Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracownik musi uczestniczyć w kosztach odzieży roboczej?

Napisany przez ADMCI4
W naszej firmie jest tak, że do pewnych czynności na zewnątrz potrzebna jest szczególnie gruba odzież. Pracodawca zakupił z tego powodu kurtki i buty zimowe w zeszłą zimę, które można używać. Można zabrać te rzeczy do domu i nosić je także w czasie wolnym. Jest to bardzo hojne, ale dla mnie całkowicie bezużyteczne, ponieważ nigdy nie noszę takiej odzieży w swoim życiu prywatnym. Pracodawca chce teraz, żebyśmy przyczynili się do kosztów. To, czy korzystamy z odzieży prywatnie czy nie, zależy od nas. Czy może się powołać na jakąś podstawę prawna czy mam również prawo odmówić uczestnictwa w kosztach?

Napisany przez 2Bolitho
1. Zapytajcie Waszą Radę Zakładową
2. Reklama na odzieży?
3. Istnieją przepisy dotyczące ubioru? Na przykład dotyczące bezpieczeństwa pracy
4. W jakim celu służy noszenie tej odzieży? Czy pracodawca chroni produkt przed zabrudzeniem przez was, czy też was chroni przed jakimiś czynnikami podczas pracy? Jednak nawet jeśli to w Waszym interesie, to powinno to zostać wcześniej wyjaśnione. Najpierw zakup, a później próba odzyskania kosztów nie wchodzi w grę. Chyba że od samego początku było jasne, że zakupuje on odzież i oferuje ją wam do kupna w specjalnych warunkach.

Napisany przez platinx
U mnie pracodawca chciał mieć opłatę w wysokości 50€ za wypożyczenie. Powiedział, że kurtka kosztowała 80€. Jeśli oddam ją po zakończeniu, dostanę zwrot. Uważam to za nieodpowiednie, zwłaszcza że na kurtce widnieje nazwa firmy.

Napisany przez 2Bolitho

U mnie pracodawca chciał pobierać opłatę za wypożyczenie w wysokości 50 €. Powiedział, że kurtka kosztuje 80 €. Jeśli oddam ją na koniec, dostanę zwrot. Nie zgadza mi się to, zwłaszcza że jest na niej nazwa firmy.

Również w tej sprawie warto skonsultować się z radą pracowniczą. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się to nieprawidłowe, ale musiałbym się głębiej zanurzyć w literaturze, aby móc to profesjonalnie ocenić.

Napisany przez jule07
Cześć,

nigdy o tym nie słyszałem. Zgłoszenie się do rady zakładowej na pewno nie jest najgorszym pomysłem.

Bardzo bym się ucieszył z wyniku.

Napisany przez JacobGoma
Jak to się skończyło z tą historią?
Ogólnie rzecz biorąc: Odzież noszona przez pracownika z własnej inicjatywy, aby chronić swoje prywatne ubrania, musi być finansowana przez niego samego.
Jeśli pracodawca określi określony strój, można uzgodnić w umowie o pracę (umowie zbiorowej, porozumieniu zakładowym itp.), że pracownik będzie współuczestniczył w kosztach, jeśli będzie mógł nosić ubranie także poza godzinami pracy. Jednakże wydatki nie mogą znacząco przekraczać wynagrodzenia.
Ogólnie rozróżnia się również pomiędzy odzieżą roboczą a odzieżą ochronną. W Twoim przypadku chodzi o odzież ochronną, czyli odzież zapewniającą ochronę przed zimnem, którą pracodawca musi zapewnić. Z ubezpieczeniowego i prawnego punktu widzenia jesteś zobowiązany do noszenia tej odzieży ochronnej.
W naszej firmie niedawno wyposażyliśmy wszystkie słupy w osłony, aby uniknąć kolizji ludzi i maszyn. To również wpisuje się w bezpieczeństwo pracy, a koszty pokrywa pracodawca.
Jak już wspomniano, rada zakładowa (jeśli istnieje) jest dobrym partnerem do rozmowy, ponieważ ma ona prawo współdecydowania.

Napisany przez Kethis
Znam to również w ten sposób, że ubranie jest opłacane przez pracodawcę ;-)

Napisany przez benny203
Czy można odliczyć od podatku odzież roboczą?

Napisany przez Grossfuss
Zazwyczaj tak, jeśli ubranie robocze jest właśnie takie, po prostu przeczytaj wcześniejsze posty napisane wcześniej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata