Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura firmowa - Proszę o doradztwo

Napisany przez Overwatch
Witajcie wszyscy, być może niektórym z Was zwróciło uwagę, że odważyłem się i użyłem tytułu mojego wątku dotyczącego Zabezpieczenia Emerytalnego Pracowników (BAV) z czasopisma Öko-Test 6/12. Po pierwsze, chciałbym krótko opisać moją sytuację: w ramach podwyżki wynagrodzenia mój pracodawca zaproponował mi, że zamiast kwoty brutto, mogę wybrać BAV i on wpłaci dla mnie maksymalną kwotę 214€. Wiem, że robi to niezupełnie bezinteresownie. Teraz dla mnie ogólnie pojawia się pytanie, czy taka decyzja ma sens w Waszych oczach i jakie są Waszym zdaniem zalety i wady? Ponadto, zapytałem o kilka ofert (zarówno oferty klasyczne, jak i funduszowe) i jestem bardziej niż niezdecydowany, do którego rodzaju powinienem się zdecydować. Czy możecie polecić jakieś materiały do przeczytania na ten temat, albo gdzie widzicie zalety i wady? Na koniec chciałbym poznać Wasze doświadczenia z tymi ofertami. Jakich ofert użyliście, a od których na pewno odradzacie. Chętnie odpowiem na Wasze pytania w najbliższym czasie

Napisany przez Overwatch
Cześć...

Mój wątek ma już prawie 100 wyświetleń i nadal nie dostałam żadnej odpowiedzi.
Czy to może być spowodowane tytułem, czy po prostu pogoda jest zbyt dobra, żeby siedzieć w internecie??

Napisany przez tequila
Myślę, że raczej wynika to z tego, że bAv to bardzo złożony temat. Zaczyna się od oceny, czy może się opłacać, już od tego, że na przykład brakuje informacji, czy jesteś ubezpieczony prywatnie czy ustawowo i jakie masz dochody. Jakie inne elementy do tej pory masz dla swojego zabezpieczenia emerytalnego. Czy masz umowę na czas określony czy nie...

Napisany przez Overwatch
W takim razie dodam jeszcze brakujące informacje:
Jestem zatrudniony na stałe i zajmuję wzrastającą pozycję, dlatego nie planuję zmieniać firmy w najbliższym czasie.
Moje roczne wynagrodzenie brutto wynosi 36 000 €. Jedynym elementem mojego zabezpieczenia emerytalnego jest umowa Riester w firmie ARAG FRABZT10 (która z pewnością będzie tematem kolejnego wątku).

Napisany przez tequila
W zasadzie jest to dobra ścieżka na starość. Zakładając, że jesteś singlem, twoja zdolność do uzyskania wsparcia wynosi prawie 50% twoich dochodów.
W związku z tym względnie nieważne jest, czy opłacasz już maksymalnie zwolniony z ubezpieczeń społecznych i podatków składkę ze swojego dochodu brutto, czy nie.
Warto rozważyć także bardziej elastyczne formy oszczędzania i krótkoterminowej płynności. Do tego nie nadają się ani Riester, ani Pracownicze Plany Kapitałowe, ale na przykład lokaty terminowe (sprawdź schody lokatowe w Google) i/lub plany oszczędnościowe (fundusze).
Powinieneś także rozważyć możliwość zainwestowania zaoszczędzonych na podatku dzięki składkom Riester w wyżej wspomniane formy lokat.
To wprowadza ładny zastrzyk zysków do renty Riester .

Gdzie leżą dla was zalety i wady?

Zalety znajdują się w fazie akumulacji. Możesz, przynajmniej w swojej obecnej sytuacji, odłożyć jednego euro na emeryturę za jednego euro. Kolejną zaletą może być uzyskanie korzystnej umowy ramowej dzięki pracodawcy. Ale ty sam wiesz lepiej. I wreszcie istnieje możliwość dołączenia ubezpieczenia poważnych chorób, które również jest objęte wsparciem.
Ale oczywiście nie wszystko złoto, co się świeci:
- W fazie renty cała renta jest opodatkowana (wolne kwoty pomijamy).
- Jako członek GKV, składka na ubezpieczenie zdrowotne jest pełni odprowadzana.
- Płacisz mniej składek na ubezpieczenie społeczne, co oznacza również niższe świadczenia z tytułu świadczeń emerytalnych lub renty z tytułu niezdolności do pracy.
Czy korzyści przeważają, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie na forum.

Ponadto dostałem oferty na różne polisy (zarówno polisy klasyczne, jak i funduszowe) i nie jestem pewny, na którą formę się zdecydować.

Moje osobiste zdanie: Zdecydowanie klasyczny produkt. Zyski dobrych dostawców po opłatach przewyższają wyniki funduszy w większości przypadków. Przynajmniej do dzisiaj nie udało mi się udowodnić czegoś przeciwnego.
Jeśli chcesz funduszy, zainwestuj w nie poprzez plan oszczędnościowy. Będziesz bardziej elastyczny, tańszy (ETF) i wybór jest o wiele większy niż w polisach. Klasyczne polisy są również bardziej transparentne.
Wróciłem więc do tego punktu, że zwróć uwagę, jak chcesz zainwestować zwrot podatku od składek Riester. Połącz dofinansowanie państwa z transparentnym i tanim budowaniem swojego kapitału...

Napisany przez Overwatch
Muszę szczerze przyznać, że zrozumiałem tylko część tego, co zostało napisane w ostatnim poście

Jeśli zakładamy, że jesteś singlem, to przy Twoich dochodach wskaźnik dofinansowania wynosiłby prawie 50%.

Czy mógłbyś to wyjaśnić?

Przy tym względnie nieistotne jest, czy płacisz maksymalną składkę zwolnioną z ubezpieczeń społecznych i podatków od Twoich dochodów brutto, czy nie.

Czy ta deklaracja w ogóle mnie dotyczy, jeśli mój pracodawca płaci pełną kwotę?

Jednakże rozważałbym także bardziej elastyczne formy budowania kapitału i krótkoterminowej płynności.

Dziękuję za wyjaśnienie. Moje oszczędności są już zdeponowane na koncie oszczędnościowym, a w ciągu najbliższych dni zacznę korzystać z lokaty terminowej, aby systematycznie zatrzymywać pewną część pieniędzy (aby nadal pozostać płynnym).

Bardzo konkretne pytanie, które chcę tutaj poruszyć:
Jak najlepiej zainwestować pieniądze od mojego pracodawcy? Interesują mnie także inne opinie na temat standardowych/funduszowych taryf. Które taryfy są ogólnie polecane?

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

jeśli otrzymujesz od pracodawcy świadczenie z zakresu dobrowolnego ubezpieczenia emerytalnego (bAV), ten składka jest zwolniona z podatku i składek społecznych. Oznacza to, że kwota 224,-- dociera do ciebie w pełnej wysokości. Jeśli wybierzesz 224,-- jako zwykłe podwyżki wynagrodzenia, po odliczeniu podatków i składek na ubezpieczenie społeczne, około połowa tej kwoty zostanie dla ciebie jako wynagrodzenie netto.
Dla pracodawcy korzyścią jest to, że również oszczędza udział w składkach społecznych. Jeśli wypłaca ci podwyżkę wynagrodzenia, musi on dodatkowo odprowadzić około 20% składki pracodawcy na ubezpieczenie społeczne za ciebie. W przypadku bAV pozostaje przy tej kwocie 224,--.

Czy lepsza jest opcja funduszy czy klasyczna, nie da się odpowiedzieć z góry. Obie mają swoje zalety i wady. Dla opcji funduszy powinieneś mieć dłuższy horyzont inwestycyjny, a koszty na poziomie inwestycji kapitałowych powinny być możliwie niskie. W opcji funduszy masz szansę uzyskać większe dochody niż w klasycznej, ale wartości gwarantowane są niższe.

Napisany przez Overwatch
Witaj,

chociaż mój ostatni post jest już sprzed kilku dni, temat ubezpieczenia emerytalnego BAV wciąż mnie zajmuje.

W związku z innymi rozmowami dostałem ofertę BAV od R+V, o którą chciałbym Was poprosić o krótką ocenę.

Jeśli brakuje informacji, postaram się zeskanować całą ofertę...

Dziękuję bardzo

Napisany przez AV-Planer
Cześć Overwatch,

przy tak niewielu informacjach trudno jest porównać to z innymi ofertami.

Jedyną rzeczą, którą można powiedzieć jest:

Na podstawie gwarantowanych wartości, po 293 miesiącach uzyskasz taką rentę, że osiągniesz kapitał dostępny na początku emerytury, bez osiągnięcia odsetek przez ubezpieczyciela.
Gdyby przyjąć obecny maksymalny stopień odsetkowy (1,75%) byłoby to 382 miesiące.

Napisany przez Naseweis
Cześć Oberwatch,

Zgodnie z twoim pierwszym tekstem chodziło o pracodawcą finansowaną BAV.

Natomiast zgodnie z twoją ofertą chodzi o pracowniczo finansowaną BAV.

Czego tak naprawdę szukasz?

Pozdrowienia

Napisany przez Overwatch
Z niewielką ilością informacji trudno jest porównać ofertę z innymi.

Miałem pewne obawy co do udostępnienia tu oferty.
Niemniej jednak, spełniam to teraz:

Zgodnie z Twoim pierwszym tekstem, chodzi o pracodawczo finansowaną BAV.
Zgodnie z Twoją ofertą jednak, chodzi o pracowniczo finansowaną BAV.

Faktem jest, że kwota 224€ zostanie w całości wpłacona przez mojego pracodawcę.

Napisany przez Overwatch
Chciałbym poprosić was o ponowne oceny oferty...
Wszystkie dostępne mi informacje udostępniłem wątku.

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

niestety nadal brakuje mi Twojej daty urodzenia (wystarczy rok). Z uwagi na datę ważności przyjmuję, że urodziłeś/aś się w 1987 roku. Oferta wydaje się być w porządku. Gwarantowane świadczenia znajdują się na wyższym poziomie w porównaniu z innymi ofertami. Zawsze można trochę lepiej!

Napisany przez Overwatch
...niestety nadal brakuje twojej daty urodzenia (wystarczy rok)...

Co chcecie jeszcze wiedzieć... Dobrze policzyłeś, urodziłem się w 1987 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata