Re: Czy renta Rürup oferowana przez wszystkich ubezpieczycieli jest zawsze tą samą usługą?
Napisany przez ADMCI4 -
- sob sie 11, 2012 11:32 am
Cześć,
jestem self-employed i chciałbym zawrzeć umowę na emeryturę Rürup.
Mój doradca z ERGO już był i zaproponował mi plan emerytalny. 200 EUR miesięcznie.
Produkt: RRAF
Ubezpieczenie emerytalne z odłożonymi świadczeniami z udziałem w zyskach i opłacanymi podatkowo składkami (ERGO Basic-Rente Garant).
Automatyczne dostosowanie składki o roczne 6%.
318 EUR miesięcznie jako gwarantowane dożywotnie świadczenie emerytalne.
W przypadku śmierci umowa się kończy.
Potem jest jeszcze informacja o udziale w zyskach:
Udział w zyskach zostanie wypłacony w formie emerytury Kombi5 od momentu rozpoczęcia emerytury. Dopóki wygenerowane będą wystarczające nadwyżki, będzie ona wypłacana w równych kwotach przez pierwsze 5 lat i będzie stopniowo rosnąć od początku 6. roku otrzymywania emerytury. Ale ponieważ przyszły rozwój nadwyżek jest nieprzewidywalny, konieczne może być również ich obniżenie....
Na końcu jest napisane:
Ze względu na utrzymująco niskie stopy procentowe na rynku kapitałowym może być konieczne obniżenie stóp udziałów w nadwyżkach na nadchodzący rok. Decyzja w tej sprawie zostanie podjęta pod koniec roku.
-----
Teraz do moich pytań
1. Co obecnie jest lepsze: emerytura z ubezpieczeniem kapitałowym czy ubezpieczeniem funduszowym Rürup?
2. Czy 200 EUR miesięcznie wystarczy na sensowną emeryturę?
3. Czy istnieją lepsze produkty Rürup, czy wszystkie emerytury Rürup są identyczne, niezależnie od tego, gdzie zostały zawarte?
Czy powinienem teraz podpisać umowę, czy nie?
(Mam 40 lat, żonaty, self-employed)
Czekam na Wasze cenne wskazówki.
Moje pytania kieruję wyłącznie do ekspertów tutaj na Forum Finansowym. Proszę innych użytkowników o powstrzymanie się od pisania tutaj... Chcę nadal odnosić sukcesy
Pozdrowienia dla wszystkich, Marko
jestem self-employed i chciałbym zawrzeć umowę na emeryturę Rürup.
Mój doradca z ERGO już był i zaproponował mi plan emerytalny. 200 EUR miesięcznie.
Produkt: RRAF
Ubezpieczenie emerytalne z odłożonymi świadczeniami z udziałem w zyskach i opłacanymi podatkowo składkami (ERGO Basic-Rente Garant).
Automatyczne dostosowanie składki o roczne 6%.
318 EUR miesięcznie jako gwarantowane dożywotnie świadczenie emerytalne.
W przypadku śmierci umowa się kończy.
Potem jest jeszcze informacja o udziale w zyskach:
Udział w zyskach zostanie wypłacony w formie emerytury Kombi5 od momentu rozpoczęcia emerytury. Dopóki wygenerowane będą wystarczające nadwyżki, będzie ona wypłacana w równych kwotach przez pierwsze 5 lat i będzie stopniowo rosnąć od początku 6. roku otrzymywania emerytury. Ale ponieważ przyszły rozwój nadwyżek jest nieprzewidywalny, konieczne może być również ich obniżenie....
Na końcu jest napisane:
Ze względu na utrzymująco niskie stopy procentowe na rynku kapitałowym może być konieczne obniżenie stóp udziałów w nadwyżkach na nadchodzący rok. Decyzja w tej sprawie zostanie podjęta pod koniec roku.
-----
Teraz do moich pytań
1. Co obecnie jest lepsze: emerytura z ubezpieczeniem kapitałowym czy ubezpieczeniem funduszowym Rürup?
2. Czy 200 EUR miesięcznie wystarczy na sensowną emeryturę?
3. Czy istnieją lepsze produkty Rürup, czy wszystkie emerytury Rürup są identyczne, niezależnie od tego, gdzie zostały zawarte?
Czy powinienem teraz podpisać umowę, czy nie?
(Mam 40 lat, żonaty, self-employed)
Czekam na Wasze cenne wskazówki.
Moje pytania kieruję wyłącznie do ekspertów tutaj na Forum Finansowym. Proszę innych użytkowników o powstrzymanie się od pisania tutaj... Chcę nadal odnosić sukcesy
Pozdrowienia dla wszystkich, Marko