Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jak odzyskać pieniądze z zatrzymanych książeczek oszczędnościowych?

Napisany przez Fragen Fragen
Cześć,

moja mama założyła dla mnie kilka lat temu książeczki oszczędnościowe i umowy oszczędnościowe, teraz wszystko jest na moje imię, nie mam kontaktu od 4 lat i wkrótce będę pełnoletni.

Czy istnieje dla mnie jakaś szansa, że kiedykolwiek odzyskam te pieniądze (mam tylko starą kartę z saldem konta 0,00 €, reszta nadal istnieje)?

Czy teraz moja mama może po prostu zatrzymać pieniądze, czy mam do nich prawo, gdy skończę 18 lat?

Pozdrowienia

Napisany przez eichi
Wiele zależy między innymi od tego, na czyje imię brzmią książeczki oszczędnościowe.
Mając 18 lat, jesteś pełnoprawny (obecnie jesteś tylko częściowo pełnoprawny).
Prawnie oznacza to, że możesz robić ze swoimi pieniędzmi, co zechcesz.
Teraz najpierw trzeba ustalić, czy naprawdę są to twoje książeczki oszczędnościowe, czy też jedynie symbolicznie twoje.
W przypadku banków spółdzielczych można również zawrzeć indywidualne umowy, dlatego teoretycznie możliwe jest wiele rzeczy.

W pierwszym kroku może warto udać się do banku z dowodem tożsamości i zapytać, jakie konta posiadasz (chociaż obecnie nie masz jeszcze pełnego dostępu)

Bardziej korzystne byłoby jednak ponowne nawiązanie kontaktu z mamą i spokojne wyjaśnienie sytuacji.

Tak więc książki są w Raiffeisenbank i wszystkie są na moje nazwisko.

Kontakt nie wchodzi w grę po tym, co się wydarzyło (niestety) dla mnie!

Oddanie książek nie będzie takie proste, dlatego moje pytanie, czy będę mógł uzyskać dostęp do pieniędzy bez książeczek oszczędnościowych mając 18 lat?

Napisany przez markus_86a
Tak jak już zostało napisane. Po prostu idź do banku z dowodem osobistym i zapytaj, co możesz otrzymać. Może masz szczęście.

Trzymam kciuki!

Napisany przez Doso
Idź do banku i po prostu powiedz, że straciłeś orientację i chciałbyś poznać swoją sytuację finansową, włącznie z kontami. Wydrukują dla Ciebie odpowiednie zestawienie kont. Jeśli znajdziesz tam odpowiednie informacje, zapytaj, jak i czy możesz uzyskać dostęp do nich, jeśli nie znajdziesz już dokumentów. W przypadku niewielkich kwot można stosunkowo łatwo unieważnić stare dokumenty i uzyskać nowe, co pozwoli Ci na regularne dysponowanie nimi, na przykład poprzez wypłatę na konto bieżące i zamknięcie.

Napisany przez 2Escorpio
Można również po prostu powiedzieć prawdę, że kiedyś książeczki oszczędnościowe były zakładane na czyjeś imię, ale nie ma już kontaktu z matką.

Pieniądze należą do dziecka, jeśli faktycznie książeczka oszczędnościowa jest na niego założona... Matka też może uzyskać dostęp do pieniędzy, ale tylko do momentu gdy dziecko skończy 18 lat... potem nie jest to możliwe... Oczywiście, może ona opróżnić konto oszczędnościowe przed tym czasem, co spowoduje kłopoty.

Jeśli nie masz już książeczki oszczędnościowej, możesz otrzymać nową za opłatą. Koszty zazwyczaj wynoszą od 10 do 20 euro, w zależności od banku.

Jeśli jednak książeczka oszczędnościowa jest na rodzicach, ale przeznaczona dla dziecka, nie ma na nią dostępu.

Pozdrawiam, esco

Dziękuję za odpowiedzi! Nie mogę osobiście udać się do tej filii, w której zostały zawarte umowy / umowy, ze względu na dużą odległość.

Czy takie pytania można również wyjaśnić telefonicznie, czy powinienem raczej udać się do „lokalnej” filii banku?

Najlepiej byłoby, gdybym mógł tam otworzyć nowe konto osobiste (i przenieść swoje z Sparkasse) i zabrać książki / umowy do lokalnego banku!

Napisany przez eichi
Kiedy chodzi o Sparkasse, to nie ma sensu chodzić do lokalnej placówki. Mają oni niestety ograniczone kompetencje i mniej możliwości współpracy z innymi placówkami, niż czasami byśmy chcieli. Innymi słowy: Sparkasse A nie ma dostępu do kont Sparkasse B.

Chodzi o RAIFFEISENBANK! Chciałbym jednak przenieść swoje konto oszczędnościowe w Sparkassen, do którego byłem zmuszony, z powrotem tam!

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Musisz udać się do banku, w którym znajduje się konto oszczędnościowe. Sparkassen są podzielone regionalnie... czyli podzielone na okręgi, takie jak Sparkasse Berlin, Sparkasse Leipzig itd. Poza tym, że klient w każdym okręgu może bezpłatnie wypłacać gotówkę, drukować wyciągi z konta, ewentualnie korzystać z terminala do przelewów... Sparkassen nie współpracują ze sobą (chyba że znajdują się w tym samym okręgu). Dlatego Sparkasse Berlin nie wie nawet, że ktoś ma konto bieżące w Sparkasse Leipzig.... Podsumowując: Mimo że wszystko jest nazwane Sparkasse, są to niezależne banki.

Z reguły nie będziesz mógł załatwić tego przez telefon, jeśli nie możesz się uwierzytelnić, chyba że znasz kogoś w Sparkasse, kto cię zna. Ale nie zaszkodzi spróbować, może ktoś z telefonu zrobi coś dla ciebie i uwierzytelnisz się w lokalnej Sparkasse... jest to możliwe, ale ze względu na nakłady raczej mało prawdopodobne, że zostanie to zrobione dla kilkuset/kilkutysięcznych euro.

Nie możesz również przenieść książeczki oszczędnościowej z jednego banku do drugiego. Musiałbyś otworzyć nową książeczkę oszczędnościową w swoim banku, zrezygnować z dotychczasowej / ją zamknąć i wypłacić pieniądze lub przelać je na nową książeczkę oszczędnościową w nowym banku (jeśli to możliwe).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata