Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Depozyt poprawny?

Napisany przez Brendelsteig
Cześć, jestem nowy tutaj i chciałbym podzielić się z Wami moim portfelem do dyskusji.
Oszczędzam na emeryturę (emerytura za około 6 lat).
Portfel jest w EBASE, miesięcznie dodaję około 1000 euro.
Dotychczas zawsze, gdy fundusze akcyjne rosły, przekładałem trochę do funduszy obligacji, aby podział pozostał mniej więcej taki sam. Co mogę zrobić lepiej? Załączam portfel... dzięki za Wasze wskazówki.
Ach tak: jestem skłonny do ryzyka, mogę zaakceptować 20% wahania w ciągu najbliższych 4 lat. Odnalazłem jednak wiele hiszpańskich i włoskich wartości w obu funduszach obligacji, hmmm...
Poza tym mam mieszkanie własnościowe i małe wynajmowane, oba spłacone.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
w kontekście tego, że planujesz przejść do fazy wypłaty za sześć lat, twoim zdaniem masz zbyt agresywne podejście! Przynajmniej jeśli chodzi o portfel funduszy.
Poziom akcji powyżej 80% jest możliwy, jeśli ma się jeszcze dużo czasu.

Pamiętaj:
50% strat można zrekompensować tylko 100% zyskiem..... .
Jeśli w ciągu najbliższych lat twój portfel dozna krachu, będziesz mieć małe szanse na powrót do aktualnej wartości przed rozpoczęciem emerytury.
Niestety, obecnie fundusze emerytalne również charakteryzują się wysokim i trudnym do oszacowania potencjałem ryzyka.

Problemem jest to, że obecnie praktycznie nie ma form inwestycji o niskim ryzyku. Zwłaszcza nie z sensownym oprocentowaniem.

Ogólnie brakuje mi udziału w surowcach i rynkach wschodzących. Po prostu dla dywersyfikacji. Oczywiście, to też nie jest podejście defensywne. Być może uSauren jest w tym kilka procent. Ale kilka procent z pięciu procent to praktycznie nic.

Podoba mi się pomysł ponownego bilansowania raz w roku. Ale ogólna struktura wydaje mi się bardzo ryzykowna dla tego celu. Chyba że nieruchomości mają taką wartość, że może tu mówimy o 20 lub 30% całkowitego wolumenu.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Cześć Brendelsteig,

Twoja strategia inwestycyjna wygląda bardzo dobrze!

Masz miesięczne dochody z wolnego od czynszu mieszkania i z wynajmowanego lokalu. To na pewno dobra podstawa do planowania emerytalnego.

Twoje inwestycje w fundusze majątkowe zostały podzielone mniej więcej na 50% w fundusze obligacji i 50% w fundusze akcji - o ile dobrze zrozumiałem. Taki podział może skutecznie ograniczyć potencjalne maksymalne straty w obszarze funduszy inwestycyjnych do 20%.

Można by teraz dyskutować o poszczególnych funduszach. W każdym razie warto zadbać o szerokie zróżnicowanie w obszarze obligacji (kraje/waluty itp.), aby zminimalizować ryzyko korelacji z rynkami akcji. W przeciwnym razie limity 20% strat mogą zostać przekroczone.

Być może warto dodać jeszcze kilka innych funduszy do portfela. Osobiście uważam, że jest to za mało dla takiej sumy oszczędności i inwestycji. Ale do tej pory wszystko szło dobrze pod względem zysków ...

Powodzenia dalej!

Pozdrowienia

Napisany przez Brendelsteig
To już bardzo interesujące uwagi, dziękuję! Mieszkanie wynajmowane może być warte około 100 tys. €, z mieszkaniem użytkowanym przez siebie nie mogę nic zrobić. Obecnie udział akcji wynosi około 53%, pewnie zostawię to na razie tak, ale będę stopniowo zwiększać w kolejnych latach. Z powodu wysokiego udziału Włochy/Hiszpania w tym funduszu LBBW zastanawiałem się nad przeniesieniem połowy kwoty do: DE0006289465 iShares eb.rexx (R) Government Germany (DE). Tam są tylko niemieckie obligacje, co sprawia, że czuję się trochę pewniej. Czy istnieje coś takiego dla innych krajów?

Napisany przez EuroPaule

Akcje stanowią obecnie około 53% portfela, pewnie zostawiłbym to na razie tak, ale stopniowo zmniejszał w ciągu najbliższych lat.

Cześć,

Ojej, no widzę, że sporo pomyliłem. Biorąc pod uwagę udział nieruchomości, udział akcji wynosi około 30% (jeśli tym razem policzyłem poprawnie...). W opisanym przypadku nie jest to mało, ale przy odpowiedniej gotowości do ryzyka na pewno jest w porządku.

Cytat od Brendelsteig

Ze względu na wysoki udział Włoch i Hiszpanii w tym funduszu LBBW, zastanawiałem się nad przesunięciem połowy z nich do tego:
DE0006289465 iShares eb.rexx (R) Government Germany (DE)
Jest to fundusz zawierający tylko niemieckie obligacje rządowe, więc czułbym się w nim trochę pewniej. Czy istnieje coś podobnego dla innych krajów?

Warto zauważyć, że fundusz inwestuje w ponad 80% obligacji korporacyjnych. W związku z tym regionalna dywersyfikacja nie ma tak dużego znaczenia, jak w przypadku obligacji rządowych. Dotychczas menedżerowie wykazali się dość dobrą pracą.
Ale oczywiście, ważne jest, abyś czuł się komfortowo z inwestycją.
Oczekiwania co do zwrotów prawdopodobnie będziesz musiał obniżyć znacznie inwestując w niemieckie obligacje rządowe. Niemieckie obligacje rządowe obecnie przynoszą czasami nawet ujemne stopy zwrotu, na pewno nie mają wysokiego kuponu (=niskie stopy procentowe). Możesz więc zarabiać tylko na wzrostach cen. Jednak do tego musiałoby dojść do znacznego spadku poziomu stóp procentowych, co wydaje się teraz mało prawdopodobne.
Raczej wydaje się, że pogarszająca się perspektywa kredytowa Niemiec przyniesie wyższe stopy zwrotu, co może wiązać się z utratą wartości.
Również ewentualne wzrosty inflacji będą działać w tym kierunku.
W tym kontekście bardziej zwróciłbym uwagę na inwestycje o krótkich okresach zapadalności. Ten indeks bierze pod uwagę płynność papierów wartościowych, co ma niewielki wpływ na ich wartość.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata