Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak lokować pieniądze w obcej walucie?

Napisany przez Quetzalcoatl
Cześć,

obawiam się, że euro w niedalekiej przyszłości może bardzo się osłabić (decyzja dotycząca ESM), dlatego chciałbym jak najszybciej przenieść swoje pieniądze do bezpiecznego miejsca.

Dlatego mam następujące pytania:
- Która waluta byłaby najlepsza do tego celu? (frank szwajcarski, dolar kanadyjski lub dolar australijski)
- Jak to zrealizować? Czy muszę mieć konto w danym kraju?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi z góry

Napisany przez eichi
Nie do końca rozumiem, co masz na myśli mówiąc inwestować w obcej walucie. Możesz oczywiście otworzyć konto bankowe na Papua-Nowej Gwinei i tam trzymać swoje pieniądze w Toila, a potem czekać, aż to się stanie, co sobie wyobrażasz, że się stanie, i wymienić pieniądze z powrotem po ustabilizowaniu krajowej waluty. Z każdym razem z utratą związaną z wymianą waluty.

I: Kto miałby być w stanie powiedzieć ci, która waluta byłaby najlepsza? Wierzę, że nikt nie jest w stanie tego powiedzieć

Napisany przez Arbitrage
Nie musisz koniecznie zakładać konta za granicą. Obecnie istnieje wiele (bezpośrednich) krajowych banków oferujących konta (obce) walutowe w praktycznie każdej istotnej walucie na świecie.

Dobra źródłem informacji na ten temat jest modern-banking.de, ogólnie polecana platforma porównawcza produktów finansowych. Znajdziesz tam porównania kont walutowych różnego rodzaju, z informacjami na temat kosztów/opłat.

Oferty kont walutowych od banków direct

Konta walutowe od banków direct

Ogólnie można powiedzieć o kontach w obcych walutach, że pozwalają one osiągnąć znaczne zyski, ale ryzyko utraty wartości jest również znaczne. Dlatego warto rozważyć rozproszenie środków, niekoniecznie inwestując duże kwoty wyłącznie w jedną określoną obcą walutę. Diversyfikacja jest również w tym przypadku sensowna, a samo konto walutowe może być odpowiednim narzędziem do rozłożenia ryzyka, na przykład w kontekście obaw osoby zadającej pytanie.

Dziękuję.

Mniej mi chodzi o zyski, a głównie o to, że martwię się, iż euro może znacząco stracić na wartości.

Dlatego pomyślałem, że zamienię swoje pieniądze na dolar kanadyjski na pewien czas, zaczekam aż euro znowu się umocni, a następnie wymienię z powrotem na euro.

Napisany przez eichi

Dlatego myślałem, że wymienię moje pieniądze na dolar kanadyjski na pewien czas, poczekam aż euro się umocni, a następnie znowu wymienię na euro.

Jeśli masz obawy odnośnie tego scenariusza, możesz również zachować euro... jeśli euro czasami traci na wartości, to nie ma znaczenia, jeśli na końcu znowu jest silne? Byłoby mądrzejsze, aby ponownie wymienić na euro, gdy euro jest słabe, ponieważ wtedy dostaniesz więcej euro, które później znowu zyskują na wartości.

Martwi mnie bardziej to, że inflacja może długoterminowo wymknąć się spod kontroli, ponieważ coraz więcej kredytów państwowych jest udzielanych w celu ratowania zadłużonych państw i banków. (poprzez tworzenie pieniądza książkowego itp.)

Prof. Hans-Werner Sinn kiedyś opisał tło kryzysu euro w swoim wykładzie:

Wideo: Prof. Hans-Werner Sinn: Jak droga będzie kosztować ratunek dla euro?

Napisany przez manni

Tam znajdziesz również porównania różnego rodzaju kont walutowych, z informacjami na temat kosztów/prowizji.
.

Niestety, nie znalazłem tam kont walutowych. Proszę o dokładniejsze informacje.

Napisany przez axelwalldorf
Cześć, moim zdaniem słaby euro nie powinien budzić obaw. Wiele firm, zwłaszcza eksportujących, czerpie z tego korzyści, co nie powinno mieć dużych negatywnych skutków dla naszej gospodarki. Nie trzeba się również obawiać niekontrolowanej inflacji, wręcz przeciwnie, uważam, że to bardziej uspokaja niż obawa przed groźniejszą deflacją. Pozdrowienia

Napisany przez DrefsD
Więc na takie transakcje odpowiednia będzie giełda we Frankfurcie. Najlepiej wynająć tam maklera i działać na światowych rynkach finansowych

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata