Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy decyzje kredytowe we wszystkich bankach przebiegają w podobny sposób?

Napisany przez ADMCI4
Ogólnie mówiąc, mamy teraz trzy kredyty w różnych bankach.

Wynika to z faktu, że moja żona ma konto bankowe w innym banku niż ja.
Poza tym warunki w poszczególnych bankach były po prostu korzystniejsze w różnych okresach czasu.

Jako klienci mieliśmy do czynienia z różnymi procesami przed zatwierdzeniem kredytu.

Bardzo mnie interesuje, jak to wygląda od środka?

Czy rzeczywiście są podejmowane różnice, zanim udzieli się kredytu?

Prawie nie mogę sobie tego wyobrazić, ponieważ dla banków zawsze zależy na podobnych rzeczach.

Kto ma wgląd w pracę banków w obszarze kredytowym?

Floradis

Re: Czy decyzje kredytowe we wszystkich bankach przebiegają w podobny sposób?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

to zawsze zależy od kwoty i zdolności kredytowej klienta. Ponadto różne banki mają różne uprawnienia dla swoich pracowników.

Na przykład: klient, który zarabia 5000 euro netto miesięcznie, potrzebuje kredytu w wysokości 20.000 euro i ma czystą historię w Schufa.... Dla banku nie ma wiele do przemyślenia i kredyt zostanie zatwierdzony.

Natomiast klient zarabiający 1500 euro netto miesięcznie, z czystą historią w Schufa i chcący również 20.000 euro.... ryzyko jest znacznie większe, dlatego bank będzie musiał przeprowadzić znacznie więcej kontroli i obliczeń.

Ponadto pracownicy banków mają różne możliwości decyzyjne, to znaczy... w Banku 1, doradca klienta może podjąć decyzję o kredycie do np. 5000 euro. W Banku 2, doradca klienta może decydować tylko do 2000 euro, a później potrzebuje podpisu kolegi.... w Banku 3 doradca klienta nie może decydować o udzieleniu kredytu i trzeba to sprawdzić w dziale analizy kredytowej.

Istnieje wiele różnych procedur, w zależności od banku, uprawnień pracowników bankowych, kwoty kredytu, zdolności kredytowej klienta (którą każdy bank ocenia inaczej), itp.

pozdr. esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata