Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy grozi mi grzywna?

Napisany przez shihonara
Cześć. To mój pierwszy post i niestety od razu mam pytanie, ponieważ jestem trochę w kropce.Obecnie (23 lata) - urodzony 4.7. - nie mam ubezpieczenia zdrowotnego.Do 4.7 byłam jeszcze ubezpieczona przez moją mamę w AOK, ale po osiągnięciu 23 lat ubezpieczenie to wygasło.Moja sytuacja wygląda następująco: Od 9.7 mam pracę na pół etatu (wcześniej pracowałam w tej samej firmie tylko na podstawie 400 euro). Ponieważ nie byłam pewna, czy uda mi się zatrudnić na część etatu, niestety do dzisiaj zaniedbywałam kwestię ubezpieczenia. (Nie otrzymuję żadnych świadczeń socjalnych, a miałam szansę na część etatu, więc postanowiłam poczekać te 2 tygodnie. W każdym razie teraz mam umowę na część etatu i wygląda na to, że niedługo będę mogła przejść na pełny etat, ponieważ jeden z kolegów idzie na emeryturę.Ale teraz wielkie pytanie: Czy muszę spodziewać się kary pieniężnej za te 2 tygodnie, czy istnieje jakaś ulga?Mam w każdym razie w poniedziałek umówioną wizytę doradczą. Mam nadzieję, że niczego nie będę musiała dopłacać. Byłby to wielki cios teraz, gdy wszystko się układa.Pozdrawiam

Napisany przez EasyD
Nie muszą się martwić. Nie będzie dla nich kary pieniężnej.

Konieczne jest oczywiście ciągłe ubezpieczenie zdrowotne, dzięki czemu zostaną objęci ubezpieczeniem wstecznym od dnia 05.07. Ale to nie jest takie dramatyczne. Wszystkie szczegóły dowiedzą się w poniedziałek podczas spotkania doradczego.

Napisany przez Rolf
Cześć, również miałem podobny problem z moim ubezpieczeniem i nie byłem ubezpieczony przez kilka tygodni. Nie było to problemem, ponieważ zostałem ubezpieczony wstecz. Musiałem jednak skorzystać z pomocy!

Napisany przez shihonara
Cześć.
Najpierw dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Wczoraj miałem spotkanie w AOK. Wyszłem z niego po 5 minutach z listem wprowadzającym AOK dla mojego pracodawcy. Wszystko poszło szybciej i przede wszystkim łatwiej niż się spodziewałem, a nic nie muszę dopłacać.
Pozdrawiam, Shihonara

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata