Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Tanie mieszkanie na własność z kredytem i tak wieloma odsetkami?

Napisany przez Cayou
Cześć,

zastanawiam się nad kupnem taniego mieszkania na własność, na który potrzebowałbym około 40.000€ kredytu. Pomyślałem, nieco naiwnie, że oprocentowanie tego relatywnie niewielkiego kredytu nie może być zbyt wysokie.
Teraz jednak, korzystając z praktycznie każdej kalkulatora kredytowego, dla okresu spłaty 10 lat, obliczono łączne odsetki w wysokości 17.000€. Musiałbym więc zapłacić razem 57.000€.
17.000€ odsetek??? To prawie połowa kwoty kredytu...
Czyli ogólnie prawie 50% odsetek??? Szczerze mówiąc, nie mogę w to całkiem uwierzyć. Czy popełniłem jakiś błąd?

Pozdrawiam
Cayou

Napisany przez BerndR
Nie można tego jednoznacznie stwierdzić.

To zależy od okresu trwania, odsetek.

Ale to może się zgadzać.

Napisany przez NowakAG
Tak więc po 10 latach na 4% oprocentowanie i 9% spłatę miesięczna kwota wynosi EUR 433,-. Czysta kwota odsetek wynosi około EUR 8300,-, reszta to spłata kapitału. Na jakim kalkulatorze finansowym Państwo obliczyli te wartości?

Wiele pozdrowień
Armin Nowak

Napisany przez Dahut
Obecnie oprocentowanie kredytu hipotecznego wynosi około 2,5%, co w ciągu 10 lat daje 25%.
Oczywiście ostateczny wynik będzie niższy, w zależności od wysokości spłaty kapitału.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata