- czw sie 16, 2012 10:35 am
Cześć! Obecnie poszukuję internetowego brokera, z którym można tanio kupować pasywne fundusze indeksowe i akcje (DE/US). Handel około raz lub dwa razy w miesiącu. Kwoty transakcji trzyliczbowe, dlatego mnie bardziej interesują niskie stałe koszty/minimalne koszty niż niskie koszty procentowe (co najmniej tendencjonalnie). Nie potrzebuję obsługi. Do tej pory dobrze radziłem sobie z najgorszymi systemami. Przyjrzałem się już flatex, onVista, comdirect. Podoba mi się koncepcja flatex, skupienie się na istotnych sprawach. OnVista wydaje mi się trochę chwiejne, ale to tylko takie uczucie. Comdirect wygląda solidnie i wygodnie (testowane konto demonstracyjne), jednak mam wrażenie, że koszty obsługi są odczuwalne. Lynx ma dla mnie bardzo nerwowy dopisek, jakoś mi to odpowiada, ale nie mogę oszacować dodatkowego wysiłku - ogólnie jednak takie rzeczy sprawiają mi przyjemność. Jeszcze raz, czego nie potrzebuję: obsługa, aktywne fundusze, stałe plany oszczędnościowe, osoba do kontaktu. Co jest istotne: Tani, stabilny, wiele możliwości technicznych. Ponieważ dopiero chcę trochę przetestować swoje pierwsze pomysły, zakładam, że będę pewny negatywnego zwrotu (ponieważ kwoty są dość małe), ale chcę zainwestować to jako lekcję. Czy jest ktoś, kto robi coś podobnego do tego, co planuję (nie jako lekcję) i ewentualnie może podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami?