Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy posiadanie mieszkania jest realistyczne?

Napisany przez me1989
Cześć wszystkim,

mam na oku bardzo ładne mieszkanie dwupokojowe i chciałbym dowiedzieć się, czy to jest realistyczne.

Kilka danych:

Dochód: 1500€
Wynajem poboczny: 300€
(Kapitał własny: 10000€) oszczędzony w ciągu roku

Czynsz z ogrzewaniem: 180€/mies.
Prąd z podgrzewaczem przepływowym: 100€/mies.
Pozostałe koszty (samochód, telefon, itp.): 400€/mies.

Cena zakupu: 38.000€
Podatek od nabycia nieruchomości około 1.300€
Koszty notarialne około 500€
Koszty renowacji około 4.000€

Chcę sfinansować całą kwotę bez wkładu własnego. Z miesięczną ratą w wysokości 500€.

Czy uważacie to za realistyczne? Kwota ta nie jest przecież bardzo wysoka.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć me1989,

w zasadzie jest to realistyczne, jednak koszty dodatkowe nie zostaną po prostu sfinansowane przez najtańszych dostawców.

W takim przypadku zaleca się oddzielenie kosztów dodatkowych poprzez kredyt długoterminowy, aby zakupić cenę - jeszcze lepiej nieco mniej (poprzez zwiększenie kredytu długoterminowego) - musi być finansowany.
W regionie Dolnej Saksonii oferowany jest kredyt długoterminowy oprocentowany na poziomie 3,15% bez wpisu do księgi wieczystej. Dlatego też pierwszy bank musi finansować mniej, co daje Państwu możliwość wyboru najtańszego dostawcy.

Z jakiego regionu pochodzisz?

Napisany przez me1989
Dziękuję za ten wskazówkę. Jutro rano mam spotkanie w banku, zobaczymy, co się tam wydarzy.

Napisany przez NaTwoim13
Drogi me 1989,

niewiele się zmieni odnośnie Pańskiego życzenia pełnego finansowania! Bank, któremu zaufa Pan jako część kapitału własnego, będzie chciał mieć rację, jeśli jest mądry. W przeciwnym razie będą musieli Panowie zrozumieć, że zapłacą Państwo za to drogo, z wysokimi odsetkami!

Powodzenia, chętnie służymy Państwu radą i pomocą w dalszej części.

Napisany przez Christiane1978
Parę czasu temu znalazłem kredytodawcę nieruchomości lub finansowanie na stronie kredit-darlehen-ratgeber-test.de. Dla mnie było to dobre rozwiązanie, ale muszę również przyznać, że znalezienie dobrej, korzystnej i przede wszystkim rzetelnej instytucji kredytowej nie było łatwe. Warto również porównać różne oferty - nie zapominając o swoim banku. Dla mnie to była kwestia referencyjna. W przypadku takiego zobowiązania dużo zależy również od dochodów, oszczędności i innych zabezpieczeń.

Napisany przez me1989
Otrzymałem pozytywną decyzję kredytową na kwotę 42 000€. Czy oprocentowanie w wysokości 3,03% jest w porządku?

Okres kredytowania: 10 lat
Miesięczna rata: 400€
Mozliwość wcześniejszej spłaty: 10%

Napisany przez Christiane1978
Tak, moim zdaniem jest w porządku. Byłoby ważne, skąd masz ofertę kredytową albo gdzie teraz zawarłeś umowę kredytową. Na pewno istnieją tańsze firmy, ale czy mogą one zapewnić bezpieczne i godne zaufania warunki ramowe, jest raczej wątpliwe.
Pozdrowienia

Napisany przez me1989
Ofertę otrzymałem od Volksbanku.

Napisany przez me1989
To oferty otrzymałem od Volksbanku. O tak, bez dodatkowych ubezpieczeń, muszę po prostu założyć konto online w Volksbanku za 3 €/mc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata