- sob lip 21, 2012 8:15 am
Cześć. To mój pierwszy post i niestety od razu mam pytanie, ponieważ jestem trochę w kropce.Obecnie (23 lata) - urodzony 4.7. - nie mam ubezpieczenia zdrowotnego.Do 4.7 byłam jeszcze ubezpieczona przez moją mamę w AOK, ale po osiągnięciu 23 lat ubezpieczenie to wygasło.Moja sytuacja wygląda następująco: Od 9.7 mam pracę na pół etatu (wcześniej pracowałam w tej samej firmie tylko na podstawie 400 euro). Ponieważ nie byłam pewna, czy uda mi się zatrudnić na część etatu, niestety do dzisiaj zaniedbywałam kwestię ubezpieczenia. (Nie otrzymuję żadnych świadczeń socjalnych, a miałam szansę na część etatu, więc postanowiłam poczekać te 2 tygodnie. W każdym razie teraz mam umowę na część etatu i wygląda na to, że niedługo będę mogła przejść na pełny etat, ponieważ jeden z kolegów idzie na emeryturę.Ale teraz wielkie pytanie: Czy muszę spodziewać się kary pieniężnej za te 2 tygodnie, czy istnieje jakaś ulga?Mam w każdym razie w poniedziałek umówioną wizytę doradczą. Mam nadzieję, że niczego nie będę musiała dopłacać. Byłby to wielki cios teraz, gdy wszystko się układa.Pozdrawiam