Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Akcje czy fundusze akcyjne?

Napisany przez Paul3
Cześć wszystkim,

jestem nowy na forum i liczę na cenne porady.

Jakiś czas temu odziedziczyłem większą sumę pieniędzy i zgodnie z sugestiami dobrych znajomych oraz własnymi badaniami zainwestowałem ją w różne fundusze akcyjne. Chciałem sprzedać zainwestowaną kwotę za około 15 lat i liczę na dobrą stopę zwrotu z uwagi na długi horyzont czasowy. Zainwestowałem w fundusze akcyjne na platformie funduszowej ebase, nie płacąc przy tym opłaty za emisję.

Jednak teraz mam wątpliwości, czy nie byłoby lepiej zainwestować w poszczególne akcje. Obawiam się jednak, że za zakup i sprzedaż każdorazowo trzeba zapłacić jedno procent wartości kursu, co naturalnie obniżyłoby całkowity zwrot z inwestycji.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Dzięki za wasze opinie.

Pozdrowienia,

Paul3

Napisany przez soundjunk
Cześć,

Co się będzie działo za 15 lat, na jakiej sumie majątku się zatrzymasz i w jaki sposób obecnie go inwestujesz? (krótko-, średnio-, długoterminowo)

Pozdrowienia
S.

Napisany przez 2Bolitho
Rzeczywiste pytanie brzmi, czy jesteś w stanie i chcesz poświęcić czas na obserwowanie i ocenę firm? Jeśli nie, lepiej zainwestuj w fundusze. Jeśli nie masz zaufania do zarządzających daną firmą, rozważ inwestycję w ETF-y. One śledzą określony indeks.

Napisany przez EuroPaule
Hej,

więc ogólnie rzecz biorąc, mało sensu ma kładzenie nacisku na koszty. Dużo istotniejsze jest, kiedy, gdzie i w jaki sposób inwestujesz. Szczególnie, jeśli chodzi o koszty transakcyjne. Przypuszczam (bez złych intencji), że nie masz jasnej strategii zakupu i sprzedaży akcji podczas trwania inwestycji? (Zakładam to, ponieważ Twoje pytanie jest typowe dla osób, które jeszcze nie zastanawiały się nad strategiami handlowymi).

Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest też pytanie, czy Twój kapitał jest wystarczająco duży, aby móc rozsądnie dywersyfikować inwestycje, aby nie przerodziły się w spekulacje? Chcesz na przykład równomiernie ważyć te 30 akcji z DAX w swoim portfelu, musisz mieć najmniejszą wspólną wielokrotność wszystkich 30 kursów. Musiałoby to być kilkaset tysięcy euro, jeśli nie więcej.

Poszczególne spółki są uzasadnione tylko wtedy, gdy masz jasny pomysł na rynek, branżę lub daną akcję. Ale wtedy znowu znajdujesz się w strefie spekulacji.

Najważniejsze dla długoterminowego sukcesu inwestycyjnego jest unikanie bardzo wysokich strat (50% straty wymaga 100% zysku, aby wrócić do zera!). Ale ani fundusz akcyjny, ani pojedyncza spółka nie są w stanie tego zapewnić.

Polecam zainteresować się dobrze zarządzanym elastycznym funduszem mieszany, takim jak na przykład Carmignac Patrimoine, który wciąż osiąga rozsądne wyniki.

Możesz go również uzyskać za pośrednictwem platformy ebase bez prowizji przy zakupie.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez ADMCI4
Cześć Paul3,

najpierw trzeba ustalić, jakie są Twoje osobiste oczekiwania co do zwrotu z inwestycji. Trzeba także wiedzieć, jaki maksymalny spadek wartości jesteś w stanie znieść w ciągu roku. Chodzi więc o Twoją mentalność inwestora.

Jeśli na przykład zależy Ci na zachowaniu kapitału lub osiągnięciu określonej kwoty X w określonym czasie, oznacza to wykluczenie pewnych produktów inwestycyjnych na wstępie.

Ważne jest także, jak obecnie jest podzielony Twój majątek.

Kiedy te i inne kwestie zostaną wyjaśnione, będzie można wydać odpowiednią rekomendację.

inwestowanie w akcje lub pojedyncze akcje przez określony czas niesie ze sobą największe ryzyko straty, ale także, jeśli wybierzesz właściwe akcje, bardzo duży potencjał zwrotu (większy niż u akcji, zwłaszcza mieszanych funduszy).

Ze względów bezpieczeństwa, najlepiej inwestować rozproszenie majątku pomiędzy różne klasy aktywów. Jednakże może to rozmyć zwrot z inwestycji, ale poprawi stosunek zwrotów do ryzyka.

Pozdrowienia

Napisany przez Paul3
Cześć,

jestem głównie zainwestowany w fundusze akcji Eurolandu. Czy zalecalibyście mi w tej chwili wycofanie się z powodu kryzysu, czy też zaczekać?

Dziękuję jeszcze raz za Wasze bardzo pouczające wpisy.

Pozdrowienia
Paul3

Napisany przez EuroPaule
Cześć Paulu,

jeśli jesteśmy szczerzy, nikt nie potrafi prognozować tego lepiej niż ktokolwiek inny.

Fundusze z Eurolandu znajdują się aktualnie gdzieś w nieokreślonym miejscu. Nie są wysoko ani nisko. Przy czym kraje południowe są głębiej niż Niemcy. Ale nikt nie jest w stanie powiedzieć z powagą, jaką siłę dla przyszłości mają te inwestycje. Nawet jeśli wielu próbuje nam wmówić, że ich opinia to wiedza (lub musieli to zrobić).

Pytanie brzmi jednak:
1. Gdzie jesteś z Twoją inwestycją i jak się teraz z tym czujesz?

Przykład:
Jesteś lekko na plusie, ale boisz się, że może być gorzej. -> sprzedaj, zabezpiecz pieniądze + zyski.
Jesteś lekko na plusie, ale wierzysz, że kryzys wkrótce zostanie rozwiązany i ceny wzrosną -> zostań i/lub dokup.
Jesteś na minusie i nie możesz znieść dalszych strat -> sprzedaj i znów spokojnie śpij.
Jesteś na minusie, ale obecne ceny postrzegasz jako szansę -> zostań i/lub dokup.

Podsumowanie:
Twoja ocena i Twoje emocje (strach i chciwość) są kluczowe. Nie to, co inni uważają i mówią tutaj lub gdzie indziej. Kształtuj własne zdanie! Ale lepiej nie z tą gazetą...

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4

Cześć,

głównie zainwestowałem w fundusze akcji Eurolandu. Czy zalecalibyście wyjście z nich w obecnej chwili ze względu na kryzys, czy też poczekać?

Cześć Paul3,

Jest bardzo wątpliwe, czy warto radzić komuś, kto chce ulokować swoje pieniądze tylko na 15 lat, aby przeczekał kryzys. Nikt nie może dokładnie przewidzieć, kiedy kryzys, który trwa już od 6 lat, zostanie pokonany. Osobiście uważam, że bez reformy walutowej i systemowej kryzys(y) nigdy się nie zakończą.

Najlepiej byłoby zapewne zasięgnąć informacji na własną rękę, na przykład na temat związku między pieniądzem a wartościami rzeczowymi, lub znaleźć kogoś, kto ma większe pojęcie na temat inwestowania kapitału niż sami (hasło: zakup kompetencji).

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata