Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwy okres karencji bez spłat?

Napisany przez duct4402
Cześć,

znaleźliśmy się obecnie w dość trudnej sytuacji.

Oto sytuacja wyjściowa:

W tym roku odziedziczyłem nieruchomość po moim dziadku. Ponieważ sam dorastałem w tym domu, bardzo zależy mi na tym, aby użytkować nieruchomość razem z moją partnerką.

Teraz pojawia się następujący problem:

Na nieruchomości ciąży jeszcze hipoteka oraz należy uiścić zaliczkę dziedziczną.

Innymi słowy:

Potrzebuję kredyt hipoteczny w wysokości około 140 000 €

Jednakże mamy następującą sytuację:

1. Ja = stałe i nieokreślone zatrudnienie w administracji miejskiej od 2013 roku

2. Partnerka = wciąż studiuje i dopiero od 2014 roku pracuje

Bank zgodzi się udzielić nam kredytu tylko w przypadku złożenia wniosku o kredyt z trzecim pożyczkobiorcą. Można go później usunąć, jeśli sami będziemy w stanie spłacać kredyt!

Jako trzeci pożyczkobiorca wystąpiłby mój teść.

Jak dotąd wszystko jasne....

Jednakże ze względu na aktualnie trudną sytuację, nie chcielibyśmy od razu przystępować do spłaty kredytu.

Dlatego naszym modelem marzeń jest:

1. Złóż wniosek o kredyt z 3 pożyczkobiorcami

2. Zwolnij jednego pożyczkobiorcę w odpowiednim czasie

3. Okres karencji spłaty kredytu 12 lub 24 miesiące

4. Po zakończeniu okresu karencji przejdź do spłaty kredytu

Czy jest to możliwe i jeśli tak, z jakimi bankami można zrealizować ten model?

Pozdrowienia, C.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Duct4402,

ocena może być dokonana dopiero po przekazaniu nam informacji na temat Twojej zdolności kredytowej.

Jakie są obecne dochody i jakie są wydatki związane z ratami kredytowymi/umowami Leasingowymi, ewentualnymi zobowiązaniami alimentacyjnymi lub prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym?

Napisany przez duct4402
Aktualnie żyjemy z:

1. Ja = praca za 400 €

2. Żona = praca za 400 € + 306 € Bafög

= 1.106 €

Do tego dochodzi trzeci pożyczkobiorca z około 2.000 €.

Obowiązki:

Żona i ja = Brak

Teść = Umowa finansowania samochodu oraz od 2013 wyrównanie emerytalne dla byłej żony.

Moje zarobki od 2013 r. = około 1.100 € netto (50 % wymiaru etatu)

Zarobki żony od 2013 r. = około 1.000 € netto pensja z aplikacji referendarskiej. Od 2014 r. około 1.600 € netto

Mam nadzieję, że pomogłem...

Aha, wartość rynkowa nieruchomości wynosi między 300.000 € a 350.000 €.

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję za informacje. Jednakże wątpię, że druga strona pożyczkobiorcy zostanie zaakceptowana. Czy obecnie ponosi on/a obowiązki alimentacyjne? Jak wysoka będzie renta, jeśli taka zostanie przyznana? Nawet jeśli zostanie zaakceptowany/a, mówimy o 2 gospodarstwach domowych. Te dwa gospodarstwa domowe razem mają wyłącznie 1700-1900 euro na wydatki domowe, do których dochodzą co najmniej około 250-350 euro koszty utrzymania oraz koszty utrzymania u teścia lub czynsz. Dodatkowo rata finansowania samochodu. Oceniam, że nie ma wolnych środków na pokrycie obsługi kapitału z zaciągniętej pożyczki. Dochodzi jeszcze problem związany z rentą. Bank może uwzględnić jedynie obecne dochody, ponieważ nie są one gwarantowane na przyszłość - wynika to z różnych ewentualności, które mogą wystąpić. Ogólnie rzecz biorąc, dochody, nawet z trzecią stroną pożyczkobiorczą, nie są wystarczające, nie ma zdolności obsługi kapitału. Wątpię również, czy zostaną zaakceptowani jako pożyczkobiorcy, ponieważ każda strona musi samodzielnie (zgodnie z ustawą kredytową) być w stanie ponieść finansowanie, a to nie jest zapewnione.

Napisany przez duct4402
By móc udźwignąć pożyczkę, należy wybrać okres karencji.

Powód:

1.

Po zakończeniu okresu karencji trzeci pożyczkobiorca zostanie zwolniony z umowy.

Dotychczas trzeci pożyczkobiorca nie ma żadnych zobowiązań alimentacyjnych.

Jeśli chodzi o opłatę za gospodarstwo domowe, zaproponowano nam po prostu wliczyć teścia do naszego gospodarstwa domowego i obliczyć opłatę dla 3 osób.

Czy mogłoby to działać?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć duct4402,

niestety nie mogę tego polecić, ponieważ jest to oszustwo kredytowe. Dodatkowo twój teść nawet teraz nie dostałby kredytu samodzielnie, co jest konieczne. Jeśli taka sytuacja z podziałem gospodarstwa domowego kiedyś się rozwiąże, co nie jest niemożliwe, a banki muszą się tego spodziewać, to znów powstanie sytuacja, której nie da się przewidzieć od samego początku. Bank zakłada najgorszy możliwy scenariusz, ponieważ w innym przypadku wygrałby każdą sprawę, gdyby doszło do zewnętrznego wykorzystania i roszczenia, że kredyt nigdy nie powinien zostać udzielony. W takim przypadku sędzia stałby po stronie konsumentów, bank musiałby odwrócić wszystko i poniósłby straty.

Chciałbym napisać coś innego, ale niestety to jest sytuacja i to są okoliczności.

Napisany przez duct4402
Jeśli to faktycznie prawda, to w obecnym stanie nie pozostaje nam nic innego jak sprzedaż.

Właściwie dość rozwinięte myślenie, ponieważ od przyszłego roku wszystko byłoby znośne.

Czy moglibyście Państwo zalecić mi inną możliwość ze względu na waszą wiedzę fachową?

Napisany przez NaTwoim13
Czy w przyszłym roku wszystko będzie wykonalne, nie mogą ostatecznie zagwarantować, zbyt wiele może się wydarzyć w międzyczasie, nawet rzeczy, na które nie mają wpływu. Może się to przydarzyć każdemu, nawet tym, którzy obecnie mają stabilną pracę, tylko wtedy bank jest zabezpieczony, bo w chwili zatwierdzenia finansowania wszystko było bezpieczne i zgodne z kryteriami przyznawania kredytów w naszym kraju! Tak, istnieje rozwiązanie, jeśli potwierdzą się wartości nieruchomości i zostanie udowodnione, że nieruchomość zmieniła właściciela w ramach bezpośredniego związku rodzinny.

Napisany przez duct4402
Wszystko związane z nieruchomością jest na razie w porządku!

W tym miesiącu otrzymam akt sukcesji, dzięki czemu będę mógł zostać wpisany do księgi wieczystej jako jedyny właściciel.

Ale to chyba nie zmienia mojej ani naszej zdolności kredytowej, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli są Państwo właścicielami i jest jasne, że stali się nimi w linii prostej, wtedy nieruchomość może być wyceniona na rzeczywistą wartość, zgodnie z wartościami podanymi przez Państwa, znajdujemy się w obszarze kredytów hipotecznych, a możliwości prezentacji są zdrowsze/przyjaźniejsze. Jednakże nie jestem w stanie teraz oszacować, czy można uzgodnić okresy karencji od spłat, oraz powinni się Państwo zastanowić, jak zamierzają spłacić tylko odsetki z ich dochodu, jeśli początkowo się to ukaże, a jednocześnie chcą żyć!

Napisany przez duct4402
Teraz zakładamy kwotę kredytu w wysokości 140 000 €.

Jeśli teraz weźmiemy pod uwagę nasz zaplanowany model:

Kwota: 140 000 €

Spłata: 3%

Okres obowiązywania oprocentowania: 10 lat

Jaka byłaby w przybliżeniu wysokość obciążenia ratami?

PS: Nie sądzę, że oprocentowanie byłoby wyższe niż czynsz za mieszkanie, co byłoby logiczną konsekwencją wynikającą z tej sprzedaży.

Od czego zależy, czy można uzgodnić okres w którym nie dokonuje się spłaty kapitału?

Napisany przez NaTwoim13
Od wyboru banków, zwłaszcza jakości zgłoszenia i prezentacji całej sytuacji. Jeśli uważają, że mogą sobie na to pozwolić bez wpadania w tarapaty, to powinni zacząć realizować plan. Rata powinna wynosić około 440 euro przy oprocentowaniu 1%, więcej nie będą Państwu pozwalać!

Napisany przez duct4402
Stawka w wysokości 440 € przy dochodzie w wysokości 1106 € jest możliwie niewykonalną sytuacją.

Z czysto racjonalnego punktu widzenia, zdecydowanie należy z tego zrezygnować, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata