Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zwiększyć sumę oszczędności w kontrakcie oszczędnościowym działający podczas budowy domu czy też podpisać nowy kontrakt oszczędnościowy?

Napisany przez Geldjohnny
Dzień dobry,

zaczynając moją naukę w LBS, podpisałem umowę oszczędnościową (Classic N) na kwotę 20 000 euro, ponieważ wtedy nie musiałem płacić opłaty za założenie konta. Przydział był możliwy od 40% (czyli 8 000), a ten limit przekroczyłem niedawno. Planuję zbudować lub kupić nieruchomość w ciągu 2 do 3 lat. Czy powinienem lepiej zawrzeć nową umowę, czy zwiększyć aktualną? Classic N opiera się na oprocentowaniu spłaty w wysokości 8%, a oprocentowanie zysków wynosi zaledwie 1,5% rocznie.

Re: Zwiększyć sumę oszczędności w kontrakcie oszczędnościowym działający podczas budowy domu czy też podpisać nowy kontrakt oszczędnościowy?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Geldjohnny,

a poza tym stopa procentowa za pożyczkę jest zdecydowanie zbyt wysoka. Na rynku dostępne są znacznie lepsze stawki, które można osiągnąć w ciągu najbliższych 3 lat poprzez miesięczne oszczędzanie.

Napisany przez C. Andreas
Sens na pewno warto byłoby sporządzić umowę, która wiązałaby się z niewielkim miesięcznym obciążeniem. W związku z tym, skłonny byłbym odrzucić ofertę LBS.

Nie byłoby problemem przekazanie środków za 3 lata. Potencjalnym problemem byłoby jednak opłata za przystąpienie (zazwyczaj 1%) i oprocentowanie kapitału w wysokości 0,5%.

Po drugiej stronie, zaletą jest to, że firmy budowlane (choć nie wszystkie) udzielają kredytów do 30 000 euro jako kredyty bez zabezpieczeń. Oznacza to brak konieczności notarialnej czy wpisu do księgi wieczystej. Dzięki temu zwiększają swoje finansowanie, ponieważ muszą pożyczyć mniej pieniędzy od banku i uzyskują lepszy wskaźnik obciążenia dla swojego finansowania bankowego.

Podstawowym warunkiem jest posiadanie oszczędzającego budżetu domowego, który posiada niską miesięczną ratę spłaty. Dopiero wtedy pojawia się oprocentowanie kredytu mieszkaniowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata