Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jaka jest korzyść dla firm kart kredytowych z bezodsetkowej spłaty?

Napisany przez ADMCI4
Kochani, niedawno otrzymałem telefon od mojego dostawcy karty Visa. Po pierwsze zapytano mnie, czy jestem zadowolony z warunków, a następnie zaproponowano mi spłatę salda karty w ratach miesięcznych zamiast jednorazowo. Miało to być bez odsetek przez najbliższe trzy miesiące. Dlaczego otrzymałem taką ofertę i jaka jest korzyść dla firmy kartowej?

Napisany przez Torian

Kochani, niedawno dzwonił do mnie dostawca karty Visa.
Najpierw zapytano mnie, czy jestem zadowolony z warunków,
a następnie zaproponowano mi spłacanie wydatków na karcie
w kilku miesięcznych ratach zamiast jednej sumy.
Przez najbliższe trzy miesiące byłoby to także bez odsetek.
Dlaczego otrzymałem taką ofertę i
jaka jest korzyść dla firmy karcianej?

Czy ta oferta jest bezodsetkowa na stałe czy tylko przez najbliższe 3 miesiące? Jak wysokie będą odsetki po tym okresie?

Napisany przez Gruenling
Przewaga dla firmy kart kredytowych zaczyna się po trzech miesiącach.

Jeśli regularnie - na przykład - spłacasz jedną dwunastą swoich miesięcznych wydatków, to suma teoretycznie wzrasta i w ciągu roku stanowi solidną kwotę. Wtedy mamy do czynienia z prawdziwą kartą kredytową z odsetkami, a nie taką, gdzie trzeba spłacić wszystko po miesiącu, co jest najczęstszym przypadkiem w Niemczech. Ponieważ nie pobierane są odsetki, to dla firm kart kredytowych opłacalne jest to tylko częściowo, głównie dzięki opłatom od sprzedawców. Bardziej korzystne jest dla nich pożyczenie ci pieniędzy.

Przykład:
Miesiąc 1: Wydajesz 120 euro, spłacasz 10, zostaje 110 kredytu.
Miesiąc 2: Wydajesz 120 euro, spłacasz 10+10, zostaje 210 kredytu.
Miesiąc 3: Wydajesz 120 euro, spłacasz 10+10+10, zostaje 300 kredytu.
Miesiąc 4: Wydajesz 120 euro, spłacasz 10+10+10+10, zostaje 380 kredytu.
I tak dalej.
Miesiąc 12: Wydajesz 120 euro, spłacasz 120 euro (12x10) i masz 660 euro kredytu.
Miesiąc 13: Wydajesz 120 euro, spłacasz 120 euro i nadal masz 660 kredytu.
Od miesiąca 13 spłacasz więc tyle samo, ile wydajesz, ale z naliczonymi odsetkami. Korzyść trwa maksymalnie rok (pomijając zwykłe wahania wydatków).

Odsetki naliczane są zawsze od całej sumy kredytu. Mogą być wyższe niż kredyt odnawialny.
W USA prawie wszyscy posiadacze kart kredytowych stosują ten rodzaj spłaty - i w związku z tym źle radzą sobie w kryzysie, ponieważ wyczerpali swoje limity.

Napisany przez 2Escorpio

Korzyść dla firmy kart kredytowych zaczyna się po trzech miesiącach.

Wszystko, co mówisz, jest prawdziwe... jednak powyższe zdanie należy zmienić. Firma kart kredytowych od razu zarabia pieniądze na kliencie... już przy dokonywaniu płatności sprzedawca musi odstąpić pewien procent firmie kart kredytowych.

Gdyby klient dokonał płatności gotówką, kartą debetową lub być może przez finansowanie, firma kart kredytowych straciłaby te procenty.

Napisany przez tnt
[cytat=Escorpio">
Wszystko, co mówisz, jest do pewnego stopnia prawdą... ale powinno się zmienić wyżej wspomniane zdanie. Firma kart kredytowych od razu zarabia na kliencie... już przy płatności sprzedawca musi odprowadzić % do firmy kart kredytowych.
[/cytat]
Hm, w takim razie nie rozumiem, jak sprzedawca może to zaakceptować. Musi on to w końcu doliczyć do cen.

Napisany przez 2Escorpio

Hm, w takim razie nie rozumiem, jak sprzedawca może to zaakceptować. W końcu musi to ponieść na cenie.

Również sprzedawca ma swoje korzyści. Klient na przykład podejmuje szybką decyzję o zakupie za pomocą karty kredytowej rzeczy, które normalnie by sobie nie pozwolił, a następnie spłaca je ratami.

Dzięki temu sprzedawca unika konieczności zajmowania się finansowaniem (co również kosztuje) oraz klienci kupują rzeczy, których być może nie kupiliby w innym przypadku.

Napisany przez tnt
No cóż, a czyje ryzyko ponosi klient, jeśli zaciągnie kredyt, którego nie będzie w stanie spłacić?

Napisany przez 2Escorpio
Banka, która wydała kartę kredytową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata