Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy pracodawca otrzymuje informacje o kredytach?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, zdarzyło mi się już dwa razy, że w sklepie z sprzętem elektronicznym/hi-fi dokonałem zakupu ratalnego. Po prostu zabrakło mi trochę gotówki, a oferta była tak atrakcyjna, że trudno było ją odrzucić. Wtedy zdecydowałem się i zakupiłem rzeczy na raty.

Jednak dopiero teraz, przy drugim zakupie, zauważyłem, że podczas składania wniosku o zakup ratalny zostałem zapytany o swojego pracodawcę. Oczywiście podałem jego dane, bo w przeciwnym razie nie udałoby mi się dokonać zakupu ratalnego. Po co jednak trzeba podawać te informacje? Czy pracodawca jest informowany, że jego pracownik właśnie zaciągnął raty lub kredyt?

Pozdrowienia, Martins

Napisany przez Ravemaster84
Jeśli jedna z rat zostanie zaległa, skontaktują się z Twoim pracodawcą, aby ewentualnie pobrać zaliczkę z Twojej pensji. Nie mogę powiedzieć dokładnie, co jest zawarte w regulaminie takich umów, ale nie wydaje mi się, żeby teraz po prostu zadzwonili i powiedzieli, że kupiłeś coś na raty. To by im dużo nie pomogło. Chodzi tylko o ewentualność, że nie spłacisz rat.

edycja:
Zaliczkę z pensji... nie mam pojęcia, co otrzymujesz.
Dla pełniejszego obrazu...

Napisany przez tequila
Jeśli jedna z rat zostanie pominięta, skontaktują się z Twoim pracodawcą, aby ewentualnie dokonać zajęcia wynagrodzenia.

A czy pracodawca przekazuje część wynagrodzenia Neckermannowi?? Raczej nie. Wierzyciel nakazuje zajęcie konta wynagrodzenia w banku. To musi być zaspokojone, aby zajęcie zostało anulowane i ponownie były możliwe przelewy i wypłaty gotówkowe. Bardziej niż mało prawdopodobne jest, że pracodawca dowie się o zajęciu.

Napisany przez Ravemaster84
Czy jestem w tyle z kilkoma ratami, a wierzyciel uzyskuje przeciwko mnie tytuł dłużny, któremu nie sprzeciwiam się, MOŻE on poinformować mój pracodawcę i dochodzić tego tytułu. Pracodawca jest wtedy zobowiązany do pomocy w spłacie tego długu, nawet jeśli oznacza to opłacenie zamówionych butów w firmie Neckermann & Co. i obcięcie wynagrodzenia.

Jeśli wierzyciel zdecyduje, że woli zająć wartościowe przedmioty w moim mieszkaniu za pośrednictwem komornika, może to również zrobić. Zajęcie wynagrodzenia jest obok zajęcia przez komornika i zajęcia konta jednym z sposobów dla wierzyciela na odzyskanie swoich pieniędzy.

Napisany przez tequila
Poza kwestią pytania TO, o której w ogóle nie ma mowy, w pierwszym poście było mowa o zaległej racie. Teraz mówimy już o kilku ratach lub nawet o egzekucyjnym tytule. To pozostaje bez zmian: jeśli rata nie zostanie spłacona, pracodawca nie zostaje o tym poinformowany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata