Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak dużą kwotę otrzymam od pracodawcy w ramach korzyści związanych z majątkiem?

Napisany przez jensijensi
Cześć ludzie,
od 01.09.12 rozpoczynam szkolenie na pielęgniarkę lub pielęgniarza. Mój pracodawca zapytał mnie o VL. Mam oszczędności budowlane, które chciałbym na to przeznaczyć. Teraz mam formularz od mojego banku oszczędnościowego, który muszę wypełnić i złożyć w moim miejscu pracy. Na tym formularzu jest pole, w którym powinienem wpisać kwotę, która ma być wypłacana miesięcznie. Niestety nie wiem, ile euro płaci mi pracodawca. Czy istnieje jakiś stały procent, który pracodawcy płacą, czy mogę to sprawdzić gdzieś indziej?
Będę wdzięczny za odpowiedzi
Pozdrowienia Jens

Re: Jak dużą kwotę otrzymam od pracodawcy w ramach korzyści związanych z majątkiem?

Napisany przez obelix
Cześć,

sprawdź u swojego pracodawcy. Ponadto jest to uregulowane w niektórych układach zbiorowych pracy.

Niezależnie od wysokości składki pracodawcy, większość ludzi wpłaca 40 euro miesięcznie. Kwota, którą nie pokrywa pracodawca (od 40 do 0 euro), jest nazywana wkładem własnym.

Dziękuję najpierw. Czyli jeśli podam 80€, a pracodawca płaci 40€, to ja płacę tę różnicę ze swojej pensji, tak? Pozdrowienia, Jens

Napisany przez obelix
Tak jest.

Jednak miesięczna kwota przelewu na rzecz programu oszczędności pracowniczych (twojego pracodawcy na rzecz instytucji oszczędnościowej lub umowy o oszczędzanie na cele mieszkaniowe) jest ograniczona do 40 euro. Jeśli chcesz oszczędzać więcej, resztę kwoty powinieneś samodzielnie przekazywać z konta bieżącego za pomocą zlecenia stałego.

Oszczędzanie na cele mieszkaniowe:

Za wpłacone przez Ciebie środki na cele oszczędności pracowniczych otrzymasz od państwa tzw. ulgę pracowniczą w wysokości 9% (z ograniczeniem do oszczędności pracowniczych w wysokości 470 euro rocznie). Wiem, trochę skomplikowane, ale (odpowiednie) oszczędzanie nie zaszkodzi.

Na dodatkową kwotę nadal możesz otrzymać 8,8% premii mieszkaniowej.

Obowiązują ograniczenia dochodowe, które zazwyczaj nie są przekraczane przez praktykanta w pierwszym roku nauki zawodu.

Ach so, ale jeśli zaznaczę teraz 40€ miesięcznie w wniosku to wychodzi mi 480 euro rocznie, czy to ma znaczenie?

Napisany przez obelix

Okej, ale jeśli teraz zaznaczę 40€ miesięcznie na wniosku, w ciągu roku wyniesie to 480 euro, czy to ma znaczenie?

nie, to jest typowa i powszechna praktyka.

Poza tym:
W formularzu aplikacyjnym zawsze wpisywana jest kwota, która jest transferowana przez pracodawcę na umowę o oszczędności planowanej (VL). Niezależnie od tego, ile pracodawca dodaje jako dopłatę (=udział pracododawcy). Jak już wspomniałem, udział pracododawcy może wynosić od 40 do 0 € miesięcznie.

Dobra, dziękuję jeszcze raz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata