Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: prawidłowe ubezpieczenie zdrowotne prywatne WHEN PKV) i ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy

Napisany przez domrepp
Hej drodzy użytkownicy forum,

najpierw kilka słów o mnie: jestem mężczyzną, mam 28 lat, zakończyłem pomyślnie aplikację referendarską i od końca sierpnia zostanę urzędnikiem na okres próbny jako nauczyciel szkoły zawodowej, obecnie ubezpieczony w PKV w Debeka

1. Chciałbym skorzystać z tej okazji, aby ponownie porównać PKV i ewentualnie zmienić.

2. Nadal nie mam ubezpieczenia zdrowotnego i chciałbym to teraz załatwić.

Co do 1.) W zasadzie nie mogę powiedzieć, czy jestem zadowolony czy niezadowolony z Debeki, ponieważ w ciągu ostatnich dwóch lat nie skorzystałem z żadnych świadczeń. Jednak podczas ostatniego dokładniejszego porównania PKV zauważyłem, że Debeka ma pewne słabości w porównaniu do niektórych innych PKV. Konkretnie, np. ograniczenie sesji psychoterapeutycznych do 20 rocznie, ograniczenie sumy w przypadku pomocy technicznych, takich jak wózek inwalidzki itp..
Dotychczas moje badania oraz zalecenia różnych maklerów skłoniły mnie do rozważenia Alten Oldenburger, która mnie przekonuje w wielu obszarach.

Moje pytanie teraz: Co myślą na temat tego profesjonaliści tutaj obecni? Czy zmienić - tak czy nie? Jeśli tak - dlaczego? Jeśli nie - dlaczego nie? itd... (Stabilność składki jest dla mnie bardzo ważna!!)

Co do 2.) Ponieważ nie mam jeszcze ubezpieczenia zdrowotnego, nie mogę podzielić się swoimi doświadczeniami z ubezpieczenia. Również tutaj: Po konsultacjach z maklerami DBV zostało wytypowane dotąd jako ulubione. BBV również zostało wymienione jako opcja.

Pytanie: Jakie zalecenia możecie mi w tej sprawie dać?

Ogólnie jestem bardzo wdzięczny za wszelkie szczere odpowiedzi. Zauważyłem już, że jako pracujący nie ma się czasu na czytanie wszystkich szczegółów, dlatego korzystam z narzędzi jak ten. Jeśli ktoś nie chce pisać otwarcie w wątku, proszę o prywatną wiadomość.

Dziękuję z góry

Re: prawidłowe ubezpieczenie zdrowotne prywatne WHEN PKV) i ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy

Napisany przez tequila
Cześć,
co dokładnie przekonuje Cię, że AO jest lepszym ubezpieczycielem? Czy już od dłuższego czasu korzystasz z obecnego planu w Debeka? Jakie kryteria zostały uwzględnione w obiektywnym porównaniu?

Pozdrowienia...

Napisany przez domrepp
Jakie kryteria:
Otrzymałem porównywalne materiały od różnych maklerów, w których są wymienione np. punkty takie jak terapia psychoanalityczna, koszty transportu ambulatoryjnego, środki pomocnicze, środki lecznicze itp. Do tej pory porównywałem na podstawie tych materiałów. Znalazłem również wszelkie możliwe artykuły przez Google. Ponadto oceny od Assekurata.

Jak długo jestem w Debeka w danym planie:
Jak wspomniałem, jestem tam od dwóch lat, dotychczas jako aplikant sądowy. Nie jestem pewien, czy to nadal jest pierwszy plan Debeki, czy może już został zamknięty. Chyba tak (ale nie chcę tego twierdzić!). W przypadku Alte O jestem dość pewien, ponieważ to nadal jest pierwszy plan wdrożony.

Dlaczego moim zdaniem Alte O. jest lepsza:
Jak już wspomniałem w moim pierwszym poście przykładowo.
Jednak z pewnością są także punkty przemawiające za Debeką (np. spółdzielnia wzajemna...), dlatego zwróciłem się tutaj na forum o pomoc lub wymianę opinii.

Napisany przez Naseweis
Cześć,

jeśli chcesz najlepsze zabezpieczenie przed niezdolnością do pracy, proszę zajrzyj tutaj:

https://www.test.de/Serie-Klauseln-v...77639-4277641/

Zabezpieczenie przed niezdolnością do pracy powinno zawierać:

- Brak ograniczenia czasowego trwania świadczeń;
- ubezpieczenie na częściową niezdolność do pracy;
- Brak możliwości konkretnego skierowania do innej pracy;
- Brak możliwości abstrakcyjnego skierowania do pracy;
- Gwarantowany wzrost renty w przypadku wystąpienia świadczenia;
- Gwarantowany wzrost głównego ubezpieczenia w przypadku wystąpienia świadczenia;
- Brak ograniczenia tylko do urzędników w sektorze publicznym;
- Gwarancja dodatkowego ubezpieczenia przy małżeństwie, rozwodzie, narodzinach dzieci, zakupie nieruchomości;
- Gwarancja dodatkowego ubezpieczenia w przypadku awansu ze zwiększeniem wynagrodzenia;
- Gwarancja dodatkowego ubezpieczenia przy zmianach w przepisach dotyczących emerytur dla urzędników;
- Gwarancja dodatkowego ubezpieczenia w przypadku nominacji na urzędnika na stałe;
- Światowy, bezterminowy/lokalnie nieograniczony zakres ochrony ubezpieczeniowej;
- Pomoc w reintegracji zawodowej;
- Okres ubezpieczenia w służbie do co najmniej 65. roku życia;

Wymienione tematy obejmuje
ubezpieczenie od niezdolności do pracy firmy DBV.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, proszę się śmiało kontaktować.

Pozdrawiam

Napisany przez domrepp
Cześć Naseweis,

Dzięki za Twoją (chociaż możemy przejść na ty) odpowiedź.

Już przeczytałem artykuł Fundacji Warentest. Czyli nie jest tak źle z moim ubezpieczeniem w DBV, prawda?!

Zauważyłem dwie rzeczy:

1. Żaden z testowanych pakietów nie oferuje prawdziwej klauzuli urzędnika, która traktuje przeniesienie lub przejście na emeryturę jako niezdolność do pracy.

Czy klauzule dotyczące niezdolności do pracy nie są przeznaczone właśnie dla urzędników, czyli czy to nie są klauzule dla urzędników?

2. Dalej jest napisane:
Spośród bardzo dobrych ofert w teście, firma universa wypłaca odszkodowanie, gdy urzędnik służby publicznej lub sędzia zostaje przeniesiony lub zwolniony na emeryturę wyłącznie z przyczyn zdrowotnych z powodu niezdolności do pracy. DBV wypłaca odszkodowanie, gdy urzędnik jest zwalniany lub przenoszony na emeryturę wyłącznie z powodu medycznie stwierdzonej ogólnej niezdolności do pracy.

Jakie są główne różnice, jeśli istnieją?

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Tak jak wygląda, pośrednik wyraźnie nie pokazał ci danych finansowych firmy. No cóż, nie można było tu oczekiwać niczego innego.
Ważne nie jest to, czy będziesz mieć 20 czy 25 sesji terapeutycznych. Jeśli firma jest niewarta nic, to nawet najlepsze warunki umowy nie pomogą.
Sprawdź następujące informacje:
- Koszty zamykania i administracyjne
- Wskaźnik rezerw
- Oprocentowanie netto
- Wskaźniki skarg

Zastanawia mnie zawsze, dlaczego pośrednicy nadal oferują ubezpieczenie w DBV. Kiedyś na początku mojej aplikacji wszyscy ubezpieczali się w DBV lub Debeka.
Teraz wszyscy chcą odejść od DBV. No cóż, chyba wciąż płacą najwyższe prowizje...

Napisany przez ADMCI4

Cześć,

jeśli chcesz najlepsze zabezpieczenie przed niezdolnością do pracy, proszę zapoznaj się tutaj:

https://www.test.de/Serie-Klauseln-v...77639-4277641/

ubezpieczenie od niezdolności do pracy powinno zawierać:

Brak ograniczenia czasowego trwania świadczenia;
ubezpieczenie od częściowej niezdolności do pracy;
Brak konkretnego kierowania na inne stanowisko pracy;
Brak abstrakcyjnego kierowania na inne stanowisko pracy;
Gwarantowaną dynamikę renty w przypadku świadczenia;
Gwarantowaną dynamikę podstawowego ubezpieczenia w przypadku świadczenia;
Brak ograniczenia do pracowników sektora publicznego;
Gwarancję dodatkowego ubezpieczenia przy małżeństwie, rozwodzie, dzieciach, nieruchomościach;
Gwarancję dodatkowego ubezpieczenia w wyniku awansu i podwyżki płac;
Gwarancję dodatkowego ubezpieczenia w przypadku zmian w przepisach dotyczących emerytur dla urzędników;
Gwarancję dodatkowego ubezpieczenia po mianowaniu na urzędnika na całe życie;
Światową ochronę ubezpieczeniową bez ograniczeń czasowych/regionalnych;
Pomoc w reintegracji zawodowej;
Okres ubezpieczenia w służbie szkolnej do co najmniej 65. roku życia;

Wymienione tematy obejmuje ubezpieczenie od niezdolności do pracy DBV.

Jeśli masz więcej pytań, daj znać.

Pozdrowienia

No cóż, firma powinna mieć korzystny zwrot, niskie koszty i niski wskaźnik skarg.
DBV/AXA tego nie spełnia.

Napisany przez Mike Spezi
@N3ff

Bardzo dobra odpowiedź!! Tak właśnie też uważam.
Nawiasem mówiąc, nie należy zakładać, że niektórzy sprzedawcy ubezpieczeń / maklerzy nie tylko nie pokazują wyników finansowych przedsiębiorstwa, ale też niekoniecznie muszą je znać.

@ domrepp
Należy również wiedzieć, że produkty Debeki mogą być sprzedawane tylko przez bardzo małą liczbę maklerów. Dlatego tacy ludzie nie będą zainteresowani, jak w opisanym tutaj przypadku, zalecaniem korzystnego ubezpieczenia uzupełniającego do prywatnej ubezpieczalni Debeka.

Zmiana z prywatnej ubezpieczalni nie zawsze jest zalecana. Szczególnie nie po kilku latach ubezpieczenia. Ważne jest, aby na początku wybrać odpowiednią firmę.
Aby to skończyć, ustawodawca ingeruje od kwietnia tego roku i stawia granice temu panom, którzy regularnie co dwa lata wchodzili do domów klientów, aby namówić ich do opuszczenia swoich prywatnych ubezpieczalni, nie zważając na wady powstałe w wyniku tych działań, tylko po to, aby pobrać nadmierne prowizje od sprzedaży i postępować według zasady, Co mnie obchodzi to, o czym wczoraj mówiłem. Teraz ci panowie będą musieli żyć z obowiązkiem storno oraz ograniczeń dotyczących prowizji!
Pilna lektura zalecana do lepszego zrozumienia tematu, kliknij tutaj:

Co ubezpieczyciele płacą za ubezpieczenia PKV - dvb-aktuell

W przypadku ubezpieczalni PKV należy zawsze porównać dane ekonomiczne. Są one obowiązkowo publiczne i mają większą wymowność niż zwroty niektórych sprzedawców ubezpieczeń.

Zmiana z Debeki do Oldenburga, który bez wątpienia należy do lepszych, zwłaszcza jako urzędnik, jest absolutną nonsensem. Obie firmy otrzymały od Assekuraty ocenę A++, czyli doskonałą. Piszę to zupełnie niezwiązany z pytającym.
Nawiasem mówiąc, w Debeka nigdy nie zawarto żadnego tarifu, dlatego nie ma tam starzenia się w tarifach i wciąż należy do najbardziej wydajnych i stabilnych finansowo PKV oraz pozostaje liderem rynkowym. Chętnie mogą tu obecni przedstawić coś przeciwnego, ale również na podstawie odpowiadających dowodów!
Oldenburska ma około 44 000 ubezpieczonych w pełni. W porównaniu do Debeki lub DBV, jest to bardzo niewielka liczba. To może niekoniecznie być wada, ale ma znaczący wpływ na różnorodność struktury ryzyka lub kalkulacji składek. Szczególnie dla przyszłego rozwoju PKV jako całości będzie to miało duże znaczenie. Najwyższy udział w rynku nowych polis mają Debeka, ponad 45% całego rynku w zeszłym roku. Pozyskanie nowych, młodych ryzyk jest niezwykle istotne dla ogólnej wydajności PKV i jej stabilności. Pierwszym dużym wyzwaniem będzie wprowadzenie polis UNISEX. W zasadzie wszystkie PKV będą musiały ponownie dostosować swoje polisy.
Średnia wzrostu składek w Debeka, w odniesieniu do ostatnich 6 lat, wynosiła 2,51%, podczas gdy w AO - 4,77%. (Stan na wrzesień 2011 r.)
Proszę również przeczytać tutaj:

ubezpieczenie zdrowotne Debeka: Wielki i dobry? - Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - FOCUS Online - Wiadomości

Również w tym przypadku Debeka oraz AO są oceniane pozytywnie.

Teraz jeszcze słowo na temat niezdolności do służby:

Muszę się zgodzić z N3ff. Niestety DBV nie jest już tą samą DBV, co kiedyś. Bardzo tego żałuję. Chociaż zawsze byliśmy konkurentami, w gruncie rzeczy nie przeszkadzaliśmy sobie wzajemnie. Rynek był wystarczający dla obu firm.
Jednak AXA należy do największych niszczycieli środków klientów na rynku, prowadzi agresywną politykę przejęć i w swoim zachowaniu inwestycyjnym jest głównie zobowiązana wobec akcjonariuszy. Oczywiście także dawna DBV cierpi z tego powodu.
Istnieje tylko kilku ubezpieczycieli, którzy ubezpieczają niezdolność do służby.
Niezdolność do służby w Debeka czy DBV w zasadzie nie różnią się istotnie.

Zobacz tutaj:

ubezpieczenie na wypadek niezdolności do służby dla nauczycieli | Najczęstsze pytania dotyczące ubezpieczenia na wypadek niezdolności do służby | ubezpieczenie na wypadek niezdolności do służby, nauczyciel, nauczycielki, niezdolność do służby, sensowność, konieczność, rzeczywista klauzula niezdolności do służby,

Jak zabawne mogą być takie porównania czasami, można zobaczyć tutaj:

AXA / DBV Tylko do użytku wewnętrznego!
Raz na poszukać w Internecie, wszystko jest publiczne!
https://www.axa-fondsfinanz.de/od/All...debeka_L01.pdf

Dlaczego tylko do użytku wewnętrznego, to jasne jak słońce. Porównanie nie wytrzymałoby prawdziwego porównania.

W tym duchu!

Pozdrawiam serdecznie
Mike

Napisany przez ADMCI4
Haha, to jakoś mi znajome. Gdy moja przyjaciółka zaczęła staż, także koniecznie chciała mieć tego z dbv w domu. I okazało się, że kłamał jak z nut! Oczywiście w każdym towarzystwie są idioci, ale gdy widzę takie porównanie...wiele rzeczy staje się jasne.

Napisany przez tequila
On kłamał jak z nut! Oczywiście w każdym społeczeństwie są idioci, ale kiedy widzę takie porównanie...

Naprawdę? Czy potrafisz poprzeć te domysły konkretnymi faktami? Co dokładnie cię przeszkadza w tym porównaniu? Powinieneś tutaj również przedstawić uzasadnione argumenty.

Napisany przez tequila
Nie mogło być inaczej.I kolejny gadatliwy prowokator. Witaj w forum prowokacji.To, czy otrzymasz teraz 20 czy 25 sesji u psychologa, nie jest ważne. To stwierdzenie samo w sobie dyskwalifikuje cię. Czy w razie potrzeby zapłacisz różnicę, jeśli będzie potrzebnych znacznie więcej sesji? Ten punkt jest jednym z poważnych mankamentów firmy Debeka, podobnie jak terapia zajęciowa, środki pomocnicze... Czy chcesz powiedzieć, że można polegać na uznaniowych i ugodowych usługach?Zastanawia mnie po prostu zawsze, dlaczego maklerzy nadal oferują DBV.Swobodnie poruszają się między PKV i DU. Czy znasz różnicę? Gdy już rozmawiasz o wskaźnikach finansowych, co konkretnie oznacza wysoki lub niski wskaźnik skarg? Swobodna polityka przyjmowania? Rygorystyczne postępowanie w przypadku obowiązku prezentacji przedumownej, aby chronić uczciwą resztę kolektywu? I powiedz nam proszę coś o związku między szokująco niskim wskaźnikiem kapitału własnego (Debeka) a Solvency II. Jesteś przecież ekspertem.Swoją drogą istnieje powód, dla którego pośrednicy nie oferują Debeki (jest wystarczająco możliwości, czy naprawdę sądzi Pan, że przedstawiciel na zewnątrz Debeki nie współpracuje z pośrednikiem, jeśli ten przynosi mu nowe zlecenia?): Istnieje wystarczająca liczba ubezpieczycieli zdrowotnych, którzy mogą swobodnie konkurować pod względem wskaźników finansowych, a nie posiadają tak rażących braków w zakresie świadczeń. Żaden rozsądny pośrednik nie zdecyduje się dobrowolnie na taki ładunek odpowiedzialności.

Napisany przez ADMCI4
Hmm, trafiłem w czuły punkt.

Co do psychoterapii:

Jeśli potrzebuję więcej niż 20 sesji, poważnie rozważyłbym leczenie szpitalne. Każdy ubezpieczyciel ma ograniczenia dotyczące liczby sesji. Jeśli jednak nie jestem w stanie już opłacić składki ubezpieczenia zdrowotnego, to zwrot kilku dodatkowych godzin też mi niewiele pomoże. Dodatkowo za każdą kolejną sesję otrzymałbym połowę kwoty od Debeka.

Wada w pomocy? Dotychczas zawsze otrzymywałem zwrot kosztów za swoje pomocnicze środki (często w wysokiej jakości) bez zastrzeżeń.

Ale teraz dopiero zaczyna się ta bzdura.

Debeka ma najwyższy wskaźnik świadczeń na rynku. Ponad 100%, to unikalne na rynku. A osiągają to poprzez odmowę świadczeń?

Nie powiesz mi chyba, że wskaźniki reklamacji są wysokie, ponieważ ubezpieczyciel heroicznie przeciwstawia się swojemu oszukańczemu portfelowi, aby chronić biednych, ubolewających resztę.

Dlaczego pośrednicy nie oferują Debeki? Nawet gdyby współpracowali z przedstawicielem terenowym - prowizje są zdecydowanie za niskie. Dlaczego zawsze to samo towarzystwo jest oferowane przez pośredników (te z wysokimi kosztami początkowymi -> wysokie prowizje).

Pokaż mi teraz proszę firmę, która dorównuje tym wskaźnikom.

Istnieją powody, dlaczego firma zdobywa (prawie) co roku największą liczbę ubezpieczonych - i to bez reklam, działalności pośredniczej i przejmowania innych firm.

Z radością polecam Debekę dalej. Nikt z mojego otoczenia jeszcze się nie skarżył. Pracuję w dość dużej szkole i widzę, jak to jest być ubezpieczonym - a nie sprzedawcą. I właśnie DBV jest obiektem narzekań i skarg.

A co do porównania do U:

Jeśli jesteś pośrednikiem, który ma kilku nauczycieli w portfelu, na pewno porównałeś warunki niezdolności do pracy Debeki i innych firm - w tej branży nie ma wielu dostawców. I zauważyłeś, że połowa tego, co napisano o Debeku, jest fałszywe.

Napisany przez Naseweis

Cześć Wścibski,

Dziękuję za odpowiedź (chociaż możemy też przejść na ty).

Już przejrzałem artykuł ze Stiftung Warentest. Wygląda na to, że z DBV nie jestem aż tak źle związany, co nie?!

Zauważyłem dwie rzeczy:

1. Żaden z testowanych pakietów nie oferuje prawdziwej klauzuli dla urzędników, w której przeniesienie lub przejście na emeryturę jest uważane za niezdolność do pracy.

Cześć domrepp,

Myślę, że w tym miejscu muszę najpierw wyjaśnić różnicę między ubezpieczeniem od niezdolności do pracy a ubezpieczeniem od niezdolności do służby.

Rentę z tytułu niezdolności do pracy wypłaca się, gdy ubezpieczony nie może wykonywać swojego zawodu co najmniej w 50%. Musi to potwierdzić lekarz.

Renta z tytułu niezdolności do służby jest wypłacana (przynajmniej w przypadku DBV), gdy urzędnik na stałe lub urzędnik na okres próbny zostaje przeniesiony na emeryturę z powodów zdrowotnych przez pracodawcę. Tutaj nie ma dodatkowej oceny, czy mamy do czynienia z 50% niezdolnością do służby czy tylko 10%.

Czy klauzule dla niezdolności do służby nie są przeznaczone właśnie dla urzędników, czyli nie są to klauzule dla urzędników?

2. Dalej jest:
Z bardzo dobrych ofert w teście, universa wypłaca świadczenie, jeśli urzędnicy służby publicznej lub sędziowie wyłącznie z powodów zdrowotnych zostają przeniesieni na emeryturę lub zwolnieni z powodu niezdolności do służby. DBV wypłaca, gdy urzędnik zostaje zwolniony lub przeniesiony na emeryturę wyłącznie z powodu ustalonej medycznie ogólnej niezdolności do służby.

Jakie są tu istotne różnice, jeśli jakiekolwiek istnieją?

Pozdrowienia

Tutaj podstawowo chodzi o to, że w administarcji lub w szkolnictwie chodzi o tą samą definicję.

DBV odnosi się tu tylko do ogólnej niezdolności do służby, ponieważ w obszarze bezpieczeństwa (policja, wymiar sprawiedliwości, straż pożarna, wojsko) zabezpieczamy również specjalną niezdolność do służby dla tego obszaru.

Jeśli jest taka potrzeba, chętnie prześlę Ci warunki umowy.

Po prostu zapisz adres e-mail przez PN.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis

No tak, a firma powinna oferować dobrą stopę zwrotu, niskie koszty i niski wskaźnik skarg.
DBV/AXA tego nie spełnia.

Ojej - co za świetna odpowiedź.

Tutaj kładzie się duży nacisk na wysoką stopę zwrotu z renty DU. Co jednak ważniejsze, to dobre zabezpieczenie DU i ewentualnie
niska składka.

Proszę o odróżnienie produktów AXA i DBV pod względem wskaźnika skarg.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis

A teraz pokaż mi proszę firmę, która dorównuje pod względem wskaźników..

Innymi słowy, osiągnięcia ubezpieczyciela nie mają znaczenia. Najważniejsze, że wskaźniki są dobre?

Proszę więc wyjaśnij nam, jakie wskaźniki masz na myśli.

Jednak taka wypowiedź nie świadczyłaby zbyt dobrze o Debeka.

Tego rodzaju odpowiedzi na ogół nie można by się spodziewać od pracowników szkoły. Przecież są inteligentni.

I właśnie DBV jest teraz obiektem narzekań i skarg.

O nie.... znam wielu uczniów narzekających na konkretne szkoły. Czyżby więc szkoła była zła, a wszyscy nauczyciele i pracownicy też?

Taki nonsens.... hm, patrząc na Twój tekst, z pewnością nie jesteś nauczycielem.

Odnośnie porównania Z TOBĄ:
Jeśli jesteś pośrednikiem, który ma w portfelu kilku nauczycieli, na pewno porównałeś warunki niezdolności do pracy Debeka i innych firm - przecież nie ma tak wielu dostawców w tej branży...

Mam oryginalne warunki Debeka.

Jednak nie widzę powodu, aby tłumaczyć Ci różnice,
ponieważ nie wierzę, że byś je zrozumiał.

Pozdrowienia!

Trzeba zawsze zachować uczciwość. Dlatego też nie ma sensu wydawać ogólnikowych sądów na temat jakości przedstawicieli ubezpieczeniowych czy maklerów. To na pierwszy rzut oka nie ma nic wspólnego z społeczeństwem, niezależnie od tego, czy chodzi o DBV / AXA / Debekę czy setki innych, ale wyłącznie z własnym podejściem do zawodu. Dlatego w każdej branży będą ludzie, którzy wykonują swoją pracę bardzo dokładnie, ale zawsze będą też ci zwyczajni podejrzani. To jest uniwersalne w społeczeństwie!

Jeśli chodzi o wskaźniki, Naseweis odnosił się wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli dobrze to zrozumiałem.

Jeśli chodzi o różnice w warunkach ubezpieczenia zdrowotnego między poszczególnymi dostawcami, zawsze powinno się dokładnie czytać. Jak już powiedziałem, liczą się treści, a także to, ile za nie trzeba zapłacić.

@tequila
Istnieje wystarczająco dużo ubezpieczycieli zdrowotnych, którzy z powodzeniem mogą konkurować pod względem wskaźników finansowych i nie wykazują tak rażących luki w zakresie świadczeń.

Proszę podziel się z nami informacją, którzy z tych 43 ubezpieczycieli zdrowotnych tak skutecznie konkurują.

Nikt chyba nie będzie poważnie zaprzeczał, że nawet w przypadku Debeki są pewne luki w świadczeniach. Jednak to, które są bardziej istotne lub zbędne, zależy od indywidualnego zakresu decyzji. Osobiście nie znam żadnego ubezpieczyciela zdrowotnego, który w każdym swoim parametrze osiągnąłby 100% pokrycia.

Największą bajką jest tzw. słaby wskaźnik kapitału własnego (nie rozumiem, co ten wskaźnik ma wspólnego z ubezpieczeniem zdrowotnym, skoro firma zarabia na własne zabezpieczenie i jest jasno uregulowana zgodnie z ustawą o nadzorze ubezpieczeniowym § 53c VAG), którą konkurenci od lat straszą ludzi, mówiąc, że bankructwo Debeki jest tuż tuż! Nic dziwnego, że inne argumenty opierają się na kruchych podstawach. Co za nonsens! Pieniądze zostały bardziej sensownie wykorzystane na znakomitą zwrotkę składek. Ponadto w ciągu ostatnich 3 lat została znacznie zwiększona, aby sprostać oczekiwaniom ratingowych naukowców. Niestety, wygląda na to, że amerykańskie agencje, wzajemne stowarzyszenia nie zdają sobie z tego sprawy; w przeciwnym wypadku wiedzieliby, że ocena siły przedsiębiorstwa jest tu rozpatrywana inaczej niż w przypadku spółki akcyjnej, która musi generować znacznie więcej kapitału własnego, aby obronić się przed wrogimi przejęciami. Dla stowarzyszenia oznacza to jedynie konieczność uiszczenia wyższych podatków od kapitału.

Oto do poczytania:
Debeka Leben osiąga doskonałą ocenę Assekurata
Assekurata-Rating: Debeka Personenversicherer po raz kolejny z najwyższą oceną - ASSEKURATA Assekuranz Rating-Agentur GmbH - lifePR
Morgen & Morgen Private Krankenversicherung Vergleich 2011 | PKV Vergleich

Mimo to uważam, że wszelkie testy mogą tylko częściowo odzwierciedlać wszystkie konieczności i perspektywy. Faktycznie można zawsze tylko retrospektywnie oceniać wyniki, siłę świadczeń itp. Również wskaźnik skarg nie mówi wiele, ponieważ ogólna liczba skarg na ubezpieczenia zdrowotne jest stosunkowo niska.

Jednakże uważam, że nasz cały system opieki zdrowotnej, zarówno prywatny, jak i publiczny, staje w obliczu poważnych problemów w przyszłości. Jeśli wskaźnik szkód i długość świadczenia wzrasta, co obecnie widzimy w ciągłym wzroście, w przyszłości może być trudniej tworzyć rezerwy i nawet zachęty do zwrotu składek staną się mniej istotne. Żaden ubezpieczyciel zdrowotny nie będzie mógł uniknąć tego wyzwania przyszłości, oczywiście także Debeka! Możemy więc śmiało zakładać, że niektórzy ubezpieczyciele prawdopodobnie całkowicie znikną z rynku, a pozostałe będą musiały podjąć większe dostosowania składek, niż dotychczas było to zwykłe. Jeśli zostanie wprowadzone ubezpieczenie obywatelskie lub opłata ryczałtowa za osobę, jakkolwiek nazwać ten nonsens, to wszystkie PKV zostaną zniesione z powierzchni ziemi. Z mojego punktu widzenia byłoby to już nie dofinansowalne. Zobaczymy, co polityka wprowadzi na rynek.

Mfg
mike

Napisany przez domrepp
Po pierwsze, dziękuję wszystkim za konstruktywny wkład!

Wiele z przedstawionych argumentów jest mi dobrze znanych. Przeczytałem już wiele porównań, artykułów, tabel z wskaźnikami, ocen Assekuraty i inne. Chciałbym teraz podjąć kilka z tutaj przedstawionych twierdzeń lub skomentować je według mojej wiedzy (i nie chcę wdawać się w dyskusję - jak to już niektórzy tutaj zrobili - po prostu rozważyć wszystkie strony)! Chciałbym również zaznaczyć, że nie podjąłem jeszcze decyzji co do wyboru prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV/DU), które mam nadzieję będzie mi towarzyszyć przez kolejne dziesięciolecia mojej kariery zawodowej, i właśnie dlatego jestem tutaj, by pozyskać opinie od kompetentnych osób, które nie mają z tego żadnej korzyści finansowej.

PKV:

Mike Spezi

Jestem świadom, że w przeciwieństwie do Debeki, produkty Alten Oldenburger są głównie sprzedawane przez pośredników, którzy otrzymują prowizję za tę usługę, co zwiększa motywację do sprzedaży tych produktów. Co dla mnie jest jednak ważniejsze, to późniejsze świadczenia PKV. Interesuje mnie drugorzędnie, kto zarabia na pośrednictwie. Chcę otrzymać dobre ubezpieczenie PKV. (Tak przy okazji: gdy myślę o obsłudze przedstawiciela Debeki, u którego zawarłem PKV na aplikację referendalną dwa lata temu, to do dziś mogę się złościć! W ciągu dwóch lat dwukrotnie próbowałem do niego zadzwonić i dwukrotnie napisałem e-mail! Odpowiedź: zero) Dlaczego zmiana z Debeki do Alte O jest zupełnym absurdem?? Co prawda, nie ma sensu zmieniać co dwa lata, już samemu ze względu na rezerwy. Jednakże uznałem, że jeśli miałbym kiedykolwiek zmienić, to teraz jest właściwy moment, ponieważ przechodzę teraz z taniego standardu aplikacyjnego na pełny standard urzędniczy. Część argumentów za zmianą już wspomniałem. Po prostu istnieją luki w Debce, na które mam dowody na piśmie, które są pokryte przez Alte O. Dotyczy to nie tylko sesji terapii psychologicznej. To także koszty wózka inwalidzkiego, to ewentualnie świadczenia poza GÖA, itp.! Są tam różnice. I zgadzam się z tequilą: gdy przyjdzie co do czego, decyduje to, co mam na piśmie, a nie to, że przedstawiciel Debeki mówi: Do tej pory zawsze wszystko płaciliśmy, niezależnie od tego, czy było to spisane czy nie!

Niektórzy tutaj słusznie zwracają uwagę na wskaźniki. Jeśli spojrzę na wskaźniki (koszty administracyjne, koszty sprzedaży, wskaźnik zabezpieczeń, oprocentowanie netto itp.), to Alte O w porównaniu z Debeką nie odbiega aż tak daleko, a w porównaniu ze średnimi rynkowymi wskaźnikami Alte O znajduje się pod koniec zestawienia, co najmniej w pierwszej piątce. Moim zdaniem minimalne różnice liczbowe rekompensowane są przez czasem lepsze spisane świadczenia.

Oczywiście zastanawia mnie stabilność składek, która w Debce wydaje się być nieco lepsza, oraz absolutny rozmiar ubezpieczeń. Oba te elementy mogą być argumentem za Debeką, co w przyszłości może mieć znaczenie.

Podsumowując:

Według czego należy podejmować decyzję!? Dla mnie ważne są osobiste rozważania między spisanymi świadczeniami (na korzyść Alte O) a niektórymi wskaźnikami/wielkością/zrzeszeniem wzajemnym itp. (na korzyść Debeki).

DU:

Tu nadal nie jestem dobrze poinformowany przez porównania itp., więc nie mogę jeszcze uzasadnione różnice wskazać.

Naseweis

Dzięki jeszcze raz za odróżnienie BU i DU. Różnica mi była oczywista, ale zdaje się, że nie była wystarczająco wyraźna. Czy pracujesz dla DBV? W jakim stopniu produkty DBV różnią się od tych oferowanych przez Axę? Myślałem, że koncern oferuje szeroką gamę produktów?

N3ff

Polecam Debekę z przyjemnością. Nikt do tej pory z mojego otoczenia się nie skarżył. Pracuję w dość dużej szkole i mam do czynienia z tym, jak to jest być ubezpieczoną osobą - a nie sprzedawcą. I to jest właśnie DBV, o której tak wiele narzekań i skarg.

Być może podasz w jakiej dziedzinie jesteś ubezpieczony w PKV, a gdzie w DU. DBV nigdy nie był tematem w kontekście PKV, tylko w kontekście ewentualnej polisy DU. Jak już wspomniałem powyżej, wskaźniki kosztów sprzedaży itp. są mi znane. Jednak nigdy nie widziałem ich w moich tabelach przypisanych do DBV, tylko do Axa.

Mike Spezi

Tak jak mówisz, nie ma wielkich różnic między usługami/warunkami Debeki i DBV. W takim razie kierowałbyś się warunkami ramowymi, czyli tłem przedsiębiorstwa/dane finansowe, ewentualnie forma prawna itp.!?

Napisany przez tequila
Oczywiście, w każdym społeczeństwie znajdują się idioci, ale gdy patrzę na tę porównanie...

Proszę, oświeć nas wreszcie i wyraźnie przedstaw, co Cię niepokoi w tym porównaniu. Na pewno nie usłyszysz ode mnie, że Debeka w porównaniu z DBV wypada gorzej. Uważam, że Debeka jest dobrze ugruntowana w tym segmencie, w przeciwieństwie do KV. Po prostu denerwuje mnie twoja lakoniczna argumentacja. Komu to ma pomóc? Dlatego niech mówi mądrość fachowa albo oszczędź nam takich głupich komentarzy.

A ten kłamał jak z nut.

Tak? W jaki sposób? Debekanie też chętnie kłamią, sprzedając opcje niestandardowe jako ochronę ubezpieczeniową.

Zawsze dziwi mnie, dlaczego pośrednicy wciąż oferują DBV.

W przeciwieństwie do Ciebie, chętnie dostarczam mocny argument. Warunki umowy należą do najbardziej pewnych na rynku, podobnie jak te Debeki. Ale stwierdzenie, że teraz wszyscy chcą odejść od DBV, może wynikać albo z niewiedzy takich laików jak Ty, którzy podczas licznych przerw na kawę pokazują swoją niewiedzę, starając się jednocześnie podzielić ciastem prowizyjnym agentów Debeki, albo po prostu z kłamstwa. Oba punkty nie przemawiają za Twoim etosem nauczycielskim. A właściwie... Przeważa lenistwo.

No cóż, wydaje się, że wciąż oferują najwyższe prowizje...

Należycie potwierdź mi to. Jako pracownik Debeki powinieneś wiedzieć, że opłacenie i finansowanie agentów terenowych także wiąże się z kosztami. Jak to robimy? Oczywiście, pieniędzmi. Szkoda, że muszę wyjaśniać Ci ten prosty związek. Biedni kli... uczniowie.

Ponadto należy wiedzieć, że produkty Debeki mogą być dystrybuowane przez znikomą liczbę pośredników. Dlatego tacy pośrednicy nie będą mieli interesu, jak opisano tutaj, w rekomendowanie korzystnego dodatkowego ubezpieczenia PKV Debeki.

To ma swoje powody. Żaden pośrednik nie potrzebuje Debeki. Inne firmy oferują wystarczająco kiepską ochronę ubezpieczeniową. Pośrednik, który stawia na wysoką jakość ochrony dla swoich klientów, musi wykluczyć Debekę już z powodu odpowiedzialności prawnej. I nie mów mi poważnie, że debekanin poleca w procesie doradztwa Alte Oldenburger lub Universa!?

Ponadto nie należy zakładać, że niektórzy sprzedawcy ubezpieczeń / pośrednicy znają nie tylko dane finansowe przedsiębiorstwa, ale również niekoniecznie są z nimi związani.

No to jestem ciekawy, jak jako pracownik firmy wyjaśnisz związek między skrajnie niskim wskaźnikiem kapitału własnego a Solvency II. A stopa odsetkowa, na której tak bardzo lubisz jeździć (i która faktycznie należy do najlepszych w branży), również od pewnego czasu jest w spadku. Dlaczego? Strategiczna decyzja sprzed lat, na korzyść długoterminowych, dobrze oprocentowanych obligacji, przynosiła korzyści. Te czasy minęły. Nawet strategowie inwestycyjni z Koblencji muszą stopniowo i przy niższych stopach oprocentowania reinwestować środki klientów. Ten argument na korzyść Debeki wkrótce straci na sile.

Ograniczenia dotyczące spotkań mają wszyscy ubezpieczyciele.

Nie, nie, geniuszu. A szczególnie nauczycielom chętnie puszcza siłą, gdy uświadamiają sobie, że muszą pracować za swoją pensję. Dlatego nauczyciele powinni trzymać z dala od Debeki, jeśli chodzi o PKV.

Słabe ogniwo pomocy? Dotychczas zawsze otrzymywałem zwrot za swoje środki pomocy (czasami w wysokiej jakości).

Jakie dokładnie? I na jakiej podstawie w przypadku rzeczywistego zagrożenia odnajdujesz prawo?

Z oczu reprezentanta, który mówi: Dotychczas nie było z tym problemów? Czy z Koblencji otrzymasz to na piśmie? Jeśli tak, proszę o opublikowanie.

Ale teraz zaczęły się właściwe bzdury. Debeka ma zdecydowanie najwyższy wskaźnik świadczeń na rynku. Powyżej 100%, to unikalne na rynku.

Bzdury? O mój Boże, szacunek. Na pewno uczyłeś swoje biedne dzieciaki w szkole, że 2+2=712, bo tak się nauczyłeś. Co chcesz nam powiedzieć tym wskaźnikiem świadczeń? Jaka to ma znaczyć? I jeśli tak, jak można mieć wskaźnik powyżej 100%? Czy Debeka wydaje więcej na świadczenia, niż zarabia na składkach? I to od lat? Debeka powinna uważać, kogo puszcza na świat w takich forach, panie Specjalisto. To, co tu dobrze wykonujesz, zostanie zniweczone przez takie gadanie. Jeśli miałbym to obierać z perspektywy biznesowej, zwróciłbym uwagę na wskaźnik dochodowości ubezpieczeniowej. A tam są firmy, które przewyższają Debekę. To jednak niekoniecznie przemawia przeciw Debeka, gdyż wchodzi tu również kwestia zasilania rezerw depozytowych, co również odgrywa pewną rolę. Rozwinięcie tego, przekracza jednak z pewnością twoją horyzonty.

I nie możesz mi powiedzieć, że wskaźniki skarg są wysokie, ponieważ ten ubezpieczyciel heroicznie zwalcza swoich oszukańczych klientów, aby chronić biednych resztki.

Nie powiedziałem tego. Czytanie czyni mistrza.

Dlaczego pośrednicy nie oferują Debeki?

Patrz powyżej.

Dlaczego zawsze to te same firmy, które oferuje Twój pośrednik (te z wysokimi kosztami początkowymi -> wysoki prowizje)?

Gdy argumenty się wyczerpują... Nowe konta trzeba sobie kupić, zgadza się. Tak samo Debeka. Muszą finansować kosztowną siłę sprzedaży. Zobacz ponownie wskaźniki. Jeśli masz pojęcie i wiesz, gdzie szukać i jak interpretować, to rozumiesz. A co dokładnie oznacza umiarkowana korekta przez lata? Oczywiście, zwiększone zapotrzebowanie na dostosowania. W połączeniu z gwałtownie spadającą stopą odsetkową... powodzenia w nadchodzących latach, tłumacząc podwyżki składek. Czy naprawdę uważasz, że ubezpieczeni w Debekię częściej zapadają na choroby czy powodują większe szkody głowy niż kolektyw innego ubezpieczyciela? Wstawaj!!! Jeśli grupa zawodowa choruje nadmiernie, to urzędnicy. I gdzie przeważający większość? Znowu wracamy do 2+2. Dla Ciebie odpowiedź brzmi 4. Albo Debeka. W zależności od punktu widzenia.

Pokaż mi proszę firmę, która dotrzymuje kroku wskaźnikom.

Ponieważ w przeciwieństwie do Ciebie, nie patrzę izolowano, ale wiarygodnieoceniam całościowo: Alte Oldenburger, Universa, Deutscher Ring od lat...Mam nadzieję, że to już wystarczający materiał do nauki, myślę.

wysokimi prowizjami).

Co tak naprawdę znaczy wysoko? Jednorazowa prowizja za pozyskanie, która jest ograniczona, plus trochę Bepro, czy stała konieczność finansowania siły sprzedaży?

Przy okazji: Koszty pozyskania nie są równe kosztom bieżącym. A jeśli chcesz skupić się na kosztach (a jeśli chodzi o koszty administracyjne, jeśli w ogóle), to zwróć uwagę na HUK lub SDK. Znowu nie Debeka. Jeśli różnice wynoszą marginalne procenty (lub udowódnić przeciwnie), to włączmy także R+V, LKH i Alte Oldenburger. Mogą również przekonać swoimi usługami opartymi na warunkach, niskimi kosztami, wysokimi wskaźnikami rezerw (tak) i kapitałem własnym, o którym marzy się w Koblencji od lat.

I widziałeś, że połowa tego, co napisano o Debekijest nieprawdziwa.

To, co ja widzę i co nie, pozostawi mi. Musisz czytać i interpretować. Nawet to, co nie jest zawarte w warunkach polisy. Ale na pewno chętnie wymienię jeden lub drugi punkt, który jest fałszywy. Ale jeszcze raz: Uważam Debekę za godnego polecenia dostawcę w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych.

Napisany przez Naseweis
Cześć Domrepp,

tak - mam agencję ubezpieczeniową DBV z naciskiem na służbę publiczną od około 23 lat.

DBV nadal jest odpowiedzialna za służbę publiczną nawet po połączeniu z AXA (w 2008 roku).

Tylko przez DBV dostępne są specjalne stawki dla służby publicznej z specjalnymi składkami np. dla członków DBB lub GEW.

Dzięki polisom AXA nie ma możliwości uzyskania polis PKV Beihilfe lub umów DU.

Istnieją istotne różnice w zabezpieczeniu DU między DBV a Debeką.

Mike Spezi wskazał na link - różnice między DBV + Debeką.

Czy naprawdę wierzysz, że Debeka pozwoliłaby sobie na tak niepoprawne porównanie, gdyby to nie było prawdą.

Z pewnością w takim przypadku byłoby już wszczęte postępowanie sądowe z oskarżeniem o naruszenie praw autorskich.

Pozdrawiam!

Napisany przez domrepp
Cześć mądralo,
Rzeczywiście, różnice między Axa i DBV nie były mi znane - ale ciekawe do wiadomości.
Oczywiście, ten porównanie (DBV vs Debeka w odniesieniu do ubezpieczenia DU-Police) również mnie dziwi, i że jest on przedstawiony jako zabawny. Chociaż dziwne jest, że jest on zadeklarowany jako wewnętrzny i dostępny publicznie. Niemniej jednak dla mnie ważne są fakty, (prawie) bez znaczenia, gdzie znajduję potrzebne informacje! W końcu porównuję i zbieram informacje.
Na następujący link natknąłem się poprzez jeden z powyższych linków: https://www.lehrer.versicherung900.de...ausel20091.pdf
Choć nie mam aktualnie dostępu do umów DBV i Debeka dotyczących ubezpieczenia DU, zakładam, że obie firmy oferują rzeczywistą klauzulę dotyczącą niezdolności do służby!? A może tylko DBV?
Pozdrowienia

Wiele z podanych argumentów są mi dobrze znane. W międzyczasie przeczytałem bardzo wiele porównań, artykułów, tabel z wskaźnikami, ocen Assekurata itp. Chciałbym podjąć niektóre z tutaj zawartych stwierdzeń lub skomentować je na podstawie mojej wiedzy (i nie chciałbym wchodzić w dyskusję sporów ...........

Absolutnie zdaję sobie sprawę, że w przeciwieństwie do Debeki, produkty Alten Oldenburger są głównie sprzedawane przez maklerów, którzy otrzymują prowizję za tę usługę, co naturalnie zwiększa zachęty do sprzedaży tych produktów. Co dla mnie jest jednak znacznie bardziej istotne, to późniejsze świadczenia ubezpieczenia zdrowotnego. Mnie interesuje tylko pobocznie, kto zarabia na pośrednictwie. Chcę uzyskać dobre ubezpieczenie zdrowotne.
(Tak na marginesie: Gdy myślę o obsłudze przedstawiciela Debeki, z którym zawarłem ubezpieczenie zdrowotne na praktykę aplikacyjną dwa lata temu, to mogę się dziś jeszcze denerwować! Przez te dwa lata próbowałem do niego zadzwonić dwa razy i wysłałem dwa maile! Odpowiedzi: Zero)

Cześć domrepp,

także ja nie mam tutaj żadnego zainteresowania sporami. Nie prowadzą one do żadnych rezultatów. Jestem tutaj po to, aby udzielać informacji i zawsze zachowuję neutralność. Nie chodzi też o to, kto ma rację. Nie można zdobyć klienta w ten sposób. Jeśli chodzi o pracownika Debeki, nie uważam tego za odpowiednie, ale mogę Panu zapewnić, że w moim zakresie takie rzeczy nigdy by nie miały miejsca.
Co do dystrybucji poprzez maklerów, nie miałem na myśli tego negatywnie i nie odnosiłem tego do AO. Wręcz przeciwnie, napisałem nawet, że AO należy do najlepszych w branży. Czasami irytuje mnie jednostronna argumentacja przeciw Debekowi, dlaczego z powodów odpowiedzialności cywilnej makler nie może ich polecać... itp. To jest po prostu bzdura! W takim razie mógłby nie chcieć lub nie móc zaproponować ok. 35 spośród 43 ubezpieczycieli zdrowotnych. Z przyczyn etycznych oczywiście! Czy wierzy Pan w ten nonsens? Mam nadzieję, że nie! Codzienne fakty mówią coś innego. W przeciwnym razie wszystkie inne towarzystwa nie miałyby już żadnych ubezpieczonych! Gdyby makler w trakcie doradztwa i zawierania umowy wyraźnie dokumentował zalety i wady ubezpieczenia zdrowotnego (np. Debeka nie wypłaca tego lub owego), to także z podstawą odpowiedzialności wszystko byłoby w porządku. Być może powinien od razu dodać, że inne towarzystwa mogą zapłacić więcej, ale za to za 10 lat będą dwa razy droższe, albo że taryfa została zamknięta ze względów kosztowych, gdzie na wózek inwalidzki, gdyby Pan go potrzebował, mógłby Pan łatwo zapłacić z książki pocztowej. Warto dodać, że towarzystwa ubezpieczeniowe nie odpowiadają inaczej niż makler prowadzący samodzielnie, który musi być ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej, przeciw której można wówczas wytoczyć pozew.
Zobaczymy, z jakimi szansami na sukces klient będzie się wtedy mógł wykazać, zwłaszcza jeśli nie jest już aktywny jako taki. ..........
Mam nadzieję, że przeczytał Pan linki ode mnie, dotyczące prowizji za zawarcie umowy i zjawiska zmiany? Ta zmiana w ustawie ma ważny powód. ubezpieczenie zdrowotne powinno być traktowane zupełnie oddzielnie od zwykłego biznesu ubezpieczeniowego, właśnie z powodów etycznych! Szkody spowodowane tymi praktykami są z reguły nie do naprawienia. I uwierz mi, pracownik Debeki, który otrzymuje bardziej szczodrą prowizję za pełne ubezpieczenie w porównaniu do innych, którzy otrzymują nawet do 10 lub nawet 20 składek miesięcznych jako prowizje za zawarcie umowy, nie ma podejrzeń, że musi wziąć udział w takich nieuczciwych orgiach zmiany ubezpieczycieli.

Cytat od domrepp

Dlaczego zmiana z Debeki do Alten O jest absolutnie nonsensowna?? To, co z pewnością jest prawdą, to że nie ma sensu zmieniać co dwa lata, zwłaszcza z uwagi na rezerwy. Należało jednak wysnuć, że jeśli kiedykolwiek miałbym ponownie zmienić, to teraz jest odpowiedni czas, ponieważ przechodzę z tańczącej taryfy na pełną taryfę urzędniczą.
Część argumentów za moją decyzją o zmianie już zasygnalizowałem. Istnieją luki w Debeku, które mam czarno na białym, a które są pokryte przez Alten O. Nie chodzi tu tylko o sesje psychoterapeutyczne. Chodzi także o koszty wózka inwalidzkiego, ewentualnie o świadczenia ponad UZP, itp.! Istnieje różnica. I z tego względu tequila ma rację: Bo gdy przyjdzie co do czego, liczy się tylko to, co mam czarno na białym, a nie to, że przedstawiciel Debeki mówi: Dotychczas zawsze wszystko wypłaciliśmy, bez względu na to, czy to zostało spisane, czy nie!

Niektórzy tutaj słusznie zwracają uwagę na wskaźniki. Gdy patrzę na wskaźniki (koszty administracyjne, koszty pośrednie, wskaźnik RfB, stopa netto w odniesieniu do zysku itp.), to Alten O w porównaniu do Debeki nie jest aż tak daleko, a na tle rynku Alte O znajduje się praktycznie zawsze w czołówce, przynajmniej w pierwszej piątce. Według mnie marginalne różnice w liczbach mogą być zrekompensowane przez czasami lepsze spisane świadczenia.

Co mnie oczywiście zastanawia, to zarówno stabilność składek, która w Debeku wyraźnie jest nieco lepsza, jak i absolutna wielkość ubezpieczycieli. Obydwa te czynniki mogą stanowić argument za Debeką, co w przyszłości może być decydujące.

Wycofuję swoje słowa o nonsensie. Jest to lekka przesada.
Co chciałem przez to powiedzieć, to że przechodziłby Pan z bardzo dobrego ubezpieczyciela na innego bardzo dobrego ubezpieczyciela zdrowotnego. Niezależnie od tego, którą opcję wybierze Pan, w obydwu przypadkach byłby Pan bardzo dobrze zabezpieczony.
Mam swoje własne zdanie w tej kwestii. Tutaj trzeba zdecydować, na które aspekty chce się stawiać w przyszłości. ubezpieczenie zdrowotne działa na zasadzie społeczności solidarnej, wzrostu, prawa wielkich liczb, liczby członków, itp. Dużą rolę odgrywa nowe biznesowe. Zwłaszcza zdobycie młodych i zdrowych ryzyk jest kluczowe dla stabilności składki i zdrowego rozdzielenia ryzyk. Wyzwania dla przyszłości w ubezpieczeniu zdrowotnym są ogromne. Jak sobie z tym radzi? Sam przyznaje, że dochody z nowych umów Debeki w ubiegłym roku były prawie tak duże jak cała liczba ubezpieczonych AO.
Kolejnym istotnym aspektem jest Martwy kapitał, mam tu na myśli osoby niepłacące składek (od 2009 roku nie można już im odebrać ubezpieczenia, wprowadzając powszechne ubezpieczenie) - ile ich mam wmasie ubezpieczenia. Jak często były wprowadzane nowe taryfy. Można tutaj ciągnąć aż do znudzenia.
Oczywiście należy wziąć pod uwagę, jakie świadczenia mogą być ograniczone lub w ogóle nie być realizowane. Tequila ma tutaj w pełni rację: dobrowolne obietnice nie przynoszą skutku. Na tym nie chciałbym polegać. Pytanie brzmi, w jakim stosunku do ogólnego zakresu świadczeń mojego ubezpieczenia zdrowotnego należy to rozpatrywać. To jest indywidualna decyzja, której nikt nie może Panu zabrać.
Również w AO istnieją pewne ograniczenia, na przykład brak refundacji transportu ambulatoryjnego, dopiero od 2009 roku została wprowadzona taryfa uzupełnienia świadczeń dla Asystentów (BET), która w żadnym wypadku nie oferuje takich świadczeń jak taryfa BE Debeki. Tak jak powiedziałem, nie chcę jednak ciągnąć tego dalej, gdyż zawsze znajdzie się zarówno wady, jak i zalety.
Pytanie brzmi tylko, które z nich przeważają? Lub z jakimi ograniczeniami mogę żyć i jakie korzyści z tego wynikają.
Nie będę udzielał tutaj żadnych rekomendacji. Musi Pan niestety sam podjąć tę decyzję. Być może warto zasięgnąć jeszcze rady, aby pomóc w podjęciu decyzji.

Cytat od domrepp

TY:
Mike Specjalny
Tak jak to powiedziałeś, między świadczeniami/warunkami Debeki a DBV nie ma naprawdę dużych różnic. Z tego wynikałbyś z warunków ramowych, czyli jakie przedsiębiorstwo/dane finansowe stoi za tym, ewentualnie jaka forma prawna itp., kierować się!?

Jak już powiedziałem, w obu przypadkach byłby Pan dobrze zabezpieczony.
Decyzję tutaj podejrzewam na podstawie struktury ubezpieczeń, o której Pan wspomniał. Oczywiście nie można ode mnie oczekiwać, że będę tutaj reklamować AXA. Należy jasno rozróżnić między starymi umowami DBV a nowymi matki AXA.
Ważne jest, że zawierasz to ubezpieczenie w ogóle. Moim zdaniem należy to do najważniejszych zabezpieczeń mojej zdolności do pracy i jakości życia.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez tequila
Więc zakładam, że obie firmy ubezpieczeniowe oferują Prawdziwą klauzulę dotyczącą niezdolności do służby!? Czy tylko DBV?

Ani jeden, ani drugi. Prawdziwa klauzula dotycząca niezdolności do służby była ostatnią kartą przetargową Hamburg-Mannheimera. Obecnie nie istnieje w takiej formie ani w DBV, ani w Debeka.

Napisany przez Naseweis

Jak już wspomniałem, z oboma dostawcami jesteś dobrze przygotowany.
Decyzję tutaj widzę na podstawie struktury ubezpieczeń, o której wspomniałeś. Oczywiście nie można ode mnie oczekiwać, żebym tutaj reklamował AXA. Należy jasno rozróżnić między stare polisy DBV a nowymi matki AXA.
Ważne jest, że w ogóle zawierasz to ubezpieczenie. Moim zdaniem, należy to do najbardziej niezbędnych form zabezpieczenia mojej pracy i jakości życia.

Witaj Mike,

Nie można rozróżniać między starymi polisami DBV a nowymi polisami AXA, ponieważ tylko w przypadku służby publicznej można zawierać umowy z DBV. Taryfy AXA nie zapewniają tutaj żadnego ubezpieczenia.

Ponadto nowe umowy DBV zostały ponownie ulepszone pod względem ubezpieczenia od niezdolności do służby.

Pozdrowienia!

Napisany przez Naseweis

Ani teraz. Prawdziwa klauzula dotycząca niezdolności do służby była ostatnią kartą przetargową dla Hamburg-Mannheimera. Obecnie w takiej formie nie istnieje ani w DBV, ani w Debeka.

Cześć Tequila,

Najprawdopodobniej mamy do czynienia z różnymi warunkami umowy Hamburg-Mannheimera.

Jestem ciekaw/a, jakie warunki umowy posiadasz.

Pozdrowienia!

Napisany przez Naseweis

Bez posiadania dokumentów umownych DBV i Debeki dotyczących ubezpieczenia na wypadek trwałej niezdolności do pracy (DU), zakładam, że oba ubezpieczyciele oferują Klauzulę rzeczywistej niezdolności do pracy!? Czy tylko DBV?
Pozdrowienia

Cześć Domrepp,

To można łatwo zmienić. Wyślij mi swoje dane kontaktowe poprzez wiadomość prywatną, a ja prześlę Ci warunki umowy DBV.

Pozdrawiam!

Cześć Mike,

Nie można odróżnić między starymi umowami DBV a nowymi umowami AXA, ponieważ dla służby publicznej można zawierać tylko umowy DBV. Taryfy AXA w ogóle nie oferują ochrony ubezpieczeniowej w tym przypadku.

Ponadto nowe umowy DBV zostały dodatkowo ulepszone pod względem ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

Pozdrowienia!

Już mi to wiadomo Norbert! Ale spółka kapitałowa, która stoi za tymi umowami, jest niestety obecnie AXA.

pozdrowienia
mike

Ja? Na co? Tak samo lubią robić pracownicy Debeki, kiedy sprzedają usługi w ramach ubezpieczenia jako ochronę ubezpieczeniową.

Tak, robią tak? Skąd masz tę wiedzę? Czy możesz podać jakieś dowody na to uogólnienie, w przeciwnym razie proszę Cię, abyś powstrzymał się od takich nonsensów.

Cytat autora tequila

..........
Pewnie potrafisz udowodnić to również, mądralo. Jako pracownik Debeki powinieneś wiedzieć, że również dział sprzedaży chce być opłacany i finansowany. A jak to się robi? Tak, pieniędzmi. Szkoda, że muszę tak prosty związek wyjaśniać nawet tobie. Biedni kli...hm, uczniowie.

tequila, tutaj trochę się gubisz, wydaje mi się. Twój sposób wypowiedzi również sprawia, że trochę się martwię. Czy argumenty nie mogą być przedstawione z odpowiednią uprzejmością? Czy wiesz tutaj więcej niż inni uczestnicy? Czy 3Nff nie jest nauczycielem? Zamieniasz go tutaj w pracownika Debeki? Nic mi o tym nie wiadomo. Ponieważ nie ja to napisałem.

Cytat autora tequila

Jest ku temu powód. żaden pośrednik nie potrzebuje Debeki. Inne firmy również oferują niewystarczającą ochronę ubezpieczeniową. Takiego pośrednika, który stawia na wysoką jakość ochrony ubezpieczeniowej dla swoich klientów, już z powodów odpowiedzialności cywilnej, musi wykluczyć Debekę. I to, że pracownik Debeki zaleca w procesie doradczym Alte Oldenburger lub Universa, również nie chcesz mi poważnie wmawiać!?

Tak, żaden pośrednik nie potrzebuje Debeki, kogo to obchodzi? Odwrotnie, żaden pracownik Debeki nie potrzebuje pośrednika. Jaki jest sens tej wypowiedzi?
Myślę, że tutaj głównie chodzi o ubezpieczonych, którzy wyraźnie potrzebują Debeki, jak wskazują wszystkie wskaźniki wzrostu, badania satysfakcji klientów, rankingi, oceny, odsetki, stopy zwrotu, wskaźniki świadczeń, itp. Nowi i obecni klienci na pewno nie potrzebują pośrednika. Szczerze mówiąc, mam już dość tych ciągłych ataków między poszczególnymi grupami zawodowymi.
Powinno się po prostu zaakceptować i szanować fakt, że w każdej grupie, czy to pośredników, agentów ubezpieczeniowych, mediatorów w wyłączności, doradców honorowych, itp., są ludzie, którzy bardzo rzetelnie wykonują swoją pracę i zawsze starają się w pełni służyć swoim klientom radą i czynem...

Napisany przez domrepp
Witajcie,

Dziękuję jeszcze raz za wasze wpisy!

PKV:

Mike Specyfik
Przeczytałem wszystkie zamieszczone przez ciebie linki lub już znałem niektóre z treści. Jestem świadom, że pośrednicy pobierają bardzo hojne (moim zdaniem zbyt hojne!) prowizje za pośrednictwo w sprzedaży polis. Dlatego staram się pozyskiwać informacje, które wykraczają poza informacje pośredników lub staram się zweryfikować/inwalidować informacje za pomocą niezależnych/innych źródeł, aby zminimalizować ryzyko nakłonienia do zakupu polisy jedynie ze względu na chciwość prowizji. Niemniej jednak muszę powiedzieć, że ostatecznie jest mi wszystko jedno, kto na mnie zarobi, pod warunkiem, że otrzymuję uczciwą i kompetentną poradę oraz w końcu mam dobry produkt. To się liczy!
Oczywiście masz rację w kwestii punktów (rozmiar ubezpieczyciela itp.), które wymieniłeś i które powinny wpłynąć na proces podejmowania decyzji. Dlatego sprawia mi to względnie trudności. Są moim zdaniem zalety i wady po obu stronach, w odniesieniu teraz do Debeki i Alte O. Gdybyśmy mogli spojrzeć w przyszłość, mogłoby być łatwiej - ale niestety nie jest to możliwe! Zapewne więc będzie to również decyzja intuicyjna, a wszyscy dopiero za kilka lat dowiemy się, dokąd nas to zaprowadzi. Zmiany z pewnością nastąpią, właściwie muszą, zgadzam się z tym. Tylko jakie?? I w jaki sposób dzisiaj mogę dostosować swoją decyzję do tego?? Trudne...

tequilla
Jeśli prawidłowo interpretuję twoje posty, jesteś sztywno przeciw Debeka i raczej za Alte O lub Universa, prawda? (Chciałbym na razie pominąć Deutschen Ringa, ponieważ tylko z powodu wzrostu składek lub niektórych innych wskaźników nie wchodzi on w grę dla mnie, nawet jeśli świadczenia nie są złe!) Czy mogę zapytać, czy pracujesz jako pośrednik ubezpieczeniowy i któremu ubezpieczycielowi ostatecznie byś mi doradził, ewentualnie z argumentami?

Ty (PKV):

Dzisiaj byłem u trzeciego pośrednika, który doradzał mi w sprawie PKV i tytułów ubezpieczeń od nieszczęść. Wiele rzeczy nie było dla mnie nowością. Jak zauważyłeś, lub zauważyliście, ja też lubię porównywać, zanim podejmę decyzję. W odniesieniu do PKV zostały poruszone tematy, które i tak znajdują się w gronie podejrzanych do wyboru - Debeka, Alte O (i DBV). Pośrednik nie naciskał mnie na zakup PKV, ale przedstawił ubezpieczycieli na podstawie tabeli świadczeń i przeciętnego wzrostu składek. Jego argumenty (otwarta lista środków pomocniczych, psychoterapia...) wskazywały moim zdaniem na Alte O, jednak doradztwo było w miarę satysfakcjonujące.

Dla mnie bardziej interesującą częścią było dyskusja na temat poprawnego tytułu ubezpieczenia od nieszczęść.
Szybko padło stwierdzenie: Z czystym sumieniem mogę polecić ci tylko DBV! Przedstawił mi także fragmenty klauzul ubezpieczycieli (Ergo, Debeka i DBV). Szybko stwierdziło to kryterium wykluczenia dla Debeki. Cytat z warunków, które mi przedstawiono: Ubezpieczone świadczenia są przyznawane na okres 6 lat. Po tych 6 latach następuje ocena niezdolności do pracy i jeśli osoba ubezpieczona nie ukończyła jeszcze 50 lat, może nastąpić abstrakcyjne przydzielenie pracy. Dla kogoś takiego jak ja, kto nie czyta codziennie warunków ubezpieczenia, to brzmi niespecjalnie pozytywnie!?!?!?
Warunki DBV również nie były dla mnie jednoznaczne. Również tu pada coś w stylu ...abstrakcyjne przydzielenie... możliwe do ukończenia 50 lat życia! Jednak pośrednik twierdził, że DBV jest w każdym przypadku lepsza, ponieważ warunki oczywiście dotyczą także strażaków itp., a klauzule dotyczące nauczycieli są jednoznaczne, również jednoznacznie bardziej pozytywne niż klauzule w tytule ubezpieczenia Debeka. Klauzule dotyczące nauczycieli, jeśli takie istnieją lub ta różnica, zostaną mi przesłane wkrótce.
W innym miejscu dzisiaj koleżanka powiedziała mi, że rok temu zdecydowanie polecono jej Ergo, ponieważ tylko oni oferują prawdziwy tytuł ubezpieczenia od nieszczęść. Czy wtedy istniał taki prawdziwy tytuł ubezpieczenia od nieszczęść?

No cóż, co mam o tym myśleć??

Tak, co z tego można wywnioskować??

To dowodzi, że wiele rzeczy można obrócić i naginać, albo wyrazić te same treści w różny sposób.

Powinni Państwo jak najszybciej podjąć decyzję. Jeśli jeszcze zaangażują Państwo 10-20 osób w temat, prawdopodobnie usłyszą Państwo dziesiątki różnych opinii i proces podejmowania decyzji stanie się coraz trudniejszy.
Bardzo podoba mi się również uwaga Państwa maklera, że ubezpieczenie obejmuje także strażaków, itp. To naturalnie bardzo pomaga i świadczy o wysokiej kompetencji fachowej!

Otrzymali Państwo tutaj opinie 3 specjalistów, które podsumowując, nie różnią się znacznie. Oznacza to, że wybierając PKV od AO lub Debeka, z pewnością znajdą Państwo zadowolenie. To samo dotyczy DU. DBV / Debeka, obie są skuteczne i dobre dla urzędników.

Co się tyczy byłego HM / obecnego Ergo, mam taką samą wiedzę co tequila.

Chętnie jednak poznam inne warunki.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez domrepp
Mike Spezi Masz rację. W zasadzie mam wystarczająco informacji, aby móc zdecydować się na ubezpieczenie prywatne. Muszę to zrobić jeszcze w tym miesiącu, aby móc zachować możliwy termin wypowiedzenia i dokonać bezproblemowego przejścia. Co do ubezpieczenia zdrowotnego grupowego, od wczoraj mam pewne wątpliwości, muszę przyznać. W miarę możliwości, pozwolę sobie na więcej czasu. Chociaż też powinno to nastąpić w miarę szybko. Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Domrepp,

w temacie PKV mam następujące informacje:

zgodnie z porównaniem przedstawionym przez Focus-Money dotyczącym stawek rządowych według świadczeń,

DBV uzyskała ocenę 1 (ogólna ocena 1,45) za stawki BSG50/BN350/BW250/BZ50/BN1-2 50/BWE, zdobywając 10475 punktów za świadczenia

Alte Oldenburger z stawkami A30/AA20/K330/KK32/K530/KK52/K/S/Z30/ZZ20/BET otrzymał ocenę 2 (ogólna ocena 1,90) zdobywając 9725 punktów za świadczenia

Debeka z stawkami P30/P20/Z30/Z20/BE/S2 otrzymała ocenę 3 (ogólna ocena 2,00) zdobywając 9175 punktów za świadczenia

Oczywiście Debeka może zauważyć, że nasze stawki są nieco tańsze.

Jednak każdy musi sam zdecydować, czy chce wybrać Mercedesa w PKV czy tylko Opla Corsę.

W kolejnym porównaniu Premium DBV uzyskała 79 punktów na 100 możliwych, podczas gdy Debeka tylko 50

Pozdrowienia!

Napisany przez Naseweis

Interesującą częścią dla mnie było rozmowa na temat prawidłowego TY.
Warunki DBV dla mnie również nie były jasne. Wzmiankowane jest coś o ...abstrakcyjnym przekierowaniu...możliwym do ukończenia do 50. roku życia!.

Cześć Domrepp,

Ten agent wydaje się nie umieć prawidłowo czytać warunków umowy DBV.

DBV zrezygnuje z abstrakcyjnego przekierowania w przypadku zabezpieczenia przeciwko DU dla nauczycieli.
W przypadku przeniesienia na emeryturę z powodu zdrowia, nawet zrezygnuje z konkretnego przekierowania.
Oznacza to, że w zasadzie płacimy, gdy istnieje decyzja o przeniesieniu od pracodawcy. Nie przeprowadzamy dalszej oceny. Nawet jeśli urzędnik wykonuje inną pracę, płacimy dopóki są również wypłacane świadczenia emerytalne.

Jednak agent twierdził, że DBV jest w każdym przypadku lepsza, ponieważ warunki dotyczą także strażaków, itp.

Wygląda na to, że ten agent nie jest specjalistą ds. służby publicznej,
jeśli nawet nie potrafi odróżnić warunków umowy dla obszaru bezpieczeństwa (straż pożarna, policja i wymiar sprawiedliwości) od ogólnych warunków umowy (nauczyciele + urzędnicy administracyjni).

obowiązujące i fragmenty dotyczące nauczycieli są jednoznaczne, nawet bardziej pozytywne niż fragmenty Debeka-DU. Fragmenty dotyczące nauczycieli, jeśli istnieją lub jest taka różnica, zostaną mi jeszcze przesłane.
W innym miejscu dzisiaj koleżanka powiedziała mi, że rok temu gorąco polecono jej Ergo, ponieważ tylko ona oferuje prawdziwe DU. Czy istnieje jeszcze takie prawdziwe DU?

Najpierw trzeba by było wiedzieć, co koleżanka w ogóle rozumie przez prawdziwe DU.

Pozdrowienia!

Napisany przez Naseweis
Dodatek do Ergo:

Poniższy tekst dotyczący DU znalazłem w Internecie:

Prawdziwa klauzula DU

ERGO-Versicherung oferuje nauczycielom i niemal wszystkim urzędnikom ochronę ubezpieczeniową do wieku 65 lat. Wyjątkowe i dlatego bardzo przyjazne dla klientów jest warunkowa klauzula dotycząca niezdolności do służby:
Klauzula dotycząca niezdolności do służby

Dla urzędników służby publicznej przeniesienie na emeryturę z powodu ogólnej niezdolności do służby lub zwolnienie z powodu ogólnej niezdolności do służby jest traktowane jako niezdolność zawodowa.
ubezpieczenie niezdolności do służby dla urzędników jest ograniczone do rocznej kwoty 12 000 EUR. Po ukończeniu 45. roku życia zakończone zostanie rozliczenie dotyczące niezdolności do służby. Następnie następuje przekształcenie w ubezpieczenie od niezdolności zawodowej z odpowiednim rozliczeniem.

Niezdolność do służby | Zabezpieczenie dla nauczycieli i urzędników | Altenstadt, Wetteraukreis, Hesja | Klauzula DU

Czy to świadczy o prawdziwym zabezpieczeniu DU ????????????????

Cześć Domrepp,

W temacie prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego mam dla Ciebie następujące informacje:

Według porównania świadczeń funduszy pomocy zdrowotnej opublikowanego w Focus-Money:

DBV uzyskało ocenę 1 (łączna ocena 1,45) i liczbę punktów za świadczenia = 10475 za następujące taryfy: BSG50/BN350/BW250/BZ50/BN1-2 50/BWE.

Alte Oldenburger uzyskało ocenę 2 (łączna ocena 1,90) i liczbę punktów za świadczenia = 9725 za następujące taryfy: A30/AA20/K330/KK32/K530/KK52/K/S/Z30/ZZ20/BET.

Debeka uzyskało ocenę 3 (łączna ocena 2,00) i liczbę punktów za świadczenia = 9175 za następujące taryfy: P30/P20/Z30/Z20/BE/S2.

Oczywiście Debeka może kontrargumentować, że ich taryfy są nieco tańsze.

Jednak każdy musi sam zdecydować, czy chce wybrać Mercedesa wśród prywatnych ubezpieczycieli zdrowotnych, czy też tylko Opla Corsę.

W dodatkowym porównaniu Premium DBV uzyskało 79 punktów na 100 możliwych, podczas gdy Debeka tylko 50.

Pozdrowienia!

Cześć Norbert,

Teraz będzie zabawnie! Zawsze starałem się być neutralny tutaj, nawet przedstawiając DBV jako bardzo dobrego ubezpieczyciela zdrowotnego. A teraz chcesz sprzedać mi tutaj Debekę, niemieckiego największego i najstabilniejszego ubezpieczyciela dla urzędników, jako Opla Corsę, a DBV / AXA jako Mercedesa? To musi być model do zezłomowania! Masz jeszcze zmysły? I przestań tutaj przedstawiać DBV jako niezależnego dostawcę. DBV jest podporządkowana AXA i zatem ich polityce finansowej. A może podasz tutaj wyniki bilansowe DBV zaczynając od 2009 roku? Tego nie osiągniesz. Istnieje tylko jedno ubezpieczenie zdrowotne i nazywa się AXA, a ich bilanse są fatalne!

Albo naprawdę jesteś w takiej potrzebie, że próbujesz generować sprzedaż tutaj na forum, albo kompletnie oderwany od rzeczywistości. Ile innych testów mam tutaj przedstawić, gdzie oceny są zupełnie inne?!

W sumie liczyłem na to, że będziesz występować z większym profesjonalizmem tutaj. Ten sposób postępowania nie pasuje do dotychczasowego zachowania! Być może warto jeszcze raz przemyśleć tę bzdurę!?

Pozdrowienia
mike

Dodatek do Ergo:

Znalazłem w internecie poniższy tekst odnośnie DU:

Prawdziwa klauzula DU

ERGO-Versicherung oferuje nauczycielom i niemal wszystkim urzędnikom ochronę ubezpieczeniową do wieku 65 lat. Wyjątkowa i dlatego bardzo przyjazna dla klienta jest klauzula dotycząca zdolności służbowej zgodna z warunkami umowy:
Klauzula dotycząca zdolności służbowej

W przypadku urzędników służby publicznej przeniesienie na emeryturę ze względu na ogólną niezdolność służbową lub zwolnienie ze względu na ogólną niezdolność służbową uznawane są za niezdolność zawodową.
Ubezpieczalność niezdolności służbowej u urzędników jest ograniczona rocznie do 12 000 EUR. Po osiągnięciu 45. roku życia kończy się regulacja po niezdolności służbowej. Następnie następuje przekształcenie w ubezpieczenie na wypadek niezdolności zawodowej z odpowiednią regulacją.

Niezdolność służbowa | Ochrona dla nauczycieli i urzędników | Altenstadt, Wetteraukreis, Hessen | Klauzula DU

Czy to przemawia za prawdziwą ochroną DU ????????????????

Tak też miał na myśli tequila! Że HM dawno się z tego wycofał.........

Dlatego nauczyciel również nie powinien tego ubezpieczać!

Napisany przez domrepp

Dodatek do Ergo:

Prawdziwa klauzula DU

Towarzystwo ubezpieczeniowe ERGO oferuje nauczycielom i niemal wszystkim urzędnikom ochronę ubezpieczeniową do wieku 65 lat. Wyjątkowe i dlatego bardzo przyjazne klientom jest warunkowa klauzula dotycząca niezdolności do służby:
Klauzula dotycząca niezdolności do służby

Dla urzędników służby publicznej przeniesienie na emeryturę z powodu ogólnej niezdolności do służby lub zwolnienie z powodu ogólnej niezdolności do służby jest traktowane jako niezdolność zawodowa.
Ubezpieczalność niezdolności do służby u urzędników jest ograniczona do 12 000 EUR rocznie. Po ukończeniu 45 lat, regulacja po niezdolności do służby kończy się. Następnie następuje przekształcenie w ubezpieczenie od niezdolności zawodowej z odpowiednią regulacją.

Niezdolność do służby | Ochrona dla nauczycieli i urzędników | Altenstadt, Wetteraukreis, Hesja | Klauzula DU

Czy to świadczy na korzyść prawdziwej ochrony DU ????????????????

OK, to oczywiście nie brzmi jak prawdziwa klauzula DU.

Napisany przez domrepp

Cześć Domrepp,

Ten makler wydaje się nie umieć odpowiednio czytać warunków umowy DBV.

DBV rezygnuje z abstrakcyjnego wskazania przy ubezpieczeniu DU dla nauczycieli.
Po przeniesieniu na emeryturę z przyczyn zdrowotnych, nawet z konkretnego wskazania.
Oznacza to, że w zasadzie płacimy, jeśli istnieje dokument przeniesienia od pracodawcy. Dodatkowa weryfikacja nie jest przeprowadzana. Nawet jeśli urzędnik wykonywałby dodatkową pracę, płacimy dopóki będą wypłacane świadczenia emerytalne.

W związku z tym, jako nauczyciel, w przypadku ubezpieczenia DBV-DU nie istniałyby ograniczenia wynikające z takich zapisów jak: Świadczenia ubezpieczeniowe są udzielane przez okres sześciu lat. Po upływie tych sześciu lat następuje ocena niezdolności do pracy, i jeśli ubezpieczona osoba nie ukończyła jeszcze 50 roku życia, może nastąpić abstrakcyjne wskazanie. (Klauzula firmy Debeka!)

Zostaje więc w zasadzie tylko DBV jako ubezpieczyciel DU - o ile teraz to widzę.

Napisany przez tequila
DBV zrzeka się odwoływania się do abstrakcyjnego kierunku w przypadku zabezpieczenia dla nauczycieli akademickich.
W przypadku przeniesienia na emeryturę ze względu na problemy zdrowotne, nawet zrezygnuje z konkretnego kierunku.
Oznacza to, że w zasadzie wypłacamy świadczenie, jeśli istnieje decyzja o przeniesieniu od pracodawcy. Dodatkowa ocena nie jest przeprowadzana. Nawet jeśli urzędnik pracuje dalej, wypłacamy świadczenie, dopóki otrzymuje on świadczenia emerytalne.

Stary Fin, zadziorny! Poważnie piszesz to, co tu dopisujesz?
§3 z warunków DBV:

Po uznaniu lub ustaleniu naszej odpowiedzialności za wypłatę, mamy prawo sprawdzić, czy warunki dotyczące niezdolności do pracy lub ogólnej niezdolności służbowej nadal istnieją.
W szczególności możemy sprawdzić, czy ubezpieczona osoba wykonuje czynność określającą w § 1 ust. 2, uwzględniając również czynności wykonywane przez tę osobę na podstawie nowo nabytych umiejętności.
Jeśli procedura ponownej oceny (por. § 10) wykaże, że warunki nie są już spełnione, możemy zaprzestać świadczenia, por. § 10 ust. 5.

I to nie jest klauzula o przekierowaniu????????? Domrepp, jeśli trafisz na takiego pośrednika, natychmiast zwijaj bądź zacznij biec. Albo lepiej - sprintuj.

Wygląda na to, że ten pośrednik nie jest specjalistą od służby publicznej.

Wygląda na to nie, ale oczywiście i tak ma znacznie większą wiedzę niż ty.

Najpierw trzeba wiedzieć, co koleżanka w ogóle rozumie przez prawdziwe zabezpieczenie przed niezdolnością do pracy.

Jestem ciekaw, co jako rzekomy specjalista rozumiesz przez klauzulę o przekierowaniu. Niewiarygodne, co tutaj piszesz. Ostatnio straciłem mowę.
Chętnie odpowiem na twoje śmieszne broszury reklamowe Focus-Money jutro. Dopiero co uderzyło mnie to w buty.

Oczywiście, to nie brzmi jak prawdziwa klauzula dotycząca niezdolności do pracy.

Jeszcze raz: Nie ma takiego prawdziwego klauzuli o niezdolności do pracy. Najkorzystniejsze sformułowanie znalazło się w Hamburg-Mannheimer. Ale już nie istnieje.

Tak, tequila miała podobne zdanie

Miała!

Napisany przez tequila
To wszystko sprowadza się w zasadzie do DBV jako ubezpieczyciela DU - o ile teraz to widzę.

Przepraszam, ale zdecydowanie tego nie rozumiesz. Dałeś się wkręcić agentowi AXA. Ale to nie moja sprawa. Pozwól, że sprecyzuję tę wypowiedź, abyś mógł potem sprzeciwić się pośrednikowi w razie wątpliwości. Niemniej jednak, w sytuacji zgłoszenia szkody to również Cię nie uczyni szczęśliwszym.

Napisany przez domrepp

Przepraszam, ale Pan/Pani zdecydowanie tego nie ogarnia. Właśnie dał/a się Pan/Pani nabrać agencie firmy AXA. Ale to nie moja sprawa. Niech Pan/Pani zapisze to oświadczenie dokładnie, wtedy będzie mógł/mogła to wykorzystać przeciwko pośrednikowi, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ale nie sprawi to, że będzie Pan/Pani szczęśliwszy/a w razie roszczenia o odszkodowanie.

Tego nigdy bym nie twierdził/a. To przecież nie moja praca, w przeciwieństwie do niektórych tutaj. Dlatego potrzebuję szczerych i wiarygodnych informacji, żeby w końcu móc stworzyć najlepszy możliwy obraz sytuacji!

Czyli jako nauczyciel w przypadku ubezpieczenia w DBV-DU nie ma ograniczeń wynikających z klauzuli dotyczącej wygaśnięcia świadczeń po upływie sześciu lat. Po tych sześciu latach następuje ocena niezdolności do pracy, a jeśli ubezpieczona osoba nie ukończyła jeszcze 50. roku życia, może nastąpić odwołanie do abstrakcyjnego odniesienia (klauzula Debeka!).

W zasadzie pozostaje tylko DBV jako ubezpieczyciel DU, o ile dobrze to teraz widzę.

Tak, tak, zasadniczo nie ma tu niczego innego. Tylko inaczej wyrażone, jak to doskonale przedstawił tequila!

Dlatego też moja uwaga na wcześniejszym etapie dotycząca ZABAWNEGO WEWNĘTRZNEGO PORÓWNANIA!

Muszę przyznać, że klient naprawdę nie ma łatwo!

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez domrepp

Doch, doch, da steht im Prinzip nix anderes. Nur eben anders ausgedrückt, wie tequila bestens dargestellt hat!

Deshalb ja auch meine Bemerkung an früherer Stelle zum LUSTIGEN INTERNEN VERGLEICH !

Ich gebe es zu, der Kunde hats echt nicht leicht

Tak jest!!!

Szczerze mówiąc, zaczynam się zastanawiać, dlaczego w ogóle powinienem zawierać tę polisę ubezpieczeniową. Niezależnie od tego, jakie ubezpieczenie, w zasadzie zawsze istnieją ograniczenia, które w jakiejś formie przynoszą ze sobą wady. Jedyną pewnością jest to, że klient płaci składki przez kolejne 30-35 lat. Jak to często bywa w przypadku ubezpieczeń.

W innym forum znam interesującą dyskusję na temat ubezpieczenia od niepełnosprawności zawodowej. Faktycznie dotknięty mężczyzna opowiedział o swoich doświadczeniach, gdy chciał/musiał skorzystać z polisy. Spór sądowy trwał dwa lata, i wyjątkowo ubezpieczony klient ostatecznie wygrał. W innych przykładowych przypadkach ubezpieczyciele wypytywali o jakiekolwiek uzasadnienia tak długo, aż w końcu nie musieli płacić.
Mogę sobie wyobrazić, że w przypadku ubezpieczenia dla niepełnosprawnych może przebiegać to podobnie.

Napisany przez tequila
Dlatego potrzebuję szczerych i niezawodnych informacji, aby w końcu móc sobie jak najlepiej wyrobić opinię!

Takie informacje powinieneś również otrzymać. Jednakże ze strony DBV (lub ich przedstawicieli) wyraźnie karmisz się nieprawdziwymi informacjami. Dowód na to znajdziesz w warunkach umowy. Wszystko to jest dobre, zarówno w Debeka, jak i w DBV.
Lepszych warunków ubezpieczenia nie znajdziesz na rynku.

Więc musisz tylko „tylko jeszcze” określić, które punkty są dla ciebie najważniejsze i który ubezpieczyciel najbardziej spełnia te punkty z twojego punktu widzenia. Rozwiązania 100% satysfakcjonującego nie dostaniesz, uwierz mi spokojnie.

A jeśli chcesz włączyć wskaźniki do swojego procesu decyzyjnego (choć nie mam pretensji, aby decydować, czy to jest sensowne czy nie), to droga musi prowadzić tylko do Koblencji.

Napisany przez Naseweis
Cześć Mike,

moja odpowiedź odnosiła się do różnic w usługach w taryfach bezzwrotnych.
Podejrzewam, że również masz dostęp do różnych programów porównawczych z programu maklerskiego Premium oraz od firmy Morgen + Morgen.
Po prostu sprawdź, a zobaczysz,
że te porównania wypadają na korzyść DBV.
Przecież wcale nie napisałem, że Opel Corsa to zły samochód. Dla tych osób, dla których ten pojazd wystarcza, jest nawet
super.

Nawet jeśli obecnie wskaźniki Debeki są nieco lepsze, to żeby firma ubezpieczeniowa mogła sprzedawać swoje produkty, nie zawsze musi być najlepsza.

Nie zawsze dobrodziejstwo przynosi złoty medal.

Jeśli byłbyś fair, zaakceptowałbyś to, zamiast pisać takie bzdury.

Pozdrowienia!

Napisany przez Naseweis

Domrepp, jeśli natrafisz na takiego pośrednika, wyrwij się stamtąd i uciekaj. A nawet lepiej, zrób sprint.

Cześć Tequila,

Muszę się naprawdę zdziwić.

Czy w ogóle znasz różnicę między urzędnikiem mianowanym,
urzędnikiem na stażu próbnym i urzędnikiem na stałe ?

Czy również wiesz, kiedy urzędnik jest przenoszony przez swojego pracodawcę na emeryturę lub do rezerwy ?

Jeśli tak, to nie cytuje Pan paragrafu 3 z regulaminu DBV, tylko paragraf 2.

Ponieważ tutaj jest napisane następujące - a ten tekst odnosi się również do mojej odpowiedzi:

§2 W jakich przypadkach występuje powszechna niezdolność do służby w rozumieniu tego ubezpieczenia.

(1) Powszechna niezdolność do służby w rozumieniu tego ubezpieczenia występuje, gdy osoba ubezpieczona jako urzędnik jest zwolniona wyłącznie z powodu medycznie stwierdzonej powszechnej niezdolności do służby lub przeniesiona na emeryturę.
Świadczenie ubezpieczeniowe jest wypłacane od momentu zwolnienia lub przeniesienia na emeryturę.

Urzędnik przeniesiony na emeryturę otrzymuje świadczenia ubezpieczeniowe pod warunkiem przedstawienia ciągłego otrzymywania świadczeń (emerytura, zasiłek alimentacyjny lub emerytura z tytułu wypadku) zgodnie z ustawą o świadczeniach dla urzędników.

W swojej odpowiedzi odniosł się Pan jednak do zwolnionego urzędnika. I tu masz rację, że wtedy możemy przeprowadzić badania, o których wspomniałeś.

Zgodnie z dalszym tekstem w § 2:
Dla zwolnionego urzędnika, który nie otrzymuje żadnych z tych świadczeń, wypłacamy świadczenia ubezpieczeniowe, dopóki - osoba ubezpieczona nie wykonuje działalności zgodnie z § 1 ust. 2, uwzględniając również działalności, które osoba ubezpieczona może wykonywać ze względu na nowo nabyte umiejętności i
- schorzenia prowadzące do zwolnienia, cofnięcia zezwolenia lub powszechnej niezdolności do służby pozostają niezmienione.

Zanim zaczniesz takie teksty rozgłaszać, powinieneś najpierw przeczytać prawo urzędnicze, aby poszerzyć swoją wiedzę.

Pozdrowienia!

Napisany przez tequila
Czy naprawdę chcesz teraz grać wyniosłego i lekceważącego mądralę, po tym jak sam siebie zdyskwalifikowałeś na najwyższym poziomie i skompromitowałeś swojego pracodawcę do szpiku kości?
Chętnie powtórzę: Każdy, kto trafi na pośrednika Twojego kalibru, który używa fałszywych informacji i kupionych testów do pozyskiwania klientów, nie potrafi wykonywać swojego zawodu i powinien być unikany przez każdego klienta.
DBV/AXA może mieć dobrą ofertę ubezpieczeniową. Ale jeśli przyjmiemy prawdopodobieństwa za podstawę i weźmiemy to forum jako miarę, to DBV ma aż 3 problemy:
1. Ich pośrednicy grają w niższej lidze.
2. Wydaje się, że ci pośrednicy mają tak źle, że muszą używać bardzo wątpliwych metod, aby zdobywać klientów w internetowych forach, i
3. Firma DBV błyszczy jako trzecia od końca spośród 80 wnioskodawców w aktualnym porównaniu wskaźników.

Podsumowując: TRZYMAJ Z DALEKA OD DBV!

Napisany przez leonie

Witaj drodzy członkowie forum,

na początek krótka informacja o mnie:
mężczyzna, 28 lat, ukończone z sukcesem aplikacje referendarskie i od końca sierpnia Beamter auf Probe jako nauczyciel szkoły zawodowej, dotychczas ubezpieczony w PKV w Debeka

1. Chciałbym skorzystać z tej okazji, żeby jeszcze raz porównać PKV i ewentualnie zmienić.

2. Nadal nie mam ubezpieczenia DU i chciałbym to teraz zmienić.

Co do 1.) W zasadzie nie mogę powiedzieć, czy jestem zadowolony czy niezadowolony z Debeki, ponieważ przez ostatnie dwa lata nie korzystałem z żadnych świadczeń. Jednak podczas ostatniego dokładniejszego porównania PKVs zauważyłem, że Debeka, w porównaniu z niektórymi innymi PKVs, ma swoje słabe strony. Konkretnie chodzi o np. ograniczenie sesji terapeutycznych do 20 rocznie, ograniczenie kwotowe dla pomocy technicznych jak np. wózek inwalidzki itp.
Na podstawie moich dotychczasowych badań i również na sugerowanie różnych pośredników zacząłem rozważać Alte Oldenburger, która w wielu obszarach mnie przekonuje.

Teraz moje pytanie: Co sądzą o tym obecni profesjonaliści? Czy zmieniać - tak czy nie? Jeśli tak - dlaczego? Jeśli nie - dlaczego nie? itp... (Stabilność składki jest dla mnie bardzo ważna!!)

Co do 2.) Ponieważ nie mam jeszcze ubezpieczenia DU, nie mogę jeszcze podzielić się doświadczeniami z ubezpieczeń. Tutaj również: Po konsultacjach z pośrednikami dotychczasowy faworyt to DBV. BBV była również wymieniona jako opcja.

Pytanie: Jakie polecenia możecie mi w tej kwestii dać?

Ogólnie jestem bardzo wdzięczny za wszelkie otwarte i przede wszystkim uczciwe odpowiedzi. Już zauważyłem, że jako pracujący z pewnością nie mam czasu, aby dokładnie zapoznać się z wszystkimi szczegółami i dlatego zależę na takich narzędziach jak to. Jeśli ktoś nie chce pisać otwarcie w wątku, chętnie poprzez PN.

Z góry dziękuję

Mam dobre doświadczenia z HDI-Gerling. Mają też specjalne stawki dla urzędników.

Napisany przez tequila
Mam dobre doświadczenia z HDI-Gerling.

Jakie? Czy miałeś już roszczenie odszkodowawcze? Zazwyczaj nie ma się zbyt wielu innych doświadczeń z ubezpieczycielem od ubezpieczeń na życie i trwałe uszczerbki zdrowia.

[cytat=Naseweis">
Cześć Mike,

moja odpowiedź odnosiła się do różnych świadczeń w taryfach bezzwrotnych.
Przypuszczam, że również Państwu znane są różne programy porównawcze, takie jak program Premium maklera oraz Morgen + Morgen.
Po prostu sprawdź sam, a zobaczysz,
że te porównania przemawiają na korzyść DBV.
W ogóle nie napisałem, że Opel Corsa to złe auto. Dla osób, dla których ten pojazd wystarcza, jest nawet super samochodem.

Nawet jeśli w tej chwili wskaźniki Debeki są trochę lepsze, to nie oznacza, że ubezpieczyciel musi zawsze być najlepszy, aby móc sprzedawać swoje produkty.

Nie zawsze wygrywa się złoty medal dzięki dobrym osiągnięciom.

Jeśli byłby Pan fair, zaakceptowałby Pan to i nie pisał takich bzdur.

Pozdrawiam!
[/cytat]
Cześć Norbert,
Czy ja tu piszę bzdury???
Powinien Pan zwrócić uwagę na to, co Pan tutaj tak po prostu wypisuje! W przeciwnym razie grozi Panu poważne ryzyko stania się aktorami poradnika kabaretowego.
Mam zdecydowanie niewielkie zainteresowanie Pańskimi wartościami szacunku wobec niemieckich producentów samochodów.
A JA zawsze byłam fair!

Różne świadczenia są mi oczywiście znane, oraz to, jak są prezentowane i praktykowane!
Po co szkolenia z ubezpieczeń zdrowotnych z brainwashem dla słabo sprzedających agentów, którym następnie wręcza się mały arkusz porównawczy formatu A4, na podstawie innych argumentów sprzedażowych, gdzie po obu stronach tego arkusza są porównywane świadczenia, gdzie własne świadczenia są wyraźnie podkreślane, oczywistości są przedstawiane w nieskończonym tekście, a te przeciwne są celowo zaniedbywane. Zresztą to też ulubiona gra Niemieckiego Ringu. Taki fachowiec próbował ostatnio w moim zakresie odpowiedzialności. Poszedł do ubezpieczonych prywatnie i opowiedział im, że w przypadku zawału serca na Debeka nie otrzymają dodatkowych świadczeń, miał również wystarczająco dużo energii przestępczej, aby spróbować wyperswadować tych ubezpieczonych po 10-15 latach członkostwa, po fałszywych porównaniach składek, aby opuścili swoje prywatne ubezpieczenia zdrowotne. Co mam na to powiedzieć, w żadnym z przypadków mu się to nie udało. Zgłosiłem tego pana i również poinformowałem Bafin, aby ten niebezpieczny nonsens wreszcie się skończył.

Co Pan właściwie sądzi, dlaczego Debeka może odnotować taki wzrost? Prawie 45% całej działalności w zeszłym roku obejmowało tylko Debeka. Naprawdę wierzysz, że to się udaje, ponieważ jest się tam gorzej ubezpieczonym niż w Axa??..... która nie tylko ma nieco gorsze liczby, ale również skrajnie podziemne!! A może uważasz, że agent terenowy Debeki, który zresztą nie jest podejrzany o nadpłacanie, przekupuje wszystkich tych urzędników łapówkami na Debekę?

Jaką wartość chciałbyś właściwie interpretować w tych testach? Ach tak, zapomniałem, może warto byłoby wziąć pod uwagę ostatnie wydanie magazynu testu samochodów.

Ale sprawdź tutaj, u swoich przyjaciół z Focus - Money i Morgen & Morgen:

Axa Krankenversicherung: Ist die Klage berechtigt? - Private Krankenversicherung - FOCUS Online - Nachrichten

https://www.gvv-ma.com/Forum/index.ph...de99c938922188

Pomimo desperackich poszukiwań, nie udało mi się przedstawić DBV jako jednostkowego elementu bilansu. Jak każdy fachowiec wie, to po prostu niemożliwe.

Ach tak, programy porównawcze maklerów też są mi znane, chociaż rzadko z nich korzystam. Program porównawczy jest zawsze tak dobry jak osoba, która go tworzy. Kompetentny i skrupulatny makler zawsze będzie musiał i będzie chciał dodatkowo sprawdzać i czytać także między wierszami.

Rozumiem Twoje rozpacz, może powinieneś przekonać akcjonariuszy swojej matki-korporacji, aby byli mniej chciwi i zamiast tego przygotowywali więcej środków dla swoich ubezpieczonych. Od złotego medalu w tej chwili dzieli Cię tak dużo, jak niemieckich sprinterów na 100 metrów!

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez tequila
Co tak naprawdę sądzisz, dlaczego Debeka może odnotować tak znaczny wzrost? Prawie 45% całej działalności w ubiegłym roku przypadało tylko na Debekę.

Teraz, te liczby można interpretować na różne sposoby. W liczbach bezwzględnych masz rację. Jednak patrząc na istniejący już stan, sytuacja wygląda nieco inaczej. Ale zostawmy to. Debeka jest i pozostaje (przepraszam, nie chcę tego określenia oceniać negatywnie!!) nudnym, ale bardzo solidnym ubezpieczycielem. Jeśli chodzi o świadczenia: dopóki wszystko jest komunikowane w sposób uczciwy i jasny, a klient mówi ok, dzięki, to dla mnie pasuje!, nie ma nic przeciwko temu, aby ubezpieczyć się prywatnie w Debeka.

Wręcz przeciwnie.

Mimo desperackiego poszukiwania, nie udało mi się przedstawić DBV jako pojedynczego parametru bilansowego. Jak każdy fachowiec wie, to również nie jest możliwe.

Ach tak, znam także programy porównawcze dla agentów, chociaż rzadko z nich korzystam. Program porównawczy jest zawsze tak dobry jak osoba, która go stworzyła. Kompetentny i skrupulatny agent zawsze będzie musiał i będzie chciał dodatkowo sprawdzić i czytać między wierszami.

Lubię to....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata