Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy właściciel może zarejestrować dwa samochody na jednym ubezpieczeniu?

Napisany przez ADMCI4
Aktualnie mamy jedno auto, ale prawdopodobnie będziemy musieli zarejestrować drugie na krótki okres z powodów zawodowych. Jednak będziemy go rzeczywiście potrzebować tylko na bardzo krótki czas. Dlatego nie chcielibyśmy zawierać drugiej umowy ubezpieczenia. Czy istnieją firmy, które pozwalają na prowadzenie dwóch samochodów na tej samej umowie przez krótki, określony czas? Muszą istnieć odpowiednie stawki. Moja żona potrzebuje samochodu maksymalnie przez 10 tygodni w roku.

Pozdrowienia,

Micki

Napisany przez Matthiashase
Każdy pojazd wymaga własnego ubezpieczenia i tym samym własnej umowy. Nawet przy nowo wprowadzonym systemie tablic wymiennych, każdy samochód musi mieć własną umowę. Istnieje preferencyjna klasyfikacja dla drugiego samochodu, dzięki czemu nie trzeba zaczynać od nowa w klasyfikacji klas SF. Ubezpieczyciel rozlicza dniowo, jednak każde zarejestrowanie lub wyrejestrowanie wiąże się z opłatami. Być może carsharing lub wynajem auta byłby dla Was lepszym rozwiązaniem

Napisany przez Christiane1978
Nie, nie mam takiej wiedzy. Zazwyczaj dla rejestracji lub ubezpieczenia drugiego pojazdu wymagana jest nowa lub druga polisa ubezpieczeniowa.

Napisany przez Dahut
Większość ubezpieczeń akceptuje na okres przejściowy 2 samochody na 1 polisę, na przykład, gdy posiada się już nowy samochód, ale trzeba jeszcze sprzedać stary. W moim ubezpieczeniu jest to 6 tygodni. Przy tablicach zmieniających się, trzeba płacić pełne podatki za oba pojazdy, ale w ubezpieczeniu istnieje korzystna taryfa dla obu pojazdów. Można jednak jednocześnie prowadzić tylko jeden pojazd, a drugi musi być zaparkowany na prywatnej posesji, nie może na przykład być bez tablic na ulicy. Istnieje również tablica sezonowa, gdzie samochód jest dopuszczony i ubezpieczony tylko na określony okres czasu, na przykład od maja do października, i wtedy można nim jeździć tylko w tym okresie. Jednak większość ubezpieczeń oferuje korzystne taryfy dla drugiego samochodu. Na przykład mam ubezpieczenie samochodu z 30%, więc w zeszłym roku dodałem drugi pojazd, który również używam tylko ja, i otrzymałem za to od razu 70% zniżki.

Napisany przez Christiane1978
Jak już wielokrotnie tłumaczono tutaj w podobnej sprawie, zasadniczo nie jest to możliwe.

Napisany przez Janine72
Cześć,

Muszę cię niestety zmartwić. Wprowadzenie tablic zmiennych de facto ułatwiło sprawę, jednak ubezpieczenie nadal musi być prowadzone osobno. Choć może być trochę tańsze. Skonsultuj się z ADAC, aby dowiedzieć się, jakie to dokładnie wiąże się z kosztami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata