Cześć,
mam do Was ważne pytanie:
Od 4 lat mam
ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w firmie Nürnberger.
Jestem samozatrudniony, mam 42 lata i zarabiam pieniądze w domu na różnych projektach internetowych.
Ponieważ mam regularne dochody, w przypadku niezdolności do pracy
(oby nigdy nie nastał ten moment) moje
ubezpieczenie NIC nie wypłaci.
Podejrzewam, że bezcelowo płacę do tego ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy!!
Dla mnie bardziej sensowne wydaje się więc zawarcie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków?
Kto mógłby udzielić mi dobrych rad?
Dziękuję bardzo, pozdrowienia
Sammy
Cytat od Sammyego
Jeśli jestem niezdolny do pracy w 100%, a nadal mam dobre
dochody, czy wtedy mimo to
ubezpieczenie wypłaci środki???
Z pewnością?
Jestem ubezpieczony od niezdolności do pracy w Nürnberger Versicherung.
Cześć Sammy,
w pierwszej kolejności ważne jest, jaki zawód uprawiasz, na który jesteś ubezpieczony w NÜRNBERGER. Jeśli ze względów zdrowotnych nie możesz w pełni (przynajmniej 50% na stałe, co najmniej przez 6 miesięcy) wykonywać tego zawodu, to zwykle można mówić o niezdolności do pracy w rozumieniu warunków ubezpieczenia.
Do wyjaśnienia mogą być m.in.:
(1) Jaki masz konkretne
ubezpieczenie w NÜRNBERGER (dokładna nazwa).
(2) Czy wyłączone jest skierowanie abstrakcyjne (podanie swojej oferty umożliwia łatwe sprawdzenie tego)
(3) Twoja obecna działalność zawodowa w porównaniu do zabezpieczonego zawodu w NÜRNBERGER.
(4) Czy przeorganizowanie Twojego przedsiębiorstwa ma sens finansowy.
(5) Czy można Cię skierować konkretnie do Twojej działalności jako projektanta stron internetowych... Tym razem ważną rolę odgrywa potencjalny dochód, Twój status życiowy i doświadczenie. Obniżenie dochodu o ponad 20% zazwyczaj nie jest akceptowalne i wyklucza konkretne skierowanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o konkretnej i abstrakcyjnej skierowaniu, zajrzyj tutaj:
https://www.deutsche-versicherungsboe...Verweisung_(BU)
Jeśli faktycznie prowadzisz działalność zawodową, która cieszy się takim samym społecznym uznaniem, na której osiągasz mniej więcej takie same dochody i odpowiada to Twojemu doświadczeniu, to NÜRNBERGER może Cię konkretnie skierować do tej działalności zawodowej i zaprzestać wypłat renty z tytułu niezdolności do pracy.
Alternatywny koncept ubezpieczeniowy dla samozatrudnionych w celu zabezpieczenia się przed niezdolnością do pracy:
Na przykład kombinacja:
+
ubezpieczenie na wypadek poważnej choroby -
ubezpieczenie, które w razie ciężkiej choroby (np. nowotwór, zawał serca, itp.) wypłaca jednorazową wysoką sumę.
+
ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (lub
ubezpieczenie na niezdolność do pracy, ze względu na ryzyko reorganizacji firmy)
+
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków
Ta kombinacja byłaby najdroższym, ale też najbardziej wszechstronnym zabezpieczeniem dla samozatrudnionego.
Tanią, ale nadal dobrą formą zabezpieczenia jest i pozostaje
ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, ponieważ wypłaca ono świadczenia w razie choroby i wypadku. Alternatywnie można również przemyśleć tańsze
ubezpieczenie na niezdolność do pracy, jednak w takim przypadku warto byłoby wyjaśnić ryzyko lub prawdopodobieństwo ewentualnej reorganizacji Twojej firmy w przypadku niezdolności do pracy. W razie wątpliwości lepiej zdecydować się na
ubezpieczenie od niezdolności do pracy.
Wyłącznie
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków nie stanowi wystarczającego zabezpieczenia, ponieważ działa ono tylko w przypadku wypadku. 90% inwalidztwa wynika wyłącznie z choroby, a tylko 10% z wypadku.
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków jest zatem tylko ubezpieczeniem fragmentarycznym, które obejmuje niewielki obszar inwalidztwa.
Pozdrowienia