Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez lelo44
szalony: właśnie zauważyłem, że do mojej umowy dołączono regulamin, który zawiera sekcję Informacje dotyczące cech sprzedaży na odległość. Tam faktycznie stoi: ...Termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tego pouczenia... Warte zauważenia: W europejskim standardowym formularzu informacyjnym o sprzedaży na odległość jest napisane: ...rozpoczyna się dzień po.... A właściwe pouczenie o prawie odstąpienia od umowy to znowu zupełnie inny tekst (informacja o odstąpieniu, która również odbiega od wzoru).

=> Sprawdźcie swoje regulaminy. Może się pojawi dodatkowy punkt ataku.

Napisany przez 3eugh
@thejoker: Witaj na forum. Twój post został przeniesiony do odpowiedniego wątku Widerrufsjoker - Widerrufsbelehrung unwirksam?. Proszę kontynuować dyskusję na temat (nie)skuteczności Twojego WRB tam. Dziękuję.

Napisany przez 3eugh
Czy te decyzje/pełne teksty są już znane?

LG Hamburg, 06.02.2015 - 322 O 282/14
OLG Hamburg, 16.10.2015 - 13 U 27/15 - Mam na myśli pełny tekst wyroku Sądu Apelacyjnego. Wyrok:
1. Na apelację powoda wyrok Sądu Okręgowego w Hamburgu z dnia 06.02.2015 r., sygn. akt 322 O 282/14, zostaje zmieniony:
Oskarżony zostaje zobowiązany do zapłacenia powodowi kwoty 41.799,74 € plus opłaty za korzystanie w wysokości 1,3% rocznie od kwoty 250 € od dnia 08.12.2004 r. i kolejnych kwot za pośrednictwem € 27.500 od dnia 31.12.2004 r., € 46,72 od dnia 31.12.2004 r., € 195 od dnia 31.03.2005 r., € 295,75 od dnia 30.06.2005 r., € 299 od dnia 30.09.2005 r., € 299 od dnia 31.12.2005 r., € 312 od dnia 31.03.2006 r., € 369,69 od dnia 30.06.2006 r., € 274,81 od dnia 29.09.2006 r., € 125,94 od dnia 29.09.2006 r., € 373,75 od dnia 28.12.2006 r., € 6.250 od dnia 29.03.2007 r., € 3,05 od dnia 30.03.2007 r., € 361,56 od dnia 30.03.2007 r., € 57,89 od dnia 30.06.2007 r., € 232,50 od dnia 30.06.2007 r., € 297,08 od dnia 30.09.2007 r., € 297,08 od dnia 28.12.2007 r., € 6.250 od dnia 27.03.2008 r., € 290,63 od dnia 31.03.2008 r., € 195,90 od dnia 30.06.2008 r., € 198,06 od dnia 30.09.2008 r., € 66,74 od dnia 31.12.2008 r., € 155,68 od dnia 31.12.2008 r., € 6.250 od dnia 30.03.2009 r., € 194,61 od dnia 31.03.2009 r., € 97,48 od dnia 30.06.2009 r., € 95,83 od dnia 30.12.2009 r., € 6.250 od dnia 30.03.2010 r., € 92,71 od dnia 30.03.2010 r. w trybie zwrotnym w zamian za ofertę cesji wszelkich praw wynikających z udziału powoda w firmie DS-Renditefonds Nr. ............... GmbH & Co. ............ KG na kwotę 52.500 €, w tym 5% Agio zgodnie z wnioskiem o uczestnictwo z dnia 27.10.2004 r. skierowanym do oskarżonego.

Stwierdza się, że oskarżony znajduje się w zwłoce w związku z przyjęciem oferty cesji wszelkich praw wynikających z udziału powoda w firmie DS-Renditefonds Nr. .............. GmbH & Co. .......... KG na kwotę 52.500 €, w tym 5% Agio zgodnie z wnioskiem o uczestnictwo z dnia 27.10.2004 r.

Pozostałą część apelacji powoda odrzuca się, a powództwo odrzuca.

Koszty postępowania sądowego obu instancji obciążają w sposób proporcjonalny w wysokości 30% dla powoda i 70% dla oskarżonego.

Wyrok jest wykonalny tymczasowo. Każdy dłużnik egzekucji może uniknąć egzekucji poprzez zabezpieczenie w wysokości 110% kwoty podlegającej wykonaniu na podstawie wyroku, chyba że wierzyciel egzekucyjny zabezpieczy przed egzekucją w wysokości 110% kwoty podlegającej wykonaniu.

4. Wzruszenie tego wyroku zostaje dopuszczone.

Postanowienie: Wartość sporu ustala się na 59.672,14 € w postępowaniu odwoławczym.

Nie wystarcza to jednak w niniejszym przypadku, aby zarzucić powodowi niedozwoloną nadużycie prawa - ponieważ oskarżony nie wydaje się być w jakikolwiek sposób godny ochrony, wręcz przeciwnie, z całościowej oceny okoliczności wynika, że ponosi ona bardzo poważną winę za błędną pouczenie konsumenckie: wszystkie powyższe okoliczności, które prowadzą do przyjęcia transakcji powiązanych, były jej znane, ponadto - według własnego przedstawienia - zajmowała się głównie finansowaniem udziałów jako instytucja specjalistyczna. Można z tego jedynie wywnioskować, że pouczenie o transakcji powiązanej, jeśli nie było świadome, to przynajmniej z rażącej niedbalstwa nie zostało uwzględnione w treści pouczenia o odstąpieniu. W związku z tym, w kwestii utraty prawa do odstąpienia omawiany aspekt, że osoba odpowiedzialna za błędy w pouczeniu nie wydaje się być godna ochrony, ma tutaj szczególne znaczenie i prowadzi w ramach oceny ogólnej do stwierdzenia, że odstąpienie od prawa nie stanowi tutaj niedozwolonego nadużycia prawa. Ponieważ w odróżnieniu od licznych przypadków zgłoszonych do Sądu, w których istnieje wieczne prawo do odstąpienia z powodu stosunkowo drobnych błędów w treści pouczenia o odstąpieniu lub nieistotnych odchyleń od tekstów standardowych zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia w sprawie informacji obowiązkowej, tutaj cały kompleks pouczeń o odstąpieniu, który dodatkowo, ze względu na radykalne skutki posiadania powiązanej transakcji dla klienta, był szczególnie istotny, został w całości pominięty z powodu rażącego niedbalstwa.

BGH, 31.05.2016 - XI ZR 511/15 - Znamy już postanowienie BGH:

Orzeczenie: Oskarżony, po wycofaniu apelacji przeciwko wyrokowi ogłoszonemu 16 października 2015 r. przez 13. Senat ds. Przepisów Prawnych Sądu Okręgowego w Hamburgu, został uznany za utracony w zakresie tego środka odwoławczego. Koszty apelacji nałożono na jego koszt (§§ 565 zdanie 1, 516 ust. 3 ZPO). Wartość sporu: do 45.000 €

To nie jest piękne (ale już starsze):
LG Kolonia, 09.12.2014 - 21 O 266/14

Napisany przez 3eugh
Mam jeszcze jedną informację (z test.de z dzisiaj):

Sparda-Bank Hannover eG, umowa pożyczki zawarta po 10.06.2010
Sąd Apelacyjny w Celle, postanowienie z dnia 11.05.2016
Numer akt: 3 U 44/16
Przedstawiciel powoda: Kancelaria prawnicza Kraus Ghendler, Kolonia
Ciekawostka: Korzystne dla powoda i innych konsumentów: Według Sądu Apelacyjnego w Celle komunikaty dotyczące wielu umów pożyczek zawartych po 10.06.2010 są błędne. W postanowieniu wskazano dosłownie: Składający uważa, że komunikat dotyczący rozpoczęcia terminu w odniesieniu do jedynie przykładowego wyliczenia obowiązkowych informacji i odwołania do § 492 ust. 2 BGB (...) nie jest wystarczająco wyraźny. Takie przykładowe wyliczenie znajduje się w każdym komunikacie o odwołaniu, który został wydany po 10 czerwca 2010 roku. Krytyczne sformułowanie brzmi: Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, lecz dopiero po otrzymaniu przez pożyczkobiorcę wszystkich obowiązkowych informacji zgodnie z § 492 ust. 2 BGB (np. informacje dotyczące rodzaju pożyczki, kwoty netto pożyczki, czas trwania umowy). Dokładnie ten sam zdanie znajduje się także w wzorcu ustawowym komunikatu o odwołaniu. Ponieważ jednak wiele banków nie przyjęło tego wzorca dosłownie, komunikat ten często nie jest traktowany jako prawidłowy. Należy zauważyć, że umowy zawarte po 10. czerwca 2010 roku pozostają odwoławcze nawet po przekroczeniu dnia 21. czerwca 2016 r. Tylko dla umów zawartych wcześniej prawo odwołania wygasa w tym dniu. Również na korzyść konsumentów: Według stanowiska Sądu Apelacyjnego w Celle Sparda Bank ma zwrócić korzystanie z płatności ratalnych w wysokości pięciu punktów powyżej stopy referencyjnej. [aktualizacja z dnia 14.06.2016]

Napisany przez 3ducnici
Kto wydał postanowienie wskazujące w OLG Celle?

Napisany przez bluespeed75
Mamy naszą procedurę wkrótce
Ale dotąd nie czytałem tutaj o takim przypadku.
Będzie interesująco..
Pozdrawiam

Napisany przez Widerruf jetzt

Mam jeszcze jedno (z test.de dzisiaj):

Sparda-Bank Hannover eG, umowa kredytowa z dnia 10.06.2010
Sąd Apelacyjny w Celle, postanowienie z dnia 11.05.2016
Numer akt: 3 U 44/16
Pełnomocnik powoda: Kancelaria Prawna Kraus Ghendler, Kolonia
Szczególność: Korzystne dla powoda i innych konsumentów: Według Sądu Apelacyjnego w Celle wiele zapisów o odstąpieniu od umowy zawartej po 10.06.2010 roku mogło być błędnych. W postanowieniu w sprawie widać dosłownie: „Sąd uważa, że pouczenie o rozpoczęciu terminu odniesienia do przykładowego wyliczenia obowiązkowych danych i odniesienia do § 492 ust. 2 BGB (...) nie jest wystarczająco jasne.” Takie przykładowe wyliczenie znajduje się w każdym pouczeniu o odstąpieniu, które zostało wydane po 10 czerwca 2010 roku. Krytyczne sformułowanie brzmi: „Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero wtedy, gdy kredytobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje zgodnie z § 492 ust. 2 BGB (np. informacje o rodzaju kredytu, informacje o kwocie netto kredytu, informacje o okresie trwania umowy).” Dokładnie ten zapis znajduje się także w ustawowym wzorze pouczenia o odstąpieniu. Ponieważ jednak wiele banków nie przyjęło tego wzoru dosłownie, pouczenie często nie jest uważane za prawidłowe. Należy także zauważyć, że umowy zawarte po 10 czerwca 2010 roku pozostają odwołalne także po 21 czerwca 2016 roku. Tylko umowy zawarte wcześniej tracą prawo odstąpienia w tym dniu. Również korzystne dla konsumenta: zdaniem Sądu Apelacyjnego w Celle Bank Sparda ma zwrócić korzyści z rat kredytowych w wysokości pięciu punktów powyżej oprocentowania bazowego.
[nowe 14.06.2016]

niesamowite,

to naprawdę świetna wiadomość dla całego obszaru, za który sąd apelacyjny w Celle jest instancją odwoławczą. nie spodziewałbym się tego raczej od sądu apelacyjnego w Celle.

> joker do życia ;-)

wj

Napisany przez 3eugh
Tylko pełny tekst nam jeszcze brakuje. Czy chciałbyś zapytać w szkole średniej lub kancelarii?

Napisany przez illusive
Tutaj ponownie Rechtsnews (niestety, ale chyba nie nowe) z OLG w Kolonii

https://www.justiz.nrw.de/nrwe/olgs/..._20160503.html

Napisany przez 2RAM
Jaki bank z jaką WRB?

Napisany przez 3eugh
Tutaj przesyłam moim zdaniem istotny komentarz:

Użytkownik Highway69 napisał dnia 15.06.2016 o godzinie 11:09 na stronie test.de:

Re: Probleme bei zusätzlich eingetragene Grundschu

Podwtawowa hipoteka dla innego banku jako taka nie jest problemem. Podwtawowi wierzyciele hipoteczni zwykle zmuszają pożyczkobiorcę (gwaranta) do cesji roszczeń zwrotnych z tytułu pierwotnej hipoteki w celu wzmocnienia swojego wtórnego prawa. Cessio hipoteki pierwotnej na rzecz innego banku w celu zabezpieczenia spłaty pozostałej (zlikwidowanej) kwoty do spłaty po odwołaniu jest możliwa tylko za zgodą wierzyciela wtórnego. Jeśli wierzyciel wtórny nie wyraża na to zgody, uzyskanie refinansowania dla pierwotnej pożyczki po odwołaniu staje się trudniejsze (lub nawet niemożliwe). W takiej sytuacji zawsze zaleca się skorzystanie z pomocy wykwalifikowanego doradcy prawne grody przekazania oświadczenia o odwołaniu.

Napisany przez 3ducnici
Tylko krótko informując:

Postępowanie przeciwko ARAG w sprawie uzyskania zgody na pokrycie szkód, patrz wyrok Sądu Okręgowego w Bielefeld z dnia 29.01.2016 r., Nr akt 5 O 153/15

znajduje się w OLG Hamm, Nr akt 20 U 43/16

Co do decyzji, prawdopodobnie zajmie to co najmniej rok na jednej instancji... dokładniejszych informacji nie chcieli mi podać...

@Eughen: Dotyczącym kwestii ubezpieczenia zdrowotnego jest adwokat Kunzenbacher, być może możesz go zapytać, czy jest w stanie oszacować, kiedy zostanie tu podjęta decyzja?

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, mogę to zrobić. Chodzi o to:
LG Bielefeld, wyrok z dnia 29.01.2016 r. - 5 O 153/15 - pełny tekst na stronie kancelarii

Napisany przez Falke69
Cześć, w tym tygodniu złożyłem odwołanie. Dwa kredyty

1. Sch.Hall Vorausdarlehen 1. grudnia 2009 r. z wzorem pouczenia o dwutygodniowym terminie otrzymania kapitału 28. grudnia w tym samym tygodniu otrzymałem również moją umowę. Z mojego punktu widzenia termin już upłynął. Kierownik placówki Raiffeisen napisał notatki w mojej umowie dla siebie - ERG. kapitał został już wypłacony.

2. Raiffeisenbank z dwutygodniowym (miesięcznym) terminem, umowę również otrzymałem później.

Pozdrawiam. Falke69

Napisany przez 3ducnici
Tylko dla informacji i zainteresowanych:

w nadchodzący poniedziałek 20.06. odbędzie się rozprawa przeciwko DKB przed OLG w Norymberdze o godzinie 13:00!

Napisany przez bleem
Dobry wieczór.
Od kilku dni interesuję się czytaniami tutaj. Niestety dopiero niedawno zwróciłem uwagę na temat tzw. Widerrufsjokera.
Mam dwa umowy kredytowe w Sparkasse (Sparkasse i KFW), obie z 2008 roku. Ta większa w Sparkasse została przedłużona w 2010 roku (fałszywie).
W międzyczasie wyjaśniłem swoje pouczenia o odstąpieniu do Biura Ochrony Konsumenta i prawnika. Obydwoje doszli do wniosku, że pouczenia o odstąpieniu zawierają wyraźne błędy. Aktualnie nie mam ubezpieczenia od utraty zdolności do spłaty, ale na wszelki wypadek zawarłem je zeszłego tygodnia.
Zapytałem również o oferty w innych bankach i zostałem zdezorientowany przez wypowiedź doradczyni klientów. Powiedziała mi, że jedyną szansą na refinansowanie jest pozasądowa ugoda z moim bankiem.
Ta wypowiedź jednak mnie zastanawia.
Jutro mam umówioną wizytę w moim banku, aby sprawdzić, czy są gotowi na porozumienie. Następnie chciałem od razu złożyć odstąpienie.
Teraz jednak mam pewne wątpliwości, ponieważ dla mnie odstąpienie oznaczałoby potencjalne unieważnienie obu umów kredytowych i cofnięcie wszystkiego do zera.
Miła pani z innego banku obliczyła mi jednak tylko kredyty przedpłacone w wysokości aktualnych długów. Dla mnie ważny był również wariant z danymi z 2008 roku. Powiedziała, że jest to bardziej niż mało prawdopodobne, że taka sytuacja nastąpi, i nie zaproponowała żadnej kolejnej oferty.
W skrócie, jak prawdopodobne jest to twierdzenie? Czy w ogóle można się spodziewać, że Sparkasse ustąpi? Czy odstąpić czy nie?
W istocie, chciałem uniknąć drogi sądowej, ale w razie wątpliwości chciałbym wysłać miły list od prawnika, aby ewentualnie przekonać Sparkasse. Bez refinansowania nie mogę spłacić obu kredytów w Sparkasse. Przepraszam za długie gadanie.
Byłbym wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrowienia,
bleem

€: Coś mi jeszcze przychodzi na myśl. Po przejrzeniu moich dokumentów wydaje się, że umowa na kredyt KFW nie została ode mnie podpisana.
Raczej podpisałem dwukrotnie umowę kredytową w Sparkasse (dwie różne pouczenia o odstąpieniu, ale ten sam numer kredytu).
Jednakowoż na chwilę obecną jest to z mojej strony jeszcze lekko spekulatywne.

Napisany przez donifl
@ducnici

Dla mnie jako laika.... Myślałem, że sprawy przeciwko DKB to głównie w Berlinie lub Brandenburgu? Jak doszło do tego w Norymberdze? I pewnie nie dobrowolnie, co nie?

Napisany przez Hein1708
Właśnie otrzymałem moje orzeczenie Sądu Okręgowego w Bielefeld od mojego prawnika. Choć orzeczenie jest zadowalające pod względem skuteczności mojego odstąpienia od umowy (brak przedawnienia, brak nadużycia prawa), to jednak niezadowalające jest rozwiązanie przez sąd odstąpionej umowy pożyczki oraz częściowe odrzucenie wniosków głównych i pomocniczych oraz związane z nimi rozłożenie składek (1/4 do 3/4). Również przyznanie mi 2,5% więcej niż oczekiwane 5% jest niezadowalające. Tak samo niezrozumiałe dla mnie jest, dlaczego sąd określił wartość zwrotu za korzyści z użytkowania kredytu na kwotę umówioną umownie 4,75% zamiast oczekiwanych 2,5%, mimo skutecznego odstąpienia od umowy z dnia 25.08.2014. Zastanawiam się więc nad złożeniem apelacji, chociaż nie mam ubezpieczenia od skutków prawnych. Następną instancją byłby Sąd Apelacyjny w Hamm, który jest ogólnie uważany za przyjazny konsumentom.

W odniesieniu do szans na powodzenie apelacji chciałbym poznać opinię wielu ekspertów zgromadzonych tutaj na forum w następujących pytaniach:
1. Jak oceniacie szanse na sukces.
2. Jak można oszacować wartość sporu za odrzuconą część roszczenia w kolejnej instancji, czy pozostanie ona na obecnej kwocie 39.498,48 €?
3. Czy powinienem natychmiast przelać nieuregulowaną kwotę kredytu w wysokości około 70.000,00 € na konto banku i postawić go w stan niewypłacalności w przypadku odmowy przyjęcia tej kwoty? (Natychmiastowa spłata kwoty kredytu nie sprawia mi trudności)
4. Czy po uregulowaniu nieuregulowanej kwoty kredytu mogę natychmiast odwołać zlecenie inkasa rat kapitałowo-odsetkowych czy grozi mi egzekucja?
5. Czy jest zrozumiałe rozłożenie kosztów przez sąd (1/4 do 3/4)?

Oczywiście zadałem te pytania mojemu prawnikowi, który jednak w tej chwili jest bardzo zabiegany ze względu na liczne zlecenia i zapytania związane z upływem obowiązującego do 21.06.2016 prawa do odstąpienia od wielu kredytów hipotecznych. Niemniej jednak jestem bardzo zainteresowany opiniami i komentarzami doskonałych ekspertów obecnych tutaj na forum i z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi na powyższe pytania.

Z poważaniem
Hein

Napisany przez 3ducnici

@ducnici

Dla mnie jako laika.... Myślałem, że przeciwko DKB prowadzi się głównie sprawy w Berlinie lub Brandenburgu? Jak doszło do tego w Norymberdze? I zapewne nie dobrowolnie, prawda?

neg. Feststellungsklage = w miejscu zamieszkania powoda

herauszugebende GS = siedziba sądu, gdzie jest GS

;-)

w Norymberdze sprawa toczy się szybciej niż w przeciążonym LG PD lub B

Napisany przez donifl
A teraz tak...:-) Dzięki ducnici.... Z lokalizacji w Berlinie mogę śpiewać piosenkę.... nadal czekamy na ustalenie terminu

Napisany przez 2RAM
Tak daleko to już doszło:

https://www.widerruf-darlehen-anwalt....rufsbelehrung/

Napisany przez IG Widerruf

Jutro mam spotkanie w moim banku, żeby zobaczyć, czy są oni gotowi do ugody. Następnie chciałem od razu złożyć reklamację.
Teraz mam pewne wątpliwości, ponieważ dla mnie reklamacja oznaczałaby, że oba umowy kredytowe mogłyby zostać ewentualnie rozwiązane i dla mnie wszystko zostałoby wyzerowane. Pani z innego banku obliczyła mi tylko kredyt ratalny w wysokości aktualnego długu. Ale dla mnie ważna była również wersja z danymi z 2008 roku. Powiedziała, że jest to mało prawdopodobne, że taka sytuacja się zdarzy, i nie zaproponowała żadnej innej oferty.
Długo mówiąc krótko. Jakie jest prawdopodobieństwo tego stwierdzenia? Czy w ogóle można liczyć na ustępstwo ze strony banku? Czy reklamować czy nie?
Chciałem uniknąć drogi sądowej, ale w razie wątpliwości powinno byc z pewnością miły list od adwokata, żeby ewentualnie przekonać bank. Bez finansowania nawiązującego nie mogę spłacić obu kredytów banku.

Rzucanie wattebäuschek nie przyniesie ci wiele rezultatów. Nasze doświadczenie w IG Widerruf w ostatnich miesiącach pokazuje, że banki są bardzo uparte i mało skłonne do kompromisu. Jeśli jednak masz ubezpieczenie od niewypłacalności, to wszystkie drogi są przed tobą otwarte. Bez zdrowej dawki gotowości do konfliktu nie warto się zajmować reklamacją.

Co do finansowania nawiązującego: Nic nie jest takie straszne, jak się wydaje. Dopóki twoja zdolność kredytowa jest w porządku, a twoja nieruchomość ma wartość, w razie potrzeby otrzymasz finansowanie nawiązujące. Ale najpierw powinieneś zająć się realizacją reklamacji - chyba że istnieją czynniki, które wpływają na twoją zdolność kredytową (bezrobocie, spadek obrotów jako osoba samozatrudniona, niska wartość nieruchomości). Już wcześniej to opisałem tutaj:

Tutaj znajdziesz finansowanie nawiązujące po reklamacji.

Odmówiłem oba umowy i już otrzymałem od banku odpowiedź odmowną. Zanim sprawę przejmie adwokat, minie pewnie kilka miesięcy. Skontaktowałem się z dwiema firmami adwokackimi, ale wszędzie jest teraz panika....

Tutaj jesteś we właściwym miejscu. Skromnie mówiąc, współpracujemy z jedyną mi znaną kancelarią, która obecnie uzyskuje pozasądowe ugody w sprawie tych umów. Jeśli zatem obniżenie oprocentowania Cię zadowala, zapraszam tutaj:

Fałszywe pouczenia o odwołaniu w umowach ING Diba z 2010 roku

Jeśli działa ubezpieczenie od utraty pracy, to oczywiście za pomocą pozwu można uzyskać więcej...
Aha: To z ofertą umowy jest normalne w Diba. To umowa kredytowa, która jest istotna dla oceny i odwołania.

Napisany przez bleem
Dziękuję za szybką odpowiedź. To już mi pomaga.
Mam jeszcze jedno pytanie. Numeracja pożyczek w oryginalnych umowach nie zgadza się z numerami w moim bankowości internetowej, co mnie bardzo zdziwiło. Poza prolongatą jednej umowy nic się ostatecznie nie zmieniło. Jednak wkradł się dodatkowy numer. Ale czy nie powinienem odwoływać się do numerów oryginalnych umów, a może do aktualnych? Na wszelki wypadek przygotowałem obie wersje.

Dziękuję i pozdrawiam,
bleem

Na wszelki wypadek zalecam zwrócenie uwagi na błąd w numerach i podanie obu numerów w odwołaniu.

Napisany przez 3eugh

Tak daleko doszło:

https://www.widerruf-darlehen-anwalt....rufsbelehrung/

Dziękuję, RAM, to skierowało mnie do wyroku OLG FFM z dnia 27.04.2016 r. - 23 U 50/15, gdzie mowa między innymi o RAW (5% üBZ), ale jest to również warte przeczytania (odpowiedź o charakterze pomocy prawnej itp.).

Napisany przez LGSaar

Dziękuję, RAM, za to, że zwróciłeś moją uwagę na wyrok OLG FFM z dnia 27.04.2016 r. - 23 U 50/15, gdzie mowa między innymi o RAW (5% ponad bazową stopę procentową), ale warto również zwrócić uwagę na inne aspekty (jak kontrarozwód, itp.).

To naprawdę mocne. To podążanie śladem LG Berlin.
Można się z niego dowiedzieć, dlaczego 2,5% ponad stopę bazową to skandal sądowy. To błąd sędziowski, który niesłusznie wyrządził konsumentowi największe szkody w historii.

Sprawdzałeś już, jak długa jest lista oczekujących w Twoim ubezpieczeniu komunikacyjnym?
Zazwyczaj nic się nie da zrobić na 3 miesiące wcześniej.
Jeśli bank odrzucił Twoje oświadczenie o odstąpieniu, liczy się dzień, w którym bank je odrzucił.
Niestety, jesteś więc spóźniony o 3 miesiące i musisz zapłacić sam.
Kontynuacja finansowania nie będzie łatwa, ponieważ inny bank będzie wymagał zabezpieczeń, takich jak wpisy hipoteczne lub cesja hipotek z innego banku.

Napisany przez bleem
RSV nie ma okresu oczekiwania. W związku z tym wciąż byłoby to możliwe. Jednakże w przypadku wpisów do księgi wieczystej i zastawu, nie jestem pewien. Prawdopodobnie należałoby refinansować w inny bank. Wszystko wydaje się być za gorące, biorąc pod uwagę moją niebezpieczną półwiedzę.

Musisz najpierw znaleźć bankę, która wcześniej sprawdzi twoją zdolność kredytową, historię w Biurze Informacji Kredytowej i przedstawić ci ofertę. Trzymają się jej aż do momentu, gdy po ustaleniu warunków twojego poprzedniego finansowania będziesz mógł je zawrzeć. Może się też zdarzyć, że twoja obecna bank zgodzi się na dostosowanie warunków i obniży twoje oprocentowanie.

Napisany przez 3eugh

Dziękuję RAM, to zwróciło moją uwagę na orzeczenie OLG FFM z dnia 27.04.2016 - 23 U 50/15, gdzie mowa m.in. o RAW (5% üBZ), ale jest też warte przeczytania (odpowiedź wzajemna itp.).

Cytat od LGSaar

To jest bardzo mocne. To idzie w ślad za LG Berlin.
Można tam przeczytać, dlaczego 2,5% powyżej stawki referencyjnej to skandal sądowy. To błąd sędziego, który niesłusznie wyrządził konsumentowi największe krzywdy w historii.

Faktycznie... W powyższym wyroku OLG F również odnosi się do swojej wcześniejszej decyzji z dnia 27.01.2016 - 17 U 16/15 (ZIP 2016, 40), która być może również jest warta ponownego przeczytania.

Napisany przez illusive
I znowu wiadomości prawne z Kolonii, prawdopodobnie dotyczą DSL Bank; sąd apelacyjny w Kolonii wydaje się uważać, że zasiedzenie występuje, gdy pożyczka została spłacona od 2 lat.

https://www.ditges.de/wp-content/uplo...13-U-23-16.pdf

Napisany przez 2RAM
No dobrze, to na pewno będzie artykuł....

Napisany przez illusive
Nie mam pojęcia, dlaczego rewizja nie została dopuszczona.

Napisany przez 2RAM
To decyduje dr Ellenberger z przyjemnością całując rękę....

Napisany przez okerke
Widzę szanse tylko przed BGH, jeśli ubezpieczenie Prawne odgrywa w tej sprawie rolę, co jednak stanowi moje największe zmartwienie.

Na pewno dr Ellenberger. Wystarczy już decyzji BGH na temat przedawnienia roszczeń o wynagrodzenie za pracę. Tak więc OLG powinno to szybko porzucić...

Napisany przez dogfight76
Cześć,

Tutaj moja negatywna opinia na temat sprawy przeciwko Volksbank. Jeśli ktoś chce podzielić się swoją osobistą opinią na ten temat, będę wdzięczny.

Oto kontynuacja:

A wartość sporu:

Napisany przez 3ducnici
nowości ze strony test.de... tym razem dotyczące nowego wyroku OLG FFM... i dyskusji na temat 2,5% lub 5% ponad podstawę...

Napisany przez LGSaar
Powiedziałem, że to wyrok jest bardzo dobrze uzasadniony pod względem wybieranych korzyści. Bundesgerichtshof uzasadniłby to dokładnie tak samo, gdyby mógł.

Napisany przez Geldsparer 1
Tak, teraz dostałem protokół z mojego procesu w LG Bonn.
Moje WRB viewtopic.php?t=12593

Napisany przez Geldsparer 1
Dlaczego obrazy są poziomo, nie mam pojęcia. Na moim komputerze są zapisane pionowo.

Przepraszam!

Co sądzicie o tym protokole? Co jeszcze można zrobić? Jestem wdzięczny za każdą opinię!!!!

Napisany przez 3eugh

Dziękuję, RAM, to sprawiło, że zwróciłem uwagę na wyrok OLG FFM z dnia 27.04.2016 r. - 23 U 50/15, gdzie mowa m.in. o RAW (5% ponad stopę referencyjną), ale ogólnie rzecz biorąc jest to warte przeczytania (kontrrewindykacja itp.).

Cytat LGSaar

To jest naprawdę mocne. Podąża za LG Berlin.
Tutaj można przeczytać, dlaczego 2,5% ponad stopę referencyjną są skandalem sądowym. To błąd sądowy, który niesłusznie spowodował największe szkody dla konsumenta w historii.

Zacytowane przez ducnici

Nowości ze strony test.de... tym razem dotyczące nowego wyroku OLG FFM... oraz dyskusji na temat 2,5 lub 5% ponad stopę referencyjną...

Skąd test.de to znowu ma?

I skoro już przy tym jestem, oto trzy wiadomości z dzisiaj:

16.06.2016 Adwokat Torben Schultz z Kancelarii Prawnej Kraus Ghendler Ruvinskij w Kolonii donosi: DEVK przegrała sprawę dotyczącą ochrony prawnej w sporze o unieważnienie kredytu także w drugiej instancji i teraz jest ostatecznie przegrana. Sąd Okręgowy w Kolonii potwierdził ustalenie Sądu Rejonowego, zgodnie z którym DEVK ma zapewnić ochronę prawna w sporze dotyczącym unieważnienia kredytu. Zgodnie ze stałą orzecznictwem Sądu Najwyższego chwilą decydującą jest odmowa odwołania, a nie błędna pouczenie, napisali sędziowie w Kolonii na konto ubezpieczyciela.
Sąd Rejonowy w Kolonii, wyrok z dnia 27.11.2015 r.
Numer akt: 124 C 344/15
Sąd Okręgowy w Kolonii, wyrok z dnia 18.05.2016 r.
Numer akt: 20 S 1/16
Przedstawiciel strony powodowej: Kraus Ghendler Ruvinskij, adwokaci, Kolonia

16.06.2016 test.de zaktualizował arkusz kalkulacyjny odwołania kredytu. Teraz zawiera dodatkowy arkusz, który pozwala kredytobiorcom dość wygodnie i niemal dokładnie do ostatniego centa obliczyć, ile bank lub kasa oszczędnościowa muszą im wypłacić za użytkowanie kredytu po odwołaniu. Kolejny arkusz oparty na dotychczasowych obliczeniach pozwala teraz ponownie oszacować konsekwencje odwołania kredytu również dla przypadków, w których kredytobiorcy płacili zbyt wysokie odsetki.

16.06.2016 Przełom w Sądzie Apelacyjnym we Frankfurcie: Banki i kasy oszczędnościowe muszą wypłacić kredytobiorcom po odwołaniu korzyści w wysokości 5 punktów procentowych ponad stopę referencyjną, orzekł Sąd Apelacyjny na terenie licznych banków (wyrok z dnia 27.04.2016 r., numer akt: 23 U 50/15). Natomiast kredytobiorcy muszą spłacić jedynie uzgodnione lub - jeśli to dla nich korzystniejsze: zwykłe odsetki na pozostały jeszcze kapitał dłużny. Ponadto bank nie może pobrać podatku od odsetek kapitałowych. „To wyrok zasadniczy powinien rozstrzygnąć sytuację merytoryczną i prawniczą dotyczącą odwołania w Hesji i zmniejszyć liczbę orzeczeń odbiegających od normy”, komentują kancelarie prawnicze Hünlein. Szczegółowy raport na stronie internetowej adwokatów. test.de dodaje: Z oczekiwaniem na 5 punktów procentowych ponad stopę referencyjną zamiast jak wiele innych sądów tylko 2,5 punktu procentowego powinno przynieść kredytobiorcom przy rozliczeniach zgodnie z wytycznymi Sądu Najwyższego zazwyczaj kilka tysięcy euro extra. Nie jest rzadkością, że bank lub kasa oszczędnościowa po rozliczeniu odwołania kredytu zapłaciły kredytobiorcom więcej niż ci przelali im przez lata.

Napisany przez 3eugh
Ta decyzja jest niestety bardzo brzydka: OLG Saarbrücken, 17.03.2016 - 4 U 56/15. LGSaar, czy już o tym wiesz?

2. Decyzja w sprawie kosztów opiera się na § 97 Abs. 1 ZPO.

3. Decyzja w sprawie tymczasowej wykonalności wynika z §§ 708 Nr. 10, 711 ZPO. § 713 ZPO nie ma zastosowania, ponieważ wartość skargi zależy od decyzji uznania sądowego dla sądownictwa apelacyjnego zgodnie z § 3 ZPO (por. Musielak/Lackmann, ZPO 12. Aufl. § 713 Rn. 2).

4. Apelacja nie jest dopuszczalna zgodnie z § 543 Abs. 2 Satz 1 Nr. 1 und 2 ZPO; zarówno sprawa prawna nie ma znaczenia ogólnego, jak i rozwój prawa lub zapewnienie jednolitego orzecznictwa nie wymagają decyzji sądu apelacyjnego.

Punkt 3 nie jest zrozumiały.

Czy wiadomo, czy wartość skargi wynosi >20.000€ (czy też to jest nieistotne zgodnie z powyższym punktem 3) i czy ewentualnie można złożyć wniosek o zezwolenie na apelację (NZB)?

Napisany przez okerke

Dlaczego obrazy są poziome, nie mam pojęcia. Na moim komputerze są one zapisane w pionie.

Przepraszam!

Co sądzicie o tej procedurze? Co można jeszcze zrobić?
Jestem wdzięczny za każdą opinię!!!!

Mam również dokument WRB dotyczący sprzedaży na odległość. Dotychczas Sąd Okręgowy w Bonn wydał korzystne dla banków orzeczenia pomimo poważnych błędów. Sąd Apelacyjny w Kolonii wydaje się podzielać tę opinię. To trudna droga.

Napisany przez Tom120368
Orzecznictwo 13. Senatu OLG w Kolonii – nazwijmy go „Karnawałowym Senatem” – jest teraz ugruntowane. Nie zezwala się na kasację. Ale znam 2 skargi na naruszenie prawa. Zobaczymy. Te wyroki nie mają nic wspólnego z tym, co nakazuje BGH. Arogancja i niezłomność podczas rozprawy ustnej są godne uwagi. Na szczęście istnieje jeszcze BGH. Allaf

Napisany przez 3eugh
Jak sytuacja wygląda z konstytucyjnym skargami, gdy kasacja nie została dopuszczona, a skarga była zbyt mała, aby zostać dopuszczona do postępowania przed Najwyższym Trybunałem Federalnym?

08.04.2016 Trudno uwierzyć, ale prawdziwe: Mimo że wiele spraw o odwołanie kredytu, w których chodzi również o to, czy upłynął termin na odwołanie, znajduje się przed Federalnym Sądem Najwyższym, Sąd Apelacyjny w Bremie odrzucił pozew o odwołanie kredytu ze względu na przeterminowanie i nawet nie dopuścił kasacji. Argument jednego sędziego, Dr. Alberta Schnelle: Jest to przypadkowe zdarzenie. Ponad sześć lat po zawarciu umowy i kilka miesięcy po spłacie kredytu termin na odwołanie kredytu upłynął. W innych przypadkach dokładnie takich samych jak ten, różne inne sądy apelacyjne oraz nawet OLG we Frankfurcie, znane z przychylnego stanowiska wobec banków, podjęły zupełnie przeciwną decyzję. test.de uważa brak dopuszczenia kasacji za rażąco niezgodny z prawem.

Adwokat Arne Schültge podziela to zdanie. Złożył już konstytucyjny skargę. Federalny Trybunał Konstytucyjny wielokrotnie uchylił wyroki sądów cywilnych bez dopuszczenia środków zaskarżenia jako sprzeczne z konstytucją.

Napisany przez Falke69
Cześć społeczności forum, mam pytanie odnośnie umowy w Sch.Hall w procesie ofertowym. Sch. Hall podpisuje umowę najpierw, a następnie ja w banku Raiffeisenbank nie otrzymuję umowy. Umowa wraca z powrotem do Sch. Hall, a termin na pouczenie wynosi prawie 2 tygodnie, a następnie otrzymuję z powrotem od Raiffe.b. po niemal miesiącu.

Moje pytanie brzmi, czy to nie spowoduje wydłużenia terminu o miesiąc.

Czy pozostanie to na dwóch tygodniach i termin zacznie biec dopiero od momentu otrzymania umowy.

Jeśli ktoś ma o tym jakieś informacje, będę wdzięczny.

Pozdrowienia Falke69
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!