Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: DKB-Online Banking - Czy GirokartenPin to Online PIN?

Napisany przez DerParte
Cześć.

Zakładałem konto DKB Cash i chciałem teraz zalogować się do bankowości internetowej po otrzymaniu dokumentów. Jednak dotychczas nie otrzymałem żadnych informacji dotyczących Online-PIN. Czy mój PIN do karty debetowej jest jednocześnie moim Online-PIN?

Napisany przez eichi
Nie wiem dokładnie, ale ze względów bezpieczeństwa trudno mi sobie wyobrazić. Ale na pewno znajdziesz odpowiedź na to pytanie w FAQ lub pomocy na stronie banku.

Napisany przez Arbitrage
Nie, nie jest. Twój kod PIN do bankowości internetowej otrzymasz w osobnym dokumencie, podobnie jak kod PIN do karty kredytowej.

Napisany przez DerParte
Okay, dzięki. Teraz jestem uspokojony. W regulaminie bankowości internetowej zawsze mówiono tylko o kodzie PIN. Trochę to mylące, gdy wszędzie mówią tylko o PIN.

Napisany przez Dahut
Ja, też właśnie przeszedłem do DKB. Najpierw otrzymałem PIN do karty V-Pay, potem kartę, następnie kartę Visa, w kolejności moją listę TAN, a następnie PIN do bankowości internetowej i na końcu PIN do karty Visa. Całość zajęła około tygodnia.

Napisany przez 2Escorpio
VPay? Czy masz tam konto firmowe otwarte czy normalne?

Kiedyś karta VPay była dostępna tylko dla kont firmowych, a Maestro dla prywatnych... Czy to się teraz zmieniło? VPay ewidentnie oznacza pogorszenie oferty w kwestii akceptacji.

Napisany przez Arbitrage
Teraz nawet wśród klientów indywidualnych dostępna jest karta VPay EC. Jak dotąd nie miałem z nią żadnych problemów akceptacji, nawet w pobliskich krajach europejskich.

Napisany przez eichi

..., używam także swojej listy TAN, ..

Naprawdę są banki, które wciąż korzystają z list TAN (iTAN)?
Uważam to za niepokojące, bo zainfekowany komputer wystarcza, aby stracić swoje pieniądze.

Napisany przez Arbitrage
DKB faktycznie nadal korzysta z przestarzałego iTAN. Jednak klient dbający o bezpieczeństwo może również złożyć wniosek o kartę chipową HBCI za 7,50 EUR i korzystać z bankowości internetowej.

Napisany przez 2Escorpio

Nawet u klientów indywidualnych teraz jest karta VPay EC. Jednak jeszcze nie miałem z nią problemów z akceptacją, nawet w pobliskich krajach europejskich.

Wygląda na to, że nie płacisz nią zbyt wiele za granicą. Już na wstępie trzeba zauważyć, że karta ta nie jest honorowana poza Europą... nawet do wypłaty gotówki...

Cytat od eichi

Czy naprawdę istnieją jeszcze banki, które działają z listami TAN (iTAN)?
Uważam to za alarmujące, ponieważ wystarczy zainfekowany komputer, by stracić swoje pieniądze.

Dlatego dopóki bank jeszcze oferuje tę metodę, ponosi również odpowiedzialność za wszelkie wyrządzone szkody... dlatego nie ma to większego znaczenia.

Napisany przez eichi
To z odpowiedzialnością jest interesującym aspektem. Dzięki za uwagę!
(Oczywiście można uniknąć stresu, ale dobrze wiedzieć)

Napisany przez 2Escorpio
Streszczenie jest zawsze obecne... teraz także metoda ChipTan została już złamana, a obecnie krąży bardzo agresywny wirus / trojan.

Napisany przez Arbitrage

W takim razie wydaje się, że nie płacisz nim za granicą. Zaczyna się od tego, że karta nie jest akceptowana poza Europą... nawet do wypłacania gotówki...

Ale w przypadku DKB nie jest to konieczne ani rozsądne, ponieważ dołączona jest bezpłatna, prawdziwa karta kredytowa VISA, z którą można nie tylko bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie, ale oczywiście również płacić. Karty kredytowe są znacznie lepiej akceptowane poza granicami Niemiec, również w większości krajów europejskich.

Z kartą VPay płaciłem pięć lub sześć razy w Holandii i Belgii, bez problemów. Ale zazwyczaj używam karty kredytowej z powyższych powodów.

Napisany przez eichi

Niestety zawsze jest jakiś stres... teraz nawet metoda ChipTan została złamana i teraz panuje duża panika związana z wirusem / trojanem.

Złamana to bym tego miejscami nie nazwał.
Przelewy zbiorcze mogą być manipulowane niezauważenie (w przypadku Sparkasse), więc w tym sensie można powiedzieć, że zostały złamane.

Jednak w przypadku pojedynczych przelewów oszustwo ujawni się, ponieważ po kwocie na wyświetlaczu widoczna jest liczba przelewów, a nie rzeczywiste konto odbiorcy.
To powinno zwrócić naszą uwagę.

Ale takie zabawne przemyślenie: Ponieważ w przelewach zbiorczych wyświetlana jest liczba przelewów, a nie numer konta odbiorcy, trzeba by połączyć tak wiele przelewów w jeden, aż będą odpowiadać numerowi konta. To może nawet zadziałać, ale byłby to bardzo radykalny przelew.

Jeszcze raz dziękuję za uwagę!

Napisany przez 2Escorpio
Tak, karta debetowa EC postawiła kres rozwojowi kart kredytowych w Niemczech.

Dziwi mnie również, że teraz przechodzi się na VPay zamiast bezpośrednio na system Visa lub Mastercard, jak robią to wiele innych krajów.

Oczywiście, również ja wole korzystać z karty kredytowej za granicą, ale z VPay często nie ma alternatywy w porównaniu do karty Maestro w wielu sklepach... co pewnie się jednak w przyszłości zmieni.

Jako przykład akceptacji VPay mam na myśli sytuacje, np. że w obszarach wiejskich za granicą, gdzie nie przyjmują kart kredytowych, możesz zapłacić kartą Maestro, ale nie kartą VPay.

Napisany przez Arbitrage
W moich oczach karta VPay stanowi jedynie mały dodatek do konta DKB Cash. Prawdopodobnie w większości krajów ta karta w ogóle nie byłaby dostępna. DKB reaguje na nadal stosunkowo niską akceptację kart kredytowych w Niemczech, zwłaszcza w dyskontach, elektromarketach itp. W tych sklepach karta VPay spełnia swój cel bez problemu. Ostatecznie konto DKB Cash to konto kredytowe plus konto rozliczeniowe - karta kredytowa jest tutaj jasno skoncentrowana. Dzięki znacznie lepszemu oprocentowaniu środków na karcie kredytowej oraz programowi lojalnościowemu zdecydowanie stara się zwiększyć obrót na karcie kredytowej i tym samym automatycznie poprawić akceptację karty kredytowej VISA. Dla osób, które i tak większość transakcji finansowych dokonują bezgotówkowo lub online, konto DKB Cash jest bardzo godne polecenia, ponieważ warunki są niezwykle atrakcyjne z punktu widzenia niemieckiego. Darmowe wypłaty gotówki na całym świecie są mocnym argumentem. Jednakże to konto w ogóle nie nadaje się dla osób, które chcą od czasu do czasu wpłacić pieniądze na konto, np. samozatrudnieni przedsiębiorcy. Jeśli dodatkowo wymagane jest doradztwo na miejscu, żadne banki internetowy, w tym DKB, się nie nadają.

Napisany przez Dahut
Przede wszystkim przeszedłem głównie do DKB, ponieważ to, oprócz Santander, wydaje się być jedynym bankiem oferującym bankowość kartą chipową dla klientów indywidualnych. W Santander byłem dotąd, chcę stamtąd wyjść tak szybko, jak to możliwe. Obsługa klienta = 0, za każdym razem trzeba iść do oddziału, który ma bardzo złe godziny otwarcia i zdecydowanie za mało pracowników. W oddziale czasami trzeba czekać nawet godzinę, nim ktoś znajdzie chwilę. Do tego dochodzi fakt, że Santander po prostu zmienia konta bez zgody klienta i próbuje to przedstawić jako ulepszenie. W DKB można zrobić praktycznie wszystko online z wyjątkiem wpłacania gotówki, ale i tak mi to nie przeszkadza. Kartą VPay płacę tylko w sklepach, które nie akceptują kart kredytowych. W przeciwnym razie zawsze płacę kartą kredytową. Genialne jest też to, że można wypłacać pieniądze za granicą bez opłat kartą kredytową. W Santander zawsze musiałem szukać banku z grupy Cashgroup. Te banki znajdują się praktycznie tylko w centrach miast, gdzie trudno zaparkować. Wszystkie bankomaty na stacjach benzynowych, w sklepach budowlanych itp. należą do innych banków, czyli wypłata gotówki wiązałaby się z opłatami.

Napisany przez Arbitrage
Jedynym mi znanym, działającym na terenie całego kraju bankiem internetowym oferującym obsługę kart chipowych HBCI obok DKB jest 1822direkt, spółka-córka Stadtsparkasse Frankfurt. Poza nimi obsługę chipowych kart HBCI oferują tylko banki stacjonarne, głównie także spółdzielcze oraz oszczędnościowe.

Napisany przez eichi

Jedynym mi znanym, ogólnokrajowym bankiem internetowym obsługującym karty chipowe HBCI oprócz DKB jest 1822direkt, spółka zależna Sparkasse Frankfurt. Poza nimi, obsługę chipowych kart HBCI oferują głównie banki stacjonarne, w szczególności Sparkassen i Volksbanken.

Też mam takie wrażenie. To między innymi jeden z powodów, dlaczego mam dwie konta osobiste w Sparkassen. HBCI jest naprawdę wygodne dla zewnętrznego oprogramowania.
(ponadto, jeśli jest właściwie zaimplementowane, jest to dość bezpieczne, ponieważ jest dobrze przemyślane, lepsze niż specjalistyczne rozwiązania bankowe - takie jak interfejs internetowego bankowości, który także jest takie rozwiązaniem)

Napisany przez Lari.St.
Nieprawda, dodatkowy PIN do bankowości internetowej otrzymasz w osobnym przesyłce. Na pewno już go masz, prawda??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata