Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Ujawnienie prowizji

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

mam kilka pytań:
- Czy to prawda, że teraz ma zostać wprowadzone ujawnianie prowizji na mocy ustawy?
- Czy to dobry pomysł, czy nie?
- Co na ten temat mówią ludzie z branży finansowej?
- Co sądzą o tym regulowaniu finansiści? (Czy profesorowie w ogóle mają zdanie na takie tematy?)

Z poważaniem,
Lukas

Napisany przez AV-Planer
Od 2008 roku w sektorze ubezpieczeń firmy muszą ujawniać koszty związane z zawarciem umowy i dystrybucją w Karcie Informacyjnej Produktu (PIB).

Rozważane jest nawet wprowadzenie zakazu pobierania prowizji. W zasadzie nie można mieć nic przeciwko ujawnianiu prowizji. Prawdziwy problem polega na tym, że większość klientów nie potrafi ocenić, czy wysokość prowizji jest uzasadniona czy nie.
Od pewnego czasu doradzam klientom na podstawie umowy o honorarium, dzięki czemu otrzymują zoptymalizowany pod względem kosztów produkt netto.

Jestem raczej sceptyczny co do tego, czy taka praktyka mogłaby być powszechnie stosowana. Obawiam się, że brak chęci do oszczędzania na emeryturę mógłby jeszcze się nasilić.

Co niewielu wie, największym obszarem kosztów nie są prowizje, ale koszty administracyjne oraz koszty związane z inwestowaniem kapitału.

Napisany przez ADMCI4
Czy nowe przepisy UE spowodują, że pośrednicy będą zarabiać mniej lub nawet będą bezrobotni?

Napisany przez Naseweis
Cześć Lukas, Jestem wręcz za ujawnianiem prowizji pośrednictwa, ponieważ wtedy każdy klient może zobaczyć, że wiele plotek o wysokich prowizjach, które są podszywane w prasie, jest fałszywych. Można również zauważyć różnice w tym, co otrzymują na przykład pośrednicy ubezpieczeniowi i maklerzy ubezpieczeniowi. Byłoby też sensowne obliczać koszty w inny sposób poprzez ustalenie honorarium, ponieważ wtedy wiele działań, które podejmuje się w sprzedaży, zostałoby również wynagrodzone. Przykład: nowy klient chce oferty na ubezpieczenie emerytalne. Jeśli nie zawiera on umowy z pośrednikiem, pośrednik nie otrzymuje prowizji. Tego typu sytuacje najprawdopodobniej nie będą miały miejsca. W rezultacie, za stworzoną ofertę najprawdopodobniej zostanie naliczony czas pracy. Podsumowując, obie te rozwiązania mają swoje zalety i wady zarówno dla klienta, jak i dla pośrednika. Pozdrowienia!

Napisany przez tequila
I można również dostrzec różnice, na przykład w tym, co otrzymują pośrednicy ubezpieczeniowi i maklerzy ubezpieczeniowi. Odbieranie. Klient ma wtedy również poczucie, że wysiłek doradczy maklera jest znacznie większy niż dla pośrednika wyłącznościowego. I jest bardziej skłonny zapłacić wyższą cenę za rzecznika, niż za przedstawiciela interesów towarzystwa ubezpieczeniowego.

Napisany przez AV-Planer

Czy nowe przepisy UE spowodują, że pośrednicy będą mniej zarabiać lub nawet stracą pracę?

Mamy w Niemczech znacznie więcej pośredników niż w innych krajach europejskich, patrząc na liczbę mieszkańców. Takie przepisy mogą rzeczywiście przyczynić się do oczyszczenia rynku.

Napisany przez ADMCI4
Trochę głupio się pytam: Czy pośrednik nie jest tym samym co makler lub reprezentant?

Kolejne pytanie:
Czy rozgniewani reprezentanci ubezpieczeniowi mają prawo być rozgniewani, czy po prostu są to źli reprezentanci?

Dziękuję wszystkim, którzy cierpliwie dzielą się tutaj wiedzą i poglądami z innymi.

Napisany przez ADMCI4
Jak można się tutaj usunąć?
Nie widzę żadnego przycisku do kliknięcia?

Napisany przez ADMCI4
Wyślij wiadomość do administratora - za pomocą menu kontrolnego.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za pomoc i cierpliwość.

Dziękuję również wszystkim innym, którzy chętnie i przyjaznie mi pomogli.

Mam nadzieję, że uda się usunąć.

Życzę powodzenia i nie daj sobie wmówić porażki.

Z poważaniem

Lukas

Napisany przez ADMCI4

Dziękuję za pomoc i za cierpliwość.

Żegnaj i nie daj się zrazić.

Z poważaniem

Lukas

Dziękuję za uznanie! Chętnie pomogłem, choć może nie w tym wątku. A co do mnie, nie musisz się martwić, pozostanę nieugięty.
Może od czasu do czasu przyjdź jako gość na forum.

Pozdrowienia

Napisany przez obelix

Dziękuję za pomoc i cierpliwość.

Dziękuję także wszystkim innym, którzy chętnie i przyjaznie mi pomogli tutaj.

Mam nadzieję, że usunięcie się powiedzie.

Życzę wszystkiego dobrego i nie dajcie się zniszczyć.

Z poważaniem

Lukas

Chociaż nie czytałem poszczególnych postów, ceremonia pożegnalna praktykowana przez Pana jest śmieszna.

Jak powiedział Dieter Nuhr: Po prostu zamknij gębę - to by wystarczyło.

Nie lubię ludzi, którzy wielkimi słowami zwiastują swoje odejście z forum.

Nie powinno się zatrzymywać podróżujących. Miłego czasu w nowym życiu!

Napisany przez cashcay
Również mam swoje zdanie :P

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata