Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kto ma pieniądze, które brakuje bankom, aby przetrwać samodzielnie?

Napisany przez MrChris
Kochane Forum, wszystkie te dyskusje, które regularnie odbywają się na temat kryzysu finansowego / gospodarczego / państwowego, moim zdaniem często skupiają się tylko na jednej stronie medalu - na długach. Ponieważ pieniądze są grą zerową w skali całej gospodarki, co oznacza, że każdemu zobowiązaniu towarzyszy równowartość w postaci wierzytelności, każdy euro, który brakuje jednemu bankowi (i który musi zostać wyrównany ze środków podatkowych, aby zapobiec przechyleniu się bilansu), musi być w posiadaniu kogoś innego. Ponieważ mówimy tutaj o dziesiątkach, a może nawet setkach miliardów euro, mocno mnie to martwi, że nie wiem, kto tak naprawdę posiada te kwoty, których wszędzie brakuje. Kto może mi pomóc w tej kwestii? Dziękuję za Wasze odpowiedzi! Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Quetzalcoatl
Ponieważ pieniądze są sumą zerową dla całej gospodarki, co oznacza, że każdemu zobowiązaniu odpowiada równorzędne żądanie, każdy euro, które brakuje bankowi (...), musi być u kogoś innego. W przypadku pieniądza bezgotówkowego (którego istnienie polega tylko na wpisach księgowych na kontach bankowych) jest to zawsze prawdziwe. Natomiast pieniądze gotówkowe i pieniądze banku centralnego (rezerwy banku centralnego) są pozbawione długu. Ponieważ mówimy tu o dziesiątkach, jeśli nie setkach miliardów euro, bardzo drażni mnie to, że nie wiem, kto tak naprawdę posiada te kwoty, które wszędzie brakuje. Te kwoty będą rozproszone na wielu kontach. Główny problem polega na deficycie handlowym krajów południowej Europy. Profesor Hans Werner Sinn wygłosił kilka wykładów na ten temat: Wideo: Prof. Hans-Werner Sinn: Jak droga będzie ratunek dla euro?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
problem polega na tym, że wartość rzeczy, za którą kupiono pieniądze, nie odpowiada już wartości pieniądza.

Przykład:
Pewien bank przed rokiem 2008 kupił jeden z tych papierów z zabezpieczonymi hipotekami z USA (pamiętasz...?) za milion euro.
W bilansie banku milion pojawia się po obu stronach. Następnie nagle okazuje się, że dłużnicy hipotekowi nie są w stanie spłacić swoich długów, a wartość papierów w bilansie spada... .

Jasne, że pieniądze, które bank zapłacił, otrzymali ostatecznie budowniczowie domów na Florydzie za ich zbyt drogie chatki.
Ale teraz już ich nie mają, ponieważ ich domy również nie mają już wartości rynkowej sprzed lat.
Jedynymi osobami, które wciąż mają początkowe pieniądze, są sprzedawcy/budowniczowie domów, którzy sprzedali przed pęknięciem bańki.

Jednak jeśli założona (rynkowa) wartość dobra nagle spada, to rzeczywiście pieniądze znikają.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata