Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Studia z zakresu naukowych podstaw handlu

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Mam dzisiaj niestety wiele pytań, ale być może jest tu wystarczająco dużo osób, które chętnie i kompetentnie udzielą odpowiedzi.

Czy studia ekonomii są sensowne?
Jeśli tak, dlaczego? Jeśli nie, dlaczego nie?

Z poważaniem

Łukasz

Napisany przez eichi
Nie ucz się tego, co cię naprawdę nie interesuje.
Wielu z tych, którzy zaczęli studiować ze mną, bo ktoś im powiedział, że to naprawdę sensowne i opłacalne, na końcu zrezygnowało.

Napisany przez ADMCI4
To brzmi sensownie.

Ale jeśli interesuje mnie tylko historia i filozofia, po studiach prawdopodobnie musiałbym liczyć się z biedą i pracować poza moją dziedziną. To nie byłoby zbyt racjonalne. Czy w takim razie nie jest mądrzej studiować coś bardziej praktycznego (np. ekonomia lub coś związanego z biznesem), by zarabiać dobrze?

To właśnie było sedno mojego pytania: Czy studiując ekonomię można mieć pewne zatrudnienie i zarobić więcej niż robotnik w przemyśle samochodowym?

Z poważaniem,
Lukas

Napisany przez eichi
Humaniści szukający pracy: Filozofia nie jest terapią ego - SPIEGEL ONLINE

Moja odpowiedź:
1. Bardziej prawdopodobne jest, że zdobędziesz dobrą i bezpieczną pracę, jeśli rozwijasz kwalifikacje w temacie, który cię interesuje.
2. Nie ma takiej rzeczy jak pewna praca.
3. Wynagrodzenie nie jest standaryzowane i jest określane w umowie o pracę między tobą a twoim pracodawcą.
4. Wszystko zazwyczaj kończy się inaczej, niż się myśli.

Ważne jest, abyś miał ochotę się dalej kształcić i robił to z motywacją i entuzjazmem. To, co dokładnie robisz i co ci to przyniesie, jest tak nieprzewidywalne, że nie użyłbym tego jako podstawy do podejmowania decyzji.

Sam studiuję dziedzinę, którą wielu studiuje, ponieważ myśli, że zarobi się po niej dużo pieniędzy. Wielu ludzi, którzy studiowali z taką motywacją, jest potem stosunkowo nieprzydatnych. Dlaczego? Brak zainteresowania tematem. Dlaczego? Bo wcześniej go nie było.

Jeśli interesuje cię historia i filozofia, to studiuj dokładnie to! Na przykład na szkoleniu w firmie zajmującej się bezpieczeństwem IT poznałem osobę, która zajmuje się tam poza godzinami szkoleniowymi (zwiedzanie miasta, program wieczorny, itp.) oraz opracowaniem tekstowym raportów dla klientów. (Studia: germanistyka i chyba filozofia)

Mój tip: Zrób to, co naprawdę chcesz robić i nie skupiaj się tylko na treści programowej, ale zdobywaj doświadczenie zawodowe i praktyczne podczas studiów oraz zdobywaj znajomości, wtedy szansa na to, że zrobisz coś dobrego, że będziesz potrzebny i że zarobisz odpowiednio, jest najwyższa.

Napisany przez ADMCI4
On tam zajmuje się wszystkim poza godzinami szkoleń (wycieczki po mieście, program wieczorny, itp.) oraz redakcją tekstów raportów dla klientów. (Studia: germanistyka i chyba filozofia)

I ile zarabia tamten człowiek ze swoim trudnym wykształceniem? Pytanie jest retoryczne, ponieważ jest jasne ile zarabia. Odpowiednie byłoby ponad 3000 € netto miesięcznie; pewnie dostaje połowę. To niedopuszczalne.

Jeśli interesuje cię historia i filozofia, to studiuj dokładnie to!
A jeśli będę zarabiał tak mało jak sprzedawca w piekarni, co wtedy? Sznurek czy kula?

Czy więc ekonomia faktycznie jest także bezużyteczna jak zarządzanie przedsiębiorstwem, ponieważ jest zbyt wielu absolwentów?

Napisany przez 2Bolitho
Nie otrzymasz wynagrodzenia za studia. Twój potencjał pracy konkuruje z innymi pracownikami. Jeśli oferujesz coś, czego niewielu innych może zaoferować, zarobisz dobrze. Jeśli oferujesz coś, co oferują również wszyscy inni, to wyniki będą raczej słabe. Ale to, że studiujesz, nie sprawi, że ktoś będzie ci płacił...

Napisany przez eichi

on zajmuje się tam wszystkim poza godzinami szkoleniowymi (wycieczki po mieście, program wieczorny, itp.) oraz redagowaniem tekstów raportów dla klientów. (Studia: Germanistyka i chyba filozofia)

I ile ten człowiek zarabia tam ze swoimi trudnymi studiami? To pytanie jest retoryczne, ponieważ jasne jest, ile zarabia. Odpowiednie byłoby ponad 3000,- € netto miesięcznie; pewnie dostanie połowę. To jest niedopuszczalne.

Dobrze, jeśli wiadomo, ile zarabia. Dla mnie to nie jest odpowiednie.

Skąd wiesz, co dla niego jest odpowiednie? Czy wiesz, jak dobrze wykonuje swoją pracę? Czy wiesz, jaka jest wartość dodana, jaką przynosi firmie? Ja nie wiem, ale chętnie mi powiesz

Napisany przez ADMCI4
To niestety problem.
Ale jeśli teraz uczniowie pytają mnie, czy powinni studiować VWL, chciałbym odpowiedzieć bardziej niż tylko standardowe frazy Jeśli jesteś dobry, to... albo Jeśli naprawdę Cię to interesuje, to....
Nie chcę doprowadzić nikogo do bezrobocia, ale chcę służyć młodym ludziom dobrą radą. Dlatego chcę dawać tylko takie wskazówki, które zapewnią uczniom stabilne zatrudnienie i dobre wynagrodzenie.
Więc będę nadal odradzać studiowanie BWL i/lub VWL.

Napisany przez eichi

Chcę pomóc młodym ludziom, nie chcę studiować nikogo do bezrobocia, ale stawić im czoło z dobrymi radami. Dlatego chcę dawać tylko takie wskazówki, które zapewnią uczniom pewne zatrudnienie z dobrą pensją.

Przecież jest zupełnie niemożliwe dać wskazówkę, która w ciągu 3-5 lat zapewni pewne zatrudnienie z dobrą pensją.

Tutaj przypomina mi to pytania z forum:
Jaka inwestycja z 100% gwarancją przynosi ogromne zyski?

*edytuj*
To, co odrzucasz jako frazę, nie jest frazą, lecz rzeczywistością. Jeśli robisz to, co chcesz i jesteś w tym dobry, to masz największe szanse na sukces. Nie rób swoich uczniów ofiarami dobrze myślącymi radami. Na końcu nikt niczego nie zyska. I: przez 5 lat wykonywać niechętnie coś, czego się nie chce, dla pracy, której pewnie nie zechcesz, tylko po to, żeby otrzymać dobrą wypłatę, którą na przyszły zysk obiecał nauczyciel. To wszystko naprawdę nie jest dobre.

Napisany przez ADMCI4
Więc szacuję, że dostaje między 1500 a 1600 euro netto, co jest skandalem dla kogoś z egzaminem państwowym lub dyplomem.

Skąd wiesz, co jest dla niego odpowiednie?
Odpowiednie wynagrodzenie to kwota od A 13 stopnia 1 do załącznika A do BBesO.

Wiesz, jak dobrze wykonuje swoją pracę? Dla mnie to brzmi jak praca sekretarki lub pracownika biurowego.

Wiesz, jaki jest warto dodana, którą przynosi firmie?
Nie. Ale mam nadzieję, że się mylę i biedny człowiek dostaje dobrą płacę. Doświadczenie jednak uczy inaczej.

Napisany przez ADMCI4
„To absolutnie niemożliwe”
Dzięki Bogu, jeszcze do tego nie doszło, bo to by było naprawdę gorzkie.

Ale studia z zakresu ekonomii są już od kilku lat niezbyt pewne, dlatego nikomu ich jeszcze nie poleciłem. Główną przyczyną wydaje się być zbyt duża liczba absolwentów.

Napisany przez 2Bolitho
Głównym problemem z poradami jest to, że opierają się one na twoich doświadczeniach i koncepcjach. Dla ciebie są one całkowicie sensowne i odpowiednie. Ale gdy mają dotyczyć innej osoby, tracą swoje podstawy. Ponieważ ta druga osoba ma zupełnie inny sposób postrzegania rzeczywistości oraz zupełnie inne motywy życiowe. I w przypadku uczniów w liczbie mnogiej i tak nie mogę pomóc z radą. Nawet jeśli rada działa i przynosi rezultaty, co według mnie zdarza się rzadko, pojawia się kolejny problem: uzależnia. Osoba uczy się, że właściwe jest polegać na innej osobie niż na własnych myślach i podejmowaniu decyzji. Dlatego w coachingu/szkoleniach chodzi o to, aby samemu doprowadzić osoby do rozwiązania. Trener odpowiada tylko za proces znalezienia rozwiązania. Zawartość dostarcza osoba przyjmująca szkolenie. W szkolnictwie/świecie akademickim dopiero zaczynamy to rozumieć. Nic dziwnego, bo dotychczas przedsiębiorstwa poszukiwały kandydatów, którzy przyswajają wiedzę bez oporu i stosują ją bez pytania. Na to zwrócono uwagę w systemie szkolnictwa. Coraz bardziej oczekuje się teraz od pracowników, aby sami przyswajali wiedzę, opracowywali i realizowali własne rozwiązania. Samodzielnie lub w zespole. System szkolnictwa dopiero teraz zaczyna się dostosowywać do tego. I tutaj leży również sedno sprawy, dlaczego frazy Lukasa w rzeczywistości stanowią rdzeń całej kwestii. Jako pracownik, który działa samodzielnie, myśli i opracowuje własne rozwiązania, potrzebuję zupełnie innej formy motywacji. Nie wkładam wysiłku w coś, czego nie popieram i co mnie nie bawi. Jeśli jednak pracuję w środowisku odpowiadającym moim zainteresowaniom i talentom, które mnie także interesuje, automatycznie osiągam doskonałe wyniki i nawet nie czuję, że pracuję. Wynagrodzenie jest kwestią ważną, oczywiście. Ale zazwyczaj naprawdę dobrzy ludzie są też odpowiednio wynagradzani, ponieważ są w stanie zaoferować coś, czego nikt inny nie jest w stanie zaoferować. W coachingu istnieje interesujące powiedzenie: Każdy zarabia dokładnie tyle, ile zarabia. Brzmi to początkowo dosyć surowo. Ale jeśli ktoś uważa, że zarabia za mało, dlaczego nie zmienia pozycji i nie robi czegoś innego? Każdy może się nad tym zastanowić. Uważam, że jest to dość trafne. Ten wpis opisuje jedynie moje postrzeganie i moją koncepcję. Nie musi być on odpowiedni dla was, nie twierdzę, że jest to jedyna prawda.

Napisany przez ADMCI4
Wspaniały i godny polecenia post.
Maturzyści są jednak strasznie bezradni i całkowicie naiwni, jeśli chodzi o swoje szanse na znalezienie stałego zatrudnienia i potencjalny poziom zarobków.
Dlatego chcę pomóc młodym ludziom jak najlepiej, zanim rozpoczną studia. Przecież w końcu chce się też dobrze zadbać o swoje dorosłe dzieci.
Co w przypadku, gdy ma się duży niepokój, że uczniowie wybrali niewłaściwy kierunek studiów? Zawsze lubiłem prowadzić młodych ludzi i mam wrażenie, że dzieci są zadowolone, gdy pomaga się im w trudnych decyzjach, takich jak wybór studiów.
Może jednak mam po prostu zbyt duże nieufności wobec wolnego rynku.

Napisany przez eichi
Raczej zbyt duże nieufność wobec uczniów.
Spróbuj poruszyć temat wyboru studiów na lekcjach, jeśli jest to dla Ciebie ważne. Czym jest studiowanie? Weź udział w dniu otwartym.
Pomóż uczniom podejmować decyzje samodzielnie.

Napisany przez 2Bolitho

Dobry i godny polecenia post.

Absolwenci są jednak strasznie bezradni i całkowicie naiwni, jeśli chodzi o swoje szanse na znalezienie stałej pracy i swoje potencjalne zarobki.
Dlatego chcę jak najlepiej pomóc młodym ludziom, zanim zaczną studia. Przecież też chcemy, aby nasze dzieci dobrze się usadowiły.

Co, jeśli martwi nas, że uczniowie wybrali niewłaściwy kierunek studiów? Zawsze lubiłem kierować młodymi ludźmi i mam wrażenie, że dzieci są wdzięczne, gdy pomaga im się w trudnych decyzjach, takich jak wybór studiów. Może jednak mam zbyt wielkie nieufność do wolnego rynku.

Może chciałbyś przeczytać tę książkę: viewtopic.php?t=9358

Uważam, że doskonale pasuje do Ciebie. Dostarczy Ci wiele inspiracji związanych z edukacją, studiami i gospodarką. Ale uważaj: zupełnie nie zgadza się z Twoimi obecnymi koncepcjami. Jest więc całkiem możliwe, że odrzucisz treść książki i uznasz ją za wielką bzdurę.

Co w ogóle to jest niewłasciwy kierunek studiów? Uważam, że po prostu nie istnieje. Każde doświadczenie naukowe jest wartościowe. Dla mnie istotniejsze jest to, czy mogę je skapitalizować, czy nie. Gospodarka powinna służyć ludziom, dlatego jestem gorącym zwolennikiem bezwarunkowego dochodu podstawowego. W obecnym systemie muszę sprzedawać siebie w najlepszy sposób, co udaje mi się najlepiej, jeśli znajduję swoją niszę. I ta nisza zazwyczaj nie jest mainstreamem. Oczywiście osoby zajmujące się ekonomią zarabiają dobrze w bankach i jako biegli rewidentzy. Ale za jaką cenę. Pracują 50-70 godzin tygodniowo. Zobowiązani do chciwości itp. Czy to uczynia ich szczęśliwymi? Sprawdź stronę escapethecity.com. Ludzie tam piszą o swoich doświadczeniach w dużych firmach i jak się z nich uwolnili. Nie jestem pewny, czy naprawdę pomaga się młodym ludziom, kierując ich w takie kołowroty. Tylko dla pieniędzy. Wolałbym więc zarobić kilka euro mniej, ale za to prowadzić spełnione życie zgodne z własnymi zainteresowaniami.

Napisany przez Dahut
Uwaga! Wiele lat temu wielu ludzi studiowało zarządzanie przedsiębiorstwem (BWL), ponieważ myśleli, że po ukończeniu takich studiów dostaną superpłatną pracę. Obecnie rynek jest zatłoczony bezrobotnymi absolwentami zarządzania. Ci, którzy podczas studiów nie specjalizowali się lub nie nawiązali kontaktów, często pracują dzisiaj jako asystenci za typowe wynagrodzenie sekretarki.
Z kolei obecnie jest wielu wysoko opłacanych specjalistów IT, którzy 20 lat temu ukończyli kursy np. jako elektrycy. Także życiorys wielu milionerów samouków pokazuje, że pasja do wykonywanej pracy, połączona z zaangażowaniem i wysiłkiem, są ważniejsze niż właściwe studia.

Napisany przez Lari.St.
Historia i filozofia to dziedziny, w których możesz doskonale studiować na nauczycielskim kierunku i nie będziesz żyć w biedzie jako nauczyciel. Jeśli Twój wynik NC nie jest wystarczający na kierunek pedagogiki, możesz najpierw studiować historię lub filozofię jako główny przedmiot, a następnie nadrobić zaległości w zakresie pedagogiki.

Napisany przez Kfinner
Z mojego doświadczenia wynika, że w późniejszym życiu zawodowym bardzo często wykonuje się zadania, które nie mają już zbyt wiele wspólnego z właściwym studiowaniem. Chyba że studiujesz nauczanie lub coś innego bardzo specjalistycznego. W mojej firmie pracują również ludzie, którzy studiowali coś związane z naukami społecznymi, a teraz pracują w dziale marketingu. Po prostu studiuj to, co cię osobiście interesuje, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.

Napisany przez eichi

... W mojej firmie siedzi także kilka osób, które studiowały coś z dziedziny nauk społecznych i teraz pracują w marketingu....

Pytam się w związku z tym, z czym ma związek marketing, jeśli nie z kombinacją socjologii, psychologii i designu. Wydaje się, że jest to działalność z zakresu nauk społecznych.

Napisany przez Henning_T
Hallo, natknąłem się tutaj, ponieważ bardzo mnie to zainteresowało. Sam studiuję ekonomię i rzeczywiście istnieją (oczywiście nieco uogólniając, ale jednak zauważalne) w ogólnym zarysie 2 duże grupy studentów. Ci współżywek ekonomicznych, którym można już z daleka zauważyć, że całym sobą angażują się w to, co robią.
I ci studentki rozumu, do których (niestety) sam raczej bym się zaliczył.
Ostatecznie powinno to chyba zawsze być mieszanka, żeby po skończeniu studiów nie stać się całkowicie bezplanowym i perspektywicznym, ale jednocześnie nie być też śmiertelnie nieszczęśliwym!
Mam znajomego, który studiował informatykę, co również nie było złe, ale po prostu nigdy nie miał na to ochoty. Po studiach od razu dostał pracę, która nie była nawet źle płatna, ALE był kompletnie niespełniony i nieszczęśliwy... i oto zdecydował się rzucić to i faktycznie zrobił się ogrodnikiem krajobrazu (!!) i od tego czasu jest całkowicie zadowolony ze swojego życia.
Oczywiście to rzadki, drastyczny przykład, ale pokazuje też, że pieniądze same w sobie nie zawsze powinny decydować o wszystkim...

W każdym razie powodzenia w tym, co robisz!

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata