Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nowego domu energooszczędnego KfW70 zbudowanego z prefabrykatów.

Napisany przez SimplyFred
Cześć,
zdecydowaliśmy się na Dom prefabrykowany, który teraz trzeba sfinansować.
Sytuacja wygląda następująco:

Własność:
7-pokojowy apartament z pozostałym długiem w wysokości 80 000 EUR (wartość około 170 000 EUR)
Mieszkanie 2-pokojowe, zakupione w 2011 roku i stale wynajmowane - koszt: 65 000 EUR
Dom jednorodzinny - bez zadłużenia, ale została na niego zaciągnięta hipoteka na mieszkanie 2-pokojowe. (Wartość około 300 000 EUR wraz z działką)

Koszt nowego budynku wraz z działką i wszystkimi obliczonymi kosztami dodatkowymi około 380 000 EUR

Moje myślenie jest takie:
Podejmuję pełną kwotę 380 000 EUR
Sprzedaż 7-pokojowego apartamentu po przeprowadzce do domu - wartość pozostała po sprzedaży to 90 000 EUR
Powinny one bezpośrednio wpływać na finansowanie. Czy jest to dodatkowa spłata, czy jak to zrobić?

Również Dom jednorodzinny po śmierci ojca (ma 77 lat) powinien zostać sprzedany.
Dochód około 300 000 EUR też powinien być uwzględniony w finansowaniu, jak opisano powyżej.

To powinno zadziałać, czy coś źle widzę?

Dochód netto - stabilny (urzędnik):
5800 EUR

Kto może mi dać wskazówki w tej sprawie?

Re: Finansowanie nowego domu energooszczędnego KfW70 zbudowanego z prefabrykatów.

Napisany przez ADMCI4
Cześć SimplyFred,

ad hoc powiedziałbym, że najlepiej finansować 380 000 EUR zmiennym kredytem.

Zalety:
Zdecydowanie niższe odsetki niż w przypadku kredytu z określonym oprocentowaniem.
Wypowiedzenie lub refinansowanie możliwe jest w dowolnym momencie z trzymiesięcznym terminem.
Możliwe są również dodatkowe spłaty w nieograniczonej wysokości.

Wady:
Oprocentowanie kredytu nie jest stałe, więc może nie tylko spaść, ale też wzrosnąć. Osobiście oceniam ryzyko wzrostu oprocentowania w obecnej sytuacji jako bardzo niskie.

W przeciwnym razie można rozważyć tzw. kredyt z suwakiem. Tutaj zmienna stopa procentowa jest ograniczana.
Lub refinansujesz swój zmienny kredyt na kredyt z określonym oprocentowaniem z trzymiesięcznym wyprzedzeniem w przypadku wzrostu oprocentowania.

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
... mmh, właśnie zauważyłem, że budujesz zgodnie z KFW70.
W takim razie sugeruję finansowanie poprzez KFW z ustalonym oprocentowaniem oraz resztę poprzez zmienny kredyt, jak opisano powyżej.

Pozdrowienia

Napisany przez SimplyFred
W przypadku KfW mógłbym dostać bardzo korzystną rację w wysokości maks. 50 000 EUR, myślę.
Jaki jest tam więc oprocentowanie?

Oznacza to konkretnie:

380 000 EUR
50 000 EUR z KFW z niższym oprocentowaniem
330 000 EUR standardowo (obecnie mam ofertę 2,34%)

Czy z natychmiastową spłatą przy sprzedaży mieszkania o 7 pokojach i ewentualnie później domu, to musi być już zawarte w umowie teraz?

Zazwyczaj ma się tylko 10 lub być może 20% całej kwoty na spłatę

Co z budynkiem KfW55?
Zaplanowany obiekt KfW70 mógłbym również zrealizować jako KfW55.
Byłoby to rozszerzenie.

Czy wówczas kwota 50 000 EUR wzrośnie, czy oprocentowanie będzie jeszcze bardziej korzystne? Gdzie byłby zauważalny zysk?

Napisany przez BerndR
To powinno być dodatkowe dofinansowanie spłaty w wysokości 5 lub 10% kwoty kredytu. Oprocentowanie prawdopodobnie pozostanie takie samo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata