Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ryzyko odsetkowe vs. Całkowity koszt finansowania budowy

Napisany przez centubike81
Cześć,
mam do dyspozycji dwie oferty finansowania od dwóch instytucji kredytowych.
W obu ofertach suma finansowania wynosi 334 tys. EUR.

W ofercie A 112 tys. EUR finansowane jest poprzez rachunek oszczędnościowy Rister, ta suma musi być oczywiście sfinansowana z góry. Dlatego w tej ofercie całkowity koszt odsetek wynosi 152 tys. EUR, co jest wyższe niż w ofercie B (przy założeniu, że bieżące stopy procentowe nie zmienią się przez cały okres trwania kredytu)... co oczywiście nie nastąpi. Jednak oferta A ma na koniec okresu obowiązywania oprocentowania po 10 latach tylko pozostały dług w wysokości 120 tys. EUR.

W ofercie B również z rachunkiem oszczędnościowym Rister, ale tylko w wysokości 75 tys. EUR, całkowity koszt odsetek wynosi 128 tys. EUR (również obliczony przy aktualnych stopach procentowych, zakładając brak zmian). Jednak niesie ona znacznie większe ryzyko związane z oprocentowaniem w wysokości 157 tys. EUR.

W obu wariantach jest zawarte kredyt odnawialny z uregulowaniem kapitału w ofercie A 78 tys. EUR, w ofercie B 55 tys. EUR, oraz kredyt KFW153 w wysokości 50 tys. EUR z oprocentowaniem na 10 lat i okresem spłaty 30 lat.
Resztę finansuje 10-letni kredyt bankowy w wysokości 100 tys. EUR w przypadku banku A, 82 tys. EUR w przypadku banku B.

W przypadku banku B korzysta się również z programu mieszkaniowego dla rodzin z dziećmi z L-Bank w wysokości 50 tys. EUR na 30/10 lat. Programem, na którym polega się również jest Program 510 Mieszkanie z przyszłością L-Bank w wysokości 22 tys. EUR na 20/10 lat

Miesięczna rata w obu ofertach wynosi 1400 EUR.
Moim wewnętrznym przekonaniem wydaje mi się, że powinienem skorzystać z oferty A z mniejszym ryzykiem oprocentowania.

Czy można określić regułę, na podstawie której stopy procentowe muszą wzrosnąć, aby dodatkowe koszty z oferty A się opłaciły?

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

muszę przyznać, że nie wszystko dokładnie zrozumiałem, ale poleciłbym, żebyś teraz nie wprowadzał Wohn Riester bezpośrednio, tylko traktował to jako dobrowolną usługę.

Przykład:

Finansowanie na 15 lat ustalone i z kredytem KFW (0,4% zniżki odsetek w DIBA)
Spłata za 15 lat następnie z bardzo dobrym planem Wohn Riester, gdzie wpłacasz tylko 25% i zabezpieczasz 75% poprzez kredyt budowlany.

Mały wycinek:
Bausparowanie prawie zawsze się opłaca, jeśli wpłacasz niewiele, a zabezpieczasz dużą kwotę kredytu.

Napisany przez Christiane1978
Cześć,
zgadzam się z poprzednikiem. Jednakowoż wydaje mi się, że warto sprawdzić oferty porównawcze. Ja niedawno również zaciągnąłem kredyt hipoteczny i uzyskałem bardzo korzystne warunki kredytu w jednym z bardzo dobrze ocenionych banków na stronie kredit-darlehen-ratgeber-test.de. Dla mnie porównanie się opłaciło. Mam nadzieję, że to pomoże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata