Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: moneyou kontra Cortal Consors

Napisany przez wosik97
Cześć, obecnie moje pieniądze są przechowywane w Banku Szkocji, ale ze względu na obniżkę oprocentowania do 2%, zastanawiam się, czy chcę pozostawić tam swoją kwotę prawie 50 000€. W bieżącym forum zalecana jest moneyou, ale nie znalazłem tam gwarancji oprocentowania na 6 lub 12 miesięcy. W Cortal Consors dostaję o 0,5% mniej, ale mam pewność oprocentowania na 12 miesięcy. Jak oceniasz te dwie opcje w porównaniu?

Napisany przez eichi
Jeśli byśmy to tak dokładnie wiedzieli

Z jednej strony możesz sobie sam ustalić, przy jakim obniżeniu oprocentowania wycofujesz swoje pieniądze z moneyou (a ponieważ bank prawdopodobnie nie robi takich zabaw z korzyściami dla nowych klientów, możesz je ponownie przelać na istniejące konto po podwyżce oprocentowania za X lat) i ustalić własną gwarancję oprocentowania.

Jedyną wadą byłoby to, że oferta Cortal Censors może się również zmienić, a tym samym możesz stracić okazję.

Z drugiej strony może się pojawić później inna, lepsza oferta.

Możesz również podzielić kwotę pomiędzy Bank of Scotland, Moneyou i Cortal Censors i zadowolić się średnim oprocentowaniem.

To były teraz tylko kilka racjonalnych myśli. Niestety, z powodu braku wiedzy nie mogę dać ci oceny rozwoju banków.

Generalnie większość stóp procentowych teraz prawdopodobnie spadnie, a wiele banków będzie próbować pozyskać klientów lub pieniądze za pomocą krótkoterminowych akcji.

To potrwa tak długo, aż wszystkie stopy procentowe spadną poniżej inflacji i potrwa to pewien czas, zanim znów pójdą w górę, albo do kolejnej reformy/totalnego krachu, a potem lepiej mieć 50 000 w złotych monetach w domu

Napisany przez wosik97
Dziękuję za odpowiedź.

Tak, moje myśli były podobne. Moim głównym zmartwieniem jest, czy warto przenieść się do moneyou, patrząc na negatywny rozwój stóp procentowych. Jeśli w ciągu najbliższych tygodni przeniosę się do moneyou, a w wrześniu stopa procentowa również spadnie do 2,0 lub 2,1, to cały ten wysiłek byłby bez sensu. Dlatego z pewnością Cortal Consors jest lepszą opcją. Pytanie brzmi, jakie jest prawdopodobieństwo, że moneyou również ugnie się w ciągu najbliższych tygodni/miesięcy?

Napisany przez Ravemaster84
Moneyou obniżył swoją stopę procentową z obecnych 2,45% do 2,35%. Chyba obowiązuje od jutra (02.08.2012). Wüstenrot oferuje 2,44% na pół roku. Jednak tylko do 10 000 euro. Myślę, że podział, sugerowany przez eichi, wydaje się bardzo rozsądny.

Napisany przez eichi
Nu, może mała uwaga:
Moneyou to chyba konto oszczędnościowe z najmniejszym nakładem pracy przy zakładaniu. (PostIdent jest najbardziej wymagający)
Jeśli jest się w 100% biegłym w bankowości internetowej (konto referencyjne)

*edycja* Obecnie również korzystam z oferty Wüstenrot. Zawsze jednak potrzebuję wielu/różnych kont oszczędnościowych, ponieważ nie mam jednej dużej sumy, a pieniądze trzymam ściśle tematycznie (również różne, drobnoziarniste poziomy ryzyka).

Napisany przez wosik97
W zasadzie nie ma przeciwko Cortal Consors, jeśli chce się mieć spokój przez 12 miesięcy, prawda? Być może jedynie to, że wypłata odsetek jest kwartalna...

Napisany przez Ravemaster84

...Być może wypłata odsetek odbywa się co kwartał...

Tak jest w przypadku większości kont oszczędnościowych. Rocznie (patrz Gefa-Bank lub Bank of Scotland) nie byłbym tym tak łatwo zadowolony. Miesięcznie byłoby super, ale standardowo w chwili obecnej faktycznie wydaje się, że jest to co kwartał.

Napisany przez petethefarmer
Consors obniży od jutra do 2,0%, więc raczej nie będzie można skorzystać z 2,4%, jeśli nie otworzyłeś jeszcze konta. Alternatywnie, GEFA Bank oferuje 2,5% przez 6 miesięcy (minimalna wpłata 10 000 EUR), ale prawdopodobnie także wkrótce (15.08.) obniżą to do 2,25%. Inną opcją jest RaboDirect z 2,4% na rachunku oszczędnościowym (bez gwarancji czasowej) lub 2,55% i 2,7% dla tych produktów RaboSpar (prawie to samo co konto oszczędnościowe z okresem wypowiedzenia 30 lub 90 dni).

Napisany przez andreasun

W forum obecnie poleca się moneyou,

Istnieje o wiele więcej możliwości niż tylko MoneYou. Na przykład RaboDirect też jest dobrym dostawcą. Oba mają nadal ponadprzeciętne oprocentowanie, choć jest już niskie. Osobiście wybrałbym RaboDirect, ponieważ macierzysty bank jest jednym z 50 najbezpieczniejszych banków na świecie i ma również wysoką ocenę kredytową. Nawet Deutsche Bank (przed skandalami) nie była w tej pierwszej 50.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata