Cześć wszystkim,
myślę, że nie zrobi się niczego złego czytając poradników Stowarzyszenia Konsumentów, tak jak ja zrobiłam w pierwszym półroczu mojego intensywnego zainteresowania tematem finansów. To samo dotyczy porad udzielanych przez Stowarzyszenie Konsumentów.
Znalezienie innego dobrego doradcy płatnego nie jest chyba takie proste, natrafiłam na niego w Süddeutsche Zeitung.... Ale tutaj, na tym forum, również natrafiłam już na doradców, których strony internetowe uważałam za przekonujące.
Ale teraz nie będę już ciągle dla niego reklamować, myślę, że istotne jest nie pozwalać nikomu postawić nas pod presją czasu i podpisać tylko umowy, które w pełni zrozumieliśmy ze wszystkimi drobnym drukiem. Nie powinno się również dawać się zbić z tropu przez pewne chwyty argumentacyjne, typu: Grozi ci bieda w starości, więc musisz kupić produkt finansowy, ponieważ większość ludzi potrafi samodzielnie oszczędzać (należy jednak robić to z dyscypliną). To jest podstępna metoda niektórych sprzedawców ubezpieczeń, którzy wykorzystują uzasadnione zmartwienie potencjalnego klienta, aby wywierać na niego sugestywną presję. Mnie to kiedyś spotkało, a potem nauczyło mnie to politykowania 10 lat później.
Ponieważ dalszy rozwój kryzysu
euro i zadłużenia wpłynie na pytanie, jak najlepiej zachować swoje majątek lub nie, polecam śledzenie tego rozwoju i nie tylko słuchanie polityków i mediów mainstreamowych.
Na pewno warte przeczytania jest . Myślę również, że warto zajrzeć na fora poświęcone metali szlachetnym, takie jak i . Znajdziesz tam naturalnie fundamentalną opozycję wobec naszego systemu pieniężnego opartego na papierze. Czasami ta opozycja może być ślepa, ale ja uważam wiele z tego za wzbogacające, przynajmniej za kopalnię argumentów, nad którymi warto się zastanowić. Na tych stronach jest mnóstwo linków do artykułów, które gruntowniej informują o tle niż nasze media publiczne.
Muszę powiedzieć, że tego rodzaju dyskusje praktycznie nie mają miejsca na tym forum.
Aby jeszcze raz wrócić do twojej sprawy. Dowiedz się, zrób sobie czas, podpisuj tylko to, co rozumiesz, i nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę. Dywersyfikacja z pewnością jest ważną zasadą.
Polecam książkę oprócz książek Gerd Kommera: książkę o zasadach solidnego inwestowania (zobacz jego stronę internetową, warto zajrzeć również na jego blog).
Pozdrowienia, Schwertlilie