Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: odsetki za udostępnienie

Napisany przez autodidakt
Cześć, mam małe pytanie dotyczące zrozumienia tzw. odsetek za gotowość, które aktualnie płacimy miesiąc po miesiącu (ale mam nadzieję, że już niedługo nie będziemy musieli). Jeśli przeszukuję informacje na temat tych odsetek, oficjalnym wyjaśnieniem jest to, że bank zwykle musi umieścić pieniądze na mniej korzystnych warunkach, dopóki kredyt nie zostanie wypłacony. Z tej różnicy w oprocentowaniu w porównaniu z natychmiastowo wypłaconym kredytem wynika potrzeba pobierania odsetek za gotowość. Teraz, kiedy kredyt został podpisany, a wynikające z tego raty zostały obliczone (oraz reszta kwoty po 10 latach), zakłada się, że pieniądze zostaną wypłacone natychmiast. Jednak teraz nie są one w pełni wypłacone, a my płacimy odsetki. W rezultacie może to oznaczać inną ratę, a z pewnością inną resztę kwoty po 10 latach (mniejszą), ponieważ nie wypłaciliśmy wszystkiego od razu (i płaciliśmy odsetki za gotowość jeszcze przed pełną wypłatą). Czy ktoś rozumie moje rozumowanie? Inaczej mówiąc, bank nie może żądać ode mnie dodatkowych pieniędzy tylko dlatego, że nie wypłacam pieniędzy od razu i później prezentuje ten sam harmonogram spłat i resztę kwoty do spłaty. Jeśli to, co myślę, jest prawdziwe, czy rata zostanie skorygowana, czy po prostu zmieni się reszta kwoty?

Napisany przez BerndR
Istnieje również odsetki budowlane.

Napisany przez autodidakt
Cześć,
odpowiedź nie pomaga mi, ponieważ nie odpowiada na moje pytanie.
Jeśli odsetki są naliczane na kwoty, do których mieliśmy dostęp w przeszłości, to w porządku - pozostaje jednak pytanie, czy następuje nowe obliczenie lub zmiana pozostałej kwoty po 10 latach, ponieważ plan spłaty, który mam, zakłada, że kwota zostanie w pełni pobrana, czyli w przypadku mojego kredytu miałbym wypłaconą kwotę wraz z zapadalnością kredytu i później terminowo spłacał raty. Teraz wszystko się przesuwa, nie pobieram wszystkiego od razu, więc zaoszczędzam część odsetek - już teraz płacę odsetki.

Napisany przez BerndR
Na wypłaconą kwotę zazwyczaj płaci się odsetki od czasu budowy;
a na niewypłaconą kwotę wiele banków oblicza jeszcze opłatę za dyspozycyjność.

Nie wiem dokładnie, co zostało uzgodnione, ale do momentu pełnej wypłaty będą prawdopodobnie naliczane opłaty za dyspozycyjność;
co oznacza, że właściwy harmonogram spłat zacznie obowiązywać dopiero po pełnej wypłacie kredytu.

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

Choć nie do końca zrozumiałem pytanie, postaram się rzucić trochę światła na tę sprawę.

Pełna rata kredytu, czyli odsetki i spłata, zazwyczaj zaczyna być naliczana dopiero po pełnej wypłacie kredytu. Do tego momentu należy zapłacić odsetki od wypłaconej części kredytu oraz odsetki za część kredytu, którą jeszcze nie wypłacono.

Banki uzasadniają naliczanie odsetek za dostępność kredytu stratą związaną z utraconymi odsetkami od kredytu. Odsetki od kredytu są wyższe niż odsetki, za które bank może tymczasowo (i tylko krótko) zainwestować pieniądze.

Do pełnej wypłaty kredytu miesięczne obciążenie będzie się stale zmieniało. Po pełnej wypłacie rata pozostaje stała do końca okresu związania odsetkami. Jednak harmonogram spłaty przesuwa się w przód.

Czy pomogło?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata