Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy karty kredytowe obowiązują automatycznie za granicą w Europie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Moja karta kredytowa, Master Card, mam dopiero od kilku miesięcy. Szybko okazała się być bardzo przydatna i faktycznie często z niej korzystam. Teraz jednak wybieram się po raz pierwszy za granicę z nią we wrześniu, a konkretnie na wakacje do Szwecji. Ponieważ Szwecja należy do UE, ale nie do strefy euro, chciałbym się dowiedzieć od was, czy korzystanie z karty kredytowej jest tam automatycznie zapewnione, czy może trzeba ją najpierw aktywować w banku.

Dzięki, Lulu05

Re: Czy karty kredytowe obowiązują automatycznie za granicą w Europie?

Napisany przez Arbitrage
Karty kredytowe są honorowane na całym świecie i oczywiście mogą być używane także w Szwecji, nie ma potrzeby, aby wasz bank aktywował tę funkcję. Poza strefą euro, mogą jednak występować opłaty za transakcje zagraniczne w wysokości od 1 do 4%, w zależności od dostawcy karty kredytowej.

Istnieje tylko kilka kart kredytowych, które nie pobierają opłat za transakcje w obcych walutach. Często jednak płatności w niektórych krajach UE nieakceptujących euro jako waluty płatniczej są bezpłatne, pomimo użycia obcej waluty. Na przykład popularna karta VISA DKB pozwala na bezpłatne wypłaty w koronach szwedzkich i lei rumuńskich, a za inne obce waluty pobierana jest opłata w wysokości 1,75% od transakcji zagranicznych. Najlepiej skonsultować się z dostawcą karty kredytowej lub bankiem, czy Szwecja jest uznawana za jeden z tych krajów przez waszą kartę kredytową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata