Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Inwestor czy trader?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Od pewnego czasu odnoszę duży sukces na giełdzie. Dotychczas nie musiałem jeszcze sprzedawać akcji ze stratą (choć taki czas pewnie nadejdzie :-) ). Teraz chciałbym zwiększyć nieco ryzyko lub zyski. Codziennie mam bardzo zajęty dzień i zazwyczaj sprawdzam kursy wieczorem, gdy rynek jest już zamknięty. Czy powinienem teraz po prostu bardziej operować opcjami (których dotąd tylko pobieżnie się zająłem)? Dzięki Edwardos

Napisany przez Hans
Edwardos pisze: cześć, od jakiegoś czasu zajmuję się giełdą i odniosłem spory sukces. Dotychczas nie musiałem sprzedawać żadnej akcji ze stratą (ta chwila na pewno jeszcze nadejdzie :-) ). Teraz chciałbym zwiększyć trochę ryzyko lub zwiększyć zwrot. Jestem bardzo zajęty w ciągu dnia i zazwyczaj sprawdzam kursy wieczorem, gdy rynek jest już zamknięty. Czy powinienem teraz po prostu więcej operować opcjami (dotychczas rzadko brałem je pod uwagę)? dzięki Edwardos
Aha, rozumiem, że myślisz, że opcje można handlować tak samo jak akcje - po prostu je trzymać, a następnie sprawdzać po zwolnieniu... ...to już trochę giełdowe podejście do sprawy twoje pytanie :wink: Szewc, trzymaj się swojego fachu - nie stawaj się zbyt zarozumiały

Napisany przez ADMCI4
Oczywiście, opcji nie można handlować tak jak akcjami. Nawet ja to wiem :-) Chciałem po prostu zapytać, czy istnieje możliwość zwiększenia zwrotu z inwestycji i który sposób byłby dla mnie najlepszy... Pozdrowienia

Napisany przez beat
Jeśli osiągasz zbyt małą wydajność, to problem prawdopodobnie leży w złym wyborze tytułów. Zalecam zacząć od tego... Oczywiście, możesz kupić opcje z jak największym dźwignią, co znacząco zwiększa Twoje szanse na wydajność. Jednakże, ponieważ nie jesteś w stanie reagować na korzystne okazje podczas handlu giełdowego - zarówno podczas kupna, jak i sprzedaży - i tak skończysz jako przegrany. Możesz także handlować w USA, gdzie giełda jest czynna wieczorem. Możesz także stworzyć listę obserwacyjną z wartościowymi kandydatami na akcje i kupować je w przypadku nieuzasadnionego spadku. W ten sposób można osiągnąć ładną nadwydajność na rynku o dużej zmienności. To jest główna działalność większości traderów na tym forum. Długoterminowo, łowienie jakościowych tytułów powinno przynieść ładną wydajność. Jeśli jednak potrzebujesz więcej wydajności, może warto rozważyć rezygnację z pracy, aby mieć więcej czasu na aktywność giełdową. Nawet na giełdzie wielkich pieniędzy nie da się zarobić długoterminowo tak szybko i łatwo. To w końcu jak praca, niemal jak w prawdziwym życiu.

Napisany przez ADMCI4
Chciałem ci tylko powiedzieć, żebyś cholernie uważał na produkty dźwigniowe. Ciesz się z zysków, które osiągnąłeś na giełdzie i nie bądź chciwy. Mam dopiero 20 lat, ale inwestuję w papierów wartościowych od 4 lat. Niestety, jak wielu tutaj, również musiałem zdobyć doświadczenie. Wiem również (kiedyś też tak byłem), że większość ludzi lekceważy takie rady, bo wymagają one za dużo wysiłku. Na początku osiągnąłem ładne zyski na akcjach, stałem się chciwy i zacząłem inwestować w opcje. Na początku tylko niewielkimi kwotami i zdumiewająco w ciągu tygodnia zarobiłem dużo pieniędzy. Stałem się odważniejszy, polegałem na swoim dobrym nosie i inwestowałem coraz większe sumy. A potem nadeszła wielka porażka, przez działanie dźwigni straciłem nie tylko zysk, ale także część mojego kapitału początkowego. To była/jest bolesna lekcja, ale mimo wszystko cieszę się, że musiałem ją przejść wtedy tylko z kilkoma tysiącami franków i mogę powiedzieć, że wiele się nauczyłem. Mogę więc dać ci 6 dobrych rad. 1. Nie kupuj produktów dźwigniowych, jeśli nie jesteś w stanie kilkakrotnie dziennie sprawdzać kursów i gromadzić transakcje w razie potrzeby. 2. Nie bądź chciwy. Nawet jeśli wygrałeś na ostatniej transakcji, nie inwestuj większych kwot niż wcześniej. 3. Jako początkujący, nie doceniaj zmienności, która w dłuższym okresie czasu sprawi, że papiery wartościowe, nawet jeśli wartość bazowa nie spada, będą zaniżane. Czas działa przeciwko tobie. 4. Bądź konsekwentny. Ustaw limity na kupno i sprzedaż. Lepiej zrealizuj mniejsze zyski niż ryzykować zmianę sytuacji. 5. Konsekwentnie sprzedawaj, gdy osiągnie ona wyznaczony wcześniej zakres sprzedaży. 6. Pamiętaj, że surowce są handlowane przez 24 godziny na dobę, więc nie zawsze możesz sprzedać natychmiast, gdy chcesz. Śmiejcie się ze mnie, myślcie, że wszystko wiecie, ale kiedy czas, chciwość i presja działają przeciwko wam, większość początkujących przestanie o tym pamiętać...

Napisany przez 2cybercrash
Wartościowa opinia, dziękuję Klaus, kolejny bardzo ważny punkt to fakt, że spekulanci opcji chcą polegać na nieprzewidywalnym elektronicznym systemie handlowym, który nawet umownie nie gwarantuje stabilnej funkcjonalności. W moich obserwacjach te cudowne osiągnięcia techniki właśnie w krytycznych momentach, na przykład tuż przed terminami opcji, zawodzą bez komentarza, na przykład przesyłanie kursów w UBS Quotes czy całe platformy handlowe! Dla mnie głównym argumentem jest unikanie instrumentów pochodnych związanych z czasem. Profesjonaliści zajmujący się tylko bezpiecznym zabezpieczeniem opcji, łącznie z manipulacją kursów, zabezpieczenie sprzedaży opcji call w sposób zabezpieczony, sprzedający posiada akcje i może je dostarczyć w razie potrzeby, sprzedaż opcji put z zamiarem nabycia akcji po najniższych cenach, kapitał jest przygotowany. Odpowiednie tylko dla inwestorów dysponujących setkami tysięcy kapitału roboczego. Pamiętaj: opcje call/put zawsze są sprzedawane, a nie kupowane!

Napisany przez beta
Edwardos pisze: cześć, jestem od jakiegoś czasu aktywny na giełdzie i odniosłem spory sukces. Dotychczas nie musiałem jeszcze sprzedać żadnej akcji z stratą (choć ten czas pewnie jeszcze nadejdzie :-) ). Teraz chciałbym zwiększyć trochę ryzyko lub zysk. Jestem bardzo zajęty w ciągu dnia i zazwyczaj sprawdzam notowania wieczorem, gdy rynek już jest zamknięty. Czy powinienem teraz po prostu więcej działać opcjami (dotychczas tylko sporadycznie się nimi interesowałem)? serdeczne dzięki Edwardos
Po godzinach możesz handlować wieloma opcjami do godziny 20:00. Oczywiście zależy to również od twojego brokera. W każdym razie ja sam byłem już zadowolony z tej możliwości. Ale poza tym, gdy czytam twój post, muszę szczerze powiedzieć: jesteś na złej drodze. To może pójść tylko źle. 07 nie będzie jednokierunkowa. Fazy boczne, duże wzloty i upadki.... Jak już Klaus wspomniał: Czas będzie działał przeciw tobie. Ale niezależnie od tego, zgadzam się z większością opinii tutaj, chciałbym jednak dodać: Dlaczego do cholery wszyscy chcą zwiększyć ryzyko, gdy wszędzie mamy rekordowe poziomy wód.....??? Przypomina mi to Typowego Inwestora, który w 2000 roku zrobił porządne zakupy. pozdrowienia

Napisany przez beta
beta pisze: Przypomina mi to „Typowego inwestora”, który aktywnie inwestował w 2000 roku. Pozdrowienia
....Muszę uczciwie dodać: Ja też :!:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata