Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłata kredytu i umowy oszczędnościowej BHW

Napisany przez Wellensittich
Cześć wszystkim,
w 2002 roku podpisałem umowę o kredyt oraz umowę o oszczędności mieszkaniowe (BHW Dispo maXX), aby nabyć i sfinansować mieszkanie.
Datą przypisania oszczędności mieszkaniowych jest 1 sierpnia 2012 roku, a pierwsze dziesięć lat finansowania z ustalonym oprocentowaniem kończy się 30.09.2012 roku.
Teraz chciałbym spłacić zarówno kredyt, jak i umowę oszczędnościową. Albo poprzez nowe finansowanie albo sprzedaż. Niestety BHW nie udziela żadnych informacji na temat sposobu realizacji tego zamierzenia. Otrzymałem nową umowę o kredyt i ZGODNIE z BHW MUSZĘ ją podpisać i odesłać. Zgodnie z prawem byłbym zobowiązany do jej podpisania. BHW nie zgodzi się na inną spłatę kredytu hipotecznego BHW.
Teraz nie wiem, co mam zrobić, bo nie chcę kolejnej umowy oszczędnościowej ani kredytu od BHW. Kontakt telefoniczny lub pisemny z BHW = 0.
Czy ktoś się na tym zna?
Dzięki za odpowiedzi.
cs

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Faleńskie Papużki, gdy wygasa czas obowiązywania odroczonej spłaty kredytu (załóżmy, że był to kredyt budowlany z czasową umową finansowania lub pośredniczący w oszczędzaniu), mogą go spłacić, tak jak uważają za słuszne. Nie są Państwo zobowiązani do skorzystania z kredytu budowlanego ani do jego przyjęcia. Nawet jeśli byliby Państwo zobowiązani, już za miesiąc można całkowicie spłacić kredyt budowlany ponownie!

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

BHW stosuje tę sztuczkę już dość długo. Podczas zawierania umowy oszczędnościowo-kredytowej i kredytu hipotecznego klientowi mówi się, że nie musi skorzystać z późniejszego kredytu oszczędnościowego i nawet może skorzystać z wyższego oprocentowania kapitału zgodnie z wstecznym nabiciem i otrzymać zwrot prowizji za zawarcie umowy.

Jeśli klient postanowi spłacić kredyt w inny sposób pod koniec okresu zapadalności odsetek i również nie skorzystać z kredytu oszczędnościowego (tak jak teraz), BHW nagle ma zupełnie inne podejście niż to, które zostało sprzedane klientowi podczas konsultacji przy zawieraniu umowy. Wtedy traktowane jest jako żałosny błąd w doradztwie, a pracownik jest wątpliwy. Nagle staje się jasne, że oczywiście klient musi skorzystać z kredytu oszczędnościowego, ponieważ zostało to jasno uregulowane w początkowej umowie kredytowej. Niestety LG Hannover nie jest zbyt przyjazne dla konsumentów i staje po stronie BHW.

Celem działań BHW jest uniknięcie zwrotu wyższego oprocentowania kapitału oraz prowizji za zawarcie umowy. Wobec od dawna niskich stóp procentowych, niewiele osób chce korzystać z kredytu oszczędnościowego, a woli finansować inaczej.

Moi klienci często informują, jak sprzedawca BHW podkreśla elastyczność (jak opisane w warunkach taryfowych Dispomaxx) i dodatkowo zwraca uwagę na możliwość zabezpieczenia (niskiego w tamtych czasach) oprocentowania kredytu.

Napisany przez BerndR
To teraz niejasne dla mnie, dlaczego klient musi podpisać nową umowę;
albo to jest już uregulowane w pierwotnej umowie kredytowej, że druga faza finansowania odbywa się poprzez pożyczkę od kasy oszczędnościowo-budowlanej;
w przeciwnym razie klient nie może być zmuszony do podpisania nowej umowy.

Dziękuję za wszystkie wiadomości. To właśnie jest mój problem. Minęło dziesięć lat, obiekt zostanie sprzedany, więc powinno być wszystko jasne, myślałem. Zwłaszcza że BHW już dwa lata temu, gdy obiekt był również na sprzedaż, żądało bardzo wysokiego odszkodowania za wcześniejszą spłatę, więc wtedy zrezygnowaliśmy ze sprzedaży. Wtedy nie było mowy o tym, że po dziesięciu latach na stałe oprocentowanych nie można zerwać umowy. Cytat z umowy: Ewentualna pozostała kwota pożyczki zostanie spłacona przez pozostałą sumę kredytu hipotecznego w chwili alokacji, jednak nie przed upływem kolejnej okresu stałego oprocentowania. Nowy harmonogram spłat ma stopę procentową 4,75%... Naprawdę nie wiem, jak mam się z tego wybrnąć. Ani mój doradca (który od tygodni nie odpowiada na moje e-maile), ani centrala nie odpowiadają na moje pisma. Czas ucieka.

Napisany przez C. Andreas

Dziękuję za wszystkie wiadomości.
To jest dokładnie mój problem. Minęło dziesięć lat, obiekt jest sprzedawany, więc powinno być wszystko jasne, myślałem. Zwłaszcza że BHW już dwa lata temu, gdy obiekt również był na sprzedaż, zażądał bardzo wysokiej rekompensaty za wcześniejszą spłatę, co skutkowało rezygnacją wtedy z jego sprzedaży. Wtedy nie było mowy o tym, że po 10 latach obowiązywania oprocentowania nie można zerwać umowy.
Cytat z umowy: Pozostała kwota kredytu zostanie spłacona poprzez pozostałą kwotę budżetu oszczędnościowego w chwili przyznania, ale nie wcześniej niż po zakończeniu kolejnego okresu oprocentowania.
Nowy harmonogram spłaty ma stopę oprocentowania w wysokości 4,75%....
Naprawdę nie wiem, jak mam się z tego wydostać. Ani mój doradca (który od tygodni nie odpowiada na moje maile) ani centrala nie reagują na moje pisma.
Czas ucieka.

Cześć,

jeśli zrezygnujemy z kredytu budowlanego, możemy ubiegać się o premię w BHW po 7 latach okresu kredytowego. Jeśli BHW stawia opór, pierwszym krokiem byłoby skontaktowanie się z Rzecznikiem ds. Bausparów. Pomoc jest bezpłatna.
bausparkassen.de: Informacje

Jeśli kredyt musi być zaciągnięty z oprocentowaniem 4,75%, to nie jest to katastrofa, ponieważ możemy w każdej chwili całkowicie spłacić kredyt budowlany. Innymi słowy, zaciągnij kredyt budowlany, znajdź nowego kredytodawcę i spłać nim kredyt budowlany z oprocentowaniem obowiązującym obecnie.

Cześć, Panie Andreasie,
dziękuję za informację. Nie chcemy brać nowego finansowania, ale spłacić wszystko ze sprzedaży. Jeśli teraz podpiszemy kolejny kredyt hipoteczny, nie wpadniemy w pułapkę, o której wspomniał Pan Leuschner, prawda?
Wszystko jest załatwione, dokumenty są już u notariusza. Tylko co, jeśli BHW odmówi wpisu do księgi wieczystej? Skontaktowaliśmy się również z rzecznikiem praw konsumenta - do tej pory również brak reakcji.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Wellensittich,
Herr Andreas (jak również ja w moim wcześniejszym wpisie powyżej) jasno wyjaśnił, jak to należy postąpić. Pożyczki mieszkaniowe mogą być częściowo lub całkowicie spłacane w dowolnym momencie. Dlatego po ustaleniu oprocentowania, dokonuje się przypisania - jeśli jest się do tego zmuszonym, co moim zdaniem nie powinno być i nie powinno być konieczne - a następnie wynika z tego spłacenia pozostałej kwoty/pożyczki mieszkaniowej z dochodu ze sprzedaży!
Nie jest zakładane żadne nowe obciążenie hipoteczne, więc stare pozostaje niezmienione, dlatego następuje to przejście bez zakłóceń.
Przy finansowanych lub zabezpieczonych z góry od razu pożyczkach mieszkaniowych - mówimy o produkcie kombinowanym (stała pożyczka/TA pożyczka) - opcja bonusowa i zwrot składki na ubezpieczenie od śmierci i inwalidztwa zawsze była wyłączona w umowie.

Napisany przez AV-Planer
jeśli zrezygnuje się z pożyczki związanej z oszczędnością budowlaną, można ubiegać się o premię po 7 latach trwania umowy w BHW.

To jest właściwe. Problemem jest to, że w przypadku z góry zabezpieczonej oszczędności budowlanej, BHW może zawrzeć klauzulę (patrz cytat z umowy z papugą falistą) w umowie kredytowej. Dlatego trzeba skorzystać z pożyczki związanej z oszczędnością budowlaną, chociaż można ją oczywiście od razu spłacić, tracąc przy tym wszelkie premie odsetkowe lub zwroty.

Cześć wszystkim,
Dawno nie byłem na forum, bo myślałem, że sprzedaż nieruchomości i rezygnacja z bonifikaty załatwiły wszystko.
Ale myliłem się. W BHW prawą ręka nie wie, co robi lewa. Więc po udanej sprzedaży i skreśleniu z księgi wieczystej po prostu pobrano ode mnie arbitralną kwotę (673,-). Dzwonienie na infolinię BHW jest bez sensu (pół godziny oczekiwania to minimum, a potem rozmawia się z niekompetentną osobą, która znowu wrzuca cię w kolejkę). Nawet bezpośrednie numery pracowników nic nie dają, bo jeśli po długim zajęciu ktoś odbierze telefon, to jest to inny pracownik, a pracownik z mojego listu jest nieznany.
Więc napisałem kolejny raz, prosząc o wyjaśnienie lub zestawienie kwoty, która została mi pobrana. Niestety, nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, dlatego po ponad dwóch tygodniach zdecydowałem się cofnąć obciążenie.

Teraz (po około tygodniu) BHW po prostu ponownie pobrano kwotę, tym razem 499,00 euro. Oczywiście także tutaj bez żadnego tekstu księgowego.

Pomimo informacji od BHW w jednym ze swoich listów, że zaprzestali obciążeń i zakończyłem wszystkie uprawnienia do obciążeń, BHW nadal pobiera pieniądze.

Co mam zrobić??? Cofnąć ponownie kwotę? Poczekać, aż przyjdzie jakaś korespondencja?

Dzięki za odpowiedź
Wellensittich

Napisany przez pherl
Witaj kanarku,
niestety nie mogę Ci teraz pomóc, bo sam w końcu 2013 roku będę miał do czynienia z Twoim pierwotnym problemem. Teraz zauważam, że BHW udostępnił mi tylko wyciąg z wówczas (2003) obowiązujących warunków oszczędzania hipotecznego i w istotnym zakresie jestem w ciemnościach. Powyższy wyciąg nosi datę z 15.09.2003 roku, ale być może starsza wersja sprzed roku również by mi pomogła. Czy mógłbyś mi przesłać kopię? Nie chcę wywołać problemów w BHW. Dziękuję za trud. (pherrlich@arcor.de)

Napisany przez Flower
Cześć,Również miałem ten kłopot z BHW i przeskoczyłem na kredyt odroczeniowy od 01.01.2013 r. Warto dokładnie się zainformować (zrobiłem to już 5 lat wcześniej), po prostu zapytać uzyskać formularz wypowiedzenia od BHW (!), wypełnić go, odesłać i wszystko się uda. Szukałem tu specjalistycznej pomocy na forum!!Oczywiście trzeba mieć cierpliwość, kilkakrotnie prosić o potwierdzenie wypowiedzenia, sprawdzić dokładnie kwotę do spłaty. Ale to zna większość osób, które trafiły do BHW.Najlepiej wszystko załatwić online w centrum klienta lub listownie.Bezpośrednia linia wsparcia nie jest tego warta.Jednak zgadzam się ze wszystkimi, BHW - nigdy więcej.Jestem zadowolony, że po 10 latach niedługo będę to mieć za sobą.Ach tak, nadal pobierają opłaty, pomimo cofnięcia zgody na obciążanie konta. Tym razem tylko spłatę kapitału, ale mimo wszystko źle!Mam jeszcze do rozważenia, czy odbić to z powrotem, dzwoniłem na infolinię, no cóż, spróbuj...czekam teraz jeszcze tydzień...i mam nadzieję, że przeklęty BHW się skończy, będę w moim nowym banku.Pozdrowienia

Napisany przez Bausparerin
Cześć,

w czerwcu 2006 roku podpisałem umowę oszczędnościową z budową własnego domu z BHW, aby sfinansować budowę własnego domu. Nie chcę tutaj dokładnie omawiać trudności, budowa nie powiodła się po zapłaceniu prowizji i za teren. Ponieważ nie było możliwe zbudowanie domu na terenie w przewidywalnej przyszłości, próbowałem jakoś wyjść z tej sytuacji, oferując BHW już zabudowany teren jako zabezpieczenie za resztę kwoty, na którym od tamtego czasu mieszkam i sumiennie spłacam moje raty. Umowa została podzielona w 2008 roku i kilkakrotnie poinformowano mnie (ustnie), że BHW nie finansuje terenów niezabudowanych i mam go sprzedać. Po latach teren jest teraz zbywalny dzięki nowemu planowi zagospodarowania i w tym roku, po raz pierwszy w czerwcu, skontaktowałem się z BHW, z pytaniem, czy mogę sprzedać. Tak, musiałbym tylko anulować umowę oszczędnościową. Sprzedaż nastąpiła dopiero w październiku 14 roku, anulowałem kredyt z dodatkiem, tak szybko, jak to możliwe.

Pierwsze pismo od BHW nakazuje mi odebranie do końca miesiąca i zapłacenie kwoty w czterocyfrowej wysokości, bez dalszych wyjaśnień, jak się składa. Miejscowy doradca nie ma dostępu do sprawy, grożą mi dodatkowymi kosztami, jeśli ja i inni zainteresowani nie złożymy na piśmie oświadczenia w ciągu 7 dni, że zrzekamy się kasy budowlanej. Jeżeli nie odeslę listu do przyszłego czwartku i nie będę miał przelanej kwoty do dnia ostatecznego za niecałe 4 tygodnie, to spłacenie nie zostanie uznane, bo nie mogę wcześniej spłacić terenu zgodnie z §§ 489 ff. BGB nowej wersji.

Moje pytania: Czy powinienem odesłać to pismo ze zobowiązaniem? Czy powinienem zapłacić odszkodowanie, zanim kwota zakupu zostanie przelana?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy BHW groziła ci w piśmie? Czy możesz opublikować to pismo anonimowo tutaj?

Napisany przez Bausparerin
Cytat z pisma, w którym zażądałem obliczeń:

W umowie kredytowej z dnia..... ustalono, że zwrot po 10 latach jest wykluczony. Proszę zwrócić uwagę na warunki kredytowe oraz na przepisy § 489 f. BGB n.F. regulujące prawo do wypowiedzenia umowy. Zgadzamy się na przedterminową spłatę kredytu pod warunkiem zawarcia z nami umowy o zwolnienie. Proszę skorzystać z przygotowanej umowy i odesłać ją do nas w ciągu 7 dni od daty tego pisma.

Mam więc czas do środy! W tym piśmie wymagane jest podpisanie przez osoby związane ze mną w rodzinie. Wcześniej popełniłem błąd co do roku, było to czerwiec 2007!

Cytuję:
Zmiana umowy kredytowej/data wystawienia...
Bindowanie odsetek do 2017

Pomiędzy nami a wymienionym powyżej Bankiem Hipotecznym zostaje zawarta następująca umowa o zwolnienie:

Ze względu na przedterminową spłatę kredytu w wysokości .... do prawie 4 tygodni .... Bankowi Hipotecznemu powstaje szkoda w wysokości .... €.
Przy obliczaniu tej szkody uwzględniono ewentualną refudiację rozliczenia dyskonta. Całkowita kwota .. zostanie przez nas uiszczona do wyznaczonego terminu spłaty.
Jeżeli kwota nie zostanie uiszczona, bądź nie zostanie uiszczona we wskazanym terminie, umowa kredytowa pozostanie w mocy, chyba że Bank hipoteczny zgodzi się na zwłokę w spłacie w ciągu 14 dni od otrzymania pieniędzy.

Moim zmartwieniem jest, że teraz ureguluję odszkodowanie, a kupujący nieruchomość, z powodu braku dokumentów takich jak zrzeczenie się przez gminę prawa pierwokupu, nie ureguluje ceny nieruchomości na czas w BHW. W takim przypadku stracę kwotę na rzecz BHW i będę musiał ponieść dodatkowe opłaty za notariusza, pośrednika itp. a także kontynuować spłatę kredytu! Już teraz widzę te krótkie terminy jako zagrożenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata