Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: jako poręczyciel przejąć kredyt

Napisany przez Buergschaft0001
Cześć,

dłużnik zmarł, dlatego teraz jako poręczyciel zastępuję go odpowiednio. Na razie wszystko jasne. Ale jakie są teraz dokładnie prawa i obowiązki banku i moje?
Chciałbym kontynuować spłatę rat tak jak dotychczas lub być może spłacić wszystko od razu (jeśli to się opłaca).

Bank chce teraz zawrzeć nową umowę kredytową na moje nazwisko. Związane z tym są opłaty manipulacyjne w wysokości około 300€. Czy to jest w porządku w przypadku nowej umowy? Mam na myśli, że niezależnie od poręczenia, spłacę oczywiście pozostały dług, ale czy teraz zostaną mi nałożone dodatkowe koszty? Pod jakimi hasłami powinienem sprawdzić w swoich dokumentach, czy takie dodatkowe opłaty w ramach poręczenia zostały uzgodnione?

Miłego ciepłego wieczoru
Klaus

Re: jako poręczyciel przejąć kredyt

Napisany przez Kredithelfer
Cześć Klaus,

najpierw moje kondolencje z powodu śmierci dłużnika.

Mam nadzieję, że zawarłeś tzw. gwarancję maksymalnej kwoty. Gwarancja maksymalnej kwoty powinna obejmować odsetki, prowizje i koszty. Taka gwarancja ogranicza zakres odpowiedzialności w przyporządkowanym ustawowo zakresie w taki sposób, że poręczyciel - nawet w odstępstwie od § 767 ust. 1 zdania 2 BGB - nie jest w ogóle zobowiązany ponosić odpowiedzialności za roszczenia wierzyciela przeciwko dłużnikowi głównemu powyżej ustalonej maksymalnej kwoty (BGH, wyrok z dnia 18 lipca 2002 r., NJW 2002, 3167).

To na pewno nie rozwiązuje wszystkich twoich problemów, dlatego jeszcze trochę informacji: Ze względu na śmierć dłużnika, twoja gwarancja będzie działać, więc zostaniesz nowym dłużnikiem: dochodzi do tzw. przejęcia długu. Wierzyciel, czyli bank, musi się zgodzić na to, aby nie został ustanowiony niewypłacalny dłużnik. Niemieckie prawo reguluje przejęcie długu w przepisach § 414 ff. BGB.

Teraz zależy od tego, czy umowa przejęcia zostanie zawarta między starym dłużnikiem a nowym dłużnikiem (tobą) lub między wierzycielem a nowym dłużnikiem... myślę, że chodzi o to drugie.

Umowa przejęcia między wierzycielem a nowym dłużnikiem: Zgodnie z § 414 BGB wierzyciel i nowy dłużnik mogą ustalić, bez udziału starego dłużnika, że dług przechodzi ze starego dłużnika na nowego dłużnika. Według poglądu przedstawionego w literaturze, to postanowienie jest jednak sprzeczne z zasadą umowną obowiązującą w BGB, co oznaczałoby, że stary dłużnik miałby prawo do odrzucenia, analogicznie do umowy korzystnej dla osoby trzeciej zgodnie z § 333 BGB. Przeciwko temu poglądowi przemawia jednak charakter umowy przejęcia. Dla wierzyciela jest to abstrakcyjne przekazanie roszczenia, podczas gdy prawdziwa umowa korzystna dla osoby trzeciej jest umową zobowiązującą. - Umowa przejęcia może być zawarta bez formy, co oznacza, że może być zawarta też milcząco.

Bank nie powinien więc żądać od ciebie opłaty za obsługę!

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata