Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne w młodym wieku?

Napisany przez Rolf
Cześć, Mam pytanie, które mnie od jakiegoś czasu nurtuje. Mam teraz połowę dwudziestki i za kilka miesięcy kończę studia. Nie wiem jednak dokładnie, jak potoczy się moja kariera zawodowa. Coraz częściej zastanawiam się teraz nad oszczędzaniem na starość i chciałbym wiedzieć, czy ma to sens w moim wieku? Co sądzicie, czy robię to za wcześnie? A może istnieją modele specjalnie dedykowane dla mojego wieku? Z góry dziękuję... Pozdrowienia, Rolf

Napisany przez Schwertlilie
Cześć,
uważam, że dobrze jest już w Twoim wieku zastanawiać się nad tym. Jednak możesz spokojnie podejmować decyzje w swoim tempie. Jedna rada, z którą z pewnością się zgadza każdy: dokładnie się zastanów, zanim podpiszesz cokolwiek, kilka razy przespij, poszukaj drugiego i trzeciego zdania.
Zastanów się, czy jesteś wystarczająco zdyscyplinowany, aby oszczędzać na starość na własną rękę. Możesz to zrobić za pomocą konta oszczędnościowego i funduszy akcji. Ja stosuję oba - konto oszczędnościowe jest bezpieczne, o ile nie ma inflacji, ale ma niewielki zwrot, fundusze akcji (mam szeroko zdywersyfikowane ETF-y) niosą znane ryzyko akcji, ale mogą przynieść wysoki zwrot.
Potrzebujesz funduszy emerytalnych? W takim razie możliwe, że Renta Riester byłaby odpowiednia. Jednak byłbym bardzo ostrożny przy wyborze (wskazówka dotycząca doradztwa na priv, nie zarabiam na tym nic!)
Moje zdanie: Generalnie podchodzę krytycznie do ubezpieczeń na życie kapitałowe i prywatnych ubezpieczeń emerytalnych. Wielu początkującym pracownikom jest coś takiego narzucane przez zainteresowane strony, a później okazuje się, że trzeba np. utrzymać dzieci i ustalone miesięczne raty są zbyt wysokie....
Nadal rozpowszechniają się (ostatnio ponownie w prasie) sprzedawcy ubezpieczeń, którzy dezinformują, mówiąc o 4% zwrocie przy ubezpieczeniu na życie, a jednocześnie pomijają to, że 4% dotyczą tylko około 75 lub 80% wpłaconych składek
Gdybym był na Twoim miejscu, przemyślałbym szczegółowo, czy chcesz już teraz zobowiązać się do określonej miesięcznej kwoty i wpłacić ją do umowy, którą w razie potrzeby możesz wcześniej zerwać tylko za dużymi kosztami
Możesz też być na razie elastyczny z kontem oszczędnościowym i funduszami, a gdy będzie jasne, jak ma wyglądać dalsze planowanie rodziny (dzieci? Dom?), zawsze możesz później zastanowić się nad dalszymi środkami zabezpieczenia.
Pozdrawiam, Schwertlilie

Napisany przez tequila
(Porada dotycząca inwestycji prywatnych, nie zarabiam na tym nic!)

Och, śmiało to publicznie przedstaw. Na pewno wielu tutaj będzie zainteresowanych świetnymi strategiami inwestycyjnymi. Jednak, brakuje mi wiary, że zaskoczysz nas czymś naprawdę rozsądnym i innowacyjnym. Ale chętnie zobaczę, jak udowodnisz mi przeciwnie.

Napisany przez tequila
Wielu początkujących w zawodzie jest przekonywanych przez zainteresowane strony, a potem okazuje się, że na przykład trzeba utrzymywać dzieci, a ustalone miesięczne raty są zbyt wysokie.....

O, niech to szlag. Czy kiedykolwiek słyszeli państwo o zawieszeniach składek lub ich obniżeniach? Przedstawmy fakty. Jaki jest państwa plan?

Cześć Tequila,
to, co robię dla siebie, znajduje się w moim pierwszym poście.
Pozdrowienia

Napisany przez pmk
Cześć Rolf,

dobrze zbudowane zabezpieczenie na starość zależy w dużej mierze od twoich warunków życiowych - rodziny, zapewnionej przyszłości zawodowej itp. Prawdopodobnie teraz nie jesteś w stanie tego przewidzieć. Dlatego daj sobie
z jednej strony czas na podjęcie zobowiązań finansowych, a z drugiej
strony korzystaj z czasu, aby regularnie się informować. Na podstawie moich doświadczeń mogę polecić Ci subskrypcję Finanztest. Oni nie chcą sprzedać, tylko edukować.
Sam artykuł z 2009 roku o lukratywnych inwestycjach w instalacje fotowoltaiczne spowodował, że subskrypcja dla mnie osobiście opłaciła się więcej niż wystarczająco

Napisany przez AV-Planer
Cześć Rolf,

z własnym zabezpieczeniem emerytalnym zdecydowanie nie można zaczynać za wcześnie. Im wcześniej zaczniemy, tym silniejszy będzie efekt składkowy.

Przed oszczędzaniem należy jednak zabezpieczyć się przed ryzykami, takimi jak zabezpieczenie zdolności do pracy.

W przypadku zabezpieczenia emerytalnego w pierwszym kroku zaleca się ubezpieczenia rentowe, aby zapewnić podstawowe zabezpieczenie na starość. Problemem tradycyjnych ubezpieczeń rentowych jest często obciążenie kosztami, które z jednej strony sprawiają, że taki kontrakt potrzebuje dużo czasu, zanim w ogóle zacznie przynosić zyski (czyli wartość kontraktu przewyższa wpłacone składki). Jednocześnie sprawia to, że kontrakt staje się niewielkowypłacalny. Firmy ubezpieczeniowe zazwyczaj oferują przerwy w składkach lub redukcje, co jednak ponownie prowadzi do kosztów, których jako klient zwykle nie jesteś w stanie prześledzić.

Rozwiązaniem są tutaj zoptymalizowane kosztowo taryfy netto, w których wynagrodzenie jest odseparowane od produktu. Niestety jest bardzo niewielu dostawców oferujących takie rozwiązania, ponieważ jest to w branży z różnych powodów raczej niepopularne.

Napisany przez markus_86a
Niezależnie od tego, jaki kontrakt zawierasz z niezależnym doradcą finansowym lub podobnym, upewnij się, że będziesz informowany o wszelkich kosztach. Wszystkie te produkty, takie jak Riester, Rürüp, itp., zostały stworzone po to, aby doradcy finansowi nie umierali z głodu. Jak już było opisane wyżej, większość produktów ma znikomą stopę zwrotu.

Jeśli interesujesz się tematem pieniędzy i giełdy, powinieneś trochę poczytać i samemu się za to zabrać. Na przykład poprzez fundusze ETF. Zdecydowanie polecam ci książkę Souverän investieren mit Indexfonds autorstwa Gerda Kummera.

W innym przypadku, bądź bardzo ostrożny w stosunku do całego zamieszania z ubezpieczeniami. ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy może być sensowne, ale należy je mądrze wybrać. Jest tam też kilka czarnych owiec.

Życzę ci powodzenia.

Napisany przez Naseweis
Cześć Rolf,

Zanim zaczniesz martwić się o swoje zabezpieczenie emerytalne,
powinieneś najpierw zająć się ważniejszym tematem, a mianowicie ubezpieczeniem od niezdolności do pracy.

Bo co ci da najlepsze zabezpieczenie emerytalne, jeśli zostaniesz niezdolny do pracy i nie będziesz miał pieniędzy na codzienne życie.

Dodatkowy tip ode mnie: nie inwestuj wszystkiego w jedno zabezpieczenie emerytalne (ubezpieczenie emerytalne). Najpierw należy przemyśleć przyszłość.
Oszczędzanie można również lokować w inne formy inwestycji, takie jak na przykład Fundusze inwestycyjne, plany oszczędnościowe itp.
Często potrzebne jest również kapitał na budowę lub zakup nieruchomości.
W związku z tym, należy również ulokować środki krótkoterminowe.

W tym duchu,
serdecznie pozdrawiamy!

Napisany przez susa23
Cześć Rolfie,

Uważam, że nigdy nie jest za wcześnie, żeby zacząć oszczędzać. Wierzyć w nasze państwo i jego świadczenia nie ma sensu. Dzisiaj usłyszałem w wiadomościach, że emerytury firmowe też stają się coraz niższe. Najlepszą inwestycją jest prawdopodobnie nieruchomość, ale niestety ja też jeszcze nie jestem na nie stać....

Pozdrowienia

Cześć susa23,
również nieruchomości nie są pozbawione ryzyka, dlatego książka Gerda Koomera (Mieten oder Kaufen?) jest wręcz lekturą obowiązkową!
Porada mojego doradcy opłat: Mieszkaj na wynajem tak długo, jak to możliwe!
Pozdrowienia, Schwertlilie

Napisany przez susa23
Cześć Schwertlilie, Sugerencja mojego doradcy finansowego: Mieszkaj na wynajmie tak długo, jak tylko możesz! Czy podał na to jakieś argumenty? Pozdrawiam

Hej Susa23,
to wszystko jest opisane w książce Gerd Kommersa. Krótkie podsumowanie:
- Nieruchomości się starzeją i zazwyczaj tracą na wartości (wyjątkiem są bardzo dobre lokalizacje, jak np. Monachium - ale kto wie, jak długo to potrwa?)
- Naprawy i bieżące koszty obniżają zwrot z inwestycji
- najbardziej ryzykowną inwestycją w życiu przyszłego posiadacza nieruchomości staje się, gdy stopy procentowe wzrastają, gdy traci pracę itp.... można sobie tym zrujnować własne życie.
- mierząc wartość w stosunku do wskaźnika inflacji, w przeszłości inwestowanie w nieruchomości było w niewielu przypadkach dobrym sposobem na lokowanie pieniędzy (co potwierdzam w przypadku nieruchomości moich rodziców!).
- Kto wynajmuje mieszkanie i dyscyplinowanie oszczędza, zazwyczaj staje się bogatszy niż posiadacz nieruchomości (Chociaż posiadacz nieruchomości jest zmuszony do oszczędzania, czyli spłacania długów, i dlatego staje się bogatszy niż ktoś, kto wynajmuje mieszkanie i nie oszczędza lub oszczędza nieodpowiednio.
- rozwój demograficzny w Niemczech nie wskazuje na rosnące zapotrzebowanie na nieruchomości

Napisany przez susa23
Zmusiłeś mnie do przemyśleń, dziękuję! Na pewno zakupię tę książkę.

Pozdrawiam

Napisany przez markus_86a
Cześć Schwertille, Dziękuję za interesujący wpis. Zaraz zamówię książkę od Gerd Kommera. Brzmi na pewno bardzo interesująco. A ponieważ bardzo podobała mi się jego inna książka (Souverän investieren: Wie Privatanleger das Spiel gegen die Finanzbranche gewinnen), to bardzo się niecierpliwie na nią czekam. Pozdrawiam, Markus

Napisany przez Rolf
Cześć wszystkim,
dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi!!! Naprawdę interesujące jest usłyszeć, co inni o tym myślą!
Zdecydowałem się teraz pogłębić swoją wiedzę. Nie chcę podejmować pochopnych decyzji.
Jednak odnajduję to pogłębianie wiedzy naprawdę trudne. Dla laika to prawdziwa dżungla z terminologią specjalistyczną i liczbami.
Chyba wezmę się za kilka książek i spróbuję pozyskać jak najwięcej opinii.
Czy macie jakieś inne wskazówki, jak mogę się dowiedzieć, nie ulegając przy tym błędnym radom rzekomo niezależnych doradców?
Pozdrowienia, Rolf

Cześć wszystkim,
myślę, że nie zrobi się niczego złego czytając poradników Stowarzyszenia Konsumentów, tak jak ja zrobiłam w pierwszym półroczu mojego intensywnego zainteresowania tematem finansów. To samo dotyczy porad udzielanych przez Stowarzyszenie Konsumentów.
Znalezienie innego dobrego doradcy płatnego nie jest chyba takie proste, natrafiłam na niego w Süddeutsche Zeitung.... Ale tutaj, na tym forum, również natrafiłam już na doradców, których strony internetowe uważałam za przekonujące.
Ale teraz nie będę już ciągle dla niego reklamować, myślę, że istotne jest nie pozwalać nikomu postawić nas pod presją czasu i podpisać tylko umowy, które w pełni zrozumieliśmy ze wszystkimi drobnym drukiem. Nie powinno się również dawać się zbić z tropu przez pewne chwyty argumentacyjne, typu: Grozi ci bieda w starości, więc musisz kupić produkt finansowy, ponieważ większość ludzi potrafi samodzielnie oszczędzać (należy jednak robić to z dyscypliną). To jest podstępna metoda niektórych sprzedawców ubezpieczeń, którzy wykorzystują uzasadnione zmartwienie potencjalnego klienta, aby wywierać na niego sugestywną presję. Mnie to kiedyś spotkało, a potem nauczyło mnie to politykowania 10 lat później.
Ponieważ dalszy rozwój kryzysu euro i zadłużenia wpłynie na pytanie, jak najlepiej zachować swoje majątek lub nie, polecam śledzenie tego rozwoju i nie tylko słuchanie polityków i mediów mainstreamowych.
Na pewno warte przeczytania jest . Myślę również, że warto zajrzeć na fora poświęcone metali szlachetnym, takie jak i . Znajdziesz tam naturalnie fundamentalną opozycję wobec naszego systemu pieniężnego opartego na papierze. Czasami ta opozycja może być ślepa, ale ja uważam wiele z tego za wzbogacające, przynajmniej za kopalnię argumentów, nad którymi warto się zastanowić. Na tych stronach jest mnóstwo linków do artykułów, które gruntowniej informują o tle niż nasze media publiczne.
Muszę powiedzieć, że tego rodzaju dyskusje praktycznie nie mają miejsca na tym forum.
Aby jeszcze raz wrócić do twojej sprawy. Dowiedz się, zrób sobie czas, podpisuj tylko to, co rozumiesz, i nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę. Dywersyfikacja z pewnością jest ważną zasadą.
Polecam książkę oprócz książek Gerd Kommera: książkę o zasadach solidnego inwestowania (zobacz jego stronę internetową, warto zajrzeć również na jego blog).

Napisany przez Rolf
i jeszcze raz dziękuję!
Po prostu się zagłębię i spróbuję przestrzegać waszych wskazówek! Trochę muszę również polegać na swoim zdrowym rozsądku

PS Małe omówienie:
Istniała już wcześniej unia walutowa, z której Grecja została wyrzucona w 1908 roku, była to Unia Monetarna Lacinska, do której należały również m.in. Belgia, Francja, Szwajcaria, Austria oraz Włochy. W ramach tej unii monetarnej bito różne złote monety o takiej samej zawartości złota, np. dukaty, franki itd...
Ta unia monetarna jest już dawno przeszłością. Monety istnieją nadal i do dziś mają swoją wartość. Ponieważ są ze złota, zawsze będą miały JAKĄŚ wartość, tak samo jak złote marki itp. - czego nie można powiedzieć poważnie o papierowych pieniądzach. Dlatego w mojej strategii znajduje się kupowanie monet Unii Monetarnej (ważne!) na określony czas, którego na pewno nie będę potrzebował. Oczywiste jest, że samym zakupem monet EM nie można prowadzić bezpiecznego planowania emerytalnego, ale może to być sposób zabezpieczenia części swojego majątku (z wszystkimi specyficznymi dla EM ryzykami, które ze sobą niesie).

Napisany przez Rolf
To naturalnie relatywnie bezpieczna metoda inwestowania pieniędzy, ale czy naprawdę opłaca się tak samo jak inne możliwości inwestycyjne?

Napisany przez Rolf
Czyli moje pytanie brzmi, czy według was wartość złota będzie rosła w najbliższych latach?

Cześć,
złoto/metale szlachetne NIE powinny być porównywane do inwestycji takich jak akcje itp., to jest coś zupełnie innego. Jak wspomniałam wcześniej, specyficzną i niezaprzeczalną zaletą metali szlachetnych jest to, że zawsze mają ONE JAKĄŚ WARTOŚĆ. Jednakże, jak duża to jest wartość, tego nie można być pewnym. Kto kupuje metale szlachetne z pozorną pewnością, że uczyni z tego spekulacje, może gorzko się przeliczyć.
Dla mnie jest to coś w rodzaju ubezpieczenia lub planu B, na wypadek gdyby pieniądze i akcje poszły na psikus lub MOŻLIWY, ale niepewny sposób ocalenia wartości w czasie kryzysu. Uważam, że nie należy oczekiwać od metali szlachetnych więcej, wtedy nie ma się powodów do niezadowolenia. Dlatego zdecydowanie zalecam wydawać na nie tylko nadmiarowe pieniądze!!! I nie powinny one być jedyną inwestycją!
Nikt nie wie, czy złoto wzrośnie w ciągu następnych lat. Jednak uważam, że mówienie o bańce złota jest błędem. W porównaniu z przeszłymi okresami, w ujęciu siły nabywczej złoto nie jest tak wyjątkowo drogie, a w porównaniu do kosztów wydobycia (około 1000 dolarów za uncję), uważam, że nie jest zbyt drogie. Czy kiedyś byłoby na tyle tanie, że nie opłacałoby się go wydobywać? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Rolfie,

zawsze należy być ostrożnym w przypadku złota. Ponieważ z posiadania złota nie wynikają żadne płatności (na przykład odsetki od salda) i złoto jako surowiec jest raczej mniej istotne w porównaniu z innymi metalami, zawsze towarzyszy mu spekulacyjna aura. Niemniej jednak rozwój cen złota jest kluczowy dla osiągnięcia zysku z tej inwestycji. Dodatkowo rynek złota jest skrajnie zdominowany przez inwestorów finansowych, co dodatkowo zwiększa spekulatywny charakter inwestycji w złoto.

Chociaż złoto ma swoje stałe miejsce jako waluta o wartości, inne surowce, takie jak ropa naftowa, okazują się być atrakcyjniejsze z uwagi na ich ograniczoność, użyteczność i handlowość.

Moim zdaniem złoto doskonale służy jako zabezpieczenie płynnych aktywów, takich jak salda na rachunkach oszczędnościowych. To zabezpieczenie nie powinno, z powodu powyższych powodów, przekraczać 10% płynnych aktywów.

Pozdrowienia

Napisany przez Rolf
dobra dzięki za wasze rady

Napisany przez andy1
Świetne rady zebraliście tutaj. Jako młody człowiek trudno jest połapać się w tym temacie i często ma się wrażenie, że przez podejrzanych sprzedawców jest się trzymanym za głupka. Dzięki wam!

Napisany przez NowakAG
Cześć wszystkim, trzymam się swojego zdania. Tylko nieruchomości się opłacają. Oczywiście tylko te w dobrych lokalizacjach.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata