Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dlaczego kasa chorych?

Napisany przez platinx
Dlaczego w Niemczech obowiązuje obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne? Musiałem dopłacić 1000 euro, gdy wróciłem z innego kraju po zaledwie roku. Jestem wściekły. P.s. Zgłosiłem się do urzędu pracy przed wyjazdem za granicę.

Napisany przez 2Bolitho
Nikt cię nie zmusza do życia w Niemczech...
Czy musimy naprawdę poważnie dyskutować o sensie obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Ariene
Aby chronić ubezpieczycieli i obywateli przed zbyt wysokim ryzykiem finansowym, moim zdaniem. Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego nie istnieje tylko w Niemczech (patrz Szwajcaria), tutaj jest nawet dość młody (2005?).

Napisany przez Berti75
Wygląda na to, że coś zrobiłeś nie tak, ja też byłam za granicą i mogłam się od razu wyrejestrować przy kasie...gdy wrócisz do Niemiec, zostaniesz znowu przymusowo ubezpieczony (jeśli nie wcześniej w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym)

Napisany przez Ariene
To, czego nie rozumiem, to czy nie byłeś ubezpieczony za granicą? Kiedy wróciłem z zagranicy (nie zrezygnowałem z ubezpieczenia w GKV, instytucja to dla mnie zrobiła), wystarczyło dostarczyć zaświadczenie o ubezpieczeniu za granicą, i nie musiałem nic dopłacać za ten okres.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata