Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Nowicjusz i konto oszczędnościowe

Napisany przez Messino
Hej, w ciągu ostatnich lat udało mi się zaoszczędzić około 25 000 euro na moim zwykłym koncie osobistym w moim banku i teraz pojawia się pytanie, co zrobić z tymi pieniędzmi. Na zwykłym koncie osobistym pieniądze leżą i śmieją się do mnie na wyciągu, nic więcej... Myślałem o koncie oszczędnościowym, ponieważ jest to obecnie dość popularne, zawsze można uzyskać do nich dostęp i nie trzeba płacić opłat za prowadzenie konta. Dlatego pomyślałem o Bank of Scotland, obecnie oferują 2%, lepiej niż nic. Najpierw chciałem założyć konto w Pościebanku, ale tam od 10 tys. euro obowiązuje już niższa stopa procentowa. Mam pytanie, czy muszę coś szczególnego uwzględnić, ponieważ bank nie ma siedziby w Niemczech. Mój przyjaciel wspomniał coś o podatku od zysków kapitałowych, ale nie mam pojęcia, o co chodzi. Czy naprawdę tak łatwo jest założyć to konto, przesłać pieniądze i czy nie pojawią się potem jakieś złe podatki, o których nic dotąd nie wiedziałem? Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie?

Napisany przez eichi
Nuż, podatki nie są tutaj brane pod uwagę, musisz po prostu oddać około 25% dochodu od określonej wysokości dochodu z odsetek.
Ale dopiero od 800€ rocznie.
Mój kalkulator mówi mi, że nawet przy stopie oprocentowania 3% u Ciebie jeszcze nie byłoby takiego przypadku. Oznacza to, że możesz zlecić bankowi skonfigurowanie dyspozycji ryczłatowej od tego typu podatku (możliwe online)

Co do Twojej uwagi dotyczącej maksymalnej kwoty 10 000€ w Postbanku:
Po prostu wpłać 10 000€ na konto TGKonto w Postbanku
a resztę na inne konto lub ponownie na 2 różne konta.

Ponieważ dochody z odsetek są czystą operacją mnożenia i dodawania, nie masz żadnej korzyści z umieszczenia wszystkiego na jednym koncie, ponieważ obliczenia są liniowe!

Więc nie ma znaczenia, czy rozłóżesz pieniądze na 10 kont z oprocentowaniem 2% czy zrobisz wszystko na jednym koncie z 2%. Z wyjątkiem: limitów maksymalnych i minimalnych.

Ja bym to trochę rozłożył. Nie tak bardzo, aby wysiłek był ogromny, ale także nie tak, abyś musiał od razu zmieniać bank przy zmniejszeniu stopy procentowej.

*poprawka*
Czytałeś już drobny druk Postbanku?
https://www.postbank.de/privatkunden...nditionen.html
Uważam, że jest to dość niefajne, że jest to tam niewielkie.
Nie budzi we mnie większego poczucia zaufania i uczciwości.

...Otwórz teraz konto osobiste w Postbanku i otrzymaj 2,50% p. a. na konto oszczędnościowe do kwoty 10 000,00 euro - gwarantowane na 6 miesięcy od otwarcia konta. Oferta dotyczy nowych klientów kont osobistych, którzy jednocześnie otworzą konto osobiste i konto oszczędnościowe, pod warunkiem że konto osobiste jest prowadzone jako konto wynagrodzenia (wymagane przesłanie powiadomienia o pracodawcy)...

*poprawka2*
Lepiej zobacz połączenie
Top Tagesgeld - ohne Wenn und Aber
Zyski i warunki rachunku oszczędnościowego - MoneYou
oraz
https://www.bankofscotland.de/de/Tagesgeld.html

Napisany przez Ravemaster84
Postbanka to nie byłby mój wybór. Zawsze zbyt wiele * i tak dalej (jak już wspomniał eichi).

Zawsze mogę polecić stronę modern-banking.de. Tutaj można uzyskać dobry przegląd obecnych stóp procentowych, a także ogłaszane są zmiany stóp procentowych (MoneYou na poziomie 2,35% od dzisiaj itp.).

edycja:

Wytłumaczenie dyspensy podatkowej:
Jako osoba opodatkowana indywidualnie (zeznanie podatkowe) masz do dyspozycji 801 € rocznie do rozdzielenia. Jeśli jesteś żonaty i podatki rozliczacie wspólnie, kwota ta podwaja się do 1.602 €.

Przykład:
Bank 1 = ulokowane 10.000 euro w 2%
Bank 2 = zainwestowane 5.000 euro w 2,10%
Bank 3 = konto bieżące oprocentowane
Kasa oszczędnościowo-budowlana 1 = 25.000 euro na koncie oszczędnościowo-budowlanym o oprocentowaniu 0,50%

Dochód z odsetek rocznych wyniósłby (ok.)
Bank 1 = 200 euro
Bank 2 = 105 euro
Bank 3 = nie można ustalić, ale minimalny
Kasa oszczędnościowo-budowlana 1 = 125 euro

W ten sposób rozdzielasz swoją dyspensę podatkową odpowiednio

Przykład:
Bank 1 = 300 euro
Bank 2 = 200 euro
Bank 3 = 100 euro
Kasa oszczędnościowo-budowlana 1 = 201 euro

Nie musisz rozdzielać całych 801/1602 euro. To, czego nie rozdzielisz, nie jest stratą dla państwa.

Napisany przez petethefarmer
Jako alternatywa obecnie wchodzi także w grę RaboDirect z oprocentowaniem 2,4% na rachunku oszczędnościowym. Jednakże, firma ta nie jest jeszcze od dawna aktywna w Niemczech, dlatego trudno określić, jak wysokie będą długoterminowe stopy procentowe. W przypadku MoneYou zwykle było tak w przeszłości, więc na pewno również nie jest to zła decyzja.

Napisany przez Dahut
The Bank of Scotland od lat zawsze znajduje się na czele pod względem oprocentowania kont oszczędnościowych i zawsze dostosowuje swoje stopy procentowe także dla obecnych klientów. Inne banki oferują atrakcyjne oprocentowanie tylko dla nowych klientów, natomiast obecni klienci zachowują raz ustaloną stopę procentową.
Ponadto Bank of Scotland jest członkiem brytyjskiego Funduszu Ochrony Depozytów, który zwraca do 100% do 85 000 funtów.
Dlatego jakiś czas temu zdecydowałem się na Bank of Scotland.

Napisany przez eichi

Bank of Scotland to ....
. Inne banki oferują atrakcyjne oprocentowanie tylko nowym klientom, klienci stałych mają zachowany raz przyznany poziom oprocentowania.

Tak nie do końca, oprocentowanie dla wszystkich klientów jest równe w przypadku:
* moneyou
* Rabodirect

Napisany przez Arbitrage
Decydującym czynnikiem przy rachunku oszczędnościowym nie jest tylko stopa procentowa, ale także okres, w jakim odsetki są wypłacane. W tym właśnie punkcie rachunek oszczędnościowy Bank of Scotland z coroczną wypłatą odsetek jest mniej zalecany. Zdecydowanie lepiej wypada tutaj Moneyou (co kwartał) lub nawet Rabodirect z miesięczną wypłatą. W przypadku tego ostatniego, dzięki miesięcznej wypłacie i efektowi składanemu roczna stopa procentowa wynosi na przykład 2,43% (nominalnie 2,40%).

Dobry opis tego tematu można znaleźć na stronie tagesgeldvergleich.net, temat: Efekt składany przy rachunkach oszczędnościowych (niestety nie mogę jeszcze zamieszczać linków).

Napisany przez petethefarmer
No cóż, zazwyczaj termin wypłaty odsetek ma minimalny wpływ na stopę zwrotu. Na pewno nie wybrałbym konta tylko ze względu na ten parametr.

Napisany przez Arbitrage
Porównując wypłaty kwartalne z wypłatami miesięcznymi, zgadzam się z Tobą, różnica tam jest naprawdę pomijalna. Jednak między wypłatami miesięcznymi a rocznymi może być już większa różnica w zależności od wpłaty, patrz przykład, który podałem wyżej, chociaż nie podałem do niego linku. Dlatego dla mnie interwał wypłat jest ważnym kryterium wyboru, zwłaszcza przy stosunkowo mizernych stopach procentowych obecnie, o ile pozostałe warunki są podobne i wpłata jest solidnie zabezpieczona.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata