Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy czy może ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków dla osób

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

mam do Was ważne pytanie:

Od 4 lat mam ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w Norymberdze.
Jestem samozatrudniony, mam 42 lata i zarabiam pieniądze w domu na różnych projektach internetowych.

Ponieważ mam regularne dochody, w przypadku niezdolności do pracy (oby ten przypadek nigdy nie wystąpił) moje ubezpieczenie NIC nie wypłaci.

Podejrzewam, że bezcelowo płacę na to ubezpieczenie!!

Dla mnie sensowniejsze wydaje się więc wykupienie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Kto mógłby udzielić mi dobrych rad?

Dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie

Sammy

Re: ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy czy może ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków dla osób

Napisany przez Matthiashase
Wysokość dochodów nie ma wpływu na to, czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy wypłaci odszkodowanie czy nie. To zależy tylko od tego, czy osoba nadal może wykonywać swój zawód w stopniu co najmniej 50%, czy nie (lub czy może wykonywać jakąkolwiek pracę tylko w stopniu 50%, w zależności od warunków umowy).

Napisany przez ADMCI4
Jeśli jestem w pełni niezdolny do pracy, ale nadal mam dobre dochody, czy ubezpieczenie wypłaci mi pieniądze??? Na pewno? Jestem ubezpieczony w Nürnberger Versicherung.

Napisany przez Naseweis

Z przychodów nie zależy, czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy wypłaci odszkodowanie czy nie. Decyduje tylko to, czy osoba jest w stanie nadal wykonywać swoją pracę w stopniu co najmniej 50%, czy też nie (lub czy jest w stanie wykonywać jakąkolwiek pracę w stopniu co najmniej 50%, w zależności od warunków).

Jak można tylko dojść do takiej odpowiedzi?

Proszę spokojnie zapoznać się z poniższymi warunkami ubezpieczenia od niezdolności do pracy:

§ 2 Kiedy występuje niezdolność do pracy?
(1) Niezdolność do pracy w rozumieniu paragrafu 1 ustęp 1 występuje, gdy ubezpieczona
osoba z powodu choroby, obrażeń ciała lub upośledzenia sił, co musi być stwierdzone lekarsko,
przypuszczalnie przez sześć miesięcy nieprzerwanie jest co najmniej w stopniu 50%
niezdolna do wykonywania swojego ostatniego wykonywanego zawodu przed wystąpieniem
wykoleń zdrowotnych, w sposób jaki byłby wykonywany bez zaburzeń zdrowotnych.
W przypadku mniejszego stopnia niezdolności do pracy nie przysługuje prawo do tych świadczeń ubezpieczeniowych.
(2) Jeśli ubezpieczona osoba pracuje jednak inną, odpowiadającą jej wykształceniu
lub doświadczeniom oraz dotychczasowej pozycji zawodowej konkretną działalność zawodową,
nie powinno być uznane, że występuje niezdolność do pracy. Odpowiednią działalnością
jest tutaj jedynie taka, która nie wymaga znacznych różnic w wiedzy i umiejętnościach,
ani znacznego obniżenia wynagrodzenia i uznania w porównaniu z dotychczas wykonywaną działalnością zawodową.
Niezgodna jest sytuacja, w której obniżka dochodu o 20% lub więcej w stosunku do rocznego wynagrodzenia brutto w ostatnim wykonywanym zawodzie,
względy indywidualne oraz orzecznictwo sądów najwyższej instancji powinny być brane pod uwagę. W uzasadnionych przypadkach obniżka dochodu poniżej 20%
może być również uznana za niemożliwą do zaakceptowania. Zaniechano odwoływania do odniesienia pojęciowego.
(3) W przypadku osoby samozatrudnionej lub prowadzącej wolny zawód,
niezdolność do pracy wymaga także, aby nie była w stanie, poprzez możliwą
reorganizację miejsca pracy lub zakresu działalności oraz przypisania pracownikom
obowiązków pracowniczych, stworzyć obszar działalności, który wyklucza
co najmniej 50% niezdolności do pracy. Reorganizacja jest akceptowana, jeśli jest ekonomicznie uzasadniona, może być zrealizowana przez ubezpieczającego
lub ubezpieczoną osobę ze względu na ich znaczący wpływ na losy przedsiębiorstwa,
nie prowadzi do znaczącej trwałej utraty dochodów i nie wymaga znaczących nakładów kapitałowych. Pozycja właściciela przedsiębiorstwa musi zostać zachowana.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Sammy,

Porady są trudne do udzielenia na odległość,
gdy nie ma się bliższych informacji o działalności zawodowej,
rodzinie, majątku i istniejącym zabezpieczeniu emerytalnym.

Ewentualnie ubezpieczenie ochrony egzystencjalnej mogłoby być również opcją zabezpieczenia.

zobacz: ubezpieczenie ochrony egzystencjalnej dla dorosłych od AXA

Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi

Z dochodami nie ma nic wspólnego, czy ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy wypłaci odszkodowanie czy nie. Decyduje tylko to, czy można nadal wykonywać swoje zajęcie w 50% czy nie (lub czy można wykonywać jakąkolwiek pracę w 50%, w zależności od warunków).

Ciekawa teza! Niestety całkowicie błędna!

Prawdziwa jest to, co napisał nasz przyjaciel Naseweis.

Dlatego pomysł z ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków wcale nie jest taki zły.
Chociaż nie ubezpiecza to niezdolności do pracy, to jednak odszkodowanie w przypadku wypadku jest jasno określone i niezależne od uzyskiwanych dochodów.

Jednak nie może to zastąpić ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.

Pozdrowienia
mike

Napisany przez ADMCI4

Cześć,

mam do Was ważne pytanie:

Od 4 lat mam ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w firmie Nürnberger.
Jestem samozatrudniony, mam 42 lata i zarabiam pieniądze w domu na różnych projektach internetowych.

Ponieważ mam regularne dochody, w przypadku niezdolności do pracy
(oby nigdy nie nastał ten moment) moje ubezpieczenie NIC nie wypłaci.

Podejrzewam, że bezcelowo płacę do tego ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy!!

Dla mnie bardziej sensowne wydaje się więc zawarcie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Kto mógłby udzielić mi dobrych rad?

Dziękuję bardzo, pozdrowienia

Sammy

Cytat od Sammyego

Jeśli jestem niezdolny do pracy w 100%, a nadal mam dobre
dochody, czy wtedy mimo to ubezpieczenie wypłaci środki???
Z pewnością?

Jestem ubezpieczony od niezdolności do pracy w Nürnberger Versicherung.

Cześć Sammy,

w pierwszej kolejności ważne jest, jaki zawód uprawiasz, na który jesteś ubezpieczony w NÜRNBERGER. Jeśli ze względów zdrowotnych nie możesz w pełni (przynajmniej 50% na stałe, co najmniej przez 6 miesięcy) wykonywać tego zawodu, to zwykle można mówić o niezdolności do pracy w rozumieniu warunków ubezpieczenia.

Do wyjaśnienia mogą być m.in.:

(1) Jaki masz konkretne ubezpieczenie w NÜRNBERGER (dokładna nazwa).
(2) Czy wyłączone jest skierowanie abstrakcyjne (podanie swojej oferty umożliwia łatwe sprawdzenie tego)
(3) Twoja obecna działalność zawodowa w porównaniu do zabezpieczonego zawodu w NÜRNBERGER.
(4) Czy przeorganizowanie Twojego przedsiębiorstwa ma sens finansowy.
(5) Czy można Cię skierować konkretnie do Twojej działalności jako projektanta stron internetowych... Tym razem ważną rolę odgrywa potencjalny dochód, Twój status życiowy i doświadczenie. Obniżenie dochodu o ponad 20% zazwyczaj nie jest akceptowalne i wyklucza konkretne skierowanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o konkretnej i abstrakcyjnej skierowaniu, zajrzyj tutaj:

https://www.deutsche-versicherungsboe...Verweisung_(BU)

Jeśli faktycznie prowadzisz działalność zawodową, która cieszy się takim samym społecznym uznaniem, na której osiągasz mniej więcej takie same dochody i odpowiada to Twojemu doświadczeniu, to NÜRNBERGER może Cię konkretnie skierować do tej działalności zawodowej i zaprzestać wypłat renty z tytułu niezdolności do pracy.

Alternatywny koncept ubezpieczeniowy dla samozatrudnionych w celu zabezpieczenia się przed niezdolnością do pracy:

Na przykład kombinacja:

+ ubezpieczenie na wypadek poważnej choroby - ubezpieczenie, które w razie ciężkiej choroby (np. nowotwór, zawał serca, itp.) wypłaca jednorazową wysoką sumę.

+ ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (lub ubezpieczenie na niezdolność do pracy, ze względu na ryzyko reorganizacji firmy)

+ ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków

Ta kombinacja byłaby najdroższym, ale też najbardziej wszechstronnym zabezpieczeniem dla samozatrudnionego.

Tanią, ale nadal dobrą formą zabezpieczenia jest i pozostaje ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, ponieważ wypłaca ono świadczenia w razie choroby i wypadku. Alternatywnie można również przemyśleć tańsze ubezpieczenie na niezdolność do pracy, jednak w takim przypadku warto byłoby wyjaśnić ryzyko lub prawdopodobieństwo ewentualnej reorganizacji Twojej firmy w przypadku niezdolności do pracy. W razie wątpliwości lepiej zdecydować się na ubezpieczenie od niezdolności do pracy.

Wyłącznie ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków nie stanowi wystarczającego zabezpieczenia, ponieważ działa ono tylko w przypadku wypadku. 90% inwalidztwa wynika wyłącznie z choroby, a tylko 10% z wypadku. ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków jest zatem tylko ubezpieczeniem fragmentarycznym, które obejmuje niewielki obszar inwalidztwa.

Pozdrowienia

Napisany przez Birgit K.
Chciałbym się dowiedzieć, czy ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy dla osób prowadzących działalność gospodarczą w ogóle działa. W przeciwnym razie sądzę, że ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków zapewnia zupełnie inne zabezpieczenie niż ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Nie jestem pewien, czy można to porównać.

Napisany przez EasyD
ubezpieczenie na wypadek i ubezpieczenie od niezdolności do pracy zdecydowanie nie można porównywać. Pan Irmscher całkowicie trafnie opisał, że ubezpieczenie na wypadek obejmuje jedynie minimalną część ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

Jednak pytanie Sammyego jest jak najbardziej uzasadnione. Jeśli pomimo niezdolności do pracy nadal wpływają dochody, należy dokładnie to przeanalizować.

Tutaj również nie uważam sposobu rozwiązania pana Irmschera za zły. Korzystając z mieszanki ubezpieczeń na choroby dread disease oraz ubezpieczenia na wypadek, najprawdopodobniej abymy pokryli największą liczbę możliwych przyczyn niezdolności do pracy, oprócz problemów z psychiką.

Napisany przez s.marbach
Cześć,

uważam również, że pan Irmscher świetnie to podsumował. ubezpieczenie na wypadek poważnej choroby (Dread Disease) z możliwością jednorazowej wypłaty kapitału w przypadku poważnej choroby jest doskonałe.

Z drugiej strony, wskazówka od Naseweis odnośnie ubezpieczenia na życie zabezpieczającego jest również świetna, ponieważ w przypadku ciężkiej choroby wypłaca ono rentę, niezależnie od generowania dalszych dochodów. W przypadku ubezpieczenia na życie zabezpieczającego nie obowiązuje zakaz wzbogacenia!

Zgadzam się również z innymi członkami forum, że samo ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków zdecydowanie nie wystarcza!

Napisany przez tequila
Ponieważ w ubezpieczeniu na wypadek utraty zdolności do pracy nie obowiązuje zakaz wzbogacenia!

Oznacza to, że teoretycznie mogę, jeśli na to stać, niezależnie od dochodu i bez weryfikacji przez Janitos, ustalić wysokość renty w wysokości 3 milionów €?

Napisany przez s.marbach
Nie zadawaj pytania, na które już znasz odpowiedź.

Oczywiście, tak nie jest, w mojej wiedzy maksymalna kwota wynosi 3 000€ (proszę o poprawkę od pośrednika/maklera).

Napisany przez tequila
To nie było konieczne, gdyby właściwie się posługiwać pojęciem zakazu wzbogacania. W ramach reformy ustawy VVG nie obowiązuje już także w ubezpieczeniu rentowym.

Napisany przez Frischling 62
Cześć Panie Irmscher, Uważam, że temat jest bardzo interesujący. Chciałbym się dowiedzieć, gdzie można zalecać lub powinno się zawrzeć to alternatywne koncepcję ubezpieczenia dla osób samozatrudnionych w ramach ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Czy istnieje ograniczenie wiekowe? Czy to jest umowa z wyżej wymienionymi komponentami, czy są to 3 osobne umowy? Czy wypłata nie jest uzależniona od dochodów z ostatnich 3 lat, a w umowach przewidziane są ograniczenia czasowe lub finansowe wypłacanej kwoty przez ubezpieczyciela? Kto ustala wysokość ubezpieczenia od niezdolności do pracy - lekarz prowadzący czy różni biegli ubezpieczeniowi? Pozdrowienia

Napisany przez tequila
Chciałbym się dowiedzieć, gdzie zaleca się zawarcie tego alternatywnego konceptu ubezpieczenia dla osób samozatrudnionych w celu zabezpieczenia od niesprawności zawodowej (BU). Na przykład na stronie reklamodawcy. Czy istnieje ograniczenie wiekowe? Tak. Czy jest to umowa z wspomnianymi komponentami czy trzy osobne umowy? Rozsądniej jest zawrzeć trzy osobne umowy. A czy wypłata nie jest uzależniona od dochodów z ostatnich trzech lat, czy są jakieś ograniczenia czasowe czy finansowe co do świadczeń ubezpieczyciela w umowach? Ponieważ w przypadku zarówno choroby krytycznej, jak i ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków otrzymujesz jednorazową wypłatę, będzie to trudne z ograniczeniem czasowym. W ramach ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków można uzgodnić wypłatę renty, która może trwać dożywotnio. Ograniczenia finansowe określają odpowiednie warunki. ubezpieczenie od niesprawności zawodowej może być wypłacane dożywotnio, ale zdarzenie ubezpieczeniowe musi wystąpić przed określonym wiekiem, a warunkowy stan niesprawności w pracy musi utrzymywać się trwale. Kto określa wysokość ubezpieczenia od niesprawności zawodowej - lekarz prowadzący czy różni biegli ubezpieczeniowi? Ani jeden ani drugi. Określają to Państwo w połączeniu z wytycznymi przyjętymi przez ubezpieczyciela i oceną ryzyka. Jeśli chodzi o świadczenie: według warunków/opinii jesteś lub nie jesteś niesprawny w pracy. Poniżej 50% - nic, powyżej 50% - ustalona renta bez potrąceń. Alternatywnie: system ratalny.

Napisany przez Frischling 62
........Kto ustala wysokość renty z tytułu niezdolności do pracy, lekarz prowadzący czy różni biegli ubezpieczeniowi? .......
Przepraszam za błędny wybór słów, miałem na myśli wystąpienie zdarzenia ubezpieczeniowego i związane z tym procentowe klasyfikacje.
Którzy dostawcy/ubezpieczyciele mogliby Państwu w tym przypadku polecić na podstawie statystyk, ocen i doświadczeń osobistych?

Dziękuję

Napisany przez fitnessfan
DLaczego ubezpieczenie od niezdolności do pracy kosztuje tyle miesięcznie, ile prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej przez cały rok?

Jestem przeciwnikiem ubezpieczeń i poza ubezpieczeniem zdrowotnym/od odpowiedzialności cywilnej oraz ubezpieczeniem prawnym nie mam nic więcej.

Mam 22 lata i obecnie studiuję. Ale wydaje się, że zostanę całkowicie zepchnięty do życia pracowniczego, ponieważ muszę od razu kupić wiele ubezpieczeń i opłacać je, w przeciwnym razie za kilka lat będę musiał żyć pod mostem. W ostateczności nie zostałbym zabezpieczony przez zasiłek dla bezrobotnych?

Inną możliwą alternatywą byłoby po prostu odkładanie pieniędzy na tę ewentualność. Statystycznie niezdolność do pracy zdarza się dopiero po 45 roku życia, a do tego czasu mogę zaoszczędzić kilka rocznych zarobków, o ile nie wygram w lotto.

Napisany przez tequila
DLaczego ubezpieczenie od niesprawności zawodowej kosztuje tyle w ciągu miesiąca, co prywatna odpowiedzialność cywilna przez cały rok?

Prosta kalkulacja. Średnie szkody są wyższe.

Jestem niechętny wobec firm ubezpieczeniowych i poza ubezpieczeniem zdrowotnym/od odpowiedzialności cywilnej i prawem nie mam nic więcej.

Aha. I co z tego?

Mam 22 lata i obecnie studiuję. Ale widocznie jestem skierowany na drogę pracownika, ponieważ muszę od razu mieć wiele ubezpieczeń i płacić za nie, bo w przeciwnym razie za kilka lat będę żył pod mostem. W razie czego, przecież mógłbym dostać pomoc z Hartz IV, prawda?

Nie musisz nic. Jeśli zasiłek socjalny jest Twoim celem życiowym, to życzę Ci tego. Są ludzie, którzy preferują inną postawę i chcą ubezpieczyć się przed różnymi ryzykami.

Kolejną możliwą alternatywą byłoby po prostu odkładanie pieniędzy na czarną godzinę. Statystycznie patrząc, dopiero od 45 roku życia ryzyko niesprawności zawodowej rośnie, a do tego czasu można zaoszczędzić kilka rocznych wynagrodzeń, o ile nie wygram jeszcze w lotto.

Statystycznie patrząc, możesz jutro także stracić pracę. Odkładane przez Ciebie roczne wynagrodzenia mogą raczej wówczas być skromne. Ponadto może być problem z okresem wyczekiwania w przypadku niezdolności do pracy. Ale to też tylko statystyka.

Zaryzykuj zatem swoją siłą roboczą. To Twoja decyzja.

Bardzo prosta kalkulacja. Średnie szkody są wyższe.

Ładnie. Zastanawiam się tylko, dlaczego przypadki z ubezpieczenia OC prywatnego wydają się bardziej dramatyczne niż te z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.

ubezpieczenie OC prywatnego z ...gutguenstigversichert.de/ news/gut-guenstig-die-richtige-privathaftpfl icht.html

Jesteś w mieście, widzisz znajomego, wołasz go i szybko biegniesz na ulicę w jego kierunku. Niestety nie zauważyłeś cysterny z olejem opałowym. Ze względu na twoją nieuwagę kierowca musi zrobić gwałtowne hamowanie, żeby cię nie zaszkodzić. Cysterna zaczyna zataczać się, przewraca się, a tysiące litrów oleju opałowego wypływają. Dodatkowo trzy zaparkowane samochody zostają spod cysterny zasypane, a jedna osoba zostaje poważnie ranna w głowę przez fruwające elementy.

Cytat od tequila

Aha. I co z tego?

Żeby wiedzieli, jak myślę.

Cytat od tequila

Nie musisz nic robić. Jeśli zasiłek socjalny jest twoim celem życiowym, to niech ci będzie. Istnieją ludzie, którzy dążą do innej filozofii i chcą ubezpieczyć się przed różnymi ryzykami.

Czy to jest obraźliwe?

Cytat od tequila

Statystycznie patrząc, jutro również możesz stracić pracę. Dochody roczne, jakie wtedy będziesz mógł zgromadzić, raczej będą skromne. Ponadto możesz mieć problem z okresem oczekiwania na niezdolność do pracy. Ale to tylko statystyka.
Zaryzykuj więc swoją siłą roboczą. To twój wybór.

Ogólnie mówiąc, nie uważam nic o ustaleniach prawnych i zakładam, że nigdy nie skorzystam z renty z powodu niezdolności do pracy. Ponadto nie ryzykuję swoją siłą roboczą. Postanowiłem, że istnieje dla mnie inna droga, aby zminimalizować to ryzyko.

Zaczynajmy więc od trochę stochastyki. Mam nadzieję, że pojęcie wykresu ryzyka jest ci znane.

Przyjmuję następujące założenia z nieznanej źródła:
Brak deflacji/inflacji => Brak dynamiki
Wiek wejścia: 20 lat, wiek wyjścia: 70 lat (założenie na podstawie zmiany prawa)
Miesięczna składka: 90 EUR (student, dobre warunki)
Średni czas niezdolności do pracy: 5-8 lat, czyli 6,5 lat
Miesięczna renta z powodu niezdolności do pracy: 1500 EUR

Wpłacone składki: 50 lat * 12 miesięcy * 90 EUR = 54.000 EUR
Średnia renta z powodu niezdolności do pracy: 6,5 lat * 12 miesięcy * 1500 EUR = 117.000 EUR

Ryzyko niezdolności do pracy: Słyszy się, że każda czwarta osoba.
Ryzyko finansowe: 117.000 EUR * 25% = 29.250 EUR (założenie: 1 roczne wynagrodzenie)

Moje ryzyko niezdolności do pracy wynosi jedno roczne wynagrodzenie. Jednak wpłaciłem nieco mniej niż dwa roczne wynagrodzenia.

Moje podsumowanie: Niezdolność do pracy jest możliwa ze względu na prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia, a skala tego zjawiska jest zależna od oszczędności, od nieistotnej do zagrażającej egzystencji. Dlatego może zaistnieć konieczność działania, ale wątpię, czy zawsze musi to być ubezpieczenie. Szczególnie jeśli nie pracujesz na etacie, istnieją zapewne inne alternatywy.

--
Oj, całkowicie zapomniałem:

Cytat od tequila

Statystycznie patrząc, jutro również możesz stracić pracę.

Jutro stracę pracę: 50%
Jutro nie stracę pracy: 50%

Napisany przez ADMCI4
Bardzo dziękuję za bardzo cenne porady!

Jednak jedno z moich pytań nadal nie zostało w pełni odpowiedziane:

Jeśli jestem niezdolny do pracy i otrzymuję rentę z tytułu niezdolności do pracy; czy wciąż mogę osiągać dochody (z bieżących projektów internetowych)?

Jestem ubezpieczony w Nürnberger.
Na polisie jest napisane N2401*M (w formularzu jest N2201?)

Dziękuję bardzo,
pozdrowienia

Sammy

Ciekawe pytanie. Nie zadałem tego pytania również mojemu pośrednikowi. Czy mogę zapytać, jak wysoka jest twoja ubezpieczona renta i jaka jest wysokość tej składki?

Napisany przez ADMCI4

Dziękuję za bardzo cenne porady!

Jednak jedno moje pytanie nadal nie zostało w pełni zaspokojone:

Jeśli jestem niezdolny do pracy i otrzymuję rentę z tytułu niezdolności; czy mogę nadal osiągać dochody (poprzez prowadzenie bieżących projektów internetowych)?

Faktycznie pytanie zostało odpowiedziane w sensie: Tak, zdecydowanie możesz! Ale ..., jeśli zarabiasz dodatkowo do swojej renty z tytułu niezdolności, istnieje ryzyko konkretnej skierowania, czyli to, że ubezpieczyciel może skierować Cię do tej działalności (projekty internetowe - administratorze?) i wstrzymać wypłatę.

To czy i kiedy możesz zostać skierowany do innej działalności zależy od rodzaju pracy, jej społecznego uznania, zarobków, doświadczenia itp. Jeśli przez prowadzenie projektów internetowych osiągasz tylko małą część tego, co wcześniej zarabiałeś, raczej nie będzie problemu.

Pozdrowienia

Napisany przez tequila
Jeśli jestem niezdolny do pracy i otrzymuję rentę z tytułu niezdolności do pracy; czy mogę w dalszym ciągu osiągać dochody (z bieżących projektów internetowych)?

Nie znam warunków obowiązujących w podstawowej taryfie na pamięć, więc nie jestem w stanie ocenić, czy Nürnberger wyraźnie określa granice pod względem akceptowalności redukcji dochodów. W tym kontekście pomocne może być to, że obecne wyroki sądu uważają zmniejszenie dochodu w ramach zawodu, do którego odsyła, o więcej niż 20% za nieodpowiednie. Czy nie ma opiekuna lub pracownika w Nürnberger, który mógłby odpowiedzieć na to pytanie?

Napisany przez tequila
Czy to jest obraza?

Nie. To stwierdzenie.

Miesięczna kwota wpłaty: 90 EUR (student, dobre warunki)

Skąd wzięła się ta liczba, skoro zakładasz wysokość emerytury na poziomie 1500 EUR i wiek emerytalny 67 lat (Twoje założenie zmiany prawa jest szlachetne, ale żadne towarzystwo ubezpieczeniowe nie przyjmie takiej emerytury, dlatego fikcyjny wiek emerytalny wynosi 70 lat, a tym samym obliczenia są nietrafione)?

Ryzyko inwalidztwa zawodowego: Słyszy się, że co czwarty.

Stoisz na średnich wartościach. Dobra. Spójrz na statystyki dotyczące fizycznie wymagających zawodów. Tam interpretacja jest inna.

Moje ryzyko inwalidztwa zawodowego wynosi roczne wynagrodzenie.

Jeśli już, to statystycznie patrząc. To niewiele Ci pomoże w razie wypłaty świadczenia. Ryzyko zawsze wynosi wiek emerytalny w umowie minus Twój aktualny wiek. Wszelkie inne interpretacje to szukanie w mglistych danych statystycznych. Albo zgodnie z Twoją logiką, diagram ryzyka.

Szczególnie jeśli nie jest się pracownikiem, istnieją pewnie inne alternatywy.

Jakie zatem? Budowanie oszczędności i poleganie na tym, że diagram ryzyka nie zawiedzie. Wtedy pierwsze raty oszczędności powinny być wysokie. Średnia kwota w wysokości sześciu cyfr byłaby dobrym początkiem.

Jutro zostanę bez pracy: 50%
Jutro nie zostanę bez pracy: 50%

W zależności od Twojego zawodu i kwalifikacji, diagram ryzyka powinien podać Ci inne wartości. Albo też możemy uprościć formułę i przedstawić ją w bardziej zrozumiały sposób:
Jutro będziesz niezdolny do pracy: 50%;
Jutro nie będziesz niezdolny do pracy: 50%;

Napisany przez ADMCI4
Mam ten kontrakt w AWD
Niestety, nie było dobrej porady...

Zmieniłem w międzyczasie swojego doradcę.

@fitnessfan
Ubezpieczona renta wynosi 2000 EUR (rośnie nieco co roku).

Ponieważ w razie niesprawności zawodowej nadal będę zarabiać około 2000 EUR
(przynajmniej 3-5 lat; nawet jeśli nie będę pracować fizycznie)
To czy ta ubezpieczenie od niesprawności zawodowej ma dla mnie sens??? Prawdopodobnie Nürnberger
odmówi mi wypłaty renty z tytułu niesprawności zawodowej.

Co w przypadku, gdybym miał dochody z wynajmu, odsetki?

Wiele pytań, na które AWD powinno mi było odpowiedzieć wówczas

Nie. Jest to tylko stwierdzenie.

Skąd wzięła się ta liczba, jeśli zakłada Pani rentę w wysokości 1500 € i wiek emerytalny 67 lat (szanuję Pani założenie zmiany prawa, ale żadne ubezpieczyciel nie przyjmie takiej zmiany, dlatego fikcyjny wiek emerytalny wynosi 70 lat, a tym samym obliczenia są nieważne)?

Wiek emerytalny 70 lat przyjąłem dla równych 50 lat okresu ubezpieczenia. Mniejszy okres ubezpieczenia oznacza tylko mniejszą składkę opłacaną. Zatem nie wszystko jest bezużyteczne :-)

Lichwiarska propozycja ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy dla mnie obejmuje okres do 67 lat.

Oznacza to, że jeśli zakończę do 67. roku życia, nie będę mógł przedłużyć polisy, jeśli prawo się zmieni?

Cytat od tequila

Uwielbia się Pani średnie wartości. No dobrze. Proszę zerknąć na statystyki dotyczące zawodów fizycznie wymagających. Tam interpretacja jest zupełnie inna.

Zawsze zwracam uwagę na siebie, nie na innych. Przepraszam.

Cytat od tequila

Jeśli w ogóle, to patrz na rzeczy statystycznie. To niewiele pomoże w przypadku wspomnianych świadczeń. Ryzyko zawsze wynosi wiek końcowy ubezpieczenia minus Pani obecny wiek. Wszystko inne to strzał w ciemno w statystycznej mgle. Albo co najwyżej wykres ryzyka.

Dziękuję. Oczywiście, to wszystko jest postrzegane statystycznie. Dziwne, że zawsze jest traktowane jako faktycznie zaistniałe.

Gdy statek kosmiczny jest wysyłany w przestrzeń kosmiczną, również wiąże się to z ryzykiem. Gdybyśmy uznali wszystkie ryzyka za pewne, żadne statki nie wylatywałyby w kosmos.

Ale nadal nurtuje mnie jedna kwestia: Czy naprawdę muszę prowadzić ubezpieczenie od niezdolności do pracy do emerytury, czy nie mogę wcześniej je zakończyć? W końcu pewnego dnia zebrałabym wystarczające oszczędności?

Czy milionerzy rzeczywiście mają ubezpieczenie od niezdolności do pracy?

Mój problem polega na tym, że nie potrafię się zdecydować i w razie wątpliwości po prostu nic nie kupuję. Dlatego żyję minimalistycznie. Nie mam wystarczającego doświadczenia życiowego, aby powiedzieć, czy lepiej czy gorzej mi z tym w życiu. Dlatego jestem wdzięczny za każdą informację.

Co mnie również martwi, to fakt, że makler za każdym razem otrzymuje prowizję za dynamiczne zwiększenie składki, ponieważ jest to uważane za nową polisę, a ja nadal płacę.

@Sammy, czy mogę zapytać, jaka jest wysokość składki za rentę w wysokości 2000 € i czy płacisz także składkę ryzyka, biorąc pod uwagę, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy zawarłeś stosunkowo późno?

Napisany przez tequila
Zawsze się stawiam na pierwszym miejscu, a nie inni. Przepraszam. To jest Pana/Pani podejście, którego nie chcę komentować ani oceniać. Oznacza to więc, że jeśli będę ubezpieczony/a do 67 roku życia, to czy nie mogę już przedłużyć polisy, jeśli ustawa się zmieni? Prawdopodobnie nie. Jeśli ta opcja w ogóle będzie miała zastosowanie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ubezpieczyciel zaoferuje nowy plan. W jaki sposób to się odbije na Państwa zdrowiu, będzie miało znaczenie. Nie znam detalów. Ale to co mnie nadal martwi: Czy muszę posiadać ubezpieczenie od niesprawności zawodowej do emerytury, czy mogę je wcześniej zakończyć? Przecież kiedyś będzie już wystarczająco dużo oszczędności? Można niemal zawsze zrezygnować, jeśli uważa się, że okres do emerytury można pokryć innymi środkami. Lub można ustalić inne warunki świadczenia i okres ubezpieczenia. Ubezpieczyciel zapewni świadczenia do ustalonego wieku emerytalnego, na przykład 67 lat, ale tylko w przypadku uznania niezdolności do pracy do 55 roku życia. Jeśli taka sytuacja nastąpi dopiero w wieku 57 lat, to niestety, zostaniesz bez środków. To możliwe i oczywiście obniża składkę, ponieważ ubezpieczyciel nie musi ponosić ryzyka przez dłuższy czas. Co mnie też martwi, to fakt, że broker otrzymuje prowizję za każdorazową dynamikę, ponieważ jest to traktowane jako nowe ubezpieczenie, które także trzeba opłacić. Czyżby zazdrość przeszkadzała Ci w zabezpieczeniu swojej siły roboczej? Skąd masz informację, że dynamiczne podwyżki są zawsze traktowane jako nowe ubezpieczenie? Czy ty także płacisz dodatkową opłatę ryzyka, ponieważ ubezpieczyłeś/aś swoją zdolność do pracy dość późno? Odpowiem po prostu, aby nie mieszać ponownie pojęć. Opłaty ryzyka nie płaci się z powodu późnego podpisania umowy. Zawsze płaci się składkę obliczoną ze względu na ryzyko adekwatne do wieku i zawodu. Opłata ryzyka jest wymagana tylko wtedy, gdy stan zdrowia nie dopuszcza do standardowego przyjęcia.

Napisany przez ADMCI4
@fitnessfan

W wieku 37 lat wykupiłem ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa. Płacę około 107 EUR.

Czy powinienem zrezygnować z ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa, czy też je pozostawić? Co teraz myślicie?!

Pozdrowienia,
Sammy

Kto korzysta z renty z tytułu inwalidztwa w Norymberdze?

Napisany przez tequila
Sprawdź, czy następujący punkt lub podobny jest uwzględniony w Twoich warunkach umowy:
Nie ma mowy o niezdolności do pracy zawodowej, jeśli osoba samozatrudniona lub wspólnik może wykonywać działalność dzięki rozsądnemu przekształceniu, które umożliwia mu zajmowanie niezmienionej pozycji jako właściciel firmy. Przekształcenie jest możliwe, jeśli jest ekonomiczne i zgodne z celem operacyjnym. Konkretna działalność lub wykonywana w ramach przekształcenia działalność musi być wystarczająco wykonalna ze względu na stan zdrowia, wykształcenie i umiejętności oraz musi odpowiadać dotychczasowemu statusowi życiowemu.
To powinno odpowiedzieć na Twoje pytanie. Zaczynamy już wchodzić w obszar poradnictwa prawne. Co twój doradca mówi na temat twojego pytania?

W przypadku starej Leipziger, która obecnie jest uważana za najlepszą:

Nie ma również niezdolności do pracy, jeśli ubezpieczony mógłby nadal wykonywać działalność jako przedsiębiorca w sposób możliwy do zaakceptowania przy ponownej organizacji przedsiębiorstwa bez znacznego wkładu kapitałowego, który jest odpowiedni dla jego pozycji jako właściciela firmy.
Ponadto, w obu powyższych przypadkach nie jest akceptowalne, aby wykonywana praca była na szkodę zdrowia lub aby roczny dochód był o 20% lub więcej niższy niż dochód uzyskiwany w ostatnim wykonywanym zawodzie.

Jeśli ktoś ma pasywne dochody, to z pewnością nie opłaca się ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy.

@Sammy, czy mógłbyś się ze mną skontaktować? Na przykład pod moim nickname @arcor.de? Dzięki.

Napisany przez Holger1984
ubezpieczenie od wypadków wypłaci odszkodowanie tylko wtedy, gdy poprzedza je wypadek prowadzący do niezdolności do pracy. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi zaledwie 10 procent. Dlatego składki są również niskie.

Napisany przez EasyD

ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków wypłaci odszkodowanie tylko wtedy, gdy wypadek poprzedza niezdolność do pracy.

Wraz z niezdolnością do pracy nie ma podstawy do obliczenia odszkodowania z tytułu ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków. W tej sytuacji decydujący jest stopień inwalidztwa, zgodnie z warunkami określonymi przez daną firmę ubezpieczeniową.

Oznacza to, że w niektórych sytuacjach można być niezdolnym do pracy po wypadku i nie otrzymać ani jednego grosza z tytułu ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata