Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące BSV na cele finansowania zakupu własnego domu.

Napisany przez kisu
Cześć!
Chciałbym mieć własny Dom za 5-10 lat i dlatego chciałbym jak najszybciej rozpocząć oszczędzanie na BSV. Chciałbym ustalić miesięczną kwotę oszczędzania na poziomie 300-400 euro, ewentualnie od czasu do czasu wpłacać dodatkową kwotę (np. premię urlopową, zwrot podatku itp.).

Teraz mam następujące pytanie:
- Czy powinienem wybrać wysoką sumę Bauspar, powiedzmy 75 000 do 100 000 euro w jednej umowie, czy może lepiej wybrać dwie lub trzy mniejsze i a). oszczędzać na nie równocześnie b). stopniowo oszczędzać na wymaganą kwotę do przydziału i zostawić ją na miejscu?

Napisany przez C. Andreas
Cześć Kisu,

nie do końca rozumiem strategię związane z małymi umowami.

Możesz w każdej chwili podzielić lub zmniejszyć sumę kredytu budowlanego w zależności od potrzeb i czasu, tak aby umowa ta została przydzielona. Jeśli wskaźnik wyceny nie został jeszcze osiągnięty, w ostateczności można skorzystać z krótkoterminowego finansowania, ale okres ten powinien być jak najkrótszy.

Co do strategii, proponuję wybranie takiej taryfy, w której głównie będziesz mieć niskie spłaty, ponieważ kredyt budowlany musi być spłacany stosunkowo szybko. Ważne jest także, aby wpłacać niewiele, a zapewnić sobie dużo kredytu budowlanego. Stosunek 30/70 ma sens ze względu na niskie spłaty, ale można także rozważyć stosunek 40/60. (przez 40/60 mam na myśli stosunek oszczędności do kredytu budowlanego)

Umowa kredytu budowlanego ma zdecydowanie sens, ponieważ kredyt budowlany jest kredytem subordynowanym, co oznacza, że Bausparkasse wchodzi do 80% wartości obiektu w tzw. subordynację (2. ranga) w księdze wieczystej. Dzięki temu potrzebujesz mniej pieniędzy od banku i dzięki temu otrzymujesz znacznie lepszą stopę procentową na swoje inwestycje budowlane. Jest to opłacalne w długoterminowej perspektywie.

Napisany przez kisu
Cześć Panie Andreasie.

Zabawne, na Twojej stronie porównałem do tej pory wiele ofert różnych kas oszczędności budowlanej.

Konkretne oferty (i rozmowę doradczą) dotyczące BSS o wartości 75 tys. EUR i wskaźnika odsetek/odsetki w wysokości 375 euro otrzymałem do tej pory od LBS i Wüstenrot. Podstawą obliczeń był oprocentowanie skuteczne 1,85% w przypadku Wüstenrot (LBS 3,28%) i brak opłaty kredytowej (LBS 897,72 EUR), co sprawiło, że oferta Wüstenrot była znacznie tańsza.

Jednak powiedziano mi w Wüstenrot, że nie mogę zwiększyć BSS, jeśli w danym czasie nie będzie już tego planu lub stopy procentowej, i że w takim przypadku obowiązywać będzie nowa stopa procentowa po zwiększeniu. Czy to jest poprawne? Czy sytuacja się zmienia w przypadku obniżenia BSS?

Co do Twojego komentarza: Minimalna suma oszczędności budowlanej w ofercie Wüstenrot Ideal B/F wynosi 30%. Aby osiągnąć wskaźnik oceny również przy zaledwie 30%, muszę regularnie wpłacać bardzo wysokie kwoty, prawda? W przeciwnym razie czas do wyznaczenia będzie zbyt długi...?

Napisany przez C. Andreas
Zwiększyć można zawsze, ale musi to nastąpić w ramach obecnego taryfy. Jeśli nie ma już oferty B / F od Wüstenrot, to zwiększenie zostanie dokonane w ramach nowej taryfy.

Zniżki lub podziały są zawsze możliwe bez zmiany taryfy.

Minimalna suma oszczędności budowlanych wynosi 30%, to prawda. Aby teraz przystąpić do stawki 1,6%, musiałby Pan/osoba Pan/Pani oszczędzać przez bardzo długi czas lub wpłacić około 50%, aby otrzymać przydział. Z 30% prawie zawsze trafia się na stawkę 3,6%.

Ale to, co faktycznie miałem na myśli, to to, że oszczędzanie na cele mieszkaniowe opłaca się matematycznie, jeśli wpłacasz niewiele, ale zaciągasz dużo pożyczki. Oprocentowanie kredytu nie jest wówczas tak ważne. Ważniejsza jest miesięczna rata spłaty kredytu mieszkaniowego w przyszłości. Musi się ona zawierać w rozsądnych granicach.

Napisany przez kisu
Więc jeśli porównam moją sytuację z Państwa kalkulatorem (np. 50t€ do osiągnięcia po 5 latach z 30% stopą oszczędzania), to otrzymuję stosunkowo niską kwotę oszczędności miesięcznych w wysokości ~260€, ale z drugiej strony miesięczna rata kredytu wynosi 750€ (w przypadku BHW Wohn maXX). Jak to można opłacić, gdy trzeba jednocześnie spłacać kredyt bankowy (który zazwyczaj jest znacznie wyższy przy zakupie domu niż w przypadku umowy oszczędnościowej)... Jak pogodzić te wszystkie zobowiązania?

- niska miesięczna rata kredytu
- jak najkrótszy okres do uzyskania kredytu (w moim przypadku 5 lat)
- i tylko 30% stopa oszczędzania?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata