościowym moneyou z odsetkami będziesz mieć 1503 € (teoretycznie). Wypłata odsetek następuje jednak co kwartał.

Napisany przez Naseweis

Nie mogę w to uwierzyć, ale wygląda na to, że to prawda, dlatego teraz pytam tutaj na forum finansowym, czy to jest legalne.

Nasza dyrektor finansowa firma wypłaca nasze pensje zawsze pod koniec miesiąca, zazwyczaj około 25. Tak też było w czerwcu, pensja była na koncie rozliczeniowym 26 lipca.

Kiedy dzisiaj sprawdziłam stan konta online, bardzo się zdziwiłam, bo nagle był fantastyczny. Po bliższym przyjrzeniu się transakcjom, zauważyłam, że znów dostałam wypłatę, tym razem za lipiec.

Czy na pewno jest tak, jak opisujesz?

Pensje pracowników są wypłacane pod koniec miesiąca za dany miesiąc i nigdy z wyprzedzeniem.

Pozdrowienia

Napisany przez eichi
Sprawdziłem jeszcze raz, w BGB jest napisane:

§ 614 Termin zapłaty wynagrodzenia

Wynagrodzenie jest płatne po wykonaniu usługi. Jeśli wynagrodzenie jest określone na okresy czasu, to jest płatne po upływie poszczególnych okresów czasu.

Napisany przez 2Bolitho
Sąd pracy ucieszyłby się z takiego pozwu! ;-)
Tak, mogą Państwo. Za późno byłoby źle.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata