Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie o pożyczki budowlane BHW

Napisany przez BlueChris
Cześć wszystkim,

mam kredyt budowlany BHW (Dmaxx5), który działa od maja 2002 roku. Czy mogę teraz, gdy minęły 10 lat odwiązania od oprocentowania, spłacić go w dowolnej chwili i w pełnej wysokości?

Drugi kredyt budowlany (Dmaxx4; pozostały dług 40 T€) działa od maja 2003 roku. Ponieważ chcemy teraz zrefinansować zakup innego domu (bez BHW), ciekawe byłoby wiedzieć, jak wysoka byłaby rekompensata za wcześniejszą spłatę.

Dziękuję za Wasze odpowiedzi!

Napisany przez Ravemaster84
Czy chodzi o kredyt budowlany czy o kredyt budowlano-oszczędnościowy? kredyty budowlane, o ile mi wiadomo, zawsze można spłacić od razu. kredyty budowlano-oszczędnościowe można renegocjować po 10 latach, jeśli się chce, nawet jeśli ustali się na 15 lat. Jak wysoka jest odszkodowanie za wcześniejszą spłatę powinno być określone w umowie...

Napisany przez NaTwoim13
kredyty hipoteczne nie powinny tego dotyczyć, raczej chodzi o kredyt przed-, lub pośredniofinansowany z umową oszczędnościową, która podlega również oprocentowaniu odsetek, dlatego nie można ich wcześniej spłacić. Jednak gdy obiekt zostanie sprzedany, istnieje prawo specjalnego rozwiązania umowy, co wiąże się z przedterminową spłatą i koniecznością zapłaty odszkodowania za nadterminową spłatę! Jego wysokość nie jest uregulowana w umowie kredytowej, lecz musi być obliczona indywidualnie i zależy od stóp procentowych na rynku.

Jeśli drugi kredyt jest kredytem oszczędnościowym, może być spłacony w dowolnym momencie, musi to jednak być umowa oszczędnościowa przyznana wtedy lub tymczasowo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata