Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy ubezpieczenie zdrowotne i dodatkowe ubezpieczenie są oba ważne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

kiedy podróżujemy za granicę, od kilku lat zawsze wykupuję dodatkowe ubezpieczenie na rzecz mojego zwykłego ubezpieczenia zdrowotnego.

Już dwa razy z tego korzystałem. Od mojego obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego jeszcze ani jednego euro nie otrzymałem z powrotem.

Czy możliwe jest, że w takim przypadku i tak nie ma się dostępu do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego?

Czy jedno ubezpieczenie może wykluczać drugie? Oznacza to, że jeśli wykupię dodatkowe ubezpieczenie, to w tym czasie zwykłe ubezpieczenie zdrowotne traci ważność?

Czy może ono działać tylko za granicą?

Re: Czy ubezpieczenie zdrowotne i dodatkowe ubezpieczenie są oba ważne?

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

istnieją kraje, z którymi istnieje umowa o zabezpieczeniu społecznym (zazwyczaj kraje UE). W tych krajach w teorii można otrzymać świadczenia za pomocą niemieckiej karty ubezpieczenia zdrowotnego. W praktyce zazwyczaj trzeba zapłacić za świadczenie na miejscu i ewentualnie ubiegać się o zwrot kosztów u swojego ubezpieczyciela, ale w każdym przypadku tylko do niemieckiego poziomu składki i świadczeń zawartych w niemieckim systemie. Często oznacza to mniejsze kwoty w porównaniu do zagranicy. Istnieje zatem ryzyko, że zostaniesz z niektórymi kosztami.

W każdym przypadku zdecydowanie zaleca się mieć ubezpieczenie turystyczne na wypadek choroby za kilka euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata