Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rachunek oszczędnościowy MoneYou bez dokumentów umowy.

Napisany przez coca
Cześć,

niedawno otworzyłem konto oszczędnościowe w MoneYou. Wszystko przebiegło sprawnie i satysfakcjonująco.
Jedyną rzeczą, której mi brakuje, jest umowa! Dlatego wciąż waham się, czy przelać moje oszczędności tam.
Bez umowy nie mam w ogóle żadnego zabezpieczenia, czy źle myślę?
Byłbym wdzięczny, gdyby zgłosiły się osoby, które również mają konto w MoneYou i mogłyby powiedzieć mi, czy otrzymały umowę!

Pozdrowienia i dzięki

Napisany przez eichi
https://www.moneyou.de/media/19558/mo...ormationen.pdf
Może to odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tam jest punkt jak dochodzi do zawarcia umowy lub coś w tym rodzaju.

Napisany przez coca
Oczywiście, tam napisano, że umowa zostaje zawarta, gdy wszystkie moje dane zostaną przekazane. Ale jak będzie wyglądała umowa? W ten sposób nie mam żadnego zabezpieczenia prawnych, prawda? Pozdrowienia

Napisany przez Franko

Cześć, niedawno otworzyłem konto oszczędnościowe w MoneYou. Wszystko przebiegło sprawnie i satysfakcjonująco. Jedyna rzecz, której mi brakuje, to umowa! Z tego powodu wciąż wstrzymuję się z przelaniem moich oszczędności tam. Bez umowy w ogóle nie czuję się pewnie, czy źle to widzę? Będę wdzięczny, jeśli osoby posiadające konto w MoneYou odpowiedzą mi, czy otrzymały umowę!
Pozdrowienia i dzięki

Jeśli otrzymałeś swoje dane dostępowe (po procedurze identyfikacji osób) to znaczy, że otworzyłeś konto oszczędnościowe. Nie znam umowy, którą otrzymujesz na przykład, gdy bierzesz kredyt, na żadnym z moich kont oszczędnościowych (Credit Europe, ING Diba itp.). Znajdziesz tutaj opinie na temat MoneYou, a jeśli wciąż jesteś niepewny, po prostu napisz e-maila do MoneYou.

Napisany przez coca
Już napisałem e-mail do MoneYou, ale wydaje się, że są obecnie trochę przeciążeni... odpowiedź wciąż się nie pojawiła.

Musi jednak istnieć umowa, w innym razie nie ma żadnej pewności. Przecież nie oddam moich pieniędzy komuś bez podpisanej umowy, czyż nie?

Pozdrowienia

Napisany przez eichi
Nu, umowa (i w związku z tym zabezpieczenie prawne) powstaje, gdy jedna strona umowy składa ofertę (w trakcie procesu rejestracji), a druga akceptuje ofertę (czyli Państwo, poprzez zakończenie procesu rejestracji).

Jednak muszę przyznać, że dokumentacja pisemna umowy jest naprawdę dość skąpa. Być może warto wysłać e-mail do banku?
(Uwaga: w Banku Szkocji sytuacja nie jest zbyt inna).

Napisany przez coca
Dziękuję bardzo, eichi!

Czy są tutaj inni użytkownicy korzystający z usług MoneYou?

Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Tak, istnieje. Dotychczas wszystko przebiegało bez problemów. Umowa nie wymaga określonej formy. W supermarkecie przy kasie również zawierana jest umowa. Moim zdaniem wystarczą dowody przelewu, informacje na stronie internetowej oraz otrzymane potwierdzenia.

Napisany przez coca
Tak naprawdę nie ma moim zdaniem żadnej umowy, albo nie znam jej.
Załóżmy, że MoneYou teraz zbankrutuje, co w takim razie masz w ręce, aby odzyskać swoje pieniądze? Mogą przecież po prostu powiedzieć nie znamy go!

Napisany przez 2Bolitho
Co to jest dla Ciebie umowa? Kawałek papieru, na którym obie strony dokumentują swoją wolę? Takiej umowy być może nie ma. Mimo to umowa zostaje zawarta przy otwarciu konta. Nawet bez papieru i podpisu.

Jako dowód może posłużyć Ci potwierdzenie przelewu, dzięki któremu transakcja jest udokumentowana. Wszystko jest bowiem rejestrowane elektronicznie. Dodatkowo otrzymuje się potwierdzenie drogą mailową, jeśli dobrze pamiętam. To także jest udokumentowane.

Ale jeśli uważasz, że jest to zbyt ryzykowne, lepiej udaj się do lokalnego banku lub kasy oszczędności. To powinno być najważniejsze przy inwestycjach pieniężnych.

Napisany przez coca
Dotychczas umowa dla mnie zawsze była dokumentem (przynajmniej w formie e-maila).

Dostałem e-maila, że moje konto zostało teraz aktywowane.... nic więcej.

Napisany przez eichi

Do tej pory umowa była dla mnie zawsze dokumentem (przynajmniej przez e-mail).

Dostałem e-mail, że moje konto zostało teraz aktywowane.... nic więcej.

Musisz jeszcze dopracować tę definicję.

Jeśli teraz otrzymujesz po prostu od moneyou dokument, to nie oznacza, że masz umowę, jeśli nie złożyłeś pod nim np. swojego oświadczenia woli poprzez podpisanie.

To, że posiadasz kawałek papieru, na którym coś jest napisane, nie oznacza automatycznie zawarcia umowy.

Powołam się tutaj na Wikipedię z artykułu Prawo umów:
We wszystkich rozwiniętych systemach prawnych umowy zawiera się poprzez złożenie oferty i jej przyjęcie.

W związku z tym pokazałem Ci w moim pierwszym poście na ten temat, gdzie dokładnie jest złożenie oferty, a gdzie przyjęcie

Jeśli myśli się, że To co nie jest spisane, to nie istnieje to trzeba, jak już wcześniej wspomniano, zastanowić się, gdzie jeszcze nie ma zbyt wiele spisanego.
Jeśli idziesz do sklepu z elektroniką i kupujesz tam telewizor za 3000 €, to też nie jest to spisywane na dokumencie, podpisanym przez obie strony, że sklep oferuje Ci przekazanie urządzenia pod warunkiem zapłaty kwoty X €. A potem podpisane przez właściciela sklepu i Ciebie.
Ponieważ tam jest jasne: Jeśli położysz coś na ladzie i sprzedawczyni zachowuje się tak, jakby chciała Ci to sprzedać (co nie zawsze jest oczywiste: alkohol i młodzież), to zakłada się, że jest to oferta. A jeśli dasz jej tę wymaganą kwotę, zakłada się, że akceptujesz tę ofertę.

Podobnie jest z kontem oszczędnościowym. Brzmi trochę ostro, gdy o tym nie myśli się jeszcze w taki szczegółowy sposób, ale tak właśnie wygląda prawo.

Napisany przez coca
Chodziło mi o podpisany kontrakt!

Gdy idę do sklepu elektronicznego i coś kupię, otrzymuję coś w zamian za swoje pieniądze. Wtedy nie zawieram umowy!

Jeśli teraz komuś oddam pieniądze, na przykład MoneYou Bank, potrzebuję potwierdzenia (umowy), że bank ma moje pieniądze.

Czy źle to rozumiem? Przecież nie daję komuś pieniędzy bez zabezpieczenia!

Napisany przez eichi
Tak, widzisz to źle:

1. Kiedy kupujesz coś w sklepie z elektroniką, zawierasz oczywiście umowę. To umowa oparta na porozumieniu. Przekazanie urządzenia i zapłata.

2. Z Twojego punktu widzenia, za każdym razem, gdy dokonujesz przelewu na i z konta, potrzebujesz nowego, podpisanego z obu stron dokumentu, aby mieć potwierdzenie, że bank ma Twoje pieniądze. Pomyślmy dalej: na dokumencie jest napisane tylko, że masz konto, nie ile pieniędzy bank od Ciebie ma. Ale jak już wspomniałem: Umowa została zawarta w innym formacie. Jeśli chcesz, żeby bank przesyłał Ci pisemne potwierdzenia o wpływach i otwarciach konta, zapytaj ich. Nie sądzę, że będą podejmować takie wysiłki.

Dlatego jeszcze raz moja rada: Przeczytaj przepisy i literaturę, aby dowiedzieć się, co to jest umowa i jakie formy istnieją.

Jeszcze raz, na początek: Warunki zawarcia umowy

Napisany przez coca
Dziękuję za informacje!

Napisany przez andreasun
Na chwilę obecną nadal nie ma pisemnej umowy na papierze, mamy już rok 2017. Ale wydaje mi się, że nie jest naprawdę potrzebna umowa, na której obie strony muszą postawić swoje podpisy. MoneYou działa tak samo, ale są też inne banki, na przykład RaboDirect. Jeśli ci to nie odpowiada, idź do lokalnego banku oferującego niskie stopy procentowe - proste.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata