Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wziąć pieniądze na urlop

Napisany przez Pauli84
Cześć wszystkim,

właśnie lecę na 2 tygodnie do Turcji i nie chcę zabierać ze sobą dużo gotówki... Znajomi zawsze mają przy sobie kartę kredytową. Nigdy nie wiadomo, co się wydarzy, a bez pieniędzy jesteśmy bezradni...
Jednak ja nie mam karty kredytowej i szczerze mówiąc nie chcę sobie takiej załatwiać. Czy są jakieś alternatywy, abym nie był całkowicie bez grosza, jeśli coś będzie mi potrzebne?

Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie

Napisany przez markus_86a
Spróbuj z czekami podróżnymi:

https://www.americanexpress.com/germany/tc/index.shtml

Napisany przez Lexy
To dobra PORADA, dzięki za nią.

Napisany przez Rue-Rue
Albo jak ostatnio powiedziano w tym programie ratującym wakacje w telewizji, znalazłem ten wskazówkę całkiem pomocny: Nie można ufać sejfowi w swoim pokoju hotelowym. Na recepcji znajduje się większy i bezpieczniejszy sejf. Jako gość masz prawo oczekiwać, że hotel zdeponuje tam twoje kosztowności i gotówkę, jeśli sobie tego życzysz. W wyjątkowo rzadkim przypadku kradzieży miałbyś wtedy zupełnie inne roszczenia o odszkodowanie, niż gdyby pieniądze zostały skradzione z twojego pokoju. Dlatego można zdecydowanie zabrać ze sobą trochę więcej gotówki, zdeponować ją i mieć przy tym dobre uczucie.

Napisany przez 2Escorpio
Dlaczego nie po prostu zabrać ze sobą zwykłej karty EC?

Napisany przez lolania
Ja, możesz również korzystać z karty EC i ustalić określoną kwotę na ten kraj lub okres, aby uniknąć nadużyć konta.
Pozdrowienia
lolania

Napisany przez Timo87
Świetne informacje, dzięki również wam

Napisany przez thomask
Co powiesz na kartę przedpłaconą jako alternatywę dla normalnej karty kredytowej? Zawsze zabieramy ze sobą jedną z tych kart z możliwością doładowania na wakacje i do tej pory mieliśmy z nimi dobre doświadczenia.
W razie zgubienia lub kradzieży, stracisz tylko pieniądze, które były doładowane na karcie - w przypadku normalnej karty kredytowej lub karty debetowej jest już zupełnie inaczej.
Pozdrawiam,
Thomas

Napisany przez Marika2010
Tak, ja zawsze dobrze radzę sobie z zwykłą kartą EC. Praktycznie można nią wypłacić pieniądze z każdego bankomatu. Nawet karty Maestro są akceptowane nawet w dziczy.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, zawsze dobrze poradziłam sobie z zwykłą kartą debetową. Można nią wypłacać pieniądze praktycznie z każdego bankomatu. Nawet karty Maestro są akceptowane, nawet w buszu.

Wygląda na to, że nigdy nie byłeś jeszcze w buszu.

Karta EC / Maestro działa w niektórych krajach, ale w najgłębszych rejonach Azji, Afryki i Ameryki Południowej może być bardzo trudne, a nawet niemożliwe, aby korzystać z karty EC / Maestro. Nawet w USA możliwości korzystania z niej są ograniczone (pomijając wielkie miasta).

Co do nowej karty EC / VPay, można zapomnieć... działa tylko w Europie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata