W zasadzie jest to dobra ścieżka na starość. Zakładając, że jesteś singlem, twoja zdolność do uzyskania wsparcia wynosi prawie 50% twoich dochodów.
W związku z tym względnie nieważne jest, czy opłacasz już maksymalnie zwolniony z ubezpieczeń społecznych i podatków składkę ze swojego dochodu brutto, czy nie.
Warto rozważyć także bardziej elastyczne formy oszczędzania i krótkoterminowej płynności. Do tego nie nadają się ani Riester, ani Pracownicze Plany Kapitałowe, ale na przykład
lokaty terminowe (sprawdź schody lokatowe w Google) i/lub plany oszczędnościowe (fundusze).
Powinieneś także rozważyć możliwość zainwestowania zaoszczędzonych na podatku dzięki składkom Riester w wyżej wspomniane formy lokat.
To wprowadza ładny zastrzyk zysków do renty Riester .
Gdzie leżą dla was zalety i wady?
Zalety znajdują się w fazie akumulacji. Możesz, przynajmniej w swojej obecnej sytuacji, odłożyć jednego
euro na emeryturę za jednego
euro. Kolejną zaletą może być uzyskanie korzystnej umowy ramowej dzięki pracodawcy. Ale ty sam wiesz lepiej. I wreszcie istnieje możliwość dołączenia ubezpieczenia poważnych chorób, które również jest objęte wsparciem.
Ale oczywiście nie wszystko złoto, co się świeci:
- W fazie renty cała renta jest opodatkowana (wolne kwoty pomijamy).
- Jako członek GKV, składka na
ubezpieczenie zdrowotne jest pełni odprowadzana.
- Płacisz mniej składek na
ubezpieczenie społeczne, co oznacza również niższe świadczenia z tytułu świadczeń emerytalnych lub renty z tytułu niezdolności do pracy.
Czy korzyści przeważają, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie na forum.
Ponadto dostałem oferty na różne polisy (zarówno polisy klasyczne, jak i funduszowe) i nie jestem pewny, na którą formę się zdecydować.
Moje osobiste zdanie: Zdecydowanie klasyczny produkt. Zyski dobrych dostawców po opłatach przewyższają wyniki funduszy w większości przypadków. Przynajmniej do dzisiaj nie udało mi się udowodnić czegoś przeciwnego.
Jeśli chcesz funduszy, zainwestuj w nie poprzez plan oszczędnościowy. Będziesz bardziej elastyczny, tańszy (ETF) i wybór jest o wiele większy niż w polisach. Klasyczne polisy są również bardziej transparentne.
Wróciłem więc do tego punktu, że zwróć uwagę, jak chcesz zainwestować zwrot podatku od składek Riester. Połącz dofinansowanie państwa z transparentnym i tanim budowaniem swojego kapitału...